Toplu Mülakat Tüyoları
Konu | Açıklamalar | Öneriler |
---|---|---|
Toplu Mülakatların Gerçekleştirilme Süreci | Pozisyona bağlı olarak gerçekleştirilen toplu mülakatlarda, insan ilişkileri, takım çalışması, zaman planlaması, ikna kabiliyeti ve empati gibi yetkinlikler üzerinde duruluyor. | Adayların bu yetkinliklere odaklanarak hazırlanmaları öneriliyor. |
Toplu Mülakat Heyecanı | İş tecrübesi az olan adayların toplu mülakatlarda heyecanlanması normal olarak değerlendiriliyor. | Adayların başarılı olabilmek için mülakatlarda kendilerini doğru bir şekilde ifade etmeleri ve korkmamaları gerekiyor. |
Zoom Toplu Mülakatları | Pandemi nedeniyle Zoom üzerinden toplu mülakat gerçekleştirilmiyor, birebir mülakatlar tercih ediliyor. | Pandemi sürecinde mülakatlara Zoom üzerinden devam edecek adayların, teknik altyapılarını ve internet bağlantılarını kontrol etmeleri tavsiye ediliyor. |
Grup Mülakatında Kendinizi Tanıtma | Adayların kendilerini anlatırken kişisel bilgiler, eğitimleri, iş ve staj deneyimlerini aktarmaları bekleniyor. | Adayların CV'deki bilgilerini düzenli ve açık bir şekilde aktarmaları ve mülakat sürecinde ne beklediklerini belirtmeleri önemli. |
Akılda Kalıcı Olma | Adayların başvurdukları şirketi ve pozisyonu iyi bir şekilde araştırmaları ve bunu mülakatta göstermeleri, akılda kalıcı olmalarını sağlıyor. | Mülakat öncesi detaylı araştırma yapılması ve pozisyon hakkında bilgili olunması öneriliyor. |
Mülakat Soruları ve Cevapları | Mülakatta sorulan sorular genellikle pozisyon ve yetkinlik bazlı olup, adayın geçmiş deneyimlerini ve başarılarını ölçmeye yöneliktir. | Adayların öz geçmişlerini detaylı bir şekilde inceleyerek kendilerini nasıl ifade edeceklerini planlamaları ve doğru, özgün cevaplar vermeye çalışmaları öneriliyor. |
Vaka Çalışması/Analizleri | Mülakatlarda birebir çalışma hayatındaki sorunlar üzerine çözümler sunma becerisini ölçmeye yönelik vaka analizleri yapılıyor. | Vaka analizleri için problem çözme becerilerini kullanarak, gerçekçi ve yaratıcı çözümler önermeye çalışmaları tavsiye ediliyor. |
CV’de Fotoğraf | Adayların CV'lerinde yer alan fotoğrafın profesyonel ve vesikalık tarzda olması gerekiyor. | Düğün veya özel anlardaki fotoğraflar yerine, kurumsal ve profesyonel bir fotoğraf seçilmesi öneriliyor. |
Mülakatta Yapılan Hatalar | Adayların çekimser kalması, konunun dışına çıkmaları ve mülakata hazırlıksız gelmeleri, yapılan hatalar arasında. | Adayların mülakat öncesi konuya dair araştırma yapmaları, doğru bir şekilde ifade etmeleri ve zamanına dikkat etmeleri tavsiye ediliyor. |
Turkcell'in Gençler İçin Yaptığı Çalışmalar | Turkcell, her yıl genç yetenekleri belirlemek için bir program düzenliyor ve bu programda başarılı olan gençleri işe alıyor. | Öğrencilik dönemlerinde kendilerini geliştirmek ve staj deneyimleri kazanmak adayların iş bulma şansını artırıyor. |
Turkcell İşe Alım Uzmanı Halil Say ile toplu mülakatları konuştuk. Toplu mülakat tüyoları aldık. “Diğer adayların önüne nasıl geçilir?” sorusunun cevaplarını aldık.
Halil Say kimdir?
İstanbul Kültür Üniversitesi İşletme lisans mezunuyum. İstanbul Üniversitesi’nde insan kaynakları üzerine yüksek lisans yaptım. 4 yıla aşkın bir süredir de insan kaynakları alanında işe alım ve eğitim tarafında görev yapmaktayım. Şu an Turkcell Kurumsal Çözüm Merkezi’ndeyim.
Toplu veya grup mülakatları nasıl gerçekleşiyor?
Şöyle aslında pozisyona bağlı gerçekleştiriyoruz. Ağırlıklı olarak yeni mezun arkadaşlar için gerçekleştiriyoruz. Çağrı merkezi, saha satış organizasyonu veya bankacılık alanında toplu mülakatlar geçekleştiriyor. Tolu alım yapılacağı zaman gerçekleştiriyoruz. Adaylar kariyer portallarında başvuranlarını geçekleştiriyor. Biz de listeler yapıyoruz, kendi arlarında tartışmalar yapıyorlar. bu tartışmaları yaparken de biz bazı yetkinliklere dikkat ediyoruz. İnsan ilişkileri, takım çalışmasına yatkınlık, zaman planlaması, ikna kabiliyeti ve empati gibi. Pozisyon bazlı belirlediğimiz yetkinlikler oluyor.
IK’cılar bu tür mülakatlarda adaylarda neye dikkat ediyorlar?
Fazla iş tecrübesi yoksa heyecanlı olmalarını göz önünde bulunduruyoruz. 1-15 kişi tercih ediyoruz. Kendilerine ne kadar ifade edebildikleri, arkadaşları ile iletişimleri gibi konulara dikkat ediyoruz.
Adaylar grup mülakatından korkmalı mı?
Korkmamalı, korkarak geldiğinde aklındakileri, bilgi becerileri ve yeteneklerini ifade edemiyorlar. Toplu mülakatta söz almak istemeyenler olabiliyor. Daha öncesinde hazırlanmakta fayda var. Korkmasınlar hiçbir mülakattan.
Zoomdan toplu mülakat yapılıyor mu?
Pandemiden dolay toplu mülakat tercih edilmiyor. Ağırlıklı olarak birebir mülakat üzerinden gerçekleştiriyoruz.
Grup mülakatında aday kendini nasıl tanıtmalı?
Nasıl bir CV hazırlanıyorlarsa, oradaki aşama aşama şeklinde ifade edebilirler. Kişisel bilgiler, eğitimleri, iş deneyimi varsa, yoksa staj bilgileri, kulüplerden bahsedebilirler. Toplu mülakattan geçen adaylar birebir mülakata geçiyorlar.
Mülakatta akılda kalıcı olmanın bir sırrı var mı?
Akılda kalıcı olmanın birkaç sırrı olabilir. Gittiğiniz şirketi araştırmanız çok önemli. Bunu sorabiliyoruz. Pozisyonun gerekliliklerine, iş tanımına ne kadar vakıf? Bunları soruyuz, cevap aldığımızda adayın işi ne kadar istediğini anlamış oluyoruz.
En sık sorulan mülakat soruları ve cevapları
Pozisyon bazlı sorularımız değişiyor. Yetkinlik bazlı mülakatlar gerçekleştiriyoruz. Yeni mezun görüşmelerinde farklı sorular soruyoruz. Kişilerin geçmişteki iş deneyimlerinden, neler yaptığından sorular soruyoruz. İlk başta adayın kendisini tanıtmasını soruyoruz. Soru kalıpları mülakatlara göre değişiyor.
“Kendinizden bahseder misiniz?” sorusu nasıl cevaplanmalı?
Belli bir çerçevenin dışına çımasını beklemiyoruz. Eğitim ve mesleki bilgilerinden yola çıkarak bir şeyler anlatmalarını istiyoruz. Okuluyla, önceki deneyimleriyle alakalı anlatmalarını bekliyoruz. Aday kendini nasıl ifade edebiliyor? Kendini tanıtabiliyor mu? Bunları görmek istiyoruz. Ön plana çıkan şeyler bunlar.
Mülakatta vaka çalışması/analizi nedir, nasıl yapılır?
Adayların çalışma hayatında birebir sorunlar üzerine çözümler sunması değerlendirme merkezi uygulamaları. Bir felaket senaryosu da olabilir, birden fazlı konular olabilir. O kumları sırlamasını istiyoruz. İkna yeteneği, iletişimi, problem çözme yeteneği, çözümlendirebiliyor mu? Nasıl çözüm yolları üretiyor? gibi cevapları alıyoruz. Çözüm önerileri bekliyoruz.
CV’de fotoğraf önemli mi?
Çok önemli. Her CV bizim için de bir deneyim oluyor. Düğün fotoğrafını koyan da var. Kurumsal kimlikte fotoğraf isliyoruz. Vesikalık fotoğraf gibi fotoğraf olabilir. Aday başvuruda bulunuyor oradaki fotoğraf önemli. Bizim pozisyonla alakalı zamana yönetimimiz var. Doğru adayı doğru pozisyona yerleştirmemiz gerekiyor. Görünüşe değil de istediğimiz yetkinlikte olması önemli. Dil, din, ırk, cinsiyet bizim için önemli değil.
Adayların mülakatta yaptıkları hatalar neler?
Çok içedönük oluyorlar. Tekrar soru soruyoruz. Adayı açamıyoruz. Adayın kendini doğru ifade etmesi çok önemli. Bazı adaylar da konunun dışına çıkıyor. Bunlar da doğru değil. Adayların gitmeden çalışması da gerekiyor. Nasıl gidilmeli? Şirketi araştırmaları çok önemli. İş görüşmesi saatine riayet etmek çok önemli. Katılamıyorsanız, ileri bir tarihe çekmeyi istemek önemli.
Turkcell’in gençler için yaptığı çalışmalar neler?
Genç yetenek programımız var. Her yıl açılıyor. Mezun arkadaşlarımız ve öğrenci arkadaşlarımız var. Doğum tarihi yılı var o sınıra kadar başvurmalı. O aşamaları geçen arkadaşlarından finale kalan adaylar işe yerleştiriliyor. Büyük kurumsal firmalar da benzer uygulamaları yapıyor. Çok üniversite, çok bölüm var. Rakibimiz çok. Geçmek için çalışmaları öğrenci iken yapmak gerekiyor. Zorunlu stajın dışında gönüllü stajyerlik yapmakta fayda var.
Toplu mülakatlar tüm adayları bir anda aradan çıkarmak için mi yapılıyor?
Hayır. Sebebi şu: bazen bir pozisyona birden fazla aday alınabiliyor. Birebir görüşmeler çok uzun sürdüğü için toplu mülakatlar gerçekleştiriyoruz. Adaylar birlikte çalışacağı için öncesinde bir araya gelmiş oluyor. Toplu mülakat sonrasında da bireysel mülakatlar yapıyoruz. Kalabalık ekiplere yeni arkadaşlar alıyoruz, o sebeple toplu mülakatlar yapıyoruz.
Referans önemli mi?
Referans en son süreçte yaptığımız bir aşama. İstediğimiz daha önce çalıştıkları şirkette üst yöneticileri referans göstermeleri bizim için çok önemli.
Gelişmiş mi gelişebilir aday mı?
Pozisyona göre değişir. Yeni mezun ise gelişebilir aday. Yetkin bir personel alıyorsak farklı kriterlere bakıyoruz.
Adaylara neler önerirsiniz?
Yeni mezun arkadaşlar çok değerli ve kıymetli. Mesleği çok iyi araştırmaları gerekiyor. İş başvurusu yapmadan önce aklında ki iş mi? Cevabını veriyorsa iyi olur. stajlara dikkat etmeleri, yabancı dil, İngilizce çok önemli, referanslar önemli. CV’lerde çok önemli. Birden fazla başvuru geldiği için belli vakit ayırıyoruz. Önceki görev tanımlarını açık yazalım.
CV programla mı hazırlanmalı?
Bizim için CV’nin içeriği çok önemli. Kişisel bilgilerini eksiklik var, görev tanımlarını eksik yazmış. Aradığımız cevapları alamadığımızda elemiş oluyoruz.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.