Kurumlar için insan kaynakları yönetimi çok önemlidir. İşveren ile çalışanlar arasındaki ilişkinin çok daha sağlıklı bir şekilde yürütülmesini sağlayan İnsan Kaynakları Personelleri, esnek anlayış geliştirerek iş ilişkisinin boyutlarını keşfeder.
Eğitim almadan İnsan Kaynakları bölümünde çalışmak mümkün değildir. İnsan kaynakları stratejilerinin geliştirilerek uygulanmasını sağlayan İnsan Kaynakları Eğitimi ile sizlerde kariyeriniz için önemli bir adım atabilirsiniz. İnsan Kaynakları yönetim politikalarının en iyi şekilde öğrenilebilmesi için bu eğitimin alınması önemlidir.
Popüler İK Eğitimleri
Son dönemlerde oldukça popüler bir hale gelen İnsan Kaynakları departmanı, kapsamlı bir insan kaynakları eğitimi gerektirmektedir. Bu alanda uzmanlaşmak ve kariyerine yön vermek isteyen kişiler, İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından sunulan İnsan Kaynakları Eğitimine katılmalıdırlar. Alanında uzman olan akademisyenler ve iş adamları tarafından verilen eğitimler ile ilgili departmanda önemli yerlere gelebilirsiniz.
Yönetim tekniklerinin değişmesi ve rekabetin sürekli artması ile işletme yönetimlerinin temelini insan kaynakları oluşturmaktadır. Kurumların ihtiyacı olan kaliteli insan kaynaklarının geliştirilmesini sağlayan bu eğitime katılabilecek kişiler şöyle sıralanabilir:
İnsan Kaynakları Yöneticileri
İnsan Kaynakları Şefleri
İnsan Kaynakları Uzmanı ve Uzman Yardımcıları
İşe Alım Uzmanları
Muhasebeciler
İnsan Kaynakları alanında uzmanlaşmak isteyen kişiler
İnsan Kaynakları alanına ilgi duyan kişiler
Yeni mezunlar
İnsan Kaynakları alanında uzmanlaşmak isteyen ve kendini geliştirerek kariyer basamaklarını hızlı bir şekilde çıkmak amacı taşıyan herkes İnsan Kaynakları Eğitimine katılabilir. Bu eğitime katılmak için konu ile ilgili bilgi sahibi olmanız zorunlu değildir. Yani isteyen herkes bu eğitim programına katılabilir.
Farklı konu başlıklarında verilen eğitimler ile İnsan Kaynakları alanında bilgi dağarcığınızı artırabilir ve kendinizi en iyi şekilde geliştirebilirsiniz. Hemen her sektör için gerekli olan İnsan Kaynakları departmanı, eğitim sonrasında kolay bir şekilde iş bulmanızı ve hali hazırda çalıştığınız işinizde yükselmenizi sağlar.
Şirketlerin doğru ve dengeli olarak büyümesi için İnsan Kaynakları işlemlerinin profesyonel olarak sürdürülmesi gerekir. Bunun için de kapsamlı ve kaliteli bir eğitim alınmalıdır. Bu sayede hayalini kurduğunuz hedefinize çok daha kolay ulaşabilirsiniz.
Sertifikalı İnsan Kaynakları Eğitimi
Enstitü üzerinden İnsan Kaynakları Eğitimi’nin kapsamına ve eğitim sonrası size kazandıracaklarına ulaşabilirsiniz. Artık her sektörde İnsan Kaynakları departmanının olduğu düşünüldüğünde, iş anlamında sıkıntı yaşanmayan nadir bölümlerden birinin İnsan Kaynakları olduğu anlaşılır.
İstanbul İşletme Enstitüsü olarak kendini insan kaynakları alanında geliştirmek ve donanımlı bir hale gelerek kariyer hedeflerine ulaşmak isteyenlere kapsamlı bir eğitim veriyoruz. Eğitimlerimizin en önemli özelliği de sonunda sertifika veriliyor olmasıdır.
Her firmanın bel kemiği olarak düşünülen insan kaynakları alanı için profesyonel anlamda bilgi sahibi personele ihtiyaç duyulmaktadır. Bu konuda alanında uzmanlaşmış olan öğretim görevlileri ve iş alanında büyük başarı elde etmiş olan kişiler tarafından insan kaynaklarının her aşaması derinlemesine anlatılır.
Verilen eğitim sonrasında ufak bir sınav düzenlenir. Bu sınavda başarılı olan kişilere, uluslararası alanda geçerli olan insan kaynakları sertifikası verilir. Bu sertifikanın içeriğinde aldığınız eğitimin kapsamı, süresi ve eğitim sonrasında elde ettiğiniz başarı yer alır. Uluslararası alanda geçerli olan sertifika ile her firmaya iş başvurusunda bulunabilir ve yetkinliklerinizi göstererek saygınlık kazanabilirsiniz. Bu sayede hem daha kolay iş bulur hem de çalıştığınız bölümde kendinizi kısa sürede yükselterek büyük başarılara imza atarsınız.
Online İnsan Kaynakları Eğitimi
Eğitim denildiği zaman yalnızca bir sınıf ya da salon ortamında verilen eğitimler akıllara gelir. Ancak teknolojinin ve internetin gelişmesi ile beraber eğitim artık bilgisayarlara ve evlerinize taşınmıştır. İstanbul İşletme Enstitüsü olarak eğitim alma konusunda sıkıntı yaşayan ve maddi durumu elvermediği için başka şehirlere okumaya gidemeyen kişilere destek oluyoruz. Online olarak sunduğumuz İnsan Kaynakları Eğitimi sayesinde evinizden, işyerinizden ya da istediğiniz her yerden eğitim alma şansı elde ediyorsunuz.
Online insan kaynakları ücretsiz eğitimler arasında yer almaktadır. Bu sayede eğitim ile mesafe ve ücret ilişkisini de kaldırmış oluyoruz. Uzman eğitmenlerimiz tarafından düzenlenen eğitimlere evinizden istediğiniz saatte katılabiliyorsunuz. Öncelikle insan kaynakları eğitimlerinden hangisini almak istiyorsanız, o eğitime başvuru yapmanız gerekir. Gerekli başvuru sonrasında eğitimin içeriği ve gün – saat bilgileri iletilir. Eğitim saatlerinde bilgisayarlarını açarak eğitime katılabilirsiniz.
Eğitim saatleri sizlere uygun değil ise daha sonra eğitimleri dinleme şansınız da vardır. Sistemi üzerine eğitimler kaydedilir ve uzaktan eğitim şeklinde izleyebilirsiniz. Kaçırdığınız eğitimleri seçerek izleyebilir ya da anlamadığınız bir konu olduğunda eğitimi yeniden dinleyebilirsiniz.
Öğrenilenlerin daha da pekiştirilmesi için eğitim ile ilgili materyaller ve soru örnekleri sisteme kaydedilir ve istediğiniz zaman açıp indirerek soruları ve bilgileri inceleyebilirsiniz. Bu sayede kapsamlı bir eğitim alarak, insan kaynakları alanında kendinizi en iyi şekilde geliştirebilirsiniz. Online eğitimin sağladığı birçok fayda bulunmaktadır.
Bu faydalar şu şekilde sıralanabilir:
Eğitim masraflarından kurtarır
Sınıf ortamı eğitim zorunluluğunu ortadan kaldırır
Zamanı olmayanlar için eğitim fırsatı yaratır
Verilen sertifika ile birçok alanda iş fırsatı doğurur
Çalışan ve zamanı olmayan kişilerin de eğitim almalarına olanak tanır
Rakiplerinize fark yaratmanızı sağlayacak donanıma sahip olmanızı sağlar
İnsan Kaynakları Yönetimi, işveren ve çalışanlar arasında paylaşılan sorumluluğu üstlenir. Bu sorumluluk, her iki taraf arasındaki iş akdiyle bağlıdır. Çalışanlara adil muamele edilmesi, ödemelerin adil olması, güvenilir bir çalışma ortamı sunulması, saygı ve birçok hak bulunur. İşverenler eğitim, rehberlik ve iyi çalışma koşulları sağlamakla yükümlüdür.
İnsan kaynaklarının görev ve sorumlulukları ise;
Doğru kişiyi doğru pozisyona yerleştirmek
Kurumda çalışan kişileri geliştirmek
İletişimi kuvvetlendirerek çalışanları motive etmek, onları dinlemek
İş beklentilerini geliştirmek
Çalışanların performanslarını değerlendirmek
Çalışanların işe bağlılığını sağlamak
Çalışanların sağlık, refah, güven ve moralini yüksek tutmak
Organizasyondaki her bir departmanın bütünlüğünü ve koordinasyonunu sağlamak ve arada köprü görevi görmek
İnsan kaynağının verimli kullanılabilmesi için gelecek planlaması yapmak
Uygun İK sistemleri kurmak
Genel çerçevede insan kaynaklarının görevleri bu şekilde sıralanabilir.
İnsan kaynaklarının görev ve sorumlulukları bir işletmede çok büyüktür. Bir insan kaynakları sorumlusu işletmede departmanlar ve yöneticiler arasında yer alır. Herkese yakındır. Yakın olmalıdır. Çünkü bir işin devamlılığı işin karlılığı kadar çalışanlara da bağlıdır.
İnsan kaynakları hakkında başlangıç seviyesinde eğitimler almak isterseniz Enstitü’de yer alan bu eğitimlere katılabilirsiniz;
İnsan Kaynakları Yönetimi Eğitimi
Bordro ve Bordro Uygulamaları
Temel İş Kanunu ve İş Hukuku
İş Analizi ve Görev Tanımı
İşe Alım ve Mülakat Teknikleri
Performans Değerlendirme
Kariyer Yönetimi
İnsan Kaynakları Asistanlığı Eğitimi
İnsan kaynaklarını temel seviyede anlamak istiyorsanız ve tüm fonksiyonlarını bilmek isterseniz insan kaynakları yönetimi eğitimine katılabilirsiniz. İK Uzmanı Bilal Şentürk tarafından aldığınız bu eğitimle insan kaynakları hakkında başlangıçtan daha fazlasını uygulamaya yönelik olarak öğreneceksiniz.
Bordro ve bordro uygulamaları eğitimi daha çok personellerin ödemeleri, vergi işlemlerini içermektedir. İşverenlerin kanunen ödemesi gereken primleri kapsayan bir eğitimdir. Son ve güncel parametrelerle eğer insan kaynakları alanında bordro bölümünde çalışacaksanız ayrıntılı bir şekilde öğrenebilirsiniz.
İş analizi ve görev tanımı eğitiminde ise bir personeli seçerken hangi işi yapması gerektiğini ve işin gerekliliklerini doğru bir şekilde tespit edebilmek için anlamanız gereken başlangıç insan kaynakları eğitimlerinden bir tanesidir.
İşe alım ve mülakat teknikleri ise bir ik uzmanı olarak işe alım kısmında olmak istiyorsanız, burada ik sorumlusu olarak göreve başladıysanız kesinlikle almanız gereken eğitimlerden bir tanesidir.
Performans değerlendirme, insan kaynakları uygulamaları çerçevesinde çalışanların ne kadar etkili ve verimli çalıştıklarına yönelik iş geliştirme süreçlerine yardımcı olacak bir eğitimdir. İnsan kaynakları politikalarınız doğrultusunda performans değerlendirme ölçümlerinizle çalışanların verimliliğini ölçebilirsiniz. Başlangıç seviye insan kaynakları eğitimleri arasında en önemlilerinden olduğu söylenebilir.
Kariyer yönetimi ise bir çalışanın işletmede kalması için ve onun kendini gerçekleştirme hedeflerine ulaşması yönünde işini yapabilmesi için insan kaynakları sorumluluğunda bulunan bir alandır. Çalışanlara vaatte bulunduğumuz veya onların çalışma hayatından beklentilerini karşılamak üzere alınması gereken başlangıç seviyesi eğitimlerindendir.
İnsan kaynaklarına ilk başlangıçta bir insan kaynakları asistanı olabilirsiniz. Bunun için kesinlikle insan kaynakları asistanlığının da görev ve sorumluluklarını bilmelisiniz. İnsan kaynakları asistanı, asistan olarak geçse de en az bir ik uzmanı kadar bilgiye sahiptir. Çünkü gelecekte insan kaynakları alanında uzmanlaşacak olan kişidir. Asistanlığın, uzmanlıktan tek farkı başlangıç seviyesinde tüm yetkileri devir almadığı durumdur. Kesinlikle bu eğitime katılarak iyi bir başlangıç yapabilirsiniz.
Başlangıç Seviyesi İnsan Kaynakları Eğitimlerinin Sertifikası Ne İşe Yarar?
Eğer uzun süreli kariyer hedefinizde insan kaynakları alanında çalışmak varsa, başlangıç seviyesindeki her bir insan kaynakları eğitiminin kariyer hayatınıza önemli katkıları var. Özellikle insan kaynakları alanı haricinde bir bölümden mezunsanız ve kendinizi insan kaynakları alanında geliştirmek istiyorsanız başlangıç seviyesi insan kaynakları eğitimlerine katılmalısınız.
Eğer insan kaynakları alanında bir iş başvurusunda bulunacaksanız ancak CV’nizde insan kaynakları ile ilgili herhangi bir şey yoksa başlangıç seviyesinde aldığınız insan kaynakları eğitimlerinin sertifikalarını CV’nize yazabilirsiniz.
Enstitü’de aldığınız insan kaynakları sertifikaları, Enstitü veri tabanından sorgulanır ve işverenlerce sorgulama işlemleri yapılabilir. Başlangıç seviyesindeki insan kaynakları eğitimlerinin sertifika sınavlarından başarılı olmanız durumunda ücretsiz sertifika kodları almaktasınız. Eğitimlerin çoğunluğu da ücretsizdir. Ücretsiz bir şekilde sertifika kodlarınızı CV’nizde belirtebilirsiniz. Dilerseniz basılı olarak satın alabilirsiniz. İşverenler asıl belgelerinize daha çok önem verirler. Enstitü sayesinde dilediğiniz şekilde sertifika ve eğitim programlarından yararlanabilirsiniz.
İnsan kaynakları alanında uzmanlaşma hedefiniz varsa, Enstitü’de ileri seviye insan kaynakları eğitimlerine katılabilirsiniz. Bir insan kaynakları uzmanının görevi, çalışanların işe alınması, eğitimi ve kariyer yönetimi ile ilgili programların geliştirilmesi, uygulanması ve değerlendirmesi gibi konuları kapsamaktadır. Çalışanlara uzman tavsiyesi ve yardımı sağlar.
İK uzmanı, hem çalışanların hem de yönetimin yanındadır. Onlara adil davranılmasını sağlamak için şirket politikalarına uygun süreçler yönetir. İşverenler genellikle insan kaynakları veya işletme alanında mezuniyeti olan kişileri almak isterler ancak yalnızca diploma olmasını yeterli bulmazlar. Çünkü bir ik uzmanının belli bir alanda uzmanlığı olmakla birlikte insan kaynakları alanında kendini geliştirmesi gerekir. Üst düzey işlere sahip, deneyimli ik profesyonelleri online eğitimlerle kendilerini geliştirebilir. İşte tam de bu noktada Enstitü’de ileri seviye insan kaynakları eğitimlerine katılarak uzmanlaşabilirsiniz. Uzmanlar tarafından sizlere verilen derslerle uygulama alanında tecrübelerini paylaşacak ve tamamen iş hayatına yönelik eğitimleri almış olacaksınız.
İnsan kaynakları uzmanlarının rolü zaman geçtikçe bir devrim geçiriyor. Artık sadece evrakları dosyalamak ve göndermekle sınırlı işler değil, çalışanların gelişimi ve dijitalleşmeyle birlikte uzmanlık derecelerine ek sorumlulukları da yükleniyorlar.
Enstitü’de geleceğin insan kaynakları uzmanlığı ile ilgili bu eğitimlere katılabilirsiniz;
Dijital İK Eğitimi
Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi
İş Hayatında Koçluk Becerileri Geliştirme Eğitimi
Yetenek Yönetimi
Oryantasyon Eğitimi
İnsan Kaynaklarında Eğitim ve Geliştirme
Yetkinlik Bazlı Mülakat Teknikleri Eğitimi
Görev tanımlarına gün geçtikçe yenileri de eklenen insan kaynakları uzmanları, personel üyelerine koçluk ve mentorluk yapmanın yanı sıra bir çalışanın pozisyonlarında nasıl performans gösterdiğini, terfi için uygun olup olmadığını dijital ik yönetimi teknikleriyle güncel bir şekilde ölçüyorlar. İşte bu noktada koçluk ve mentorluk ile ilgili iş hayatında koçluk becerilerini geliştirme eğitimine katılabilirsiniz. İleri seviye insan kaynakları eğitimleri arasında en önemlilerindendir.
İnsan kaynaklarının asıl amacı şirket politikalarına uygun iş süreçlerinin yönetilmesini sağlamaktır. İşletmelerin iç ve dış çevresi ile iletişimi yok sayılmadığı gibi şirket çalışanları da rakip firmalara kaptırma durumu olabilir. Sadece bununla sınırlı kalmayıp, geleceğe yönelik insan kaynakları politikalarının oluşturulması, yürütülmesi ve buna göre kararlar alınması gerekiyor. Bu yüzden stratejik insan kaynakları eğitimine kesinlikle katılmalısınız. İleri seviye insan kaynakları eğitimleri arasında en önemlilerindendir.
Gün geçtikçe geleneksel insan kaynaklarının etkisi kalmıyor. Tüm iş süreçlerinde dijitalleşmeye doğru bir yönelim var. Aynı şekilde insan kaynakları süreçlerinde de. Bu yüzden dijital insan kaynakları eğitimine kesinlikle katılmalısınız. Dijital insan kaynakları eğitimini sektörde birçok kişinin verdiğini görürsünüz ancak alanında uzman ve Enstitü gibi tanınan kurumlardan almanız size avantaj sağlayacaktır. Uzun dönemli bu eğitime katılabilir ve dijital insan kaynakları alanında bir sertifika sahibi olabilirsiniz.
İnsan kaynakları koçluk ve mentorluk yapmakla birlikte çalışanlarının yeteneklerine bir yenisini eklemek ve mevcut yeteneklerini de geliştirmek üzere çeşitli stratejik planlar yürütür. İşte bu noktada yetenek yönetimi eğitimini alabilirsiniz. Bir ik uzmanının mutlaka bilmesi gereken ileri insan kaynakları eğitimlerinden birisidir.
Yeteneklerin geliştirilmesi için çalışanlara çeşitli eğitim programları aldırılır. Genelde kurumsal eğitimler düzenlenir. Enstitü’de de kurumlara yönelik eğitimler düzenlenebiliyor. İşte bu noktada insan kaynaklarının eğitim ve geliştirme yönü devreye giriyor. İnsan kaynaklarında eğitim ve geliştirmenin rolü çok büyüktür.
Günümüzde ve gelecekte artık sıradan işler yapan çalışanlar yerine daha çok yetenekleri olan ve yetenekleri geliştirilmeye açık kişiler seçilecek. Bu noktada bir insan kaynakları uzmanı adayı seçerken yetkinlik bazlı mülakat tekniklerini uygulamalıdır. Bir kişinin bu iş için yeterli olup olmadığı ve aynı zamanda geliştirilebilir yönlerini ele almalıdır.
Eğer yetenekli bir adayı işe aldıysanız bu adayın işe aldıysanız onu diğer ekip arkadaşlarıyla, yöneticileriyle ve diğer departmanlarla tanıştırmalı ve işe alıştırmalısınız. Bu konuda da oryantasyon eğitimini alabilirsiniz. İnsan kaynakları alanında uzmanlaşmak için bu eğitimlere katılabilirsiniz.
İnsan Kaynakları Sertifikaları Ne İşe Yarar?
İk sertifikaları, ik alanında çalışmak ve kendi mesleği için İK alanını tanımak isteyenlere uygundur. Yine kendi işletmesini kurmak isteyenler için İk departmanının görevlerine ve işlerine aşina olmak için de ik eğitimleri alınabilir. İk sertifikaların en temel faydası; İK alanındaki uygulamaya dayalı bilgilere vakıf olmayı sağlamasıdır. Ayrıca ik uygulamaları geniş bir dağılıma sahip olduğu için alandaki güncel uygulama bilgilerini de tanımak gerekiyor. İk alanında çalışmak isteyenler için işe yarar İk sertifikaları ise şunlardır:
İnsan kaynakları, küçük çaplı işletmelerde, kurumlarda gözden kolayca kaçırılabilir. Personeli yönetmek zaman alır ve özel beceriler gerektirir. İnsan kaynakları, birçok işletme sahibinin sahip olmadığı bir uzmanlık alanıdır. Bu yüzden, bu departmanda en iyi şekilde yer alabilmek için burayı hedefleyen bireylerin kendini en şekilde geliştirmesi gerekir. Becerilerden bağımsız olarak, birçok girişimci için, iş dünyasında insan kaynaklarının değeri her zaman açıkça fark edilemeyebilir. Ancak çalışan sayısı arttıkça vem işler büyüdükçe, insan kaynaklarına olan ihtiyaç da kendini göstermeye ve belli etmeye başlıyor.
Bir işletmede, liderler genellikle günlük insan yönetimi ve işe alım ile uğraşmanın zamanlarının olduğunu sanabilir. Bu, küçük ve büyümekte olan bir işletmenin yapabileceği en pahalı hatadır. Ancak işletme büyüdükçe ve çalışanların odaklarının zamanla zayıflayabileceğine tanıklık ettikçe durumun ciddiyetini kavrarlar. Kapsamlı insan kaynakları, başarı için çok önemlidir. Yetenekli bir insan kaynakları çalışma takımı olmadan işlerinizin verimi düşer.
İnsan kaynakları; işe alma, işten çıkarma ve incelemeleri ödemekten çok daha fazlasını kapsar. İnsan yönetimi, iletişimin tüm yönlerini ele alır ve olumlu bir kültür oluşturmada son derece önemlidir. Bu yüzden, İK departmanına olan ilgi her zaman canlı ve yüksek olacaktır. İnsan kaynaklarına gereken önemi verin ve iş dünyasına dair hayallerinizi gerçeğe dönüştürün. Kötü insan kaynakları departmanının sonuçlarını düşünün. Çalışanların kendilerini desteklediğini hissetmedikleri, fırsat verilmediği, uzun saatler boyunca çalışmaları gibi etkenler, personellerin çalışma motivasyonlarını olumsuz etkiler.
Bir işveren olarak itibar, yeteneklerin açığa çıkmasında etkilidir. Aynı zamanda müşterileri de önemli ölçüde etkiler. Örnek olarak Uber'i ele alalım. Yurt dışında yaşanan taciz olaylarında, davalarından çalışanların şikayetlerini görmezden gelmeye kadar bir dizi İK felaketi yaşadığı için ortaya çıkan kötü imaj, hiç kuşkusuz birçoğunun orada çalışmasını ve taşıma hizmetlerini kullanmasını engelledi. Kötü insan kaynakları, Uber'in işveren markasına da zarar verdi.
İnsan kaynakları, hem bir şirket ya da kuruluş için çalışan kişileri hem de çalışanlarla alakalı kaynakları yönetmekten sorumlu departmanı tanımlamak için kullanılır. İnsan kaynakları terimi, ilk olarak, 1960'lı yıllarda, iş ilişkilerinin değerinin dikkatini çekmeye başladığı ve motivasyon, örgütsel davranış ve seçim değerlendirmeleri gibi kavramların şekillenmeye başladığı zaman ortaya çıktı. İnsan kaynakları (İK), bir organizasyondaki çalışanların yönetimini ve gelişimini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Sonuç olarak hepsi, çalışan performansının arttırılmasıyla ilgilidir.
Geleneksel olarak insan kaynakları, işe alma, işten çıkarma ve yıllık maaş incelemesine odaklanırdı. Bugünlerde ise İK, çok daha geniş bir şekilde yenilendi. İK'nın temel işlevleri arasında işe alım ve işe alım, bordro ve yardımların yönetilmesi, izin-tatil yönetimi, eğitim ve gelişim, iş kanunu uyumu ve emniyet uyumu sayılabilir .
İK, iş başarısı için kritik öneme sahip olan, olumlu iş kültürünün geliştirilmesinde ve çalışanların katılımını ve verimliliğini arttırmada önemli bir rol oynamaktadır. Çalışan sağlığı ve kişisel gelişim, insan kaynaklarının temel unsurları olarak giderek daha fazla tanınmakta ve önem kazanmaktadır. İnsan kaynakları alanında yetkin ve bu alana hakim bir birey olabilmek için insan kaynakları eğitimi son derece gerekli ve önemli bir yere sahiptir.
İnsan kaynakları yönetimi, kurumun misyonunu gerçekleştirmek ve kültürü güçlendirmek için bir iş yerindeki insanların yönetimidir. Etkin bir şekilde yapıldığında insan kaynakları yöneticileri, şirketin hedeflerini ilerletmek ve mevcut çalışanların hedeflerine ulaşmak için eğitim desteği verir. Bununla birlikte, çalışanların gelişimine yardımcı olmak için gerekli becerilere sahip yeni profesyonellerin işe alınmasına yardımcı olabilir.
İnsan kaynakları yönetimi, aşağıdakiler alanlar dahil olmak üzere birçok ana alana odaklanır. Öne çıkan alanlar şu şekildedir:
İşe alma ve personel alımı
Tazminatlar ve kazançlar
Eğitim ve öğrenim
Emek ve çalışan ilişkileri
Organizasyon geliştirme
İnsan kaynakları yönetimi, sahip olduğubirçok alan nedeniyle, bu alandaki profesyonellerin bir veya daha fazla alanda özel uzmanlığa sahip olmaları gerekir. İK profesyonelleri için ilgili kariyer başlıklarından bazıları da şu şekilde özetlenebilir:
Eğitim geliştirme uzmanı
İnsan kaynakları yöneticisi
Avantajlar uzmanı
İnsan kaynakları uzmanı
İstihdam hizmetleri müdürü
Ücret ve iş analizi uzmanı
Eğitim ve gelişim müdürü
Personel analisti
İnsan kaynakları departmanının çalışma stili, politikaları, amaçları gibi daha pek çok konuda bilgi sahibi olmak, bu alanda kariyer edinebilmek için insan kaynakları eğitimi programından faydalanmak önemlidir.
İnsan Kaynakları Yöneticileri
İnsan Kaynakları Şefleri
İnsan Kaynakları Uzmanı ve Uzman Yardımcıları
İşe Alım Uzmanları
Muhasebeciler
İnsan Kaynakları alanında uzmanlaşmak isteyen kişiler
İnsan Kaynakları alanına ilgi duyan kişiler
Yeni mezunlar
Şirket ve firmaların insan kaynakları bölümünde,
Eğitim kurumlarının insan kaynakları elemanında
Kurumsallaşmış firmalarda
Sivil toplum kurumlarının insan kaynakları departmanında
Devlet kurum ve kuruluşlarında
Büyükelçilik ve konsolosluklarda
Bakanlıklarda çalışabilirler.
Yabancı dil bilgisine sahip olan insan kaynakları eğitimi almış kişiler bakanlık, büyükçelçilik ve konsolosluklarda çalışabilirler. İnsan kaynakları eğitimi sonunda aldığı sertifika ile insan kaynakları uzmanı veya insan kaynakları uzman yardımcısı olarak çalışabilir. Bunun yanı sıra halkla ilişkiler, yabancı dil ve kamu yönetimi gibi yan dal eğitimleri ile çalışma alanlarını genişletebilir geniş çalışma alanlarına sahip olabilirler.
İnsan kaynakları departmanında çalışan insanların kendilerini çok iyi ifade edebilmeleri gerekmektedir. Düzgün bir diksiyon çok önemlidir hatta bunun için diksiyon eğitimi bile alabilirler çünkü düzgün hitabete ve anlaşılır konuşmaya ihtiyaçları vardır. Bunlarla birlikte görüşmeye gelen adayları iyi analiz edebilmeli, onlarla iletişim kurarken aynı zamanda onları iyi gözlemleyebilmelidir. Aynı anda birçok işi birlikte yapabilmeli bu nedenle önce kendi kişisel gelişimlerini tamamlamaları önemlidir. Ayrıca görüşme sırasında davranışlarına önem göstermeli görüşmeye gelen aday özelliklerine göre konuşmayı yönlendirebilme kabiliyetine sahip olmalıdırlar.
İnsan kaynakları eğitimleri firmalar tarafından çalışanları için topluca alınabileceği gibi kendini bu alanda geliştirmek isteyenler eğitimlere bireysel olarak alıp katılım sağlayabilirler. Bu eğitimlere farklı disiplinlerden katılmak isteyenler de olabilir. Onlar için naçizane tavsiyemiz eğitimi almadan önce uzmanlarımızla iletişime geçerek bu eğitimden beklentilerini anlatmaları ve bu eğitimin ihtiyaçlarına uygun olup olmadığını öğrenmeleridir.
İnsan kaynakları eğitimleri almadan önce çalışanların hangi konuda eksikliklerinin olduğu öğrenilebilir. Bu eksiklikler giderildikten sonra departman hedefleri yeniden gözden geçirilmelidir. Eğitim öncesi ve sonrası hedefler ve gerçekleştirilenler kontrol edildiğinde eğitim performansı da ölçülmüş olur. Çalışanlarınızı, özellikle insan kaynakları departmanında çalışan personellerinizi ik eğitimlerine göndererek nitelikli bir ik departmanı kurmanızı tavsiye ediyoruz.
İnsan kaynakları departmanında çalışan insanların kendilerini çok iyi ifade edebilmeleri gerekmektedir. Düzgün bir diksiyon çok önemlidir hatta bunun için diksiyon eğitimi bile alabilirler çünkü düzgün hitabete ve anlaşılır konuşmaya ihtiyaçları vardır. Bunlarla birlikte görüşmeye gelen adayları iyi analiz edebilmeli, onlarla iletişim kurarken aynı zamanda onları iyi gözlemleyebilmelidir. Aynı anda birçok işi birlikte yapabilmeli bu nedenle önce kendi kişisel gelişimlerini tamamlamaları önemlidir. Ayrıca görüşme sırasında davranışlarına önem göstermeli görüşmeye gelen aday özelliklerine göre konuşmayı yönlendirebilme kabiliyetine sahip olmalıdırlar.
İnsan kaynakları eğitimleri firmalar tarafından çalışanları için topluca alınabileceği gibi kendini bu alanda geliştirmek isteyenler eğitimlere bireysel olarak alıp katılım sağlayabilirler. Bu eğitimlere farklı disiplinlerden katılmak isteyenler de olabilir. Onlar için naçizane tavsiyemiz eğitimi almadan önce uzmanlarımızla iletişime geçerek bu eğitimden beklentilerini anlatmaları ve bu eğitimin ihtiyaçlarına uygun olup olmadığını öğrenmeleridir.
İnsan kaynakları eğitimleri almadan önce çalışanların hangi konuda eksikliklerinin olduğu öğrenilebilir. Bu eksiklikler giderildikten sonra departman hedefleri yeniden gözden geçirilmelidir. Eğitim öncesi ve sonrası hedefler ve gerçekleştirilenler kontrol edildiğinde eğitim performansı da ölçülmüş olur. Çalışanlarınızı, özellikle insan kaynakları departmanında çalışan personellerinizi ik eğitimlerine göndererek nitelikli bir ik departmanı kurmanızı tavsiye ediyoruz.
Özel sektör, kamu sektörü, gönüllü organizasyonlar ve bireysel organizasyon çalışmaları. Şirketlerin yürütmesi gereken tüm süreçler insan kaynakları yönetim kontrolü altında daha sağlıklı şekilde devam etmektedir. Bu yüzden günümüzde uzman kadro eşliğinde profesyonel insan kaynakları eğitimleri yapılacak işe bağlı olarak farklı eğitim çalışmalar üzerinden sağlanmaktadır.
Bu sebeple nitelikli bir çalışan olmak kariyerinizde olumlu bir etki yaratır.
Özellikle işçi ve işveren arasındaki ilişki yalnızca çalışma ile maaştan ibaret değildir. Hukuk üzerinde yasal bir sözleşme ile süreç başlar ve sosyolojik bir bağ kurulmasına olanak tanır. Bu bağ arasında herhangi bir kopukluk yaşanmadan, iletişim sorunu olmadan devam etmesi, şirketin düzenli kar etmesine olanak verir. Şirket içinde bunu sağlayan en önemli departman ise insan kaynaklarıdır. O yüzden şirketlerde özel olarak insan kaynakları departmanı açılmıştır. Bu bölümde insan kaynakları eğitimleri almış kalifiye ve nitelikli bireyler çalışmaktadır.
Böylece insan kaynakları yönetimi, işçi ve işveren arasındaki iletişim, farklı departmanlardaki bağlantı gibi pek çok süreç, kurumsal bir anlayışla düzenli şekilde devam edebilmektedir. İnsanları daha uygun ortam içerisinde yönetme becerisi oluşturan insan kaynakları, uyumlu ve gücü iletişim kanalları eşliğinde şirket içi sağlıklı bir süreç sağlar.