Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü
Özel Eğitim Öğretmenliğinin Tanımı | Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü | Özel Eğitim Öğretmenliği İş İmkanları |
---|---|---|
Duygusal, fiziksel, öğrenme ya da zeka engeli olan öğrencilere eğitim ve öğretim veren bir meslek. | Farklı gelişim dönemlerinde bulunan, özel eğitim ihtiyacı olan kişilere, öğretim sürecini uyarlayabilecek yeterliliklere sahip eğitmenler yetiştirir. | Hem Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda, hem özel sektörde, rehabilitasyon merkezlerinde ve Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde istihdam imkanları bulunmaktadır. |
Otizm ve disleksi gibi rahatsızlıklar yaşayan kişilere özel eğitim hizmeti verir. | Eğitim Fakültelerinde bulunan ve Zihinsel Engelliler, Görme Engelliler, İşitme Engelliler, Üstün Zekalılar gibi özel gereksinimleri olan öğrencilere öğretim verme yetisi kazandırır. | Özel eğitim öğretmenliği, özellikle fiziksel ve bilişsel farklılıklara sahip öğrencilerin eğitimi konusunda uzmanlaşmış bir alan olması nedeniyle, eğitim sektöründe keyifli ve tatmin edici kariyer fırsatları sunmaktadır. |
Öğrencinin ihtiyaçları doğrultusunda özel eğitim tekniklerini kullanmayı ve öğrenme ortamını öğrenciye özgü düzenlemeyi gerektirir. | Öğretim sürecini özel eğitim gereksinimleri olan bireylere uyarlama yeteneği kazandırmayı amaçlar. | Engeli olan bireylerin eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için gerekli olan niteliklere sahip öğretmenler yetiştirmek amacıyla birçok iş imkanı sunar. |
Sabır ve çocuk sevgisi gerektiren, aynı zamanda öğretme becerileri yüksek olan kişiler tarafından yapılan bir meslek. | Öğretmenlerine, özel eğitim alanında araştırma yapabilme, ekip çalışmalarında başarılı olma, güvenilir olma, sabır ve iyimser olma gibi yetenekler kazandıran bir bölüm. | Öğretmenlik mesleğinin yanı sıra, okul müdürü, rehber öğretmen, okul psikolojik danışmanı gibi pozisyonlarda da iş imkanı sağlar. |
Özel eğitim öğretmenliği, normal eğitim teknikleri dışında kalan kişilere eğitim ve öğretim veren bir meslektir. Özel eğitim öğretmenliği genel olarak çeşitli duygusal, fiziksel, öğrenme ya da zeka engeli olan öğrencilere eğitim ve öğretim vermek üzere özel olarak yetiştirilir. Bu öğretmenliği yapabilmek için yine özel bazı yöntemleri benimsemiş olan bir meslektir. Özel eğitim öğretmenliği başta zihinsel engelliler, işitme engelliler, görme engelliler vb. yetersizliklerden etkilenmiş olan bireylerin eğitiminden sorumludur. Belirtilen engellerin yanında özel eğitim öğretmenliği, otizm ve disleksi gibi rahatsızlıkları yaşayan kişilerin eğitiminden de sorumludur.
Normal eğitim faaliyetlerinin işe yaramadığı durumlarda özel eğitim ve ilgi teknikleri kullanarak bireylerin kendi potansiyellerini ortaya çıkarmayı başaran bir meslektir. Bu yüzden özel eğitim öğretmenliği, öğrenme ortamında öğrencilerine özgü düzenlemeler gerektiren her durumda çalışabilirler. Özel eğitim öğretmenliği diğer öğretmenlik branşları ile karşılaştırıldığında daha fazla sabır ve özveri istemektedir. Bu mesleğin en önemli hususu sabır ve çocuklara karşı duyulan sevgidir. Örneğin, özel eğitim öğretmenliği yapan bir kişi öğrencisine bir harfi ya da bir davranışı öğretmesi yaklaşık bir ay veya daha fazla sürebilir. Bu yüzden çocuklara karşı sevgi besleyen ve sabırlı olan kişiler bu mesleği daha kolay yapabilir.
Sabır ve çocuk sevgisinin yanında asla pes etmeme duygusuna sahip olmakta oldukça önemlidir. Özel eğitim öğretmenliği yapan bir kişi öğrencisine öğrettiği her bir bilginin uygulamasını gördüğünde ondan mutlusu olamaz. Çünkü onca uğraşın, çabanın ve sabrın sonunda meyvelerini toplamak öğretmeni oldukça mutlu eder. Özel eğitim öğretmenliği yapmak isteyen kişiler öğretme becerilerinde yüksek bir yeteneğe, dikkat ve sağduyuya, yüksek iletişim becerilerine, ihtiyaçların ve sorunların farkına varabilme yetisine vb. özelliklere sahip olması gerekir. Özel eğitim öğretmenliği konusuna giriş yaptıktan sonra özel eğitim öğretmenliği bölümü hakkında bilgi sahibi olalım.
Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Nedir?
Eğitim bilimlerinin en temel amacı kendine yetebilen ve topluma katkıda bulunan bireyler yetiştirmektir. Eğitim bilimlerinin belirttiği bu amaç toplumdaki tüm bireyleri kapsamaktadır. Bireylerin farklılıkları, yeterlilikleri ve ihtiyaçları göz önünde bulundurarak eğitim programı tasarlanır. Günümüzde toplum içerisinde fiziksel, sosyal, duygusal ve bilişsel farklılıkları olan kişiler bulunmaktadır. Bu kişilerin eğitimleri özel eğitim okullarında gerçekleşmektedir. Özel eğitim öğretmenliği bölümü de farklılıkları bulunan öğrencilerin eğitimlerini tasarlayabilecek ve geliştirebilecek öğretmenler yetiştirir.
Özel eğitim öğretmenliği bölümü Eğitim Fakültelerinde bulunan lisans bölümüdür. Özel eğitim öğretmenliği bölümü içerisinde Zihinsel Engelliler Öğretmenliği, Görme Engelliler Öğretmenliği, İşitme Engelliler Öğretmenliği, Üstün Zekalılar Öğretmenliği vb. lisans programlarını barındırır. Özel eğitim öğretmenliği bölümü, farklı gelişim dönemlerinde bulunan farklı özel eğitim ihtiyacı bulunan kişilere, öğretim sürecini uyarlayabilecek yeterliliklere sahip eğitmenler yetiştirir. Özel eğitim öğretmenliği bölümü, herhangi bir nedenden kaynaklanan engeli olan kişilerin eğitim hayatlarına devam edebilmeleri için gerekli olan nitelikli öğretmenler yetişmeyi sağlayan bir bölümdür.
Özel eğitim öğretmenliği bölümü, normal eğitim tekniklerinin yetersiz kaldığı durumlarda aldıkları eğitim sayesinde öğrencilerine ihtiyaç duyulan tekniği uygulayarak öğrenimlerine artı kazandırmayı amaçlayan bir bölümdür. Ayrıca özel eğitim öğretmenliği bölümü, özel gereksinim ihtiyacı olan tüm öğrencilerin bağımsız yaşayabilmeleri için gerekli olan becerileri kazanmalarını sağlayacak bilgiler verir. Özel eğitim öğretmenliği bölümü, özel eğitimin her alanında yürütülecek araştırmalara öncülük eden bir bölüm olarak tanımlanabilir. Ekip çalışmalarında başarılı olan, güvenilir, iyimserlik duygusu olan, sorun çözme kabiliyeti olan, olumlu düşünen ve sabırlı öğretmenler yetiştiren bir bölümdür. Özel eğitim öğretmenliği bölümü hakkında bilgi sahibi olduktan sonra özel eğitim öğretmenliği bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.
Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Özel eğitim öğretmenliği bölümü iş imkanları hem kamu hem de özel sektörü kapsamaktadır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda öğretmenlik yapabilmek özel eğitim öğretmenliği bölümü iş imkanları arasında ilk sıradadır. İster devlet okulu isterse de özel okul fark etmeksizin özel eğitim öğretmenliği bölümü iş imkanları bulunur. Rehberlik ve Araştırma Merkezlerinde istihdam edilmeleri ve kendi görevlerini yapabilmektedirler. Bu da özel eğitim öğretmenliği bölümü iş imkanları arasında yer alır.
Rehabilitasyon merkezlerinde özel eğitim öğretmeni olarak da çalışabilirler. Bu da özel eğitim öğretmenliği bölümü iş imkanları arasında kabul edilir. Engelli bireylere yönelik çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşlarında da çalışabilirler. Özel eğitim öğretmenliği bölümü iş imkanları arasında sağlık sektörü ve sosyal yardım sunan kuruluşlarda çalışmak da yer alır. Özel eğitim öğretmenliği iş imkanları arasında akademik kariyer yapmak da yer alır. Yüksek lisans ve doktora aşamalarını tamamlayarak bir üniversitede akademisyen olarak da çalışabilirler. Özel eğitim öğretmenliği bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de özel eğitim öğretmenliği bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.
Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Özel eğitim öğretmenliği bölümü mezunları genel olarak ihtiyaç sahibi olan öğrencilere eğitim vererek onların engellilikten kaynaklanan eksikliklerini hissettirmemeye çalışırlar. Özel eğitim öğretmenliği bölümü mezunları öğrencilerinin ihtiyaçlarını gözlemler ve değerlendirirler. Özel eğitim öğretmenliği bölümü mezunları, öğrencilerinin ihtiyaçları doğrultusunda onların ebeveynleri, bakıcıları, doktorları vb. ile görüşmeler gerçekleştirirler. Özel eğitim öğretmenliği bölümü mezunları, öğrencileri için kişisel eğitim planları hazırlarlar.
Belirlenen müfredata göre etkinlikleri ve dersleri planlamak özel eğitim öğretmenliği bölümü mezunları işleri arasındadır. Genel olarak özel eğitim öğretmenliği bölümü mezunları işleri;
Öğrencilerinin ihtiyaçlarına yönelik kaynak oluştururlar.
Öğrencilerine yeni beceriler kazandırmayı sağlarlar.
Öğrencilerin var olan becerilerinin üstüne yeni becerileri inşa ederler.
Öğrencilerinin güçlüklerle başa çıkma konusunda yardımcı olurlar.
Öğrencilerinin gelişimleri doğrultusunda rapor yazarlar.
Özel gereksinimli çocuklar ve özel eğitim hakkında toplumu bilinçlendirmeye çalışırlar.
Uygulanan eğitim hizmetlerinin yaygınlaştırılması ve geliştirilmesi için çalışırlar.
Özel eğitim öğretmenliği bölümü mezunları işleri genel olarak yukarıda sıralanmıştır. Özel eğitim öğretmenliği bölümü mezunları hangi işleri yaptığını öğrendikten sonra bu bölümün dersleri hakkında bilgi sahibi olalım.
Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?
Eğitime Giriş
Özel Eğitim
Zihin Yetersizliği ve Otizm Spektrum Bozukluğu
Öğrenme Güçlüğü ve Özel Yetenek
İşitme ve Görme Yetersizliği
Eğitim Sosyolojisi
Eğitim Felsefesi
Çocuk Gelişimi
Türk Eğitim Tarihi
Erken Çocuklukta Özel Eğitim
Uygulamalı Davranış Analizi
Özel Eğitimde Değerlendirme
Özel Eğitimde Bütünleştirme
Özel Eğitimde Okuma-Yazma Öğretimi
Özel Eğitimde Sosyal Uyum Becerilerinin Öğretimi
Özel Eğitimde Aile Eğitimi
Öğretim İlke ve Yöntemleri
Dil ve İletişim Becerilerinin Desteklenmesi
Bireyselleştirilmiş Eğitim ve Geçiş Planlarının Hazırlanması
Braille Okuma-Yazma
Yukarıda verilen dersler genel olarak verilmiştir. Dersler Üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Dersler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra özel eğitim öğretmenliği bölümü taban puanları ve sıralama hakkında bilgi sahibi olalım.
Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama Hakkında
İlk önce bu bölümü okumak için YKS (TYT-AYT) sınavına girmeniz gerekmektedir. Ardından sınavdan aldığınız puan ve sıralamaya göre bu bölüme yerleşebilirsiniz. Tercih yaparken taban puanlarından ziyade başarı sıralamasının daha önemli ve etkili olduğunu unutmayın. Aşağıda size hazırlamış olduğum liste en güncel verilere sahiptir.
En İyi Devlet Üniversiteleri Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama;
Hacettepe Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 436,82388 (puan) 2988 (sıralama)
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 426,43380 (puan) 4713 (sıralama)
Marmara Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 420,93480 (puan) 6055 (sıralama)
Ege Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 420,86986 (puan) 6071 (sıralama)
En İyi Vakıf Üniversiteleri Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama;
Yeditepe Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 435,57987 (puan) 3170 (sıralama) Burslu ve İngilizce bölüm.
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 433,47160 (puan) 3442 (sıralama) Burslu bölüm.
Maltepe Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 420,11219 (puan) 6260 (sıralama) Burslu bölüm.
Biruni Üniversitesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama: 418,44365 (puan) 6747 (sıralama) Burslu bölüm.
Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.