İşaret Dili Eğitimi
İşaret Dili Eğitimi
İşaret dilini tıpkı bir yabancı dil gibi düşünün. Ne kadar dil bilirseniz işe alınmak için aday olan insanlar arasında bir adım öne çıkarsınız. İşaret dili de bu kümeye dahil. Üstelik işaret dilinin belli bir sektöre değil her sektöre hitap etmesi ve önemi olması özgeçmişinizde iyi bir avantaj sağlayabilir.
Milyonlarca işitme engelli birey var. Onları anlamak, onlarla anlaşmak ister misiniz? İşaret Dili Eğitimi sayesinde işitme engelli bireyler ile temel düzeyde anlaşabileceksiniz.
Türk İşaret Dili, işitme engelli Türk vatanadaşlarının dilidir. Belirli hareketler, el işaretleri ve çeşitli yüz ifadelerinden oluşan görsel bir dildir. Kendine özel grameri ve cümle yapısı vardır. İşaret dili bilen kişilerin sayısı son zamanlarda artıyor.
Bununla birlikte işaret dili bilen çalışanlara ihtiyaç da artmaktadır. Kamu sektöründe ve özel sektörde işe alımda bazı açık kriterler arasında “işaret dilini bilen” ibarelerine sıkça rastlanılmaktadır.
İşitme engelli bireylerin aralarında iletişim kurmak amacıyla kullandıkları el hareketleri ve yüz mimiklerinden oluşan görsel bir dildir. Ülkemizde İşitme Engelliler Federasyon verilerine göre 2.5 milyon, Birleşmiş Milletler verilerine göre ise 3 milyon işitme engelli bulunmaktadır.
İşaret dili bölgelere ve ülkelere göre farklılık göstermektedir. Biz size Türkiye’deki ulusal işaret dilini öğrenmeniz için temel bilgiler bilgileri vermeyi amaçlıyoruz.
İşaret dilini sadece sağır veya dilsizlerin öğrendiği bir dünya sizce ne kadar yeterli gelir? İletişimin yeterli seviyede olmadığı ortamlarda ayrışma ve dışlanmalar görülecektir. İşaret dili bunu önlemek, adeta köprü vazifesi görerek işitme engelli bireyler ve engelsiz bireyler arasında bağ kurar. Onlar işaret dilini öğrenerek bizlere bir adım atıyorlar peki ya biz?
Geçmişten günümüze başarılı veya başarısız birçok girişim görüyoruz. Özellikle son zamanlarda işaret dili bilincinin geliştiğini ve öneminin vurgulandığını söyleyebiliriz. O halde ne duruyoruz? "Şu an uygun bir zaman değil", "işim çok yoğun", "etrafımda engelli bir birey yok" bahanelerini kenara atıp öğrenmenin tam zamanı!
İşaret dili eğitiminin amacı
İşaret dili işitme engelli olmayanlar ile işitme engelli olanlar arasında kurulmuş bir köprüdür. El işaretleri ve yüz hareketlerinden oluşan birçok ifadeyi kullanarak iletişim kurulur. İşaret dilini öğrenmek zor değildir. İşaret dilini kullanan çalışanların iş dünyasında diğerlerine göre her zaman bir adım önde olduğunu göstermektedir.
İşaret dili öğrenmek ve anlamak yalnızca işitme engelli olanlar için değil, işitme engellilerle birlikte yaşayan ve onlarla iletişim kurmak isteyen herkes içindir. Bu online eğitim programı işaret dilini öncelikle iş dünyasından başlamak üzere toplumun tüm kesimlerine öğretmeyi amaçlamaktadır.
İşaret dili kursu kimler için?
İşaret dili eğitimi, işitme engelli bireylerle iletişim kurarak, onların iş ve sosyal hayata olan katılımlarını arttırmak isteyen tüm bireylere hitap eder.
Evden, iş yerinden kısacası istediğiniz her yerden bu eğitime katılabilirsiniz. Eğitimde başarı sağlanabilmesi için kursiyerin çaba göstermesi gerekir. Online eğitimde bütün konular öğretilir ancak kursiyerin çaba sarfederek konuları tekrar etmesi gerekir. Anlamadığı konuları tekrar ederek pekiştirme yapmalıdır.
Eğitimin ilk konusu Türk Alfabesidir. Alfabeyi oluşturan harfler 29 tanedir. Bu harfler el işaretleriyle gösterilir. Eğitime katılan kursiyer, bütün harfleri öğrendikten sonra eğitimin ikinci kısmına geçebilir.
Eğitimin ikinci bölümünde, işitme engellinin hayatının en önemli kısmı olan aile fertleri bulunmaktadır. Kendisi, aile fertleri ve günlük yaşamda birlikte yaşadığı kişiler, işaretlerle kodlanmaktadır. Mesela babası sakallıysa, sakal işareti ‘baba’ kelimesinin karşılığı olacaktır.
Abisi bıyıklıysa, ‘abi’ kelimesinin karşılığı bıyık hareketi olacaktır. En küçük kardeş ise el ile en düşük seviyeyi işaret ederek tarif edilmektedir. Abla ‘uzun saç’ hareketiyle tarif edilebilir.
Evde ve çevrede en çok kullanılan nesnelerin tanıtımı da yine el, mimik ve vücut hareketleriyle tanıtılmaktadır. Online eğitim programında, işitme engelliler için önemli olan konular ilk sırada yer almıştır.
Gün, ay, yıl ve saat terimleri, günlük hayatta çok kullanılmaktadır. Online eğitim programında saat eğitimi, en önemli konulardan biridir. Bu eğitimden önce kursiyere rakamlar öğretilmektedir.
Üzüntü, sevinç, şaşırtma, korkma ve benzeri duyguların tarifi, yine el işaretleriyle yapılıyor. Bu işaretlerle birlikte mimik ve vücut hareketleri de ihmal edilmiyor.
Doğanın en önemli parçası olan bitkiler ve ağaçlar da eğitim programında yer alıyor. Bitkileri tarif eden el hareketleri, mimikler ve vücut hareketleri, uzman eğiticiler tarafından öğretiliyor.
Günlük hayatımızda karşımıza çıkan ana renkler ve diğer yan renkler, renk kategorisinde öğretiliyor.
Cansız varlıklar da eğitim programında yer alıyor.
Diğer Konular
Yukarıda saydığımız konular, temel konular ve günlük hayatımızı doğrudan etkileyen konulardır. Bunların yanı sıra, işaret dili kursu programında, iklim, coğrafi terimler, yemek siparişi, yemek çeşitleri, giyecekler ve günlük kullanıllan eşyalar öğretilmektedir. Katılımcıların günlük yaşantısını doğrudan etkileyen eşyalar, ilk aşamada öğretilmektedir.
Alışveriş konusu, işaret dili kursu eğitimin en önemli konularından biridir. Sosyal hayatta zorunlu bir ihtiyaç haline gelen alışveriş, işaret dilinin en önemli konusudur. AVM, market ve benzeri yerlerden alışveriş yapma imkanı sunan işaret dili, temel gıdaları öğretmekle işe başlamaktadır.
Ülkeler, şehirler, mahalle ve sokaklar diğer konular içerisinde yer almaktadır. Günlük kullanılan matematiksel işlemler, sporla ilgili konular, fiil ve davranışlar, günlük konuşma diyalogları ve sağlık sektörü ile ilgili terimler öğretilmektedir. İş dünyası, dinle ilgili konular, mesleki konular ve hukuki konular öğretilmektedir. İşaret dili kursu programının temel konularından sonra önem sırasına göre diğer konular öğretilmektedir.