Sanat Tarihi Nedir? Sanat Tarihinin Araştırma Alanı Neler?
Sanat Tarihi Başlıkları | Açıklamalar | Detaylar |
---|---|---|
Sanat Tarihi Nedir? | Sanat tarihi, insanoğlunun çağlar boyunca ürettiği sanatsal eserleri inceler. | Sanat tarihi, görsel sanatları ve mimariyi kapsar. |
Eğitim Süresi | Sanat tarihi eğitimi dört yıllıktır. | Sanat tarihi eğitimi, üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinde verilmektedir. |
Sanat Tarihi ve Arkeoloji | Önceden arkeoloji ile birlikte eğitim veriliyordu. | Günümüzde araştırma alanları farklılaşmış ve ayrı bölümler olarak verilmektedir. |
Araştırma Alanları Farklılıkları | İçerik olarak benzerlikleri olsa da araştırma alanları farklıdır. | Arkeoloji, daha çok tarihi ve kültürel kalıntılara odaklanırken, sanat tarihi sanatsal eserlerin incelenmesine odaklanmaktadır. |
Sanat tarihi eğitimi ülkemizde üniversitelerin fen-edebiyat fakültelerinde dört yıl olarak verilmektedir. Önceki yıllarda arkeoloji bölümü ile birlikte verilen sanat tarihi eğitimi daha sonra ayrı bir bölüm olarak üniversitelerde yer almaya başlamıştır. İçerik olarak arkeoloji bölümü ile benzer noktaları olmasına rağmen araştırma alanları birbirinden farklıdır.
Sanat Tarihinin Araştırma Alanı Neler?
Sanat tarihi belirli bir toplumun veya devletin ait oldukları devirlere kattıkları kültürü ve sanatı, mimari, dokuma, resim gibi çeşitli alanları araştırır.
Sanat Tarihi Araştırması Nasıl Yapılır?
Bu araştırmalar dönemin yazılı kaynaklarından bakılarak veya kazı çalışmaları ile yapılabilir. Örnek vermek gerekirse, araştırılması gereken konu Anadolu Selçuklu Devletinin Konya'da bulunan yapıları olsun. Öncelikle bu yapılar hakkında çok çeşitli birçok yazılı kaynak araştırılır. Yapıların inşa kitabeleri bulunarak tarihlendirmesi net olarak ortaya konulur.
İnşa edildikleri döneme ait yazılı kaynaklar araştırılır. Sonraki aşama yapıları yerinde incelemektir. İncelenen yapılardan tahrip olmuş olanlar varsa ve bulundukları alanda kazı yapılarak belirli bir sonuca ulaşmak mümkünse, gerekli yerlerden izinler alınarak kazı çalışması yapılabilir.
Ders Konularının Ayrımı
Mevcut eğitim düzeninde sanat tarihi, bütün konuları bakımından yeterince aktarılamamaktadır. Bunun sebebi dört seneye sığamayacak kadar fazla sayıda konu bulunmasıdır. Bu konuları azaltmak mümkün değildir. Ancak konuları detaylandırma konusunda doğru bir planlama yapılarak her bilgiyi öğrencilere belirli miktarlarda aktarmak mümkündür. Daha net anlaşılması bir örnek verelim.
Osmanlı devrine ait camileri dört sene boyunca anlatarak bitirmek çok güç bir iş. Bunun yanında gereksiz bir zaman kaybıdır. Bunun yerine şu şekilde bir yol izlenebilir. Osmanlı devrine ait camiler genel özellikleri ile önemli yapılar çerçevesinde iki dönemde detaylıca incelenebilir.
Bu sayede hem Osmanlı camilerinin genel özellikleri bilinecek, hem de diğer dönemlerde Avrupa sanatı, resim sanatı, Bizans sanatı gibi çeşitli konular detaylıca aktarılabilecektir. Bu yöntem ile mezun olan öğrenciler sanat tarihi eğitiminin farklı dallarında da fikir sahibi olabilecek, belki de o farklı alanlardan birinde uzmanlaşacaklardır.
Sanat Tarihinin İnceleme Alanı
Sanat tarihinin inceleme alanları ülkemizde yurt dışından biraz daha farklıdır. Yurt dışında, özellikle Avrupa başta olmak üzere birçok ülkede sanat tarihi eğitimi farklı işlenmektedir. Ülkemizde sanat tarihinin araştırma konusu geç Roma döneminden yani Bizans olarak adlandırılan dönemden başlamaktadır. Bu dönemden başlayan sanat tarihi araştırma alanı günümüze kadar uzanmaktadır.
Bunun oluşmasının temel sebebi hem arkeoloji hem de sanat tarihi bölümünün iş yükünün fazla olmaması istendiğindendir. Bu bakış açısının yurt dışında sanat tarihi eğitimi veren ülkelerde bir karşılığı yoktur. Bu ülkelerde sanat tarihi, tarihin her alanı ile ilgilenmektedir. Geçmişten günümüze toplumsal kültür ve sanatı bir gelişim içerisinde ele alabilmektedirler.
Yanlış Anlaşılma
Ülkemizde uygulanan bu yanlış tutum sanat tarihini yeterince anlayamamış öğrenciler yetiştirmektedir. Bu durumun yanlışlığı şöyle bir örnekle daha net anlaşılabilir. Tarihte bölünene kadar 422 yıl hüküm sürmüş Roma İmparatorluğu sanat tarihinin araştırma alanına girmiyor. Ancak Roma İmparatorluğunun bölündükten sonraki, ismi dahi Doğu Roma İmparatorluğu olarak anılan Bizans dönemi sanat tarihinin araştırma alanı içine girmektedir.
Bu uygulama eğitim gören öğrencilerin sanat tarihi eğitimine bütüncül yaklaşamamalarını neden olmaktadır. Toparlamak gerekirse sanat tarihi bir açık hava müzesi olan ülkemizde ele alınması gereken önemli bir konudur. Bundan dolayı derslerin kapsamının genişletilmesi ve global bir seviyeye çekilmesi gerekmektedir.
Yazar: Volkan Zorlu
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.