Maaş Beklentiniz Nedir Sorusuna Nasıl Cevap Verilir?
Konu | Açıklama | İpucu |
---|---|---|
Maaş Beklentiniz Nedir Sorusu | İş görüşmelerinin kritik anlarından biridir. Adayın beklentisini ve işverenin bütçesini ortaya koyar. | Gerçekçi ve bilinçli bir miktar belirlemek. |
Maaş Pazarlığı | Eğer gerçekçi maaş beklentileriniz varsa işverenle pazarlık masasına oturabilirsiniz. | Önceki maaşınızı ve başarılarınızı referans göstererek yapabilirsiniz. |
İşverenin Bakış Açısı | Maaş talebi çok yüksek olan adaylar işverenin zamanını alabilir, dolayısıyla bu durum işveren için olumsuz olabilir. | Araştırma yaparak iş başvurusu yapacağınız sektördeki ortalama maaşları öğrenmek. |
Maaş Beklentiniz Nedir Sorusuna Yanıt | Mülakatta gerektiğinde bu soruyu yanıtlamak zorundasınız. | Önceki maaşınızdan başlayıp, tecrübeniz ve performansınıza göre daha fazlasını hak ettiğinizi belirtebilirsiniz. |
Soruya Besbelli Olmayan Yanıtlar | Sorusu bilinçli bir şekilde yanıtsız bırakma durumu | İlgili durumları netleştirmek için sorular sormayın. |
Maaş Aralığını Belirleme | Rekabetçi bir maaş talebi için sektörel bilgi ve araştırma önemlidir. | Sektörde aynı pozisyona ödenen ortalama maaşı belirlemek için Glassdoor veya PayScale.com gibi araçlardan faydalanabilirsiniz. |
Yeni Mezunların Maaş Talepleri | Yeni mezunların deneyim eksikliği nedeniyle maaş konusunda daha ılımlı olmaları genellikle beklenir. | Daha düşük bir başlangıç maaşı teklif edilse bile çeşitli ikramiyeler, sigorta ve sağlık sigortası gibi yan avantajları değerlendirmek. |
Maaş Talepkarlığı | Beklentinin çok üzerinde bir maaş talep etmek iş görüşmesinin olumsuz sonuçlanmasına sebep olabilir. | Maaş beklentinizi belirlerken adil ve gerçekçi olmak. |
Diğer Faktörlerin Değerlendirilmesi | Maaş dışında diğer yan faydaların da maaş negojasyonunda önemli olduğu | İkramiye, sigorta, sağlık sigortası gibi yan avantajları listeleyin. |
Teklifi Yeniden Müzakere Etme | Maaş teklifi kabul edilmeyebilir, yeniden müzakere edilebilir | Belirli bir maaş aralığı zihninizde belirginleştiğinde mevcut maaş teklifini yeniden müzakere etme imkanınız olabilir. |
İş görüşmelerinde en çok terleten ve en çok pişman olunan sorulardan biridir. Hatta çoğu zaman şüpheye düşüren, keşke daha fazla söyleseydim dedirten cinsten bir sorudur. İşverenler size bu soruyu sorarlar çünkü ne şiş yansın ne kebap misali kafanızdaki miktarı öğrenerek aşağı ya da yukarı miktarla pazarlık yapmak isterler.
Aday ise fazla söylersem işe almazlar, az söylersem "bana yazık olur" düşüncesindedir. İşte bu maaş sorunsalını ortadan kaldırabilecek bir önerimiz var.
Maaş beklentiniz nedir?
Herkesin kafasında aşağı yukarı belli bir maaş miktarı vardır ve aslında hep daha fazlasını isteriz. Ancak gerçekte ihtiyacımız olan ve alt limitimiz olan bir maaş beklentimiz mutlaka vardır. Aldıkları eğitim ya da yılların deneyiminin karşılığını görmek istiyorlar. Haksız da sayılmazlar ancak işverende minimum ücretle en iyi kişileri çalıştırmak için çaba sarfeder.
Eğer gerçekten gerçekçi maaş beklentileriniz varsa işverenle pazarlık masasına oturabilirsiniz. Ancak işverenin kafasındaki ortalama miktarın 2 ya da 3 katını bekliyorsanız bu işverenin hiçbir şekilde pazarlığa oturamayacağı anlamına gelir. Bir işveren yalnızca mantık çerçevesinde sizinle masaya oturabilir.
Bazı iş görüşmelerinin en başında maaş beklentinizin ne olduğu ile ilgili sorular sorabilirler. Adaya bir soğuk duş etkisi yaratarak ellerini bağlayabilirler. Ama burada olaya birde işveren açısından bakmak gerekiyor. Çünkü günümüzde o kadar çok hayalperest adaylar var ki hak ettiklerinin 4-5 katını istiyorlar. Böyle bir durumda işvereninde zaman kaybını düşünmek gerekiyor.
Maaş soruları sizi rahatsız ediyorsa çözüm nedir?
Günlük hayatta birinden bir hizmet alacaksak öncelikle fiyatını sorarız. Otomobilimizi tamir ettireceksek öncelikle birkaç yerden fiyat alıp en iyi ustaya ve fiyatı en uygun olan yere götürürüz. Yaptığımız işlerin neredeyse tamamında bu vardır. Marketten birşey satın alırken satın almadan önce mi yoksa satın aldıktan sonra mı fiyatına bakarız ?
Ayrıca maaş beklentiniz nedir ? soruları mülakatın ayrılmaz bir parçasıdır. Sizin tepkinizi ve beklentilerinizi ölçmek amacıyla da sorulabilir. Bu sebeple bu tür sorulara yanıt verirken sakin olmalısınız. Aksi halde mülakat olumsuz şekilde sonuçlanabilir.
Maaş beklentiniz nedir sorusuna nasıl cevap vermeliyiz ?
Mülakatta bu soruyla karşılaştığınızda artık silahın ucunda bekleyen bir mermi gibisiniz ve o merminin silahtan çıkmasından başka bir çözümünüz yok. O soruya cevap vermek zorundasınız. Ayrıca aşağıda maddeler halinde sıralanan yanıtları da verebilirsiniz. Ama görüşmenin nasıl bir boyuta varacağını herhalde tahmin ediyorsunuzdur.
Pas
Yanıt vermek istemiyorum
Ahahaha çok eğlenceli
Siz olsanız ne cevap verirdiniz?
Bunu sonra konuşabilir miyiz?
Bu soruda vereceğiniz en iyi cevap şu şekilde olmalıdır.
"Daha önce çalıştığım şirkette ek ücretler hariç olmak üzere 3200 ₺ alıyordum. Benim gibi tecrübeye sahip birisi de bu sektörde ortalama bu kadar alıyor. Ancak benim performansım/şirkete katkılarım diğer adaylardan daha fazla. O yüzden eskiden aldığım maaştan daha fazlasını hak ettiğimi düşünüyorum. Sizin de bu konuda makul bir karar verebileceğinizi düşünüyorum" gibi.
Maaş sorusuna bu şekilde cevap verdiğinizde 2 konuda öne çıkarsınız.
Sektörü yakından takip ediyor.
Kendine güveni tam.
İş görüşmelerinde sahte ücretler, orantısız maaşlar ve gerçek olmayan beklentiler içerisine girerseniz olumlu bir görüşme geçirmeniz imkansızdır. O yüzden maaş beklentiniz nedir sorularına yukarıdaki gibi yanıtlar vermek sizi daima bir adım öne çıkaracaktır.
Maaş Beklentiniz Nedir Sorusunun Cevabı Nasıl Bulunur?
Maaş beklentiniz nedir sorusu tahmin ettiğinizden daha kritik bir öneme sahip. Gerçekten de mantıklı yanıtlar vermezseniz büyük bir fırsatı kaçırabilirsiniz. Öte yandan ‘acaba düşük bir tutar mı söyledim’ diye düşünerek bu konu içinize dert olabilir. Maaş beklentiniz nedir sorusuna en uygun yanıtı vermenin yolu nedir? Maaş beklentisi nasıl belirlenir? Maaş beklentiniz nedir sorusuna nasıl cevap verilir?
Avantajları, primleri dahil edin
Yeni işinizde maaş pazarlığı yaparken parasal değeri olan ikramiye, sigorta, sağlık sigortası gibi kriterleri listelemeyi unutmayın.
Diğer şirketlerin bu pozisyona ne kadar ödediğini öğrenin
Çoğu işveren ne kadar maaş ödemesi yaptığını açıklamaz. Ancak yurtdışı iş başvurularınızda hangi maaş skalasını talep edebileceğinizi görmek için Glassdoor veya PayScale.com gibi araçlar kullanabilirsiniz.
Meslektaşlarınıza ve çevrenize danışın
Arkadaşlarınıza ya da meslektaşlarınıza danışmanız avantaj sağlayabilir. Belirli bir maaş aralığı zihninizde belirginleştiğinde mevcut maaş teklifini yeniden müzakere edebilirsiniz.
Yeni Mezunlar Maaş Beklentiniz Nedir Sorusuna Nasıl Cevap Verebilir?
İş hayatına yeni atılıyorsanız ve üniversiteden yeni mezunsanız çok fazla deneyiminiz olmayabilir. Bu durumda, önemli olan istekli ve iş ahlakınızın olması.
İpucu: Kendinden emin ve rahat hissetmek, maaş pazarlıklarının genelde başarılı sonuçlanmasına neden olabilir.
Maaş Sorusu Nasıl Cevaplanabilir?
1- Görüşme sürecinin ilk dönemlerinde spesifik bir yanıt vermekten kaçının
2- Görüşme yapan kişinin size bir maaş aralığı vermesini sağlayın
3- Karşı teklifle gelmek istiyorsanız acele etmeyin
4- Maaşın pazarlık payının olup olmadığını sorun
5- İlerleyen zamanlarda daha yüksek maaş tutarına nasıl erişebileceğinizi sorun.
Maaş Beklentiniz Nedir Sorusuna Örnek Yanıt
“Bu konunun bir teklif yapıldıktan sonra konuşulmasını tercih ederim. Her halükarda paketinizin deneyim ve seviyeme uygun olacağına inanıyorum. Bu arada, şirketteki rollerim hakkında detaylı bilgi alabilir miyim?”
Maaş beklentiniz nedir?
“Size bir maaş aralığı verebilirim. Böylece, sorumluluk ve pozisyonuma bağlı olarak en uygun maaş aralığı belirlenmiş olur. Para benim en büyük önceliğim değil. Ayrıca başvurumun sonucuna bağlı olarak maaşımda iyileştirme yapılması konusunda istekliyim.”
Maaş teklifini yeniden değerlendirmeyi talep etmek
“Teklif ettiğiniz maaşı yeniden konuşmak istiyorum. İstanbul’da yaşamanın maliyetini, deneyimlerimi ve eğitim düzeyimi hesaba katarsak XXX TL’lik bir maaş teklifi bekliyordum. Önceki maaş geçmişim ve tecrübelerimi dikkate alarak yeniden değerlendirme yapabilir misiniz?”
Şu anki maaşınız nedir?
“İşverenim çalışan ücretlerini gizli tutmaya önem veriyor. Bildiğim kadarıyla bu gibi bilgilere ulaşmak iç yönetim ile sınırlı. Maalesef sizinle paylaşamıyorum. Ancak bu pozisyon için maaş skalanızı paylaşırsanız, maaşımın bu aralıkta olup olmadığını belirtebilirim.”
Maaş beklentinizi tartışmaktan ve konuşmaktan çekinmeyin.
Maaş Anlaşması Nasıl Yapılmalıdır?
Araştırmanızı yapmış olun. Hazırlık yapmak ve sektör bilgisine sahip olmak, değerinizi belirlemede yardımcı olacaktır.
Zamanlama önemlidir. Mülakatçılarınıza sürprizler yaşatmayın. E-posta yoluyla ya da birebir olarak toplantı planlayabilirsiniz.
Paradan fazlasını düşünün. Teklif edilen avantajları ve yararlanabileceğiniz faydaları da değerlendirin.
Maaş Görüşmesinde Yapılmaması Gerekenler Neler?
Mülakata; sosyal haklardan, tazminatlardan, primlerden bahsederek başlamamalısınız. Para kısmını ele almadan önce görevleriniz ve alacağınız rol ile ilgilendiğinizi göstermeniz önemlidir.
“Bulabileceğiniz en iyi kişi benim” demeyin. İşvereninize meydan okumak olumlu karşılanmayacaktır.
Asla "Üzgünüm" demeyin. Ücret artışınızı talep ederken özür dilemenizin gereği yok.
“Hayır, imkansız, asla” gibi olumsuz ifadelerden kaçının. Daha pozitif ve yapıcı bir dil kullanın.
Mülakatlarda başarılı olabilmek için hangi stratejileri uygulamanız gerektiğini öğrenmek için online Mülakat Teknikleri Eğitiminden faydalanın.
Mülakat Soruları:
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.