AnasayfaBlogMalzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü
Bölümler

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü

01 Temmuz 2020
Bu görüntü, mavi ve siyah bir cihaza sahip bir makinenin yakın çekimini göstermektedir. Makine mavi ve gümüş bir nesne ile çevrilidir. Esasen siyah bir nesne olan ve içinde beyaz bir nesne bulunan cihazın yakın çekimidir. Makinenin yanında mavi ve sarı bir işaretin hafif bulanık bir görüntüsü de var. Makine açıkça görüntünün odak noktasıdır ve mavi ve siyah cihaz sahnenin en belirgin özelliğidir. Mavi ve gümüş renkli nesne makineye karşı hoş bir kontrast oluştururken, beyaz nesne de siyah nesneye karşı hoş bir kontrast oluşturuyor. Mavi ve sarı işaret görüntüye biraz renk katarak sahnedeki diğer renklerle hoş bir kontrast sağlıyor.
Malzeme Bilimi ve Mühendisliği AlanlarıGörevlerİş İmkanları
Metaller, seramikler, plastikler ve diğer maddelerMalzeme araştırması, malzeme belirlenmesi, tasarımı ve geliştirilmesiBilgisayar malzemeleri ve uçak bileşenleri, golf kulüpleri, biyomedikal cihazlar
Seramik, cam, plastik sanayi, beton, nanomalzeme ve kompozit malzeme sektörleriÜrün tasarımı hedefleri belirleme, malzeme performansını takipMetalürji, döküm, plastik şekillendirme, ısıl işlem sektörleri
Malzeme ve üretim prosedürleriMaliyet, özellik ve performans standartlarını sağlamaÜniversitelerin araştırma merkezleri
Yeni malzeme ürünleri, uygulamalar veya üretim yöntemleriYeni malzeme ürünlerinin geliştirilmesi ve test edilmesiEğitim oturumları düzenleme
Metal alaşımlarının özelliklerini değiştirmeYeni projelerin araştırılması, planlanması ve değerlendirilmesiProje yönetimi
Malzeme seçimi yapan tasarımcılarMalzeme kullanımın belirlenmesi, malzeme seçimi ve önerilerde bulunmaÜrün tasarımı
Malzeme ihtiyaçlarının belirlenmesiMalzeme ve üretim prosedürlerinin geliştirilmesiFarklı yöntemler ile malzemelerin işlenmesi
Mekanik, elektriksel ve kimyasal ihtiyaçlarMalzeme denetlemesi ve bozulmalarının değerlendirilmesiKalite kontrol ve süreç iyileştirme
Teknisyenler, diğer mühendisler ve yetkililer ile iletişimEkip çalışması ve liderlikMühendislik yönetimi ve danışmanlık
Biyomedikal cihazlarCihazların geliştirilmesi ve test edilmesiBiyomedikal mühendislik ve araştırma

Malzeme bilimi ve mühendisliği; seramik, metal, polimer malzemeler ile karma malzemeleri tasarlayan, üreten ve insanların kullanması için hazır hale getiren mühendislik dalıdır. Malzeme bilimi ve mühendisliğinin temelini; mikro yapı, özellik ve performans oluşturur. Dolayısı ile kullanımı sırasında malzemenin davranışları iyi bilinir. Kullanım alanına göre, göstereceği performansa göre özellikler düzenlenebilir. Tüm bu bileşenleri meydana getirecek kişilere malzeme bilimcisi veya mühendisi ismi verilir.

Malzeme bilimcisi ve mühendisi; teknoloji ve ürünü geliştirmek için malzeme araştırması, malzeme belirlenmesi, tasarımı ve geliştirilmesinden sorumludur. Ürünlerin göstereceği performans, dayanıklılık ve maliyet kavramlarını geliştirmek için malzemeleri çeşitli şekillerde birleştirir veya gerekli değişimleri yapar. Birçok farklı malzeme ile çalışmalarını yürütür. Malzemeleri işlemek için bazı araç ve gereçler kullanır. Bunlar; elektrikli alet, laboratuvar ekipmanı ve bilgisayar teknolojisidir.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Nedir?

Malzeme Bilimi Mühendisliği, seramikten plastiğe, polimerden endüstriyel minerallere kadar kullanılacak tüm malzemelerin mekanik, elektriksel, optik gibi özelliklerini anlamaya yönelik geniş bir multi disipliner akademik disiplindir. Malzemeler her zaman toplum üzerinde büyük role sahiptir. Gelişen teknoloji çağımızda her geçen gün daha önemli bir yer almaya başladı. Bu durumda alanında uzman malzeme bilimcilerine ve mühendislere olan ihtiyacı doğurdu.



Malzeme bilimi ve mühendisliği bölümü üniversitelerde 4 yıllık lisans eğitimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bölüm sayısal puan türüne göre tercih yapacak öğrenciler için uygundur. Bölümde eğitim alacak öğrencilerden bazı özelliklere sahip olması beklenir. Bunlar; Analizlerinde dikkatli ve detaylı incelemeler yapabilecek, yönetim ve liderlik becerisi gösterebilecek, teknik becerilere sahip, takım çalışmasına uyumlu olmak, analitik düşünme becerisine sahip olmak, etkili iletişim becerisine sahip olmak, sayısal derslerle ilgili ve beceriye sahip olmak gibi önemli özelliklerdir.

İlgili eğitim: Yöneticilik Ve Liderlik Eğitimi

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?

Malzeme bilimi ve mühendisliği mezunları bilgisayar malzemeleri ve uçak bileşenlerinden golf kulüplerine ve biyomedikal cihazlara kadar çok farklı ürünler oluşturmak için ihtiyaç duyulan malzemeleri geliştirir, işler ve sonrasında gerekli testleri uygular. Belirli mekanik, elektriksel ve kimyasal ihtiyaçları karşılayan farklı malzemeler oluşturmak için metallerin, seramiklerin, plastiklerin ve diğer maddelerin sahip olduğu özellikleri ve yapıları inceler.



Bunun yanında belirli ürünler için malzeme seçimi sırasında fikir beyan eder ve yardımcı olur, mevcut malzemeleri kullanmak için gerekli yolları belirlerler. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda bu alanlar ve konular üzerine geniş bir iş imkanına sahip olunacağı anlamına gelir. Özel ve kamu kuruluşlarında farklı alanlarda yer alabilirler.

Kamu kuruluşlarında yer almak isteyen mezunların KPSS puanı iş başvurusu için belirleyicidir. Tüm mühendislik alanlarında olduğu gibi malzeme bilimi ve mühendisliği alanında da iş imkanınız kendinizi geliştirmeniz ile doğru orantılı olarak artmaktadır. Sektörlere bakıldığında; metalürjide döküm, plastik şekillendirme, ısıl işlem sektörlerinde, seramik, cam, plastik sanayi, beton, nanomalzeme ve kompozit malzeme sektörler geniş iş imkanlarındandır. Tüm bunların yanında üniversitelerin araştırma merkezlerinde araştırmacı ve uzman olarak kariyerlerine devam edebilirler.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Malzeme bilimi ve mühendisliği mezunları çok çeşitli endüstrilerde, bir dizi ürün oluşturmak üzere kullanılan malzemeleri geliştiren ve sonrasında test eden meslek çalışanlarıdır. Çalışma alanlarının geniş olması nedeni ile sorumlulukları da oldukça fazladır. Malzeme mühendisinin görevlerini inceleyelim.

  • Malzemelere olan ihtiyacın belirlenmesi, üretilmesi ve birleştirilmesi için uygun yöntemleri oluşturur ve kombinasyonları belirler.

  • Ürün tasarımı hedefleriyle ilgili teknik özellikleri belirler ve ekonomik faktörleri değerlendirir.

  • Malzeme performansını gözlemler, malzeme deformasyonunu ve bozulmalarını değerlendirir.

  • Ürüne ait maliyet, özellik ve performans standartlarını sağlayacak malzeme ve üretim prosedürlerini geliştirir ve laboratuvar operasyonlarını planlar, uygular.

  • Yeni ürün için planlamaları gözden geçirir ağırlık, ısı direnci, elektriksel iletkenlik gibi ihtiyaç olan tasarım hedeflerine göre malzeme seçimi yapar, önerilerde bulunur.

  • Kurum müşteri ve çalışanları için yeni malzeme ürünleri, uygulama veya üretim yöntemleri ile alakalı eğitim oturumları düzenler.

  • Farklı yöntemler kullanarak metal alaşımlarının özelliklerini değiştirmekten sorumludur.

  • Yeni projeleri araştırır, planlar ve değerlendirir. İhtiyaç duyulduğunda diğer mühendisler ve yetkililer ile iletişim halinde olur.

  • Teknisyenlerin, diğer mühendis ve bilim adamlarının çalışmalarını denetler.

  • Üretilen ürünlerin, ulusal ve uluslararası yasalara göre ve kalite standartlarına uygunluğunun sağlanmasında çalışır.

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Dersleri Nelerdir?

Malzeme bilimi ve mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen adaylar öncelikle 4 yıllık eğitimleri süresince karşı karşıya kalacakları dersleri araştırır. Eğitim süreleri boyunca mesleki ve teorik pek çok dersle karşılaşacaklar. Tüm bu dersleri başarıyla bitiren öğrenciler Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Lisans Diploması almaya hak kazanır. Bölüm mezunları “Malzeme Mühendisi unvanı alırlar. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği eğitimi alacak adayların karşılaşacakları temel dersler aşağıdaki gibidir.

  • Malzeme ve Yaşam,

  • Malzeme Dünyası,

  • Teknik Resim,

  • Malzemelerin Kristal Yapısı,

  • Statik ve Mukavemet,

  • Malzemelerin Fiziksel Özellikleri,

  • Polimer Kimyası,

  • Hammaddeler ve Temel Özellikleri,

  • Malzemelerin Elektriksel, Manyetik ve Optik Özellikleri,

  • Malzeme Üretim Sürecinde Taşınım Mekanizmaları,

  • Malzeme Seçimi ve Tasarımı

Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Taban Puanları ve Sıralama

2020 Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Taban Puanları ve 2020 Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Başarı Sıralamaları açıklandı. Sizler için hazırladığımız puanlara aşağıdaki tablodan ulaşabilirsiniz. Burada hazırlanan puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızda ilk 4 eğitim kurumuna ait bilgileri paylaşıyoruz. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
İzmir Yüksek Teknoloji ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Mühendisliği (İngilizce)327,75793140125
Gebze Teknik ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Mühendisliği315,24879160032
Eskişehir Teknik ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Mühendisliği (İngilizce)300,98114187022
İzmir Katip Çelebi ÜniversitesiMalzeme Bilimi ve Mühendisliği (İngilizce)261,31090297317
Metaller, seramikler, plastikler ve diğer maddeler, Malzeme araştırması, malzeme belirlenmesi, tasarımı ve geliştirilmesi, Bilgisayar malzemeleri ve uçak bileşenleri, golf kulüpleri, biyomedikal cihazlar, Seramik, cam, plastik sanayi, beton, nanomalzeme ve kompozit malzeme sektörleri, Ürün tasarımı hedefleri belirleme, malzeme performansını takip, Metalürji, döküm, plastik şekillendirme, ısıl işlem sektörleri, Malzeme ve üretim prosedürleri, Maliyet, özellik ve performans standartlarını sağlama, Üniversitelerin araştırma merkezleri, Yeni malzeme ürünleri, uygulamalar veya üretim yöntemleri, Yeni malzeme ürünlerinin geliştirilmesi ve test edilmesi, Eğitim oturumları düzenleme, Metal alaşımlarının özelliklerini değiştirme, Yeni projelerin araştırılması, planlanması ve değerlendirilmesi, Proje yönetimi, Malzeme seçimi yapan tasarımcılar, Malzeme kullanımın belirlenmesi, malzeme seçimi ve önerilerde bulunma, Ürün tasarımı, Malzeme ihtiyaçlarının belirlenmesi, Malzeme ve üretim prosedürlerinin geliştirilmesi, Farklı yöntemler ile malzemelerin işlenmesi, Mekanik, elektriksel ve kimyasal ihtiyaçlar, Malzeme denetlemesi ve bozulmalarının değerlendirilmesi, Kalite kontrol ve süreç iyileştirme, Teknisyenler, diğer mühendisler ve yetkililer ile iletişim, Ekip çalışması ve liderlik, Mühendislik yönetimi ve danışmanlık, Biyomedikal cihazlar, Cihazların geliştirilmesi ve test edilmesi, Biyomedikal mühendislik ve araştırma
malzeme bilimi ve mühendisliği malzeme bilimcisi malzeme mühendisi mühendislik teknoloji 01/07/2020
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
7350
Bir kişi mutfakta ayakta durmakta ve sağ elinde gümüş bir kaşık tutmaktadır. Kaşık, çeşitli malzemelerden oluşan yiyeceklerle dolu beyaz bir tabağın üzerinde durmaktadır. Tabakta bir parça et, biraz kahverengi sos ve birkaç sebze var. Kişi beyaz bir gömlek ve siyah pantolon giymektedir. Görüntünün arka planı odak dışı, ancak köşede bulanık yeşil bir nesne görülebiliyor. Kişi kaşıkla yemek tabağına sos döküyor ve malzemelerin eşit dağılmasını dikkatle sağlıyor.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
55173402