AnasayfaBlogMülakat Türleri Nelerdir?
Mülakat - İş Görüşmesi

Mülakat Türleri Nelerdir?

28 Ocak 2020
Bir erkek ve kadın boş bir odada bir masada oturmaktadır. Kadının üzerinde açık mavi bir gömlek ve beyaz bir pantolon, adamın üzerinde ise bordo bir polo ve haki bir pantolon var. Her ikisi de kollarını masaya dayamış ve kadın hafifçe gülümsüyor. Kadının yanında beyaz kapaklı sarı bir fincan duruyor ve adamın elinde bir kağıt parçası var. Duvarlar beyaza boyanmış ve masanın solunda büyük bir pencere var. İçeri süzülen güneş ışığı odanın üzerinde sıcak bir parıltı yaratarak huzurlu bir atmosfer yaratıyor.
Mülakat TürüAçıklamaGenellikle Hangi Sektörlerde Kullanılır
Birebir görüşmelerKurum ve aday arasında geçen görüşme bire bir yapılır. Sonuçlar subjektif değerlendirmelere açık olabilirTüm sektörler
Panel GörüşmelerBirden fazla yöneticinin adayla birlikte olduğu mülakat tekniği. İyi bir takım çalışması durumunda sonuçlar başarılı olabilirBankacılık sektörü
Grup MülakatıAdayların grup halinde değerlendirildiği mülakat yöntemi. Grupla uyum ve teknik bilgi birikimi ön plana çıkarProje odaklı çalışmalarda
Sıralı MülakatGörüşmeyi yapan kişi değişirken mülakat alanı sabittir. Bire bir görüşmelerdeki gibi sübjektif değerlendirme söz konusu olabilirTüm sektörler
Değerlendirme MerkeziAdaylara belirli bir durum verilir ve yeteneklerini göstermeleri beklenir. Sürecin her aşaması özenle değerlendirilirTüm sektörler
Telefon mülakatıÇalışma alanına uzak olan adaylar için uygundur. Hedefi aday sayısını azaltmaktırTüm sektörler
Bilgisayar Destekli görüşmelerOnline mülakat veya yazılı test formunda uygulanabilir. Genellikle ilk eleme aşamasında tercih edilirTeknoloji sektörü
Psikoteknik mülakatlarAdayın kişilik özellikleri ve mental kapasitesini ölçmeye yönelik uygulamalardırTüm sektörler
Stres mülakatıAdayın stres altında verimini ve davranışlarını gözlemlemeyi amaçlarYoğun iş temposu olan sektörler
Yapılandırılmış mülakatlarAdayların aynı set sorulara verdiği yanıtlar dikkate alınırTüm sektörler

Belli bir amaç için bir veya birden çok kişi ile yapılan yüz yüze görüşmelere mülakat denmektedir. Bu görüşmeler genellikle planlı olarak yapılmaktadır. Karşılıklı olarak tarafların konuşma ve dinleme sürecinden oluşmaktadır. Mülakat sözcüğü Arapçada “buluşmak, görüşmek” anlamına gelir. Türkçe “görüşme, söyleşi, konuşma” sözcükleri ile tanımlanmıştır. Kendi alanlarında ün kazanmış yaşamları, eserleri, merak edilen yönleri hakkında yapılan soru cevaplara dayanan konuşmaların, yazı olarak hazırlanması mülakat olarak bilinir.



Mülakat aynı zamanda iş görüşmesi esnasında kurum ve aday arasında bilgi akışı sağlayan süreçtir. Mülakatın süresini görüşme yapılan kurum belirler. Adayın özgeçmişi, tecrübeleri, karakteri, birikimleri ve kariyer hedefleri hakkında bilgi edinmeyi içerir. Kurumlar görüşmeler için farklı mülakat türleri uygular. Bu durum belirlenen pozisyona en uygun olan adayı seçmede kolaylık sağlar. Ölçmek istenen özellik ve yetkinlikler her görüşme için ayrı bir uygulama gerektirebilir.

Mülakat Yöntemleri

Görüşmeler esnasında adayların ve kurumun birbirini net olarak anlaması, sürecin başarı ile sonuçlanması için önemli bir etkendir. Mülakat neticesinde aday ve kurum tarafından belirlenen yöneticiler, birbirleri ile uygunluklarına karar vermiş olur. Kurumlar aday görüşmelerinde farklı mülakat teknikleri uygularlar. Kurumsal firmalarda insan kaynakları departmanı tarafından yürütülen uygulama teknikleri işe alım sürecinin daha kusursuz işlemesini sağlar. Kurumlar, insan kaynakları departmanını oluştururken alanında uzman kişilerle çalışmak isterler. Mevcut personellerini de eğitimler yardımı ile geliştirmeyi hedefler.



Bu süreçte online eğitimler destekleyici olur. Enstitü online eğitim programları içinde yer alan işe alım ve mülakat teknikleri eğitimi, işe alım sürecinde dikkat edilmesi gereken unsurları ve yapılan hatalar konusunda bilgilendirmeyi hedefler. İşe alım ve mülakat yöntemleri alanında uzmanlaşmak isteyenlerin alması gereken bir eğitimdir.

Şimdi de adayın aranan pozisyona uygunluğunu tespit etmeyi sağlayan yöntemleri inceleyelim.

  • Birebir görüşmeler: En sık kullanılan yöntemlerden biridir. Kurum ve aday arasında geçen görüşme bire bir yapılır. Görüşmeler, kurum tarafından belirlenen bir temsilci tarafından yapılır. Önceden planlanmış veya sohbet ortamı şeklinde gelişen görüşmelerdir. Önemli olan ihtiyaç duyulan pozisyona uygun adayı seçmektir. Birebir görüşmelerde, subjektif değerlendirmeler etki edebilir. Görüşmeler tek bir kişi ile yapıldığı için sonuçlarda bu durumdan etkilenebilir.

  • Panel Görüşmeler: Kurum tarafından belirlenen ikiden fazla yöneticinin bir aday ile gerçekleştirdiği mülakat tekniğidir. Toplu alımlarda genellikle kullanılan bir yöntemdir. Adayı zorlayan bir yöntem olsa da kurum açısından, iyi bir takım çalışması olduğu durumlarda, sonuçlar başarılıdır. Adayın mülakat soruları karşısında verdiği cevaplar ve tutumu hakkında birden fazla görüş oluşmasını sağlar. Görüşme yapan yetkilinin ön yargısının azalması hedeflenmiştir. Bankacılık sektörü bu yönteme sıklıkla başvurur.

  • Grup Mülakatı: Son yıllarda sıkça başvurulan bir yöntemdir. Aday grubunun aynı zaman diliminde değerlendirmeye alındığı mülakat yöntemidir. Seçilecek kişinin, çalışma içinde olacağı grubun seçim ağırlığına bırakılmasıdır. Asıl amaç seçilecek kişinin grupla uyumunun değerlendirilmesidir. Proje odaklı çalışmalarda, pozitif geri dönüşler veren bir uygulamadır. Adayın teknik bilgi birikimi ölçülür ve daha detaylı değerlendirilir. En büyük artısı uzun süre bir arada çalışacak olan kişilerin birbiri ile önceden tanışmış olmalarını sağlar. Çalışanların işe alım aşamasının içinde yer almaları motivasyon arttırır.

  • Sıralı Mülakat: Görüşmeler birebir yapılır. Mülakat alanı sabit olup görüşmeyi yapan kişiler değişir.  Art arda birkaç görüşme yapılır. Ardı ardına her bir kişi adayın farklı bir yönünü inceler. Bilgi birikimi, teknik bilgi, yönetim yetileri gibi incelemeler yapılır. Bu durum birden çok izlenim elde etme şansı tanır. Bire bir görüşmelerdeki gibi sübjektif değerlendirme söz konusu olabilir.

  • Değerlendirme merkezi: Aday sayısı üçten fazla olan görüşmelerdir. Adaylara, yeteneklerini ortaya çıkarmaları beklenen örnek bir olay verilir. Belirlenen bir süre içinde yetkili kişilerce izlenirler. Süre bittiğinde verilen örnek tartışılır. Adayların süreç içindeki tüm tutumları özenle değerlendirilir. Bu sırada bazı testlerde uygulanabilir.

  • Telefon mülakatı: Mülakat seçenekleri arasında ülkemizde en az tercih edilen yöntemdir. Uygulaması zordur. Amaç görüşülecek aday sayısını azaltmaktır. Çalışma alanına uzak olan adaylar için uygun bir mülakat yöntemidir. İki uygulama şekli vardır. İlki verilen ilana aday başvuru yaptıktan sonra telefon ile ön görüşme yapmaktır. İkinci, başvuru yapan adayla arasında bir ön eleme yapıp eksik kalan, aydınlanması gereken konuları telefon görüşmesi ile anlamak ve yüz yüze görüşmeye çağırmaktır. En büyük artısı diğer yöntemler arasında en hızlı olanıdır. Türkçe kullanımı, ses tonu hakkında yetkilinin hızlıca bilgi sahibi olmasını sağlar. Telefon aracılığı ile müşteri hizmeti sunan kurumların sıklıkla tercih ettiği bir yöntemdir.

Mülakat Öncesi Yapılması Gerekenler

  • Çalışmak istediğiniz birimi belirledikten sonra o birimde ayırt edici olan özelliklerinizi değerlendirin.

  • Çalışmak istediğiniz şirketi belirledikten sonra, kurum hakkında detaylı araştırma yapın.

  • İş görüşmesi öncesi istenecek tüm belgeleri hazır ve yanınızda bulundurun.

  • CV ve kimliğiniz muhakkak yanınızda olsun.

  • Mülakat için belirlenen saatten önce görüşme yerinde hazır olmaya özen gösterin. Bu disiplinli olduğunuzun önemli bir göstergesidir.

  • Görüşme için uygun sade bir giyim tercih edin ve temiz bir görünüme sahip olun.

  • İlk selamlaşma anında nazik olmalı, göz teması kurmalı ve gülümsemeyi ihmal etmemelisiniz.

  • Beden diline dikkat etmelisiniz. Beden dili abartılı ifadeler içermemelidir.

  • Sorulabilecek sorulara karşı hazırlıklı olmak, görüşme esnasında heyecanlanmanızı engeller. Duraklamadan soruları yanıtlamanızı sağlar.

  • Sormak istediğiniz sorular olabilir. Sorularınız hazırlamış olarak mülakata katılın.

Mülakat Esnasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Karşılıklı soru cevap kısmında karasız ifadeler vermekten uzak durmalısınız. Kendinizden emin, göz teması kurarak yanıtlamaya dikkat etmelisiniz.

  • Mülakat öncesi tüm hazırlıkları yaptığınızdan emin olarak ilk tanışma anına geçmelisiniz.

  • Geçmiş tecrübelerinizden ve başarılarınızdan söz ederken abartılı anlatımdan uzak durmalısınız.

  • Kendinizi zayıf bulduğunuz bir yönünüze dair soru gelebilir. Zayıf yönünüzün ortadan kalktığını doğru bir dille ifade etmeye çalışmalısınız.

  • Görüşme alanına geçtiğinizde bir yere oturmanız işaret ediliyorsa, işaret edilen yere oturmaya özen göstermelisiniz.

  • Belirlenen pozisyon için uygun aday olduğunuzu ve işi istediğinizi abartılı olmayan bir dille ifade etmelisiniz.

  • Görüşme yapacağınız yetkilinin ismini ve ünvanını öğrenerek mülakata katılmanız faydalı olacaktır.

  • Görüşme esnasında maaş beklentiniz nedir diye sorulmadan, maddi konulara değinmemelisiniz.

Birebir görüşmeler, Kurum ve aday arasında geçen görüşme bire bir yapılır Sonuçlar subjektif değerlendirmelere açık olabilir, Tüm sektörler, Panel Görüşmeler, Birden fazla yöneticinin adayla birlikte olduğu mülakat tekniği İyi bir takım çalışması durumunda sonuçlar başarılı olabilir, Bankacılık sektörü, Grup Mülakatı, Adayların grup halinde değerlendirildiği mülakat yöntemi Grupla uyum ve teknik bilgi birikimi ön plana çıkar, Proje odaklı çalışmalarda, Sıralı Mülakat, Görüşmeyi yapan kişi değişirken mülakat alanı sabittir Bire bir görüşmelerdeki gibi sübjektif değerlendirme söz konusu olabilir, Tüm sektörler, Değerlendirme Merkezi, Adaylara belirli bir durum verilir ve yeteneklerini göstermeleri beklenir Sürecin her aşaması özenle değerlendirilir, Tüm sektörler, Telefon mülakatı, Çalışma alanına uzak olan adaylar için uygundur Hedefi aday sayısını azaltmaktır, Tüm sektörler, Bilgisayar Destekli görüşmeler, Online mülakat veya yazılı test formunda uygulanabilir Genellikle ilk eleme aşamasında tercih edilir, Teknoloji sektörü, Psikoteknik mülakatlar, Adayın kişilik özellikleri ve mental kapasitesini ölçmeye yönelik uygulamalardır, Tüm sektörler, Stres mülakatı, Adayın stres altında verimini ve davranışlarını gözlemlemeyi amaçlar, Yoğun iş temposu olan sektörler, Yapılandırılmış mülakatlar, Adayların aynı set sorulara verdiği yanıtlar dikkate alınır, Tüm sektörler
mülakat mülakat teknikleri bire bir görüşme cv kurum mülakat soruları işe alım
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Uzun, dalgalı siyah saçlı genç bir kadın, yakalı parlak sarı bir gömlek giyiyor. Başı hafifçe yana eğik ve gözleri sanki bir an dinleniyormuş gibi kapalı. Dudakları hafifçe ayrılmış ve yüzünde huzurlu bir ifade var. Yanaklarında hafif bir allık var. Uzun saçları ortadan ayrılmış ve hafifçe omuzlarına dökülüyor. Kahverengi ve kırmızının farklı tonlarından oluşan bir desene sahip tuğla bir duvarın önünde duruyor. Arka planda, duvarın üzerinde beyaz bir Z harfi var ve kahverengi bir yüzeyin bulanık görüntüsü görülebiliyor.
Mülakat Soruları

Ne Zaman İşe Başlayabilirsiniz Sorusuna Cevap

01 Mayıs 2018
Beyaz yakalı, mavi çizgili bir gömlek giymiş bir kadın ayakta durmaktadır. Saçları koyu renk ve dalgalı ve gözleri yana doğru başka bir kadına bakıyor. Gülümsüyor gibi görünüyor ve kolları iki yanında. Beyaz bir etek ve siyah sandaletler giyiyor. Uzun mavi gömleği vücudunu saran hafif, havadar bir kumaştan yapılmış. Mutlu ve memnun görünüyor. Diğer kadının kısa, siyah saçları var ve beyaz bir bluz ve kot pantolon giyiyor. Sohbet ediyor ve birbirlerinin arkadaşlığından keyif alıyor gibi görünüyorlar.
Mülakat Teknikleri

Mülakat Teknikleri Nedir?

06 Mart 2018
Birbirine bakan iki adamın yakın çekimi. Soldaki adam beyaz yakalı bir gömlek giymiş, gözlük takmış ve sakal bırakmıştır. Sol işaret parmağıyla koyu renkli bir takım elbise giymiş olan sağdaki adamı işaret etmektedir. Sağdaki adam, elleri yanlarında rahat bir pozisyonda sol taraftaki adama bakmaktadır. Arka plan birkaç ince detayı olan beyaz bir yüzeydir. Soldaki adam karşısındakine bir mesaj ileten bir jest yapıyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

En Sık Yapılan Mülakat Hataları

09 Mayıs 2017