AnasayfaBlogDepreme Ne Kadar Hazırlıklıyız?
Popüler Yazılar

Depreme Ne Kadar Hazırlıklıyız?

10 Temmuz 2019
Bir kadın yerde, bir masanın altında diz çökmüş, başı ellerinin arasında. Sıkıntı içinde olduğu görülüyor. Masanın üzerinde, üzerinde mavi ve beyaz bir tüy bulunan bir resim çerçevesi var. Yan tarafta, altında beyaz bir yüzey olan bir saksıda bir bitki ve siyah bir nesne duruyor. Arka planda beyaz bir nesne ve bir makinenin yakın çekimi görülüyor. Kadının duruşu ve yüz ifadesi kırılganlık hissine işaret ederek güçlü bir görüntü oluşturuyor.
KonuDetaylarÖneriler ve Çözümler
Türkiye'deki Deprem GerçekliğiTürkiye %92 oranında deprem kuşağında yer alır ve 1900’lü yıllardan bugüne kadar 100’den fazla büyük şiddette deprem yaşanmıştır.Daha fazla deprem hazırlığı yapılmalı ve deprem tehlikesi üzerinde daha çok durulmalıdır.
Kentsel DönüşümKentsel dönüşümler genellikle rant odaklı yapılıyor ve deprem güvenliği ikinci plana atılıyor.Kentsel dönüşümler deprem güvenliğine uygun şekilde yapılmalıdır.
Toplanma AlanlarıÖnceden belirlenen toplanma alanları rantsal dönüşümler sebebiyle iptal ediliyor.Belirlenen toplanma alanları korunmalı ve vatandaşların bu alanlara erişimi sürekli sağlanmalıdır.
Deprem SigortasıDeprem sigortası konusunda insanlar bilinçsiz ve hazırlıksız.Deprem sigortası yapılmalı ve bu konuda halkın bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır.
Afet ÇantasıAfet çantası oluşturulması önemlidir ancak çoğu insan bu konuda bilinçsiz.Afet çantası oluşturulmalı ve bu konuda insanların bilgilendirilmesi sağlanmalıdır.
Olumsuz Durumların ÖnlenmesiDeprem sırasında ağır eşyalara yüksek riskli olabilecekleri ve ınan hayatını tehdit edebilecekleri unutuluyor.Ağır eşyalar sabitlenmeli ve asılı objeler kontrol altına alınmalıdır.
Deprem Anında Alınması Gereken ÖnlemlerPanik yapılmaması ve çök-kapan-tutun hareketinin uygulanması gerektiği unutuluyor.Deprem anında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda eğitimler düzenlenmeli ve halk bu konuda bilinçlendirilmelidir.
Deprem Sonrası Yapılması GerekenlerGıda ve çakmak gibi malzemelerin yanına alınması gerektiği, binalardan uzak durulması gerektiği gibi önlemler unutuluyor.Deprem sonrasında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda eğitimler düzenlenmeli ve halk bu konuda bilinçlendirilmelidir.
Toplu Taşıma Ve Araba DurumlarıDepreme toplu taşıma araçlarında veya arabada yakalanılması durumunda ne yapılacağı bilinmiyor.Bu tip durumlar için ne yapılması gerektiğine dair bilgilendirmeler yapılmalı ve eğitimler düzenlenmelidir.
Deprem HazırlıklarıTürkiye genelinde yeterli deprem hazırlığı bulunmamaktadır.Deprem konusunda hafife alınmamalı ve geniş çaplı önlemler alınmalıdır.

Deprem bir doğa kanunu ve kaçınılmaz afetlerden birisi. Depremden korunmak için sadece belirli önlemler alınabilir. Türkiye de deprem bölgelerinden birisi ve %92’lik kısım deprem kuşağında yer almakta. Bu yüzden Türkiye depremlere karşı hazırlıklı olmak zorunda.

Sık Sık Depremler Oluyor

1900’lü yıllardan günümüze kadar Türkiye’de 100’den fazla büyük şiddette deprem meydana geldi. Bunlardan 30’u can ve mal kaybı , yıkım ve tahribat yarattı. Bu depremlerde ise 100 binden fazla kişi yaşamını yitirdi. Özellikle 17 Ağustos 1999’dan sonra depremlere daha hazırlıklı olmak için Deprem Şurası toplanmış İstanbul’un 20 seneye kalmadan depreme hazırlıklı ve güvenli bir şehir olacağı açıklaması yapılmıştı. 



Kentsel dönüşüm, yapıların emniyetli hale getirilmesi ve önlemler alınması derken birçok hata yapıldı. Kentsel dönüşümler deprem odaklı değil tersine rant odaklı bir dönüşüm halini aldı. Yapılan bu binalar yine emniyetsiz ve insan hayatını tehlikeye atan binalar oldu. 2019 yılındayız ve Türkiye olarak büyük bir deprem karşısında hala hazırlıklı değiliz.



Toplanma Alanı Skandalı

Deprem toplanma alanı önceden olası deprem için hazırlanmış insanların yiyecek, içecek ve barınma gibi temel ihtiyaçların karşılanması için yapılmış bir alandır. 1999 depreminden sonra toplanma alanı olarak yapılmasına karar verilen 496 Geçici İskan Alanları ile depremden sonra 562 Birinci Derecede Acil Ulaşım Yolu rantsal dönüşüm sonucu toplanma alanı statüsünden çıkarıldı. Deprem hazırlığı için önemli olan bu projelerin rant odaklı yapılması ve sonradan iptal edilmesi depremi ne kadar önemsediğimizin de göstergesi.

Depreme Nasıl Hazırlanmalıyız?

  • Deprem sigortası yaptırılmalı. Deprem sigortası bütün zararlarınızı ve oturabilecek bir eviniz olana kadar barınma masraflarınızı karşılar.

  • Afet çantası hazırlanmalı. İçine konserve yiyecek, su, el feneri ve ilk yardım aletleri gibi kitler koyulmalıdır.

  • Özellikle asılı objelere dikkat edilmeli ve yatak odası gibi yerlere ağır objeler asılmamalıdır.

  • Yüksek dolapların kapakları sabit bir şekilde tutturulmalı.

  • Ağır eşyalar deprem anında çok tehlikeli bir hale gelebilir ve devrilme riski yüksektir. Bunun önlemini almak için buzdolabı, bilgisayar veya televizyon gibi ağır eşyaları sabitleyin.

Deprem Sırasında Ne Yapılmalı?

  • Deprem anındaki hareket ve davranışlarımız çok önemlidir. Öncelikle panik yapmamalıyız. 

  • Sabit olmayan sallanan ağır eşyalardan uzak durulmalıdır.

  • Çök-Kapan-Tutun hareketiyle başınızı iki elinizin arasına alarak güvenli olacağını düşündüğünüz masanın yanına geçerek korunun.

  • Merdiven, kolon ve koridor gibi yerlerden uzak durulmalıdır.

  • Mutfakta ocak açıksa ocak veya fırın gibi çalışan aletleri kapatın.

  • Depremden geçtikten sonra elektrik, su ve doğalgazı kapatın.

  • Deprem anında asansör kesinlikle kullanılmamalıdır.

Depreme Arabada Yakalandıysanız

  • Ağaç direk gibi devrilebilecek objelerden uzak durun.

  • Güvenli yerdeyseniz pencereleri kapatıp, aracın kontağını kapatarak bekleyin.

  • Güvenli yerde değilseniz araçtan çıkıp güvenli bir yere geçin.

Depreme Toplu Taşıma Araçlarında Yakalandıysanız

  • Demirlere sıkı tutunun.

  • Metro veya trenden zorla inmeye çalışmayın. Elektriğe kapılabilirsiniz.

Deprem Sonrası Yapılması Gerekenler Neler?

  • Evden çıkmadan önce battaniye, kalın kıyafetler, değerli eşyalar ve paralar ve ayakkabılar gibi ihtiyacınız olabilecek önemli eşyalarınızı alın.

  • Bir süre yiyecek bulamama ihtimaline karşı evinizdeki yiyecek ve içeceklerden yanınıza alabileceğiniz kadar almaya çalışın.

  • Artçı depremler olabilir. Artçı sarsıntılar bitinceye kadar hasarlı binalardan uzak durun. Hatta bazı artçılar sağlam binalara da hasar verebilir veya yıkabilir.

  • Şiddetli deprem sonrası en az 2-3 gün eve girmeyin veya bu konudaki açıklamalarını takip edin.

  • Bina içine çakmak veya kibrit gibi alev veren maddelerle yaklaşmayın.

  • Güvende iseniz bölgedeki durumu kötü insanlara ve yardım ekiplerine yardım edin veya gönüllü olarak kurtarma çalışmalarına katılın.

  • Sokaklarda binaların arasında dolaşmayın.

Deprem herkesi ilgilendiren hayati bir konu. Hafife alınmamalı geniş çaplı büyük önlemler alınmalı. Kendi çapımızda önlemlerle depreme hazırlanabiliriz ama deprem işini şansa bırakmamamız gerekir.

Yazar: Muhammed Emin Polat

Türkiye'deki Deprem Gerçekliği, Türkiye %92 oranında deprem kuşağında yer alır ve 1900’lü yıllardan bugüne kadar 100’den fazla büyük şiddette deprem yaşanmıştır, Daha fazla deprem hazırlığı yapılmalı ve deprem tehlikesi üzerinde daha çok durulmalıdır, Kentsel Dönüşüm, Kentsel dönüşümler genellikle rant odaklı yapılıyor ve deprem güvenliği ikinci plana atılıyor, Kentsel dönüşümler deprem güvenliğine uygun şekilde yapılmalıdır, Toplanma Alanları, Önceden belirlenen toplanma alanları rantsal dönüşümler sebebiyle iptal ediliyor, Belirlenen toplanma alanları korunmalı ve vatandaşların bu alanlara erişimi sürekli sağlanmalıdır, Deprem Sigortası, Deprem sigortası konusunda insanlar bilinçsiz ve hazırlıksız, Deprem sigortası yapılmalı ve bu konuda halkın bilinçlendirilmesi sağlanmalıdır, Afet Çantası, Afet çantası oluşturulması önemlidir ancak çoğu insan bu konuda bilinçsiz, Afet çantası oluşturulmalı ve bu konuda insanların bilgilendirilmesi sağlanmalıdır, Olumsuz Durumların Önlenmesi, Deprem sırasında ağır eşyalara yüksek riskli olabilecekleri ve ınan hayatını tehdit edebilecekleri unutuluyor, Ağır eşyalar sabitlenmeli ve asılı objeler kontrol altına alınmalıdır, Deprem Anında Alınması Gereken Önlemler, Panik yapılmaması ve çök-kapan-tutun hareketinin uygulanması gerektiği unutuluyor, Deprem anında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda eğitimler düzenlenmeli ve halk bu konuda bilinçlendirilmelidir, Deprem Sonrası Yapılması Gerekenler, Gıda ve çakmak gibi malzemelerin yanına alınması gerektiği, binalardan uzak durulması gerektiği gibi önlemler unutuluyor, Deprem sonrasında nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda eğitimler düzenlenmeli ve halk bu konuda bilinçlendirilmelidir, Toplu Taşıma Ve Araba Durumları, Depreme toplu taşıma araçlarında veya arabada yakalanılması durumunda ne yapılacağı bilinmiyor, Bu tip durumlar için ne yapılması gerektiğine dair bilgilendirmeler yapılmalı ve eğitimler düzenlenmelidir, Deprem Hazırlıkları, Türkiye genelinde yeterli deprem hazırlığı bulunmamaktadır, Deprem konusunda hafife alınmamalı ve geniş çaplı önlemler alınmalıdır
depreme ne kadar hazırlıklıyız
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi bir robot üzerinde çalışıyor ve makineyi hassas hareketlerle inşa ediyor. Robot çeşitli otomobil parçaları ve LEGO parçalarından oluşuyor ve kişi her bir bileşeni dikkatlice monte ediyor. Ön planda, bir tür cihaz tutan bir elin bulanık görüntüsü görülebiliyor. Aynı elin yakın çekimi, bir tür kart tuttuğunu ortaya koyuyor. Buna ek olarak, bilinmeyen bir nesneyi tutan bir kişinin elinin bulanık görüntüsü görülebiliyor. Son olarak, bulanık bir el, üzerinde ekran olan bir cihaz tutuyor. Sonuç olarak, bu görüntü çeşitli parçalardan bir robot inşa etme sürecindeki bir kişiyi göstermektedir.
5
(4)

Robotik Kodlama Eğitimi

5 Konu30 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
11020
Bu görüntü, arka planda kablolar ve beyaz tahta bulunan bir devre kartı üzerinde çalışan bir kişiyi yakalıyor. Bu, fiziksel hesaplama ve robotikte kullanılan bir mikrodenetleyici platformu olan bir Arduino eğitimidir. Görüntüdeki kişi muhtemelen devre kartını kablolarla ve beyaz tahtadaki metinle programlıyor. Kodu yazmak için muhtemelen bir dizüstü bilgisayar kullanıyorlar. Bu görüntüde kabloları işaret eden bir parmağın yakın çekimi, kişinin kabloları nasıl birbirine bağladığını gösteriyor. Arka plandaki dizüstü bilgisayar, eldeki görevin karmaşıklığını ortaya koyuyor. Bu görüntü, dijital dünya için karmaşık ama bir o kadar da gerekli bir beceriyi öğrenme ve uygulama sürecini yansıtıyor. Teknolojinin gücüne ve yeni beceriler öğrenmenin önemine dair harika bir örnek. Arduino eğitimleri öğrencilerin programlamanın temellerini öğrenmelerini ve bunları fiziksel dünyaya uygulamalarını sağlar.
5
(4)

Arduino Eğitimi

19 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
9130
Bu görüntü yeşil bir bitki üzerine yerleştirilmiş bir logoyu göstermektedir. Logo, mavi ve siyah renklerden oluşan bir kare gibi görünmektedir. Ortasında beyaz bir L harfi yer alıyor. Arka plan hafifçe odak dışı ve sol üst köşede sarı bir nesne görülebiliyor. Ön plandaki bitki küçük, beyaz çiçeklerle doludur. Logo bitkinin ortasına yerleştirilmiş ve büyük yapraklarla çevrelenmiştir. Görsel canlı, yeşil bir renk düzenine ve açık ve koyu öğeler arasında güçlü bir kontrasta sahip. Fotoğraf genel olarak doğadaki eşsiz bir anı yakalıyor.
4.7
(6)

Adobe Lightroom Eğitimi

5 Konu5 Saat
Bu, selfie çeken genç bir adamın görüntüsüdür. Kollarını açmış, açık renkli bir duvarın önünde durmaktadır. Beyaz bir tişört, mavi kot pantolon ve bir çift spor ayakkabı giymektedir. Sağ elinde bir cep telefonu var ve kendi fotoğrafını çekmek için telefonu havaya kaldırıyor. Yüzünde parlak bir gülümseme var ve gözleri konsantrasyonla kapalı. Koyu renk saçları düzgünce bir tarafa taranmış. Hayatının bir anını yakalarken rahat ve mutlu görünüyor.Kemal Kaluç
11980