Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi Bölümü (MYO)
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi Bölümüne Dair Ayrıntılar | Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi Bölümünün Önemi | Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi Bölümü Çalışma Alanları |
---|---|---|
Bir ön lisans programıdır. | Teknolojinin gelişmesi ve kalite standartlarına uygun hammadde ve ürün üretimi gerekliliği | Endüstriyel kurum ve kuruluşlar |
Dikey geçiş sayesinde lisans tamamlama yapılabilir. | Kariyer olanaklarını genişletme ve sektörde uzmanlaşma | Endüstriyel Tasarım, Makine Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği |
Bölüm mezunları “endüstriyel hammaddeler işleme teknikeri” unvanını hak ediyor. | Ülkemizin endüstri sektöründe donanımlı teknik eleman ihtiyacını karşılamak | Hammadde üretimi ve dönüştürülmesi konusunda çalışmalar |
TYT puan türüyle tercih yapılabilir. | Endüstriyel üretim konusunda modern eğitimi yaygınlaştırma | Geri dönüştürülebilen ürünler konusunda çalışma |
Bölüm 2020 yılında sadece bir vakıf üniversitesi tarafından tercihe açılmıştır. | Dünya ve Avrupa Birliği ekonomisine uyum sağlama | Bölüm mezunları genelde özel sektörde iş imkanları bulmaktadır. |
Bölüm öğrencilerine yabancı dil eğitimi de vermektedir. | Uluslararası projelere katılım ve globalleşme | Uluslararası projelere danışmanlık ve destek |
Bölüm, sürdürülebilirlik konusunda da eğitim vermektedir. | Son yıllarda sürdürülebilirlik konusunun önem kazanması | Sürdürülebilir hammadde üretimi ve dönüştürme |
Hammaddelerin üretimi ve ürünlerin geri dönüşümü üzerine eğitim verilir. | Çevre koruma ve sürdürülebilir kalkınma | Atık yönetimi ve geri dönüşüm sektörü |
Bölüm eğitimlerinde teorik ve teknik bilgiler ağırlıkta. | Teknisyenlerin akademik eğitim ve donanım kazanması | Endüstriyel üretim ve işleme süreçlerine karışma |
DGS ile lisans bölümlerine geçiş imkanı bulunuyor. | Kariyer geliştirme ve uzmanlaşma imkanı | Endüstriyel Tasarım, Makine Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Mühendisliği alanlarındaki lisans bölümlerinde eğitim |
Teknolojinin gelişmesine paralel olarak gelişen bir alan da endüstri sektörüdür. Dünya çapında olduğu gibi, ülkemizde de endüstriyel teknolojiler konusunda ilerlemeler kaydediliyor. Bu ilerlemeler, ulusal ve uluslararası plânlar ve projelerle de destekleniyor.
Sanayi alanında gelişmiş olan ülkelerle yapılan bu projeler, ülkemizdeki endüstriyel teknolojinin geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Endüstrinin her alanında donanımlı teknik elemanların olması, bu projelerin düzenli işlemesi adına olan başka bir zorunluluktur.
Hepimizin bildiği gibi, üretim önemli bir faaliyet. Endüstriyel bazda hammaddelerin ve ürünlerin üretilmesi de teknolojik gelişmelere bağlı olarak değişiyor. Küresel çaptaki kalite standartlarına uygun hammadde ve ürün üretimleri de bu anlamda oldukça önemli bir yere sahip. Hammadde ve ürün, kalite standartlarına uygun oldukça ulusal ve uluslararası projelerin başarıya ulaşması da o kadar mümkün oluyor.
Tam bu noktada, Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi adlı bir akademik disiplin karşımıza çıkıyor. Dünya ekonomisine ve Avrupa Birliğine uyum sağlamak için yapılması gereken eğitimlerin, bilim ve teknoloji bazında olması gerekiyor. Bu iki şartı karşılayabilecek kalitede eğitim ise ancak akademik ortamda mümkün olabilmekte.
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi bölümü bir ön lisans programı. Ancak dikey geçiş sayesinde lisans tamamlama yapılabiliyor. Lisans bölümleri, hem sektörde uzmanlaşma hem de kariyer geliştirme açısından yarar sağlıyor. Kariyer olanaklarını geliştirmek isteyenlerin lisansüstü bölümleri okumaları, akademisyen olmak veya sektörde üst mevkilerde çalışmak için bir olanaktır. Ayrıca bunun, ulusal ve uluslararası alanda ülkemizin endüstriyel gelişimi açısından da önemli bir rolü de vardır.
İçinde bulunduğumuz dijital çağ, her bakımdan kendimizi geliştirmemize olanaklar sağlıyor ve her konuda gelişmemizi de istiyor. Bu nedenle, endüstri sektöründeki teknikerlerin bile akademik eğitim ve yabancı dil konusunda gelişmeleri gerekiyor. Bu sayede, ulusal endüstrimizin gelişmesi ve uluslararası boyuta ulaşması sağlanabilir.
Bugünkü yazımız, alandaki tek bölüm olan Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi ön lisans programını daha yakından tanımak isteyenler için…
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi Bölümü Nedir?
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi Bölümü, endüstriyel üretim konusunda modern eğitim veren bir ön lisans programıdır. 2020 itibarıyla bu bölüm için sadece bir vakıf üniversitesi, farklı tercih seçenekleriyle kontenjanlar açmıştır, ancak bunların hiçbiri dolmamıştır.
Bölümü seçmek isteyen adayların, üniversiteye giriş sınavının TYT puan türüyle tercih yapması gerekiyor. Bölüm mezunları “endüstriyel hammaddeler işleme teknikeri” unvanını hak ediyor. Bölümün eğitim hedefi, ülkemizin endüstri sektöründeki donanımlı teknik eleman ihtiyacını karşılayacak nitelikte mezunlar vermektir. Diğer bir hedef de hammadde üretimi ve dönüştürülmesi konusunda çağdaş yöntemlerin eğitimini yaygınlaştırarak bu sektörü bilinçlendirmektir.
Bölüm mezunları, geri dönüştürülebilen ürünler konusunda çalışabilecek donanıma sahiptirler. Bölümde; hammaddelerin üretimi, ürün üretimi ve ürünlerin geri dönüşümüyle ilgili teorik ve teknik eğitimler veriliyor. Bu akademik ve teknik eğitimlerin, son zamanlarda önem kazanan “sürdürülebilirlik” konusuna da katkı yaptığını söyleyebiliriz.
Bölüm mezunlarının dikey geçiş yöntemiyle bazı lisans programlarına geçme olanakları bulunuyor. DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile geçilebilecek lisans bölümleri şunlardır:
Makine Mühendisliği
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi Bölümü İş İmkânları Nelerdir?
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi bölümünün iş imkânlarının kamusal alanda olmadığını söylemek mümkün. Bu bölümden mezun olan teknikerlerin genelde özel sektördeki endüstriyel kurum ve kuruluşlarında iş olanakları bulunuyor.
Mezunların çalışabilecekleri iş yerlerinden bazıları şunlardır:
İmalat fabrikalarının teknik servis birimleri,
İmalat yapan her türlü kuruluşun üretim ve kalite kontrol birimleri,
Her alanda üretim yapan fabrikaların Ar-Ge birimleri,
Makine montajı yapan işletmeler,
Endüstriyel tasarım yapan proje ofislerinin Ar-Ge birimleri.
Bölüm mezunlarının akademik kariyer imkânı da bulunuyor. Ancak bunun için bazı şartlar vardır: Dikey geçişle lisans tamamlama ve yüksek lisanstan mezun olma. Bu şartları yerine getiren mezunların, ALES puanlarıyla üniversitelere başvurmaları ve akademisyen olabilmeleri mümkün.
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi mezunları, çoğunlukla endüstriyel alanda faaliyet gösteren kurum ve kurumlarda iş bulabiliyor. Mezunlar bu yerlerde “tekniker” kadrosunda çalışabiliyorlar.
Mezunların çalıştıkları ortamlarda yaptıkları işlerden bazıları şunlardır:
Hammadde üretimlerinde kullanılacak materyalleri belirlemek,
Hammaddelerden elde edilecek olan ürünlerin özelliklerini belirlemek,
Üretimle ilgili her türlü maliyet hesaplarını yapmak ve yetkililere bildirmek,
Geri dönüşüm özelliğine sahip ürünlerin geri dönüşüm işlemlerini yapmak,
Tüm bu işleri iş sağlığı ve güvenliği kurallarına uygun olarak yapmak,
Branşla ilgili meslekî eğitimler alarak, gelişen teknoloji çağına uyum sağlamaktır.
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi bölümünün programında, hem teorik hem de teknik derslerin dengeli olarak verildiğini görüyoruz. Sayısal bölümlerin ortak derslerinden olan matematik ve fizik gibi temel dersler bu bölümde de temel ders olarak veriliyor.
Bölümde; matematikten satış tekniklerine, fizikten finansal yönetime, sayısal elektronikten motor teknolojisine kadar uzanan dersler bulunuyor. Ders plânındaki staj ve işyeri uygulamalarıyla, öğrencilerin sektördeki kurumlarda deneyim kazanmaları sağlanıyor.
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi bölümünde eğitimi verilen başlıca dersler şunlardır:
Bilgisayar Okuryazarlığı
Fizik
İleri İmalat Yöntemleri
Termodinamik
İş Güvenliği
Lojistik ve Pazarlama Yönetimi
Sayısal Elektronik
Elektromekanik Kontrol ve PLC
Finansal Yönetim
Serbest Bölgeler
Fiziksel Dağıtım Kanalları ve Planlama
Yatırım Analizi
Motor Teknolojisi
Bilgisayar Destekli Çizim
Sistem Analizi ve Tasarımı
Bitki Doku Kültür Uygulamaları
Hizmet Pazarlaması
Alkollü ve Alkolsüz İçkiler Teknolojisi
Matematik
Staj
İş Yeri Uygulaması
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi Taban Puanları ve Sıralama
Endüstriyel Hammaddeler İşleme Teknolojisi bölümü için, bu yıl sadece bir üniversitede dört farklı tercih seçeneğiyle kontenjan açılmıştır. Ankara’da bulunan bir vakıf üniversitesi olan Başkent Üniversitesi bünyesinde açılan kontenjanları şu şekilde sıralayabiliriz:
Ücretli seçenek: 2 kişilik kontenjana yerleşen aday yoktur.
Burslu seçenek: 10 kişilik kontenjandan 5 kişi yerleşmiştir.
%75 indirimli seçenek: 8 kişilik kontenjandan 1 kişi yerleşmiştir.
%50 indirimli seçenek: 10 kişilik kontenjandan yerleşen yoktur.
Bu saydığımız seçeneklerin hiçbirinin kontenjanı dolmamıştır. Bu nedenle 2020 yılı itibarıyla bu bölüme ait taban puanları ve başarı sıralamaları oluşmamıştır.
1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.