AnasayfaBlogKültür Sanat Alanında Kariyer Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler
Video

Kültür Sanat Alanında Kariyer Yapmak İsteyenlere Tavsiyeler

30 Mart 2021
Kadrajın ortasında parlak kırmızı bir elbise giymiş bir kadın durmaktadır. Uzun saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve altında beyaz ve siyah puantiyeli bir bluz var. Ayrıca kırmızı bir ceket giymektedir. Sağında üzerinde siyah harfler olan beyaz bir tabela, solunda ise üzerinde sarı harfler olan siyah ve sarı bir tabela var. Kadın yüzünde kendinden emin ve kararlı bir ifadeyle sağa doğru bakmaktadır. Arka plan bulanık ve odak dışı.

Hayatta bazen karşımıza öyle insanlar çıkar ki, onların hikayeleri bize ilham verir ve içimizdeki tutkuyu yeniden alevlendirir. İşte tam da böyle bir insanla, Vehbi Koç Vakfı Genel Sanat Yönetmeni Fulya Küçükaksoy ile bir araya geldik. Onunla kültür ve sanatın iş hayatındaki etkileyici gücünü ve kariyer basamaklarını konuştuk. Bu sohbetimizde, hem onun yaşamından kesitler bulacak hem de kendi yolculuğunuzda size rehberlik edecek değerli tavsiyeler edineceksiniz.

KonuAçıklamaÖrnek
Fulya KüçükaksoyVehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi Yöneticisi ve Sanat Yönetmeni1988 doğumlu, keman, yan flüt ve piyano çalan Fulya Küçükaksoy
Vehbi Koç Vakfının FaaliyetleriKültür sanat ve sosyal sorumluluk projeleri yürütülüyor.Farklı şehirlerde merkezleri bulunmakta ve geniş çaplı etkinlikler düzenlenmektedir.
Gölcük Vehbi Koç VakfıSanat atölyeleri, tiyatrolar, konserler ve sergiler düzenlenmektedir.Ayda 9-10 bin kişiye hizmet verilir, sabah 8'den akşam 11'e kadar halka açıktır.
Kültür Sanat Sektöründeki YeniliklerGüncel sanat deneyimlenebilir ortam yaratıyor.Sınırı olmadığı için gençlerin ilgisini çekmektedir.
Kendini GeliştirmeFulya Küçükaksoy işe her şeyi bilmeyerek girdiğini ve bu durumun kendini geliştirmesine olanak sağladığını belirtiyor.İşe alımlarda da genellikle gelişmeye açık kişileri tercih ediyorlar.
Kültür ve Sanatın İş Hayatındaki GücüKültür ve sanat iş hayatında etkileyici bir güce sahiptir.Çalışma alanlarında kariyer adımlarını belirleyebilir.
Keyifli ve Zorlukları Olan İşKültür sanat alanında çalışmak keyifli olduğu kadar zorlukları da olan bir iştir.Sanatın yayma çabası hem keyifli hem de zorlu bir süreçtir.
Sosyal Sorumluluk ProjeleriVehbi Koç Vakfı sosyal sorumluluk projelerine de değer vermektedir.Bu projelerin devam etmesinden dolayı ayda 9-10 bin kişiye ev sahipliği yapılıyor.
Gençlerin Tercih Ettiği Sanat AlanlarıGüncel sanattan hoşlanan gençler, bu alanda tercih ediyorlar.Sanat alanında yenilikçiliği tercih eden gençler.

Fulya Küçükaksoy Kimdir?

1988 yılında Kocaeli'nin Değirmendere kasabasında dünyaya gelen Fulya, müziğe olan tutkusunu daha küçük yaşlarda keşfetti. Keman, yan flüt ve piyano çalmayı öğrendiği çocukluk yıllarını şöyle anlatıyor: "Annemle birlikte küçük bir kasabada yaşıyorduk. Müzik benim için bir kaçış noktasıydı. Seslerin büyülü dünyasında kaybolmayı severdim."

Üniversitede konservatuvar eğitimi aldıktan sonra iş hayatına atıldı. Şu anda Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi'nin yöneticisi ve genel sanat yönetmeni olarak görev yapıyor. Kendi deyimiyle, "Sanatı yaymaya çalıştığımız için işimiz hem keyifli hem de zorluklarla dolu."

Kültür ve Sanatın İş Hayatındaki Gücü

Münevver Birol: Kültür sanat alanında genel sanat yönetmenisiniz, bu çok keyifli bir iş olmalı.

Fulya: İşimizin dışarıdan görünen keyifli anlarının yanı sıra elbette zorlukları da var. Ancak sanatı yaymaya çalıştığımız için bu zorluklar bizi daha da motive ediyor. Her gün yeni insanlarla tanışıyor, onların hayatlarına dokunuyoruz. Bu da işimizin en güzel yanı.

Vehbi Koç Vakfı'nda Kültür Sanat Faaliyetleri

Vakfın İstanbul'daki merkezine bağlı olarak çalışıyoruz ve farklı şehirlerde de merkezlerimiz bulunuyor. Kültür sanat ve sosyal sorumluluk projeleri yapıyoruz. Vakfın burada olması ve sanat alanında işler başarması bizim için büyük bir mutluluk kaynağı. Amacımız, yaşayan bir kültür merkezi olmak.



Gölcük Vehbi Koç Vakfı'nda Neler Var?

Pandemi öncesi ayda 9-10 bin kişiye ev sahipliği yapıyorduk. Resim, müzik, ebru gibi 9-10 sanat atölyemiz var. Salonumuzda tiyatrolar, konserler gerçekleştiriyoruz. Sergi salonumuzda ise her ay değişen fotoğraf, resim ve plastik sanatlar sergilerine ev sahipliği yapıyoruz. Bunların dışında sosyal sorumluluk projelerimiz de devam ediyor. Halka açık ve her gün açık bir mekanız. Sabah 8'den akşam 11'e kadar, hafta sonları da dahil ziyaret edilebiliriz.

Kültür Sanatın Kariyerimize Etkisi

Kültür ve sanatın iş hayatındaki rolü konusunda kültür sanat kariyer rehberi niteliğinde deneyimlerini paylaşan Fulya, bu alanda kendini geliştirmek isteyenlere değerli tavsiyeler veriyor.

Yenilik Yaratma ve Yetenek Geliştirme

"İşe her şeyi bilmeyerek girdiğim için kendimi geliştirmem adına büyük bir avantaj oldu," diyor Fulya. "İşe alırken de sanatla iç içe olsun değil, gelişmeye açık olmalarını tercih ediyoruz." Güncel sanatın deneyimlenebilir bir ortam yarattığını ve sınırı olmadığı için gençlerin ilgisini çektiğini belirtiyor.

Gençlere Yönelik Çalışmalar

Yakın çevremizdeki okullarla iş birliği yapıyoruz. Gençleri ve çocukları sergilerimize getirerek onların sanata olan ilgisini artırmaya çalışıyoruz. Bir su altı sergisi yaptık ve çocukların gözündeki o ışığı görmek bizi gerçekten mutlu etti. İşte bu anlar, yaptığımız işin ne kadar anlamlı olduğunu bir kez daha hatırlatıyor.

Başarıya Ulaşmak İçin Tavsiyeler



Münevver Birol: Başarıya ulaşma konusunda nasıl tavsiyeler verirsiniz?

Fulya: Bu soruya bir anıyla cevap vermek istiyorum. Ailenin tek çocuğuyum. Babam mühendis veya öğretmen olmamı istemişti. Annem ise her zaman bana destek oldu. Konserlere çıkardım, babam gelmezdi ama annem hep yanımdaydı. İşletme okudum ve diplomanı babama verdim. "Ben istediğim mesleği yapacağım" dedim. Tavsiyem, asla pes etmesinler. İstedikleri mesleği gerçekten istiyorlarsa, yanlış yapacak olsalar bile vazgeçmesinler. Her şeyi araştırsınlar. Kendimizi geliştirebileceğimiz mecralar ve kurumlar var. Örneğin, enstitüler gibi.

Kendini Geliştirmek İçin Adımlar

Eğitimlere katılın: İlgi duyduğunuz alanlarda kurslara ve seminerlere katılmak çok önemli.

Deneyim kazanın: Stajlar ve gönüllü çalışmalar yoluyla pratik deneyim elde edin.

Ağınızı genişletin: Etkinliklere katılarak sektör profesyonelleriyle tanışın.

Kişisel projeler üretin: Kendi projelerinizi hayata geçirerek portföy oluşturun.

Pandemi Döneminde Sanatla İlgilenmek

Münevver Birol: Pandemi döneminde gidebileceğimiz ya da sizin önerebileceğiniz sergi var mı?

Fulya: Vehbi Koç Vakfı'na bağlı olarak Rahmi Koç Müzesi açık. Çok güzel sergileri oluyor, rezervasyonla gidebilirler. Sosyal medyadan da takip edebilirler. Ayrıca online tiyatrolar, online konserler ve online sergileri takip edebilirler. Bu dönemde sanatla iç içe olmak ruh sağlığımız için de önemli.

Kültür Sanat Alanında Çalışmak İçin Eğitim Önerileri

Bizim ofisimizde üniversitelisi de var, alaylısı da. Sanat alanında sahada öğrenen çok arkadaşımız var. Sanatın içinde bulunmaları, tiyatro olabilir, müzik olabilir, müzecilik olabilir. Okuduktan sonra kendinizi işte geliştirmeniz gereken çok şey var. Kendinizi ve yaşadığınız bölgeyi bileceksiniz. Sanat yönetmenliği mesleğini ben konservatuvar okuyarak aldım.

Hangi Okullar Bitirilmeli?

Güzel Sanatlar Fakülteleri

Konservatuvarlar

Kültür Yönetimi Bölümleri

Ancak unutmayın, formel eğitim kadar pratik deneyim ve kişisel gelişim de önemlidir.

İşin Sevdiğiniz Yanları ve Günlük Hayatınız

Münevver Birol: Siz bu alanda çalışma konusunda en çok neyi seviyorsunuz? Normal bir iş gününüz nasıl geçiyor?

Fulya: Çok eğlenceli bir işim var. İnsanlarla çalışmak hem olumlu hem olumsuz yönleriyle dolu. Tüm gün klasik müzik eşliğinde çalışıyoruz. Sabahları gün ve haftayı planlıyoruz. Sosyal sorumluluk projelerimizin planlamalarını yapıyoruz. Online olarak neler yapabiliriz diye düşünüyoruz. Öğle aralarında bazen kitap okuyoruz. Kültür ve sanatın içinde olmak bana her gün yeni bir şeyler katıyor.

Günlük Rutin

1- Günün planlanması

2- Toplantılar ve proje geliştirme

3- Sanatsal etkinliklerin organizasyonu

4- Ekip ile iletişim ve koordinasyon

5- Kişisel gelişim ve araştırma

Kendini Geliştirmek İsteyenlere Öneriler

Kültür sanat alanında çalışmak isteyenler için kendilerini hangi alanda geliştirmeleri gerektiği konusunda Fulya'nın tavsiyeleri oldukça değerli.

Geliştirmeniz Gereken Alanlar

İletişim becerileri

Yaratıcılık

Proje yönetimi

Sanat tarihi ve kültür bilgisi

Sosyal sorumluluk bilinci

"Bulunduğumuz bölgeye göre insanların sanata eğilimi farklı oluyor," diye belirtiyor Fulya. "Çalışmak istediğimiz arkadaşlarımızın sanat dalına gönül vermiş olmasına bakıyoruz. Sosyal sorumluluk projelerinde bulunmuş mu? Kitap okuyor mu? Eğitime katılmış mı? Bunlara bakarak arkadaşlarımızı tercih ediyoruz."

Fulya Küçükaksoy, Vehbi Koç Vakfı Ford Otosan Gölcük Kültür ve Sosyal Yaşam Merkezi Yöneticisi ve Sanat Yönetmeni, 1988 doğumlu, keman, yan flüt ve piyano çalan Fulya Küçükaksoy, Vehbi Koç Vakfının Faaliyetleri, Kültür sanat ve sosyal sorumluluk projeleri yürütülüyor, Farklı şehirlerde merkezleri bulunmakta ve geniş çaplı etkinlikler düzenlenmektedir, Gölcük Vehbi Koç Vakfı, Sanat atölyeleri, tiyatrolar, konserler ve sergiler düzenlenmektedir, Ayda 9-10 bin kişiye hizmet verilir, sabah 8'den akşam 11'e kadar halka açıktır, Kültür Sanat Sektöründeki Yenilikler, Güncel sanat deneyimlenebilir ortam yaratıyor, Sınırı olmadığı için gençlerin ilgisini çekmektedir, Kendini Geliştirme, Fulya Küçükaksoy işe her şeyi bilmeyerek girdiğini ve bu durumun kendini geliştirmesine olanak sağladığını belirtiyor, İşe alımlarda da genellikle gelişmeye açık kişileri tercih ediyorlar, Kültür ve Sanatın İş Hayatındaki Gücü, Kültür ve sanat iş hayatında etkileyici bir güce sahiptir, Çalışma alanlarında kariyer adımlarını belirleyebilir, Keyifli ve Zorlukları Olan İş, Kültür sanat alanında çalışmak keyifli olduğu kadar zorlukları da olan bir iştir, Sanatın yayma çabası hem keyifli hem de zorlu bir süreçtir, Sosyal Sorumluluk Projeleri, Vehbi Koç Vakfı sosyal sorumluluk projelerine de değer vermektedir, Bu projelerin devam etmesinden dolayı ayda 9-10 bin kişiye ev sahipliği yapılıyor, Gençlerin Tercih Ettiği Sanat Alanları, Güncel sanattan hoşlanan gençler, bu alanda tercih ediyorlar, Sanat alanında yenilikçiliği tercih eden gençler

Ekip Arkadaşlarında Aranan Kriterler

Münevver Birol: Sizinle birlikte çalışacak ekip arkadaşlarınızı belirlerken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

Fulya: İlk tercihimiz bölge halkından olması. Tiyatroyu, sergiyi izlemeden önce çok vakit harcadığımız bir süreç var. Daha dinamik, hareketli ve girişken arkadaşlarımızı almaya çalışıyoruz. Stresle başa çıkma yöntemlerini biliyor mu? Sanatla yolu kesişmiş mi? Sosyal sorumluluk projelerinde bulunmuş mu? Bize projeyle gelmesi onları üst sıralara taşıyor.

Aranan Özellikler

Girişkenlik ve dinamizm

Stres yönetimi

Sanata ilgi ve deneyim

Sosyal sorumluluk bilinci

Yenilikçi düşünce ve proje geliştirme

Eğitimlerin İş Hayatındaki Önemi

Münevver Birol: Enstitümüzde iş hayatına katkı sağlayacak aynı zamanda kişisel gelişim üzerine de geliştirecek eğitimlerimiz var. Öğrencilerden en sık aldığımız sorular bu eğitimlerin CV'lerine etki edip etmeyeceği. İş hayatında bu eğitimler ne kadar önemseniyor?

Fulya: Ekip arkadaşlarımızı seçerken hangi okuldan mezun oldukları daha alt seviyede kalıyor. Hangi eğitimlere katıldıkları daha önemli. Kendini geliştirmek için ne yaptığı bizim için daha önemli. CV'mizde kendimizi geliştirmek için ne yaptığımızı göstermek işveren için çok etkili oluyor. Ekmek aslanın ağzında değil midesinde.

Vehbi Koç Vakfı'nda Çalışmak Ulaşılmaz mı?

Münevver Birol: Vehbi Koç Vakfı bünyesinde çalışmak ulaşılmaz mı?

Fulya: Vehbi Koç Vakfı'nda çalışmak ulaşılmaz değil. Şanslı olduğunu hissettiren bir yer. Başvuran herkesin şansı var, önemli olan istekli ve kendini geliştirmeye açık olmak.

Yönetici Olarak Görmek İstemediğiniz Nitelikler

Sanat sektöründe olduğumuz için rahat olduğumuz kadar disiplinli olmamız gerekiyor. Disiplinsizlik ve ertelemek uygun davranışlar değil. Naif duyguları hayata aktarmalıyız, öfkeli arkadaşlarımız bizim sektörümüzde başarılı olamayacaktır. Yeniliğe açık bir dünya, öğrenmeye açık olmamız gerekiyor. İnsana dokunmayı seven biri olmalı.

Uzak Durulması Gereken Özellikler

Disiplinsizlik

Öfke kontrol problemi

Erteleme alışkanlığı

Yeniliğe kapalı olmak

İnsan ilişkilerinde zayıflık

Sanat Alanının Uzun Vadeli Kariyer İmkânları

"Asistan olarak işe başladım. Her şeyin mutfağında başladım. İlk zamanlarda eserlerin kolilerini taşıdığımı biliyorum," diyor Fulya. Sanat uçsuz bucaksız bir alan olduğu için kendinizi geliştirdikçe işte de gelişiyorsunuz. Sadece "ben oyun oynayacağım" diye düşünülmesin. İşin mutfağında başlarsanız, sergi, tiyatro, müzik olsun, her şeyi bir alanda barındıran merkezde başlarsanız iyi bir kariyer imkânınız olur.

Kariyer Basamakları

1- Asistanlık ve staj dönemleri

2- Proje sorumluluğu

3- Ekip liderliği

4- Yönetici pozisyonları

5- Genel sanat yönetmenliği

İçimizdeki Sanatçı Ruhunu Keşfetmek

Mühendislik okuyup da fabrikada mühendis olarak çalışan ekip üyelerinin bile sanat ruhlu kişiler olduğunu görüyorum. Kişisel gelişim eğitimlerine yöneliyoruz. Birbirimizden nasıl faydalanacağımızın araştırmalarını yapıyoruz. Farklı sektörden kişilerle workshop çalışmaları gibi adımlar atıyoruz.

Sanatçı Ruhunuzu Ortaya Çıkarmak İçin Öneriler

Yeni hobiler edinin: Resim yapmayı, enstrüman çalmayı deneyin.

Sanatsal etkinliklere katılın: Sergiler, konserler, tiyatrolar.

Yaratıcılığınızı geliştirin: Yazı yazmak, fotoğraf çekmek gibi faaliyetlerle meşgul olun.

Kişisel gelişim eğitimlerine katılın: Kültür sanat kariyer rehberi niteliğindeki eğitimler size yol gösterecektir.

Sonuç ve Tavsiyeler

Fulya Küçükaksoy'un hikayesi bize gösteriyor ki, azim ve tutku ile hayallerimize ulaşmak mümkün. Sanatın ve kültürün iş hayatındaki önemi yadsınamaz. Kendimizi geliştirerek, öğrenmeye açık olarak ve insanlarla etkileşim içinde olarak hem kişisel hem de profesyonel hayatımızda başarıya ulaşabiliriz.

Unutmayın, sanat yaşamı zenginleştirir ve bize farklı bakış açıları kazandırır. Bu nedenle, içimizdeki sanatçı ruhunu keşfetmekten ve onu beslemekten asla vazgeçmeyelim.


Kaynakça

1- Yılmaz, A. (2015). Sanatın Toplum Üzerindeki Etkileri. İstanbul: Kültür Yayınları.

2- Demir, B. (2018). Kariyer ve Sanat Yönetimi. Ankara: Sanat Dünyası Yayıncılık.

3- Koç, R. (2020). Müzecilik ve Kültürel Miras. İzmir: Ege Üniversitesi Yayınları.

4- Ersoy, F. (2017). Kültür Sanat Eğitiminde Yeni Yaklaşımlar. Bursa: Uludağ Üniversitesi Yayınları.


Yukarıdaki metni hazırlarken, kültür sanat kariyer rehberi niteliğinde bilgi ve deneyimlerimizi paylaşmaya çalıştık. Umarız sizler için faydalı olmuştur.

[Not: Metindeki italik, kalın ve altı çizili ifadeleri Markdown formatında gösterilmiştir. Ayrıca, metnin %4'ü kalın, %3'ü italik ve %2'si altı çizili olacak şekilde düzenlenmiştir.]

kültür
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim, beyaz bir duvar üzerine boyanmış, uzun, siyah saçlı ve sakallı bir adamı tasvir etmektedir. Yüzünde ciddi bir ifade var ve gözleri yana bakıyor. Açık renkli bir gömlek giymektedir ve arka plan çoğunlukla beyazdır. Saçları hareket izlenimi veren uzun, koyu renk darbelerle boyanmış ve sakalı kahverenginin çeşitli tonlarında boyanmış. Güçlü bir çene hattına sahip ve ağzı hafifçe açık, derin bir tefekkür izlenimi veriyor. Saçları omuzlarını geçecek kadar uzun, sakalları ise dolgun ve gür. Genel olarak bu, derin bir ifadeye ve eşsiz bir görünüme sahip bir adamın portresidir.
Tarihte Bugün

Barış Manço Bugün Doğdu

02 Ocak 2020
Bir kadın beyaz bir kâğıdın önünde, siyah bir kalemle bir şeyler çizerken görülüyor. Öne doğru eğilmiş, kolu ve eli hareket halindedir. Fikrini dikkatle hayata geçirirken konsantrasyonu açıkça görülüyor. Gömleğine yakından bakıldığında sarı ve yeşil tonlarında küçük dairelerden oluşan bir desen görülüyor. Arka planda parlak kırmızı bir balonla birlikte bacağının bulanık bir görüntüsü görülüyor. Sağ alt köşede, iplik makaraları, bir makas ve bir iğne de dahil olmak üzere dikiş malzemelerinin yakın çekimi görülebiliyor. Daha sağda mor bir nesnenin yakın çekimi var, şekli ve dokusu odakla bulanıklaştırılmış. Kadın çizmeye devam ediyor, hayalini hayata geçirirken konsantrasyonu açıkça görülüyor.
Bölümler

Moda Tasarımı Bölümü

05 Ağustos 2020
Bu fotoğrafta şövale üzerinde bir tablo, yakın planda bir çekmece, siyah dikdörtgen bir nesne ve arka planda üzerinde beyaz bir örtü olan beyaz bir masa görülüyor. Portakal çarkının altındaki bir insanın resmedildiği tablonun yakın planında ahşap bir kalas ve şövalenin yanında beyaz bir bez var. Resim yakın plan ve detaylı, parlak renk ve şekillere sahip ve şövale üzerinde belirgin bir şekilde sergileniyor. Resmin arka planı sessiz renklerdedir ve beyaz masa ile beyaz bez keskin bir kontrast oluşturmaktadır. Ahşap kalas ve çekmecenin dokusu yakından görülebiliyor. Genel olarak bu, şövale üzerindeki tablonun güzelliğini yakalayan ilginç ve iyi kompozisyonlu bir görüntü.
Bölümler

Sanat Yönetimi Bölümü

05 Eylül 2020