AnasayfaBlogDijital Oyun Tasarımı Bölümü
Bölümler

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü

14 Ağustos 2020
Bir adam aydınlık bir odada masa başında oturmaktadır. Beyaz düğmeli bir gömlek giymiş ve önünde açık bir dizüstü bilgisayar var. Dizüstü bilgisayarın ekranında parlak renklere ve dostça bir ifadeye sahip bir çizgi film karakteri var. Dizüstü bilgisayarın sağında, içinde bir fotoğraf olabilecek bulanık bir çerçeve vardır. Dizüstü bilgisayarın solunda beyaz bir kağıt parçası var. Odanın ilerisinde mavi ve beyaz spor kıyafetler giyen bir kadın görülüyor. Ön planda siyah bir çizginin yakın çekimi ve üzerinde birkaç eşya bulunan bir tabak vardır. Adam dizüstü bilgisayara odaklanmıştır ve odanın atmosferi huzurlu ve üretkendir.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Dijital Oyun Tasarımı BölümüOyunların yazılım, tasarım, pazarlama ve hikaye alanlarıyla ilgilenen, dijital ve teknolojik imkanlarla var olan bir bölüm.Bölüm, SAY puan türünden öğrenci alır ve 4 yıllıktır.
Bölümün AmacıDijital ve teknolojik olanaklarla, oyun sektöründeki departmanlarda çalışabilecek nitelikli mezunlar yetiştirmek.Bölüm, farklı disiplinler üzerine içeriklere sahip.
Dijital Oyun Tasarımı Bölümü İş İmkanlarıDijital oyun tasarımı mezunları, yazılım, grafik tasarım, sanat departmanları, içerik üreticisi, ses ve görüntü temelli sektörlerde çalışabilirler.Yurtdışı bağlantıları fazla olan bir bölüm, yurtdışı oyun şirketleri ile çalışma fırsatı da sunuyor.
Bölümün Ders İçerikleriKod yazımı, hikâye ve senaryo yazımı, sanatsal üretim ile ilgili dersler vardır.Bölümde sıkça proje, ödev ve uygulama olur, bu yüzden yüksek donanımlı bir kişisel bilgisayar gereklidir.
Türkiye'deki DurumuDünyadaki bu çabadan etkilenen Türkiye, kendi oyun sektöründe kâr elde ettiğini duyuruyor.Bilgi Üniversitesi’nde ilk kez açılmış olan bölüm, şu anda 5 üniversitede eğitim vermektedir.
Animasyon ve Oyun TasarımıAnimasyon ve oyun tasarımı bölüm ile yakından ilişkili dersler vardır.Bölümde çizime dayalı dersler de mevcut.
KodlamaBölüm, öğrencilere çeşitli kodlama dillerini öğretir.Bunun yanında yazılım ve tasarım odaklı dersler de bölümde mevcut.
Hikaye ve SenaryoÖğrenciler, oyunların hikayelerini ve senaryolarını yazmayı öğrenirler.Bunun yanında oyunların pazarlanması ve tanıtılması konusunda da bilgi sahibi oluyorlar.
Sanatsal ÜretimÖğrenciler, oyunların sanatsal öğelerini ve tasarımını öğrenirler.Sanat departmanlarında yeteneklerini geliştirme fırsatı buluyorlar.
UygulamalarBölümde sıkça proje, ödev ve uygulamalar bulunmaktadır.Öğrencilerin elde edecekleri bu tecrübe, iş hayatında önemli bir avantaj sağlar.

Oyun sektörü, gitgide güçlenen ve birçok sektörü de etkileyen bir alan hâlini aldı. Sıkça oyun oynamayanların bile kabulleneceği üzere bu sektör etkili ve kâr getirici bir duruma yükselmiş durumda. Tabii ki bu duruma uygun olarak da sektöre kalifiyeli eleman yetiştirme çabası var. Dünyadaki bu çaba ülkemizde yeni yeni harekete geçmiş olsa da Türkiye'deki oyun sektörünün de gittikçe oyun alanında kâr elde ettiğini duyuyor ve görüyoruz. Bir eğitim süreci olarak da oyun sektörüne direkt giriş yapmak için dijital oyun tasarımı bölümü, bu imkânı tanımaktadır. 

Dijital oyun tasarımı; oyunların yazılım, tasarım, pazarlama ve hikaye alanlarıyla muhatap olan, dijital ve teknolojik imkânlarla var olan bir alandır. Oyun sektörünün bu denli yükselen başarısı, perde arkasında çalışan her bir departmanın emeğine bağlıdır. Dijital oyun tasarımı bölümü de bu departmanlarda çalışabilecek nitelikli mezunlar yetiştirmeyi amaçlıyor. Lafı fazla da uzatmadan bugünün ve geleceğin ilgi çekici ve gözde bölümlerinden birini tanıyalım.

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Nedir?

Dijital oyun tasarımı, SAY puan türünden öğrenci alan 4 yıllık bir bölümdür. Şu an da 5 üniversitede eğitimi verilen bölüm, oyun geliştirici (game developer) yetiştirir. Bölümün ders içerikleri yazılım, tasarım, kodlama odaklı olduğundan da bölüm, SAY puanından başarılı olmanız durumunda tercih edilmektedir. Görece yeni ve çeşitli imkânlarla yürüyen bir alan olduğundan şu anlık sadece özel üniversitelerde eğimi bulunmaktadır. 

Dijital oyun tasarımı bölümü, ilk kez Bilgi Üniversitesi bünyesinde açılmıştır. Oyun sektörünün küresel başarısı sonrası ülkemizde de bu alana ciddi yatırımlar yapılmış ve bunun bir sonucu olarak da dijital oyun tasarımı bölümü aktif hâle gelmiştir. Bölüm, her ne kadar yetenek sınavı ile öğrenci almasa da bölüm için önceden yeterli bilgi ve uygulamalara sahip olmak önemsenir. Bununla birlikte oyun üretimine yönelik ilgi ve isteğinizin de oldukça önemlidir. Dijital oyun tasarımı bölümü,  işin yalnızca yazılım ve kodlama kısmıyla ilgili değil, tasarım, hikâye ve pazarlama alanıyla da ilgilenir.

Bir oyunu yalnızca yazılımsal açıdan ele almak yeterli değildir, bölümün temel hedefi de bir oyunu tüm potansiyeliyle ele almak üzerine kuruludur. Yani hem hikâye hem oyunun pazarlaması, oyun sektörü için ön planda tutulan aşamalardır. Bunun farkında olarak dijital oyun tasarımı bölümü, teknik, yaratıcılık ve iletişim alanlarına önem vererek eğitim sunmaktadır. Aynı zamanda bölüm ders içerikleri de bu anlayışa uygun olarak disiplinlerarası içeriklere sahiptir. Bölümü okumanın bir avantajı da oyun içeriklerini tek bir yönden ele almayarak farklı açılardan oyunu değerlendirme yetkinliğine sahip olmaktır. Yine bölümü okuyarak hangi departmanda çalışmaya ilgili olduğunuzu da keşfedebilirsiniz.

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Yeni yeni tanınmaya başlanan bir bölümün en çok iş olanakları merak edilir. Dijital oyun tasarımı bölümü için de bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Özellikle tercih dönemlerinde bölümün iş olanaklarına göre bir seçim yapılır. Bu her ne kadar mantıklı bir gözden geçirme olsa da tamamıyla doğru bir seçim olmayabilir. Dijital oyun tasarımı bölümü de ülkemizde nispeten yeni bir bölüm olarak lanse edilse de oyun sektörü gelişimini uzun yıllar sürdürmektedir. Buna bağlı olarak da çalışılan iş alanları da yeni ortaya çıkmış değildir.

Dijital oyun tasarımı iş imkânları arasında oyun sektörü dışında; reklamcılık, medya kuruluşları, yazılım, pazarlama, iletişim ve animasyon sektörü de yer almaktadır. Verilen teknik ve teorik eğitim neticesinde dijital oyun tasarımı mezunları; yazılım, grafik tasarım, sanat departmanları, içerik üreticisi, ses ve görüntü temelli sektörlerde rahatlıkla çalışabilirler. Tabii ki mezunların kendilerini hangi alanda geliştirdiklerine de bağlı olarak farklı ve yakın sektörlerde iş bulma şansı da artıyor. 



Dijital oyun tasarımı bölümü, geniş iş alanlarına sahip olmakla birlikte mezunların kendilerine katacakları her tür bilgi ve deneyim uzmanlığa giden yolu açmaktadır. Aynı zamanda bölüm, yurtdışı bağlantıları en fazla olan bölümlerden de biridir. Kendinizi bu sektörde geliştirmenize bağlı olarak yurtdışı oyun şirketleriyle bağlantı kurabilir ve iş teklifleri alabiliyorsunuz. Tabii ki yabancı dil yetkinliği ile oyun sektöründeki başarınıza bağlı olarak yurtdışını değerlendirmelisiniz. 

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Dijital oyun tasarımı bölümü, uygulamalı ve teorik ders içeriklerini barındırmaktadır. Genel olarak kod yazımı, hikâye ve senaryo yazımı ile işin sanatsal üretimi ile ilgili dersler vardır. Aynı zamanda dersler geniş içeriklere de sahip olarak oyun üretiminin geneli ile ilgilidir. Bölümde sıkça proje, ödev ve uygulamalar bulunduğundan ötürü yüksek donanımlı bir kişisel bilgisayarınızın olması da gereklidir. 

Bölümde ayrıca tasarım ve çizime dayalı dersler de vardır. Animasyon ve oyun tasarımı  ile yakından ilişkili olarak bölümde; animasyon, temel programlama, grafik ve animasyon teknikleri dersi bulunmaktadır. Derslerin teknik altyapısı biraz zorlayıcı olduğundan bölümü okurken bolca pratik ve derslere ön hazırlık yapmanız gerekebiliyor. Kısacası bölümdeki dersler, bolca uygulamaya sahip olduğundan bölümü tercih ederken bunun da farkında olmanız yerinde olacaktır. Genel olarak dijital oyun tasarımı derslerine, aşağıdaki listeden göz atabilirsiniz.

  • Oyun Tasarımına Giriş

  • Oyun Tarihi

  • Oyun Türleri

  • Oyun Kültürü

  • Temel Programlama

  • Oyun Üretim Aşamaları

  • Çizim ve Modelleme

  • Basit Modelleme

  • Sanat Tarihi

  • Oyun Geliştirme

  • 3 Boyutlu Animasyon

  • Mesleki İngilizce

  • 2B Grafik ve Animasyon

  • İleri Oyun Geliştirme

  • Oyunlar ve Anlatı

  • Dijital Oyun ve Sinematografi

  • Oyunlar İçin Ses ve Müzik

  • Proje Yönetimi

  • Oyun ve Psikoloji

  • Dijital Oyun Senaryosu

  • Dijital Oyunlar İçin Kod Yazımı

  • Storyboard

  • Oyunlar İçin Karakter Tasarımı

  • Oyun Mekaniği ve Bölüm Tasarımı

  • Dijital Oyun Girişimciliği

  • Mobil Uygulama Tasarımı

  • Sosyal Medya Pazarlamaları

  • Bilişim Hukuku

Görüldüğü üzere dijital oyun tasarımı dersleri genel olarak eğlenceli ve ilgi çekici adlara sahip. Yine de bölümü yalnızca oyunu meraklı ve ilgili olduğunuz için seçme düşüncesine kapılmamalısınız. Daha önce de belirtiğimiz üzere bölüm oldukça teknik ve uygulamalı ders içeriklerine sahiptir. Bundan dolayı bölümü tercih aşamasında üniversite ders içeriklerini incelemeniz yerinde olacaktır. 

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Bölüm, SAY puanı ile öğrenci alan ve sayısal meslekler barındıran bir alanı oluşturmaktadır.  Daha önce MF4 puanı ile öğrenci alan dijital oyun tasarımı bölümü, bugün TYT ile beraber AYT Sayısal alandaki derslerden başarılı olmanız durumunda öğrenci almaktadır. Şimdilik yalnızca özel üniversitelerde bulunan bölüm, geniş burs olanaklarına da sahiptir. Ayrıca Bahçeşehir Üniversitesinin ApplyBAU burs imkânını da araştırarak üniversite tercihi noktasında bir fikir edinebilirsiniz. Genel itibariyle de dijital oyun tasarımı taban puanları ve sıralamaları aşağıda yer almaktadır. 

Bahçeşehir Üniversitesi Burslu Puan 445,94594 Sıralama 32.691

Bilgi Üniversitesi Burslu Puan 417,72766 Sıralama 51.415

İstanbul Aydın Üniversitesi Burslu Puan 330, 97271 Sıralama 135. 512

İstinye Üniversitesi Burslu Puan 326, 81002 Sıralama 141.579

Beykoz Üniversitesi Burslu Puan 323,72587 Sıralama 146. 281

Beykoz Üniversitesi  %75 Burslu Sıralama 321.995

Bahçeşehir Üniversitesi %50 Burslu Sıralama 226.356

Bilgi Üniversitesi %50 Burslu  Sıralama 336.660

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü, Oyunların yazılım, tasarım, pazarlama ve hikaye alanlarıyla ilgilenen, dijital ve teknolojik imkanlarla var olan bir bölüm, Bölüm, SAY puan türünden öğrenci alır ve 4 yıllıktır, Bölümün Amacı, Dijital ve teknolojik olanaklarla, oyun sektöründeki departmanlarda çalışabilecek nitelikli mezunlar yetiştirmek, Bölüm, farklı disiplinler üzerine içeriklere sahip, Dijital Oyun Tasarımı Bölümü İş İmkanları, Dijital oyun tasarımı mezunları, yazılım, grafik tasarım, sanat departmanları, içerik üreticisi, ses ve görüntü temelli sektörlerde çalışabilirler, Yurtdışı bağlantıları fazla olan bir bölüm, yurtdışı oyun şirketleri ile çalışma fırsatı da sunuyor, Bölümün Ders İçerikleri, Kod yazımı, hikâye ve senaryo yazımı, sanatsal üretim ile ilgili dersler vardır, Bölümde sıkça proje, ödev ve uygulama olur, bu yüzden yüksek donanımlı bir kişisel bilgisayar gereklidir, Türkiye'deki Durumu, Dünyadaki bu çabadan etkilenen Türkiye, kendi oyun sektöründe kâr elde ettiğini duyuruyor, Bilgi Üniversitesi’nde ilk kez açılmış olan bölüm, şu anda 5 üniversitede eğitim vermektedir, Animasyon ve Oyun Tasarımı, Animasyon ve oyun tasarımı bölüm ile yakından ilişkili dersler vardır, Bölümde çizime dayalı dersler de mevcut, Kodlama, Bölüm, öğrencilere çeşitli kodlama dillerini öğretir, Bunun yanında yazılım ve tasarım odaklı dersler de bölümde mevcut, Hikaye ve Senaryo, Öğrenciler, oyunların hikayelerini ve senaryolarını yazmayı öğrenirler, Bunun yanında oyunların pazarlanması ve tanıtılması konusunda da bilgi sahibi oluyorlar, Sanatsal Üretim, Öğrenciler, oyunların sanatsal öğelerini ve tasarımını öğrenirler, Sanat departmanlarında yeteneklerini geliştirme fırsatı buluyorlar, Uygulamalar, Bölümde sıkça proje, ödev ve uygulamalar bulunmaktadır, Öğrencilerin elde edecekleri bu tecrübe, iş hayatında önemli bir avantaj sağlar
Dijital oyun tasarımı bölümü 4 yıllık SAY alanından öğrenci almaktadır. Bölüm temel olarak oyun üretiminin her aşamasını konu edinen derslere ve eğitime sahiptir.
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
11020
Bir kale resmi içeren bir akıllı telefonun yakın çekim görüntüsü görülüyor. Kale siyah bir arka plan üzerine boyanmış ve resmin ortasında bir kadın yüzü görülüyor. Kadının yüzünde geniş bir gülümseme var. Telefonun yanında bir masanın üzerinde beyaz bir tabak vardır. Kalenin arka planında ağaçlar görülebilmektedir. Resim canlı mavi bir gökyüzüne karşı yerleştirilmiştir. Telefon resmin ön planında, kale ise arka planda yer alıyor. Telefon, merkezinde kale görüntüsü bulunan net bir ekrana sahiptir. Kale, ayrıntılı ağaçlar ve yemyeşil bir manzara ile çevrilidir. Görüntü net ve resmin renkleri canlı. Kadının yüzü merkezde net bir şekilde görülebiliyor ve gülümsemesi sıcak ve davetkar.
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
11390