AnasayfaBlogFındık Eksperliği Bölümü (MYO)
Bölümler

Fındık Eksperliği Bölümü (MYO)

29 Aralık 2020
Ahşap bir masanın üzerinde bir sepet dolusu kuruyemiş durmaktadır ve farklı kuruyemiş türleri görülebilmektedir. Sepetin önüne turuncu bir balkabağı yerleştirilmiş, birkaç yaprağı hala sapına bağlı. Parlak turuncu bir nesne ve küçük kahverengi bir balkabağı da dahil olmak üzere birkaç meyve ve sebze etrafa saçılmış. Sepet parlak renkli yemişlerle dolu, bazılarının kabukları hala yerinde, bazılarının ise kabukları çoktan soyulmuş. Yakından bakıldığında fındıkların arasında birkaç küçük yeşil yaprak parçası görülebiliyor. Odanın ışığı farklı renkleri yansıtarak sepetin içindekilerin güzel bir görüntüsünü oluşturuyor.
KonuAçıklamaİlişkili Bilgiler
Türkiye'nin Fındık Üretimi ve İhracatıTürkiye, dünyada %67 oranında fındık üretimi ve %58 oranında fındık ihracatıyla lider durumdadır.En fazla fındık üretimi Trabzon, Giresun, Ordu, Kocaeli, Sakarya ve Düzce'de yapılmaktadır.
Fındık Üretimi VerimliliğiÜlkemizin fındık üretim verimliliği düşüktür, bu konuda Ermenistan, Gürcistan ve Yunanistan'ın gerisindeyiz.Fındık bahçelerinin yaşlı olması, ocakların sık dikilmesi ve hava koşulları verimliliği düşüren faktörler arasındadır.
Re-export SorunuTürkiye'nin fındık ihracatı yaptığı ülkeler, fındığı işleyerek yeniden ihracat yapmaktadır.Re-export yapan ülkelerin başında Almanya gelmektedir.
Fındık Üretim AlanlarıErmenistan ve Azerbaycan'ın fındık üretim alanlarını artırmaları Türkiye'nin liderliğini tehdit edebilir.Bu ülkeler son yıllarda fındık üretimde hızla ilerleme göstermektedirler.
Fındık Sektöründeki SıkıntılarVerimliliğin arttırılması ve pazarın genişletilmesi sektördeki büyük sıkıntılardır.Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, Türkiye'nin fındık sektöründe verimliliğin arttırılması gerektiğini vurgulamaktadır.
Fındık EksperliğiFındık Eksperliği bölümü, fındık konusunda uzman teknikerler yetiştirir.Bu bölümü bitiren teknikerler, fındık sektöründe çözümler üreterek sıkıntıları giderebilirler.
Fındık PiyasasıTürkiye'nin fındık piyasasında etkin olmaması, ihracat yapılara ülkelerin re-export yapmasından kaynaklanmaktadır.Piyasada daha etkin olmak için üretici ve işleyiciler arasında daha iyi bir koordinasyon gerekmektedir.
Fındık ÜretimiFındık üretimini artırmak için, tarım yöntemleri ve teknolojilerinin daha etkin kullanımı gerekmektedir.Fındık bahçelerinin modernizasyonu ve gençleştirilmesi, verimliliği artırabilir.
Fındık İhracatıFındık ihracatını artırmak ve daha etkin hale getirmek için, işleme ve ambalajlama teknolojilerine yatırım yapılması gerekmektedir.Markalaşma ve kalite kontrol, fındığın daha yüksek fiyatlara satılmasını sağlayabilir.
Fındık TüketimiTürkiye, dünya genelinde fındık tüketimi konusunda da önemli bir ülkedir.Fındığın sağlık yararları ve kullanım alanları, tüketimin önemini artırmaktadır.

Fındık eksperliği bölümü, fındık konusunda uzman teknikerler yetiştirir. Bölüme geçmeden önce ülkemizin fındık üretimiyle ilgili bilgiler paylaşmak istiyorum. “Türkiye dünyadaki en büyük fındık üreticisi ülke” cümlesini ilkokul sıralarından beri duyuyoruz. Peki, rakamlar ne diyor? Türkiye fındık üretiminde ve ihracatında ilk sırada yer alıyor. Dünyadaki fındığın çok büyük bölümünün üretiyor: %67. Aynı zamanda %58 oranıyla en çok fındık ihraç eden ülke de Türkiye. 

Trabzon, Giresun, Ordu, Kocaeli, Sakarya ve Düzce en fazla fındık üretiminin yapıldığı şehirler. Evet ülkemiz dünya fındık üreticileri arasında lider, ihracat pazarının da lideri ancak verimlilikle ilgili sıkıntılar var. Nedir bu sıkıntılar? 

Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü’nün raporuna kulak verelim. Enstitünün 2020 yılının başında hazırladığı değerlendirme raporuna göre; ülkemiz hem üretimdeki hem de pazardaki liderliğini sürdürebilmek için verimliliği artırması gerekiyor. Çünkü ülkemizdeki verimlilik pek çok ülkenin gerisinde. 

Ermenistan, Gürcistan ve Yunanistan verimliliği en yüksek ülkeler. Bunun yanı sıra Ermenistan ve Azerbaycan’ın üretim alanlarını yani fındık bahçelerini artırması da ülkemizin liderliğini sekteye uğratabilir.

Gelelim ülkemizdeki fındık üretim verimliliğinin düşük olmasının nedenlerine. Fındık bahçelerinin çoğunun yaşlı olması, ocakları sık dikilmesi ve ilkim sebebiyle üretimde meydana gelen dalgalanmalar verimliliği düşüren etmenler arasında sayılabilir. 

Karşılaşılan sorunlardan biri de Türkiye’nin fındık ihracatı yapığı ülkelerin tamamının, fındığı işleyerek yeniden ihracat (re-export) yapmalarıdır. Re- export yapan ülkelerin başında ise Almanya geliyor. Bu ülkemizin piyasada yeterince etkin olmadığının göstergelerinden biridir. 
Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, hazırladığı raporunda, çözüm için önerileri de sunuyor.

  • Fındık mamulleri ürünlerin üretimine yatırım yapılması, 

  • Pazarlanmasına destek verilmesi

  • Üretim verimliliğinin arttırılması için çalışmalar yapılması,

raporda yer alan çözüm önerileri arasında. 

Fındık Karadeniz Bölgesi’nin vazgeçilmez ürünü ve Türkiye ekonomisinde de önemli bir yeri bulunuyor. Bu sebeplerle de ülkemizin hem üretimdeki hem ihracattaki liderliğini koruması ve fındık pazarında söz sahibi olması gerekiyor. Üretimin arttırılabilmesi için gerekli olanlardan biri de fındık konusunda uzmanların yetiştirilmesidir. İşte tam bu noktada fındık eksperliği bölümünün önemi ortaya çıkmış oluyor.

Ülkemiz açısından stratejik olmasının yanı sıra besin değerleri sebebiyle sağlık açısından da önemli yer tutan fındık üretimi ve ihracatı konusundaki bilgilerden sonra fındık eksperliği bölümünü yakından tanıyalım!

Fındık Eksperliği Bölümü Nedir?

Fındık eksperliği, ülkemizde sadece bir üniversitede bulunan 2 yıllık ön lisans programıdır. Hangi üniversite? Sorunun cevabını tahmin etmek zor olmasa gerek. Karadeniz Bölgesi’nde birinci kalite fındıkların yetiştiği şehirde; yani Giresun’da. 

Giresun Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veriyor. Fındık Eksperliği programı 1986 yılında kurulmuş ve o yıldan beri de öğrenci yetiştirmeye devam ediyor. ÖSYM’nin düzenlediği merkezi sınav YKS’de TYT puan türüne göre öğrenci kabul ediyor. Fındık eksperliği; fındık üretiminin yanı sıra pazarlanması konularında da donanımlı ara personeller yetiştirmeyi amaçlıyor.

Bölümü tercih edecek öğrencilerde bazı özelliklerin bulunması bekleniyor. Peki, öğrencilerde bulunması gereken özellikler nelerdir? Soruyu hemen cevaplayalım: Açık havada çalışmaktan, üretimden, pazarlama ve ticaret konularına ilgileri olması beklenen özellikler arasında sayılabilir.

Fındık eksperliği programını başarıyla tamamlayan öğrenciler; Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile 4 yıllık lisans bölümlerine geçiş yapabilirler. DGS tercih kılavuzunda yer alan bilgilere göre fındık eksperliği öğrencilerinin geçiş yapabileceği 2 lisans bölümü bulunuyor: Bahçe Bitkileri, Tarla Bitkileri. 

Örgün eğitimin yanı sıra açık öğretim lisans programlarını da tercih edebilirler. Açık öğretimden tercih edebilecekleri lisans bölümleri şöyle:

Fındık Eksperliği Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Fındık eksperliği mezunları için fındıkla ilgili pek çok alan iş imkanıdır. Fındık bahçeleri, fındık toplanması ve paketlenmesi üzerine iş yapan bütün işletmeler çalışabilecekleri yerlerdir.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın düzenlediği Tarımsal Danışmanlık Sınavı’na girebilirler. Bu sınav yılda iki kere düzenlenir. Sınavda yeterli puanı alıp başarılı olduklarında “tarım danışmanı” göreviyle çalışabilirler.

Bütün ön lisans mezunları gibi Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girip memur olabilirler. Bölüm mezunlarının çalışabileceği bazı kurum ve kuruluşlar şunlardır:

  • Tarım ve Orman Bakanlığı ve bağlı kuruluşları,

  • Dış Ticaret Müsteşarlığı bünyesinde İhracat Baş kontrolörlükleri,

  • FİSKOBİRLİK,

  • Fındık bahçeleri,

  • Fındık ticareti yapan işletmeler,

DGS ile lisans bölümüne geçiş yapıp eğitime devam etmek de bir başka iş alanı olabilir.

Fındık Eksperliği Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Bölümü başarıyla tamamlayan öğrenciler “fındık eksperliği” ön lisans diplomasına sahip olur. Ayrıca “fındık eksperi” unvanını da alır. Fındık konusunda donanımlı ve uzman kişiler olurlar. Kaliteli fındık üretimi için pek çok işte görev alır. 

Fındık eksperinin yaptığı işlerden bazıları;

  • Fındık bahçelerinin bakımı, fidan dikimi, fındık toplanması ve toprak bakımı gibi konularda üreticileri bilgilendirirler. 

  • Toplanan fındıkların pazarlanması, paketlenmesi ve depolanması konularında ise ziraat mühendisleriyle birlikte çalışırlar.

  • Fındık fabrikalarında çalışırlar.

Fındık Eksperliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Fındık eksperliği programını başarıyla tamamlamak için 120 kredilik derslerin tümünü almak gerekiyor. Başarılı bir şekilde dersleri tamamlamak için de not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,00 olması şart. Bölümün staj zorunluluğu da bulunuyor. Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi, İngilizce ve Türk Dili bölümün zorunlu dersleri arasında yer alıyor. Programda okutulan derslerin içeriği fındık konusunda donanımlı eksperler yetiştirmek amacına hizmet ediyor.

Programın bulunduğu tek üniversiteye baktığımızda okutulan derslerden bazıları şöyle:

  • Fındık İşletmesinde Gıda Kalite Kontrolü

  • Genel Botanik

  • Genel Matematik

  • Klimatoloji ve Bitki İlişkileri

  • Temel Kimya

  • Toprak Bilgisi

  • Bitki Islahı

  • Bitki Yetiştirme Tekniği

  • Fındık Besin Mad. Teknolojisi

  • Fındık Tarımı

  • Tarım Ekonomisi ve Kooperatifçilik

  • Tarımsal Pazarlama

  • Bitki Besleme Tekniği

  • Fındık Alım Esasları

  • Genel Bahçe Bitkileri

  • Kültür Teknik

  • Zirai Yayım ve Haberleşme

  • Girişimcilik

  • Gübreler ve Gübreleme

  • Kalite Güvence ve Standart

  • Zirai Mücadele

  • Toprak ve Çevre Kirliliği

Fındık Eksperliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Fındık eksperliği bölümü ülkemizde sadece bir üniversitede bulunuyor. Giresun Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde eğitim veren ön lisans programı. Bölümün genel kontenjanı 30; okul birincisi kontenjanı ise 1. ÖSYM’nin düzenlediği merkezi sınavın (YKS) ilk oturumuna yani TYT puan türüne göre öğrenci kabul ediyor. 

2020 taban puanları ve başarı sıralamasına dair veriler YÖK-Atlas sitesinde yer alıyor: programla ilgili o veriler şöyle:

  • Fındık eksperliği programının taban puanı 179,89781; başarı sıralaması ise 1.736.721. 

  • Bölüm tercih döneminde büyün kontenjanını doldurdu ancak 6 öğrenci bölüme yerleşmelerine rağmen kayıt yaptırmadı. 

Türkiye'nin Fındık Üretimi ve İhracatı, Türkiye, dünyada %67 oranında fındık üretimi ve %58 oranında fındık ihracatıyla lider durumdadır, En fazla fındık üretimi Trabzon, Giresun, Ordu, Kocaeli, Sakarya ve Düzce'de yapılmaktadır, Fındık Üretimi Verimliliği, Ülkemizin fındık üretim verimliliği düşüktür, bu konuda Ermenistan, Gürcistan ve Yunanistan'ın gerisindeyiz, Fındık bahçelerinin yaşlı olması, ocakların sık dikilmesi ve hava koşulları verimliliği düşüren faktörler arasındadır, Re-export Sorunu, Türkiye'nin fındık ihracatı yaptığı ülkeler, fındığı işleyerek yeniden ihracat yapmaktadır, Re-export yapan ülkelerin başında Almanya gelmektedir, Fındık Üretim Alanları, Ermenistan ve Azerbaycan'ın fındık üretim alanlarını artırmaları Türkiye'nin liderliğini tehdit edebilir, Bu ülkeler son yıllarda fındık üretimde hızla ilerleme göstermektedirler, Fındık Sektöründeki Sıkıntılar, Verimliliğin arttırılması ve pazarın genişletilmesi sektördeki büyük sıkıntılardır, Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü, Türkiye'nin fındık sektöründe verimliliğin arttırılması gerektiğini vurgulamaktadır, Fındık Eksperliği, Fındık Eksperliği bölümü, fındık konusunda uzman teknikerler yetiştirir, Bu bölümü bitiren teknikerler, fındık sektöründe çözümler üreterek sıkıntıları giderebilirler, Fındık Piyasası, Türkiye'nin fındık piyasasında etkin olmaması, ihracat yapılara ülkelerin re-export yapmasından kaynaklanmaktadır, Piyasada daha etkin olmak için üretici ve işleyiciler arasında daha iyi bir koordinasyon gerekmektedir, Fındık Üretimi, Fındık üretimini artırmak için, tarım yöntemleri ve teknolojilerinin daha etkin kullanımı gerekmektedir, Fındık bahçelerinin modernizasyonu ve gençleştirilmesi, verimliliği artırabilir, Fındık İhracatı, Fındık ihracatını artırmak ve daha etkin hale getirmek için, işleme ve ambalajlama teknolojilerine yatırım yapılması gerekmektedir, Markalaşma ve kalite kontrol, fındığın daha yüksek fiyatlara satılmasını sağlayabilir, Fındık Tüketimi, Türkiye, dünya genelinde fındık tüketimi konusunda da önemli bir ülkedir, Fındığın sağlık yararları ve kullanım alanları, tüketimin önemini artırmaktadır
Fındık eksperliği Fındık eksperliği bölümü Fındık eksperliği bölümü (MYO) Fındık eksperliği bölümü iş imkanları Fındık eksperi Giresun Üniversitesi
Boynuna parlak kırmızı bir başörtüsü bağlamış bir kadın kameraya bakıyor. Koyu renk gözleri uzun siyah kirpikleriyle çerçevelenmiş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Hafif bir kumaştan yapılmış olan eşarp omuzlarından ve göğsünden aşağıya yumuşak bir şekilde düşüyor. Saçları yüzünden geriye doğru toplanmış ve kollarını önünde kavuşturmuş bir şekilde duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor, karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır.
Neşe Polat
Blog Yazarı

Bayburt'ta doğdu. Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo-Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. Medya sektöründe çalıştı. Yayınevlerinde editörlük yaptı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu online kurs, bilgileri daha etkili bir şekilde hatırlamanıza ve geri çağırmanıza yardımcı olabilecek hafıza tekniklerine odaklanmaktadır. Anımsatıcı, görselleştirme ve ilişkilendirme tekniklerini anlamanıza ve bu tekniklerde ustalaşmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu kurs sayesinde hafızanızı geliştirmeyi ve hatırlama becerilerinizi artırmayı öğreneceksiniz. İnteraktif ve ilgi çekici bir ortamda hafıza tekniklerini ezberleme ve uygulama pratiği yapma fırsatına sahip olacaksınız. Ayrıca, bilgileri daha verimli bir şekilde depolamaya ve hatırlamaya yardımcı olacak stratejiler geliştireceksiniz. Gerçekleri ve rakamları daha kolay hatırlamak için anımsatıcı aygıtları nasıl kullanacağınızı da öğreneceksiniz. Bu eğitim ayrıca, bilgileri kolayca hatırlanabilecek görüntülere veya hikayelere bağlayarak hatırlamak için görselleştirme ve ilişkilendirme tekniklerinin nasıl kullanılacağına dair ipuçları da sunmaktadır. Bu eğitimin yardımıyla hafıza ve hatırlama becerilerinizi geliştirebilir ve bunları günlük hayatınıza uygulayabilirsiniz.
4.9
(59)

Hafıza Teknikleri Eğitimi

13 Konu5 Saat
Uzun, koyu renk saçlarını at kuyruğu yapmış bir kadın kollarını kavuşturmuş ayakta durmaktadır. Üzerinde siyah, kısa kollu, yuvarlak yakalı ve etek ucunda karmaşık bir dantel tasarımı olan bir gömlek var. Bakışları uzaklara odaklanmış, düşünceli bir ifade veriyor. Soluk pembe bir duvarın önünde duruyor ve beyaz bir kapı çerçevesi de görülebiliyor. Saçları hafifçe dağınık ve ten rengi açık.Hacer Doğaner
11750
Bu YDS ve YÖKDİL Sınav Hazırlık Kursu (Hızlandırılmış Kurs), YDS ve YÖKDİL sınavına hazırlanmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış çevrimiçi bir kurstur. Sınav konularını hızlı ve verimli bir şekilde anlamanıza yardımcı olmak için kapsamlı ve hızlandırılmış öğrenme materyali sağlar. Kurs, video dersler, yazılı materyaller, alıştırma testleri ve interaktif alıştırmalar içererek materyallere hakim olmanıza yardımcı olur. Ayrıca, öğrencilerin sınavı geçmelerine yardımcı olma konusunda yılların deneyimine ve başarısına sahip deneyimli YDS ve YÖKDİL eğitmenlerinin rehberliğini de içerir. Kurs ayrıca, materyali anlamanıza ve en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş geri bildirim ve rehberlik sağlar. Bu kurs, YDS ve YÖKDİL sınavını geçmeniz için gereken avantajı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Kapsamlı materyalleri, deneyimli eğitmenleri ve kişiselleştirilmiş geri bildirimleri ile bu kurs, sınavda başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.
5
(24)

YDS Kursu

16 Konu80 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
40400