Makine Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Makine Mühendisliği Indeed | Bilinmesi Gerekenler | Çalışma Alanları |
---|---|---|
Tasarım ve Ürün Geliştirme | Teknolojik alet ve programlar kullanarak mekanik ürünler tasarlar ve geliştirir. | İmalat, enerji, araştırma ve geliştirme alanları |
Bakım ve Onarım Sorumlusu | Muhtelif makinelerin bakım ve onarımını yönetir. | Makine üretimi yapan fabrikalar, otomotiv sektörü |
Üretim Denetleme | Üretimin verimliliğini ve kalitesini denetler. | Sanayi sektörü, fabrikalar |
Ekip Çalışması | Farklı disiplinlerle işbirliği yaparak projelerde yer alır. | Çok disiplinli mühendislik projeleri |
Yaratıcı ve Analitik Düşünme | Problem çözme yetenekleri ile yeni ve etkili çözümler geliştirir. | Araştırma ve geliştirme departmanları |
Proje Yönetimi | Proje sürelerini, bütçelerini ve kaynaklarını etkin bir şekilde yönetir. | Büyük ölçekli mühendislik projeleri |
Mühendislik Yazılımları | AutoCAD, Catia, Ansys gibi mühendislik yazılımlarını kullanır. | Tasarım ve mühendislik firmaları |
İklimlendirme ve Soğutma Sistemleri | Isı transferi ve termodinamik ilkelerini kullanarak bina iklimlendirme sistemlerini tasarlar ve yönetir. | İnşaat sektörü, HVAC şirketleri |
Çevre Dostu Teknolojiler | Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik ilkelerini benimseyerek çevre dostu ürünler ve teknolojiler geliştirir. | Yeşil teknoloji firmaları, yeni enerji şirketleri |
Akademisyenlik | Üst düzey egitim alarak, bilgi ve tecrübesini öğrencilere ve diğer akademisyenlere aktarır. | Universiteler, araştırma enstitüleri |
Mühendislik fakültesinin en zor bölümlerinden biri olan makine mühendisliği teknik personel yetiştiren bir bölümdür. Bölümden yetişen makine mühendisleri günlük hayatımızda karşımıza çıkan aletlerin yapımı ve çalışmasıyla ilgilenirler. Ana konusu makineler olduğundan ilişkili olduğu birçok alt meslek grubu bulunur.
Makine mühendisliği en eski mühendislik dallarından biridir. İş olanakları bakımından da en şanslı meslek gruplarındandır. Bu da pek çok gencin bu mesleğe yönelmesine neden olur. Makine mühendisi olabilmek için mesleğe ilgi duymanın yanında birtakım becerilere ve yeterliliklere de sahip olmak gerekir.
Bu yazımda, makine mühendisi nedir? Makine mühendisi ne iş yapar? Makine Mühendisi ne kadar maaş alır? Nasıl makine mühendisi olunur? Sorularına detaylı cevaplar bulabilirsiniz.
Makine Mühendisi Nedir?
Çeşitli teknolojik alet ve programlar yardımıyla mekanik ürünlerin tasarımını yapan, onları geliştiren, bakım ve onarımından sorumlu olan kişilere makine mühendisi denir. Makine mühendisleri bu süreç boyunca pek çok zorluklarla karşılaşırlar. Bu nedenle muhakeme yapabilme yeteneklerinin üst düzeyde olması gerekir. Uzun süre bir iş üzerinde konsantre olabilmek de önemlidir. Mekanik eşyaların işleyişine ilgi duyanların meslekte daha başarılı ve istekli oldukları söylenebilir. Elektrik elektronik mühendisi, yazılım mühendisi ve mekatronik mühendisi ile bağlantılı olarak çalışır.
Makine mühendisi en geniş mühendislik dallarından biridir. Birçok alt dalı bulunur. Bütün alt disiplinlere aynı anda hakim olmak mümkün değildir. Bu nedenle enerji, termodinamik, imalat ve makine teorisi alanlarından biri seçilerek o yönde uzmanlaşılabilir. Makine mühendisi olmak isteyenlerde birtakım özelliklerin bulunması gerekir.
Yaratıcı düşünme becerisi gelişmiş olmalıdır.
Analitik düşünme becerisi gelişmiş olmalıdır.
El- göz koordinasyonu gelişmiş olmalıdır.
Çözüm üretebilme yeteneğine sahip olmalıdır.
İletişim becerileri kuvvetli olmalıdır.
Ekip çalışmasına uyum sağlayabilmelidir.
Matematik, fizik, kimya gibi derslerde başarılı olmalıdır.
Bilgisayar başından uzun zaman geçirmekten hoşlanmalıdır.
Kendini yenilemeye açık olmalıdır.
Hayal gücü geniş olmalıdır.
Zorluklar karşısında kolay pes etmeyen bir yapıya sahip olmalıdır.
Sorumluluk sahibi olmalıdır.
Sabırlı olmalıdır.
Merak duygusu yüksek olmalıdır.
Liderlik becerilerine sahip olmalıdır.
Duygusal zekasını geliştirmelidir.
Hesap işleriyle uğraşmaktan hoşlanmalıdır.
İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi Sertifikası
Makine Mühendisi Ne İş Yapar?
Kariyer açısından oldukça iyi bir meslektir. Kendini geliştiren mühendisler çok iyi iş olanaklarına sahip olabilirler. Makine mühendisleri genellikle şantiye ve fabrika gibi gürültülü ve nispeten pis ortamlarda çalışır. Sürekli insanlarla birliktedir. Yönetici olarak çalıştığında ofiste bulunur ve ortamı daha ferah ve sessizdir. Çalışırken hesap makinesi, çizim araçları ve çeşitli bilgisayar yazılımları kullanır. Bu nedenle Office programları, autocad, catia, ansys gibi programlama yazılımlarını bilmelidir. Bu programlarda kullanılan python, java, delphi gibi programlama dillerine de hakim olmalıdır. İş sağlığı ve güvenliği hakkında bilgi sahibi olmalıdır.
İlgili eğitim: Ofis Programları Kursu
makine mühendisleri hemen hemen her alanda doğrudan ya da dolaylı olarak iş bulabilirler. özel sektörde ve kamuda istihdam edilirler. kendi iş yerlerini açarak projeler geliştirebilirler. yüksek lisans ve doktoralarını yaparak akademisyen olabilirler. i̇malat, enerji, araştırma-geliştirme, ısıtma, otomotiv, ev aletleri gibi alanlarda çalışabilirler. temizlik, gıda gibi sektörlerde de sorumlu ya da yönetici olarak bulunabilirler. baraj ve köprü gibi oluşumlarda çalışırlar. bütün fabrikalarda makine mühendisi çalıştırma zorunluluğu bulunur. bu nedenle fabrikalar makine mühendislerinin başlıca çalışma alanlarıdır. biyoteknoloji, ilaç, kimya, tekstil ve inşaat sektörleri makine mühendisi istihdam edilen diğer alanlardır.
Yabancı dili iyi derecede bilenler için yurt dışında çalışma imkanı da vardır. Temel mühendislik bilgilerine iyi derecede hakim olmanın yanında alanla ilgili yapılan projeler ve geniş bir çevreye sahip olmak iş bulmada oldukça etkilidir. Makine mühendislerinin çalıştıkları alanlarda genel görev ve sorumlulukları şunlardır:
Ucuz yöntemler kullanarak kaliteli işler ortaya çıkarırlar.
İş sağlığı ve güvenliği prosedürlerine uyarlar.
Temel hesaplamaları yaparlar.
Verim arttırma çalışmaları yaparlar.
Makine tasarlarlar.
Tasarladıkları makinelerin testlerini gerçekleştirirler.
Test sonuçlarını analiz ederler.
Üretimin denetimini yaparlar.
İmalat sistemlerinin kontrolünü sağlarlar.
Makinelerin geliştirilmesi için çalışırlar.
Çevre sorunlarına çözümler üretirler.
İnsanların ihtiyaçlarını karşılamak için faydalı ürünler ortaya koyarlar.
Sanayi makinelerinin danışmanlığını yaparlar.
Kara, hava ve denizyolu taşıtlarının üretim sistemlerinde çalışırlar.
İklimlendirme sistemleri yaparlar.
Rapor hazırlarlar.
Makale yazarlar.
Birlikte çalıştığı personellerin idaresinden sorumludur.
Alanında yapılan yasal değişiklik ve mevzuatı takip eder.
Yurt içi ve yurt dışı kaynaklarını düzenli olarak tarar ve gelişmeleri takip eder.
Makine Mühendisi Maaşları
Öncelikle mühendisliklerin tüm dallarında iyi maaşlar alındığı bilinen bir gerçektir. Ancak okurken ve mesleği yaparken çok zorlanıldığının bilinmesi gerekir. Bu nedenle özellikle makine mühendisliği yüksek maaş için tercih edilebilecek bir meslek değildir. Makine mühendislerinin alacakları maaşlar kişinin donanımına ve tecrübesine göre değişir. Çalışılan kurum da önemlidir.
Kamuda çalışanlarla özel sektörde çalışanların maaşları farklı olur. Özel sektörde ilerlemek daha kolaydır. Üstelik daha önemlidir. Alanla ilgili alınmış ekstra eğitim ve sertifikalar, yabancı dil bilip bilmemek maaşı etkiler. Yeni mezun bir makine mühendisinin maaşı özel sektörde asgari ücret ile 4000 lira arasında değişiklik gösterir. Tecrübe kazandıkça özel sektördeki maaşlar 10000 liraya kadar çıkabilmektedir.
Kamuda çalışan bir makine mühendisi ise kıdem ve derecesine göre maaş alır. Yeni başlayan bir makine mühendisinin maaşı 6000-6500 lira arasında olur. Alınan maaşlara ek olarak verilen eş yardımı, asgari geçim indirimi tutarı gibi faktörler maaşı az da olsa etkiler.
Makine Mühendisi Nasıl Olunur?
Makine mühendisi olmak için mezun olunan lisenin bir önemi yok. Ancak üniversitede mühendislik fakültelerinin makine mühendisliği bölümünden mezun olmak gerekir. Çoğunlukla erkekler tarafından tercih edilen bir meslek olmasından dolayı bölümde okuyan kız öğrenci sayısı da yok denecek kadar azdır. Bölüm 4 yıllık lisans bölümüdür. Hazırlık programı olan üniversitelerde öğrenim süresi 5 yıla çıkar. Bazı üniversitelerde öğretim dili İngilizcedir. Bölümde normal öğretim ve ikinci öğretim imkanı bulunur. Bölüme girebilmek için Ayt’ye girerek yeterli puan alıp sayısal alandan tercih yapmak gerekir. Makine mühendisliğinden mezun olanlar makine mühendisi unvanını alırlar.
Öğrenim süresi 4 yıl olmasına rağmen bu sürede bitiren öğrenci sayısı azdır. Genellikle öğrenciler okurken fazlasıyla zorlanır. İlk iki yılda Türk dili, İnkılap, İngilizce, Matematik, Fizik, Kimya gibi temel dersler görülür. Sonraki yıllarda mühendislikle ilgili derslere ağırlık verilir. Bilgisayar programlama, statik ve dinamik, termodinamik, mekatronik ve robotik, mekanik tesisat, yakıtlar ve yanma, titreşim, temel elektrik ve elektronik alanla ilgili gösterilen derslerdir. Alan eğitiminin yoğun olduğu son iki yılda hangi alanda uzmanlaşmak ve çalışmak istendiğine karar verilebilir. 4.sınıfta zorunlu staj yaparlar.
Mezun olduktan sonra proje mühendisi, saha mühendisi, üretim mühendisi, satın alma müdürü gibi unvanlarla iş bulabilirler. İş alanlarında geçiş yapabilirler. Örneğin otomotiv alanında yüksek lisans yaparak otomotiv mühendisi olabilirler. Makine mühendisi olabilmek için ilgili ön lisans bölümlerini bitirdikten sonra dikey geçiş sınavı ile makine mühendisliğine de geçiş yapılabilir.
Makine Mühendisliğine Geçiş Yapılabilecek Ön Lisans Bölümleri
Sıhhi Tesisat
Termik Motorlar ve Otomobil
Termik Santral Makineleri
Makine Teknikerliği
Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.