Disiplin nedir? İş Disiplini Nasıl Sağlanır?
Konu | Açıklama | Örnekler |
---|---|---|
Disiplin | Standart bir sistem setini öğrenmek ve uygulamaktır. Kurallar, düzenlemeler veya ceza değildir. Kendiniz için yaptığınız bir şeydir. | Kişisel ve profesyonel hayatta başarı, öz denetim becerileri |
İş Disiplini | Çalışma ortamını hem çalışanlar hem de yönetim için güvenli ve keyifli hale getirme uygulamaları. | Net iletişim, tutarlılık, iş kurallarına uyum |
Başarılı insanların ortak özelliği | Disiplinli olmaları | Disiplinli bireylerin genellikle başarıya ulaşması |
İşletmeler ve Girişimler için İş Disiplini | Bir şirketin varlığını destekleyen operasyonel görevlerin bulunduğu alan. | Yönetim, pazarlama, bilgi teknolojileri, finans |
Strateji | İşletme sahibi veya yöneticinin bir plan hazırlaması | Stratejik bir iş planı şirketin amacını belirler. |
Pazarlama | Ürün veya hizmetiniz hakkında farkındalığı artırma yöntemleri. | Reklam, promosyonlar, doğrudan satış, müşteri ilişkileri yönetimi |
Hizmet | Müşteri-şirket ilişkisi boyunca gerçekleşen hizmetler. Müşteri beklentilerinin karşılanması ve aşılması. | Müşteri hizmetleri, müşteri ilişkileri yönetimi |
İş Disiplininin İhtiyacı | Birleşik ve etkin bir iş yürütmek için iş disiplininin önemi. | Çalışma süreçlerinin etkinliği ve verimliliği için iş disiplini |
Üst Düzey Yönetim ve İş Disiplini | İş disiplininin şirketin sürekliliği ve başarısı üzerindeki etkisi. | İş disiplini olan şirketler genellikle daha başarılıdır. |
İş Disiplininin Çalışanlar Üzerindeki Etkisi | Daha disiplinli çalışma ortamlarında çalışanların performansının genellikle daha iyi olduğu. | - Disiplinli bir çalışma ortamı, daha yüksek çalışan memnuniyeti ve verimliliği ile sonuçlanır |
Pek çok insan için itici bir kavramdır disiplin. Askeri disiplin ve orta çağdaki uygulamaları çağrıştırır. Disiplinin gerçekte ne olduğunu ve ne anlama geldiğini, amacını ve gerçek biçimini bulmak için kelimenin kökenine bakalım. Böylece iş disiplini ve iş ahlakı ile ilişkili olarak iş hayatındaki yerini daha net kavramış oluruz. Disiplin kelimesi Latince öğrenci anlamına gelir. Latince "eğitim ve öğretim" anlamına gelen ve kökeni discere sözcüğü olan disciplina kelimesidir. Disiplin, bir standartlar sistemini incelemek, öğrenmek, eğitmek ve uygulamaktır. Disiplin, kurallar, düzenlemeler veya ceza değildir. Uyum, itaat veya zorlama değildir.
Disiplin Ne Demek?
Başarılı bir insanın kalbinde, öz disiplin vardır. İster kişisel ister profesyonel hayatta başarı adına her şey disiplin yoluyla yani öz denetim için doğal bir yetenekle başlar. düşünceleriniz, duygularınız, davranışlarınız ve alışkanlıklarınız. hepsini kontrol altında tutmalısınız. belirlediğiniz yüce hedeflere ulaşmak istiyorsanız, kendinizi nasıl disipline edeceğinizi anlamak başarı tarifinin temel bileşenidir. fakat öz disiplin yeni bir şey değil. aslında, öz disiplin binlerce yıldır bir tartışma konusu olmuştur. ve dünyanın en başarılı insanları tarafından destekleniyor. disiplin, başkalarının size yaptığı bir şey değildir. kendiniz için yaptığınız bir şeydir. bir veya daha fazla kaynaktan talimat veya rehberlik alabilirsiniz, ancak disiplinin kaynağı harici değil, bilakis içseldir.
İş Disiplini
İş hayatındaki uygulamalara gelince, iş disiplini, bir hakimiyet ya da ceza meselesi değildir. Çalışma ortamını hem çalışanlar hem de yönetim için güvenli ve keyifli hale getirmekle ilgilidir. İş disiplini en iyi şekilde yöneticiler ve çalışanlar arasında bir güven temeli olduğunda işe yarar. Bu net bir iletişim ile başlar ve tutarlılıkla devam eder. İş disiplini, çalışanların işletme ile ilgili kural ve düzenlemeler kapsamında, işletme uygulamalarından kopmasını engelleyen uygulamalardır.
Hayattaki en başarılı insanlar disiplinli olanlardır. İş disiplini, yaşamın sorunları ve zorluklarıyla başa çıkmak için kullandığımız temel araçlardan oluşur. Başarılı girişimlerde bulunmuş pek çok kişinin ortak düşüncesi iş disiplini olmadan hiçbir şeyi çözemeyeceğimiz yönündedir. Başarılı olmak birçok insan için çok zor çünkü hayat sinir bozucu olabilir. Hayal kırıklığı, birçoğunun çok erken vazgeçmesine neden olabilir. Karşılaştığımız her zorluk bize büyüme, becerilerimizi geliştirme, hudutlarımızı test etme ve sorunları çözmenin yeni yollarını öğrenme fırsatı sunuyor. İş disiplini olanlar becerileri arttıkça hayatlarını kolaylaştırır. Bunu öz disiplin belirteçleri takip eder.
İşletmeler ve Girişimler için İş Disiplini
İş disiplinleri, bir şirketin varlığını destekleyen operasyonel görevlerdir. Disiplinler ayrıca işlevler veya uzmanlık alanları olarak da düşünülebilir. Ortak iş disiplinleri yönetim, pazarlama, bilgi teknolojileri ve finanstır. İşletme disiplinlerini fikirlerinizi yürütmek için kullandığınız temeller olarak görebilirsiniz. Şirketler genellikle işletme disiplinlerini büyüklük, tercihler ve pazar ihtiyaçlarına göre farklı şekillerde kullanırlar. Evde faaliyet gösteren bir girişimci, her disiplindeki tüm işlevleri yerine getirebilir. Kurumsal bir perakende zinciri, yerel bir pop gurubu çıkışından daha sofistike bir bilgi teknolojisi altyapısı uygulayacaktır.
Strateji
Herhangi bir işletme sahibi veya yöneticisinin bir plan hazırlaması gerekir. Stratejik bir iş planı şirketin amacını belirler. Doğru yapılan bir stratejik planlama, şirketin ne başaracağını ve nasıl olacağını tanımlar. Genel kavram, bir iş planı önemlidir, ancak ölçülebilir özellikler sıklıkla dahil edilir. Bir startup kahve zinciri, üçüncü işletme yılına kadar 20 km yarıçapında üç mağaza açmayı planlayabilir. Stratejik bir iş planının içerdiği özelliklerden bazıları, şirketin kaç çalışanı işe alacağı ve üst yönetim pozisyonlarını kimin dolduracağıdır.
Pazarlama
İş dünyasında popüler olan bir deyiş, "birisi bir şey satana kadar hiçbir şey olmuyor." Pazarlama, ürün veya hizmetiniz hakkında farkındalığı nasıl artırdığınızdır. Bu iş disiplini, hedef kitle ile iletişim kurmayı ve kitleyi ürününüzün en iyi seçim olduğuna ikna etmeyi içerir. Bir şirketin satış ve pazarlama çabaları, reklam, promosyonlar, doğrudan satış ve müşteri ilişkileri yönetiminin bir kombinasyonunu içerebilir. İş türü, piyasa koşulları ve rekabet düzeyi bir şirketin pazarlama stratejisini etkileyecektir. Küçük işletme sahipleri, özellikle ilk birkaç yıl içinde yönlendirmelere ve doğrudan satış sahalarına daha fazla güvenebilirler.
Hizmet
Bazı işletme sahipleri müşteri hizmetlerini pazarlamanın bir uzantısı olarak görmektedir. Müşterilerinizin beklentilerinin ne olduğunu ve daha da önemlisi müşterilerinizin kim olduğunu bilmeniz gerekir. Hizmet, müşteri-şirket ilişkisi boyunca gerçekleşir. Müşterilerinizin ihtiyaçlarını ne kadar iyi ele aldığınıza dair algıları, sadık kalıp kalmayacaklarını belirler. Müşterilerin potansiyel memnuniyetsizliğini çözme kabiliyeti, müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak kadar önemlidir. Hizmet, yanlış anlamaları gidermeyi, hataları telafi etmeyi ve değişiklik yapılması gerektiğinde esnek olmayı içerir.
Para Yönetimi
Büyümek ve hayatta kalmak için herhangi bir işletme sahibinin şirketin gelir ve giderlerini yönetmesi gerekir. Bazı işletme sahipleri, muhasebe ve defter tutma görevlerini yerine getirmek için üçüncü taraf kanalları kullanır. Diğerleri bu işlevleri kurum içinde gerçekleştirmeyi tercih eder. Nakit girişlerini ve çıkışlarını kaydetmenin yanı sıra, uygun para yönetimi, ücret oranlarını belirlemeyi ve geliri yansıtmayı içerir. Birçok finansal plan, yatırımcılara nasıl geri ödeme yapılacağı ve herhangi bir kredinin ne zaman geri ödeneceğini hesaba katmalıdır. Sağlam finansal planlama, şirketin potansiyel büyümeyi nasıl finanse edeceğini belirlemeyi içerir.
İş Ahlakı
Güçlü bir iş ahlakı, kariyerinizde başarılı olmanın önemli bir parçasıdır. Meslek etiği ile ilişkili olan iş ahlakı, iş disiplini ve sıkı çalışma ideallerine dayanan bir değerler kümesidir. Güçlü bir iş ahlakı oluşturmak, bir kişinin kendini eğitmesine izin verecektir, böylece sıkı çalışma neredeyse otomatikleşir. Odaklanma, motive olma, görevleri hemen bitirme ve daha fazlası gibi iyi alışkanlıklar oluşturmak, işverenleri etkileyecek iyi bir iş ahlakı oluşturmaya yardımcı olur. Güçlü bir iş ahlakı geliştirmek için aşağıda bahsedilen bazı temel noktaları göz önünde bulundurun.
Odak ve Kalıcılık: İş ahlakı iyi olan kişiler, görevlerini yerine getirebildikleri sürece görevlere odaklanma yeteneğine sahiptir. Kalıcılık oluşturmak, daha çok çalışırken aynı zamanda kendinizi daha uzun süre çalışmak için eğitmenize izin verecektir. Bununla birlikte, tükenmişlik riskini azaltmak için kalıcılığı yeterli dinlenme ile dengelemek önemlidir. İş ahlakı söz konusu olduğunda, odak, kalıcılık kadar aynı derecede önemlidir. Odaklanma, dikkat dağıtıcı şeylerden kaçınırken görevleri daha verimli bir şekilde bitirmenizi sağlar.
Zamanlama ve Verim: Güçlü bir iş ahlakı olan insanlar ertelemez. Bunun yerine hemen iş görevlerini yerine getirir. İyi bir iş ahlakı, görevleri hemen yerine getirmeye ek olarak, işleri düzgün bir şekilde yapmayı içerir. İşverenler özensiz ve yanlış iş görmek istemez ve kalitesiz iş üreten insanların iş ahlakı sorgulanmaya açık olur. İş hayatında zaman yönetimi, çalışan ve işveren başarısı için anahtar noktalardan biridir.
Dakiklik: İyi bir izlenim bırakmak için her zaman okul, iş veya randevular için dakik olmalısınız. Bazı insanlar kapıdan çıkmakta zorlanırlar, bu yüzden saati birkaç dakika ileriye götürmek veya evi erken terk etmeyi planlamak yardımcı olabilir. İşe geç kalmak, işverenlere kendinizi işe adamadığınızı gösterebilir.
Profesyonellik: Profesyonel olmak, iş kıyafetleri giymekten daha fazlası demektir. Profesyonel tavır, tutum ve değerleri içerir. İyi bir iş ahlakı geliştirmek isteyen insanlar samimi ve olumlu olmayı ve daima dedikodulara katılmaktan kaçınmalıdır. Profesyoneller diğerlerine saygılıdır ve dürüst, çalışkan biri olma itibarını geliştirmek için çabalarlar.
Denge: İşvereninize sıkı çalışmaya istekli olduğunuzu göstermek önemli olmakla birlikte, sağlıklı bir iş hayatı dengesi oluşturmak önemlidir. Çok fazla çalışmak, bunalmış olmanıza ve işi karıştırmaya başlamanıza neden olabilir. Yeterli uyku almak ve rahatlamak çok önemlidir.
Motivasyon: Motive olursanız, işverenler ve iş arkadaşları tarafından takdir edilecek güçlü bir iş ahlakı geliştirmeniz kolaylaşır. Güçlü bir iş ahlakına sahip olmak, promosyonlar, yeni işler için düşünülme şansınızı artırabilir ve diğer olumlu sonuçlara yol açabilir. Motivasyon ve verimlilik ikiz yıldızlar gibidir. Yüksek motivasyon, iş verimliliğinin artışını desteklemektedir. Bu anlamda kendinizi motive etmenin yolları hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Başarısızlığa neden olacak pek çok durumun sizden uzak kalmasını sağlayacaktır.
İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu
Enstitü ile sunulan online eğitimler arasından alacağınız İş Yerinde Görgü ve Etik Kuralları eğitimi ile iş etiği veya etik kurallar gibi konularda bilgi sahibi olmanız mümkün..
İlgili Eğitim: İş Yerinde Görgü ve Etik Kuralları Eğitimi
İzmir Namık Kemal Lisesi mezunuyum. Girişimcilik, Bilgisayar Programcılığı ve Seo eğitimleri aldım. Anahtar kelime çalışması, short-tail ve long-tail keyword kullanımı, anahtar kelime gruplandırması, SEO’yu destekleyen site yapısı, teknik seo, site içi SEO konularında bilgi sahibiyim. 20 yıllık süreç içinde bu konular ile yakından ilgilendim. Pek çok okumalarım oldu. Bu alanlarda içerik üretmekte zorlanmıyorum.