AnasayfaBlogAnimasyon ve Oyun Tasarımı Nedir? Bölümü ve Maaşları
Meslekler

Animasyon ve Oyun Tasarımı Nedir? Bölümü ve Maaşları

30 Mart 2022
Bir kişi masa başında bilgisayarın önünde oturmuş, ellerini konsantrasyon jestiyle kaldırmıştır. Masaüstünde bilgisayara bağlı bir klavye ve fare vardır. Kişinin üzerinde düz bir gömlek vardır ve arkasındaki oda resimlerle doludur. Çerçevenin köşesinde bir kişinin kafasının bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Sağ üstte, ellerin yakın çekimi var. Son olarak, arka planda küçük, kırmızı, bulanık bir kare görülebiliyor. Kişi kendini işine kaptırmış, bilgisayar da ona işini yapması için gereken araçları sağlıyor.
Animasyon TekniğiTekniğin TanımıKullanım Alanları
Geleneksel 2D AnimasyonHareketin kağıt üzerine kare kare çizilerek transparan asetatlara aktarılmasıdır.Temel animasyon dersleri, 2B animasyon ve hareketli grafikler
Cut - Out AnimasyonOluşturulan karakterlerin parçalarının ayrı ayrı hareket ettirilmesi tekniğiHızlı üretim gerektiren animasyon projeleri
Stop MotionHareket ettirilmek istenen karakter ya da nesne her karede ufak değişikliklerle arka arkaya fotoğraflanır.Kukla animasyon, stop motion filmler
RotoskopiHareket, gerçek aktörlerin görüntüsü üzerine çizim yapılarak üretilir.Eski animasyonlar, müzik videoları
3B AnimasyonMekan ve objelerin tamamen bilgisayarda, 3B koordinat sistemi ile matematiksel olarak tanımlanıp oluşturulması ve hareket ettirilmesiBilgisayar oyunları, sinema filmleri
Motion CaptureGerçek aktörlerin hareketleri 3 boyutlu iskelet sistemine aktarılmaktadır.Video oyunları, film ve tv şovları
Prosedürel AnimasyonAnimasyon üretim sürecinin otomatikleştirilmesiVideo oyunları ve görsel efektler
3D AnimasyonBilgisayar teknolojisi ve özel animasyon yazılımları ile hareketli 3 boyutlu vektörlerin oluşturulmasıMedikal sunumlar, mimari görselleştirme, bilgisayar oyunları, sinema filmleri
Karakter ModellemeKarakterin 3 boyutlu olarak modellenmesi3D animasyonlar, video oyunları, sinema
DokulandırmaModellemesi tamamlanan 3D verilere renk verilmesi3D animasyonlar, video oyunları, sinema

Animasyon ve oyun tasarımı, günümüzde iç içe geçmiş olgulardır. Bu iki kavramı ayrı ayrı ele alarak aralarındaki ilişkiyi daha net anlamak mümkün. Kelime anlamıyla animasyon; birkaç resmin arka arkaya ve yeterli hızda gösterilmesiyle elde edilen hareketli görüntü anlamına gelmektedir. bu işlemi gerçekleştirenlere animatör ya da animasyon sanatçısı denilmektedir. animasyon için kısa ve öz olarak canlandırma sanatı da denilebilir. i̇lk animasyonlar kağıt üzerine çizilen resimlerin hızlıca gösterimi şeklinde yapılmaktaydı. ama günümüz teknolojisi, animasyon konusunda da çığır aşan yeniliklere kavuştu. artık bilgisayar teknolojisi sayesinde hem vektör hem piksel tabanlı animasyonlar daha kolay ve gerçekçi yapılabilmektedir. özellikle kısa animasyon filmler ile birçok yerde karşılaşmak mümkün. elbette bunların başını dijital reklamlar çekiyor.

Animasyon ve oyun tasarımı günümüz yeni nesil iş kolları arasında giderek popüler olmaktadır. Şimdi bu iki kavramı daha yakından tanıyalım;  meslek seçimi ve kariyer  olarak bu konuda ilerlemek isterseniz neler yapabileceğinize göz atalım.

Animasyon Ne Demek?

Aslında animasyon için sinema, resim, heykel gibi birçok farklı disiplini buluşturan bir sanat dalıda denebilir. Animasyon tasarımlarının hazırlık süreci genel olarak şunları içermektedir: karakter tasarımları, storyboard, pilot ses kayıtları ve layout aşaması. Animasyon film yapımı teknolojinin gelişimi ile paralel ilerlemektedir.

Gelişen yazılım ve bilişim teknolojileri, animatörlerin bilgisayarlarda daha az zamanda daha kaliteli içerik oluşturabilmesini mümkün hale getirmektedir. Animasyon teknikleri; 2B animasyon, cut - out animasyon, stop motion, rotoskopi, 3B animasyon, motion capture, prosedürel animasyon ve 3D animasyon şeklindeki tekniklerle kategorize edilebilir. Peki, animasyon nerelerde kullanılır? Animasyonlar birçok alanda karşımıza çıkmaktadır. Bunlardan belli başlıları şöyle sıralanabilir. Reklam, tanıtım, müzik klipleri, canlandırma filmi, gerçek zamanlı film (görsel efekt veya anime karakter olarak), dijital oyun, interaktif medya, uçuş vb. teknik simülasyonlar, mimari ve proje uygulama görselleştirmeleri, müzik, dans ve performans sanatları vb.

Başlıca Animasyon Teknikleri

Geleneksel 2B Animasyon: 2 boyutlu animasyon tekniğinin diğer adı geleneksel animasyon tekniğidir. Ayrıca cel animasyon olarak da bilinir. Bunun nedeni; hareketin kağıt üzerine kare kare çizilerek transparan asetatlara aktarılmasıdır. Günümüzde her ne kadar çizimler artık bilgisayarda yapılsa da temel animasyon derslerinde bu tekniğe yer verilmektedir. Çünkü 2B animasyon tekniği, animasyonun temel prensiplerini içermektedir. Bunun yanı sıra Adobe After Effects gibi programlar özellikle 2b animasyon ve hareketli grafiklerde kullanılan en önemli yardımcılardır.

  • Cut - out animasyon: Oluşturulan karakterlerin parçalarının ayrı ayrı hareket ettirilmesi tekniğine verilen isimdir. Geleneksel 2B animasyona göre daha hızlı üretilebilmesi sayesinde tercih edilen bir teknik olmayı başarmıştır.

  • Stop Motion: Diğer adı kukla animasyon olarak bilinen bu teknikte aslında kukla dışında çok çeşitli materyal ve objeler kullanmak mümkündür. Bu teknikte hareket ettirilmek istenen karakter ya da nesne her karede ufak değişikliklerle arka arkaya fotoğraflanır.

  • Rotoskopi: Bu teknik animasyonun ilk yıllarından beri uygulanmaktadır. Bu yöntemde hareket, gerçek aktörlerin görüntüsü üzerine çizim yapılarak üretilir.

  • 3B Animasyon: Bu yöntem mekan ve objelerin tamamen bilgisayarda, 3B koordinat sistemi ile matematiksel olarak tanımlanıp oluşturulması ve hareket ettirilmesi şeklinde açıklanabilir.

  • Motion Capture: Bu teknikte gerçek aktörlerin hareketleri 3 boyutlu iskelet sistemine aktarılmaktadır. Bu yöntemle, aktörün iskelet sistemi üzerindeki belirli noktalara yerleştirilen sensörler hareket bilgisini oluşturur ve bu bilgilerin istenen 3 boyutlu bir model üzerinde tekrarı sağlanır.

  • Prosedürel Animasyon:Video oyunlarında ve görsel efektlerde yoğun olarak kullanılan bu yöntemle, animasyon üretim süreci otomatikleştirilir. Prosedürel animasyon yapmak isteyenlerin hem yazılım teknikleri hem de sanat alanında uzman olması gereklidir.

  • 3D Animasyon: Artık animasyon denildiğinde günümüzde 3D animasyonlar akla gelmektedir. Bilgisayar teknolojisi ve özel animasyon yazılımları ile hareketli 3 boyutlu vektörler elde edilmektedir. 3D animasyonda kuşkusuz en önemli noktalardan biri karakterin 3 boyutlu olarak modellenme aşamasıdır. Bu işlem heykeltıraşın çalışmalarının dijital dünyadaki yansımasına benzetilebilir. Gelişen teknoloji ile birlikte 3 boyutlu canlandırmalarda doğada taklidi zor olan durumlar için yeni yazılımlar geliştirilmiştir. Günümüzde 3D Animasyon, medikal sunumlardan, mimari görselleştirmeye, bilgisayar oyunlarından, sinema filmlerine birçok alanda kullanılmaktadır. Bazı uzun metrajlı filmler tamamen 3D animasyon olarak hazırlanmaktadır. Ardından dokulandırma yani renk verme, hareketlendirme, sanal ışık gibi işlemlerle istenilen ortamlar yaratılmaktadır.

İlgili Eğitim: Adobe After Effect Eğitimi

Oyun Tasarımı Nedir?

Dijital ortamlarda oynanan oyunların tasarlanması ve daha sonra kullanıcıyla buluşmasına kadarki süreçlerin tümüne oyun tasarımı denir. Giderek popülerleşen bu mesleği icra edenler; bir oyunun programlama, tasarım, animasyon ve sanat işlerinin tamamı ile ilgilenmektedir. Oyun tasarlayan kişiler tahmin edeceğiniz üzere oyun tasarımcısı olarak adlandırılmaktadır. Oyun tasarımcıları animasyon teknikleri ile iç içe olmalıdır. Çünkü oyun için karakterler tasarlama süreci bu beceriyi gerektirmektedir. Ayrıca her oyun için yeni bir dünya tasarlandığından oyun tasarımcısı hem yaratıcı fikirlere sahip olmalı hem de sanatsal beceriler barındırmalıdır. Animasyon ve oyun tasarımının teknolojik getirileri, dijital sanatçıların hayal gücü ile birleştiğinde diğer insanlar içinde yenidünyalar oluşturmaktadır.

Bugün büyük bir kitlenin dijital oyun tutkunu olduğunu düşünürsek oyun tasarımcılığı mesleğinin uzun yıllar gözde olacağını söyleyebiliriz. Ama burada yüksek başarı sağlamak için kilit nokta her yeni oyun tasarımında çıtayı biraz daha yükseltebilmek. Online oyunlar ve mobil oyunları düşündüğümüzde ise kullanıcılarla etkileşim içinde olmak gerektiği de göz ardı edilmemelidir. Çünkü kullanıcı dönütleriyle oyunların yenilenip geliştirilmesi yaptığınız oyun tasarımlarının beğenilme oranını etkileyecektir. Yani oyun tasarımı sürecinde kullanıcıların da sürece bir nevi dahil olduğunu söyleyebiliriz.

Peki, oyun tasarımcısı nasıl olunur? Oyun tasarımcısı olmak için üniversite eğitimi şart değildir. Yine de bir bölüm okunacaksa üniversitelerin Yazılım Mühendisliği, Programlama, Bilgisayar Mühendisliği, Animasyon ve Dijital Oyun Tasarımı gibi bölümler tercih edilebilir. Ancak oyun tasarımcısı olmak için üniversite eğitiminden ziyade kişinin uygulama becerisi ön plandadır. Oyun tasarımcısı olmak için bu sektörde kullanılan yazılımları öğrenmek adına kurslar alınabilir. İyi bir oyun tasarımcısı  olmak için iyi derecede programlama bilgisine sahip olmak, UDK, Unity, CryEngine gibi oyun motorlarını kullanmayı bilmek ve programlama dilleri konusunda gelişmiş olmak oldukça önemlidir. Tüm bu teknik bilgilerin gerekliliği yanında sabırlı olmak ve teknolojik gelişmelerle yeniliklere adapte olmak da gereklidir.

Animasyon ve Oyun Tasarımı Mezunlarının Yapabileceği Meslekler

Gelişen teknoloji yeni alanlar ortaya çıkarmaktadır. Bu da yeni meslekler demektir. Günümüzde artan nüfus ve baş gösteren işsizlik sorunları düşünüldüğünde animasyon ve oyun tasarımı bölümü mezunlarının ya da bu konu da kendini geliştiren tasarım meraklıların iş avantajı büyüktür. Konuda yetkin kişilerin ilgili sektörlerde iş istihdamı oldukça yüksektir. Bu meslekte sürekli yenilenme ve gelişimleri takip etme, mesleki başarı için kritik nokta sayılabilir. Ayrıca sadece meslek olarak değil hobi amaçlı da animasyon tasarımlarıyla ilgilenilebilir. Özellikle 3D maX programı birçok kişinin ilgisini çekmektedir. Dilerseniz online şekilde 3D max eğitimi alabilirsiniz.Online eğitimler ile  animasyon ve modellemeye olan ilgi ve yeteneğinizi keşfedebilirsiniz. Animasyon ve oyun tasarımı bölümü mezunu kendini geliştirdiği oranda çalışabileceği birçok alan vardır:



  • Animasyon yapımcılığı

  • İllüstratörlük

  • Reklam sektörü

  • Sanat danışmanı

  • Freelancer 3D sanatçı

  • Yönetmenlik,

  • Çizgi film sektörü

  • Animasyon Yönetmenliği,

  • Karakter Animatörlüğü

  • Konsept Tasarımı

  • Layout (Geri Plan) Tasarımı

  • Karakter Tasarımı

  • Storyboard

  • Oyun Tasarımı

  • 3D modelleme

  • Rig uzmanı

  • Render uzmanı

  • Görsel efekt uzmanı

  • Yazılımcı (interaktif ve prosedürel animasyonlar yapan)

  • Stereografik 3D uzmanı vb.

Animasyon ve Oyun Tasarımı Bölümü 

Dijital çağın yeni mesleklerinden bir kısmı “animasyon ve oyun tasarımı” alanındaki yeni nesil mesleklerdir. Günümüzdeki genç nesil için teknoloji ve internet, hayatın her alanında çok büyük ihtiyaçtır. Bu nedenle gençler için artık yeni nesil meslekler de ortaya çıkmakta. Genç kuşak, şu anda yapılmakta olan mesaili ve maaşlı meslekleri tercih etmek istemiyor. Az maaş alarak bir ofiste tüm günü geçirmek, onların ilgilerinin dışında kalıyor. Hatta bu durum, orta yaş kuşağı için bile geçerli olmaya başladı bile. Dijital çağa uyum sağlayabildikleri oranda, gençler ve orta yaştakiler bu yeni nesil mesleklere yöneleceklerdir. 

Pandemi nedeniyle hayatımıza giren uzaktan çalışma modeli, dijital çağın bir nimeti haline gelmiştir. “Z kuşağı” (milenyum kuşağı), uzaktan çalışma ve online eğitim gibi kavramlara çoktan uyum sağlamış durumda. Çünkü onlar bu teknolojinin ve internetin tam ortasına doğdular. Bu nedenle bilgisayarla yapılabilecek herhangi bir iş, onlar için çocuk oyuncağı gibi.

Özellikle Z kuşağı, animasyon ve oyun tasarımcılığı işini ideal bir meslek olarak görüyor. Çünkü bu alanın hem mesaili bir ofise ihtiyacı yok, hem de kazancı çok yüksek olabiliyor. Bu meslek, mesaili bir ofis işi şeklinde yapılsa bile kazancı yine ortalamanın üstünde olacaktır. Kendi işini yapan tasarımcılara baktığımızda, normal bir maaşın kat kat fazlasını kazanmak mümkün oluyor. Gençler hem zamanı iyi kullanmayı, hem sevdiği işi yapmayı hem de yüksek kazanç elde etmeyi tabii ki tercih ediyor.  

Meslek olarak “animasyon ve oyun tasarımcılığı”nı seçmek isteyen gençlere tavsiyemiz, bu alanda akademik eğitim almalarıdır. Akademik eğitim sayesinde gençler, bu işin inceliklerini uzmanlarından öğrenerek mesleklerinde fark yaratabileceklerdir. Yapacakları yurtdışı deneyimleri ve yabancı dil eğitimleri de bu farklara avantajlar ekleyecektir. Uluslararası özellikli animasyon filmleri ve oyun tasarımları yapan gençler, yurtdışında da başarılı olabilirler. İyi bir film veya oyun projesiyle, uluslararası başarı ve çok yüksek kazançlar elde etmeleri mümkün. Çünkü bu dijital çağda; geleneksel sinema ve dijital film sektörü, animasyon filmlerine çok önem veriyor. Oyun tasarımcılığı ve teknolojisi de her geçen gün daha da gelişiyor. Dolayısıyla, animasyon ve oyun tasarımı alanı, “geleceği parlak mesleklerden” olarak kabul ediliyor. Şimdi gelin, bu alandaki en önemli bölümlerden birini tanıyalım…

Animasyon ve Oyun Tasarımı Bölümü Nedir?

Animasyon ve Oyun Tasarımı Bölümü, animasyon filmleri ve oyun yapımcılığı alanında eğitim yapan bir lisans programıdır. Bölüme merkezî sınav sisteminin Sözel puan türüyle öğrenci alınıyor.  
2020 itibariyle bu bölüm, sadece Doğu Akdeniz Üniversitesi’nde (KKTC) ve İngilizce dilinde eğitim veriyor. Bu üniversitenin tercih seçenekleri; burslu, %75 indirimli, %50 indirimli ve ücretli seçeneklerdir. Burslu ve %75 indirimli seçenek 5’er kontenjanlı, %50 ve ücretli kontenjan ise 10’ar kişilik kontenjanlıdır. 

Bölümün amacı; dijital çağın gerektirdiği tasarım ve teknikleri kullanabilecek donanımda uzmanlar yetiştirmektir. Bu bölüm sadece bir üniversitede eğitim vermekte olduğu için, bölüm mezunlarının iş bulma sorunu olmayacaktır. Eğitim dilinin İngilizce olduğunu düşünürsek, uluslararası standartlarda bir mezun profili görebiliriz. 

Ayrıca öğrencilerin ilgili programlarla çift ana dal yapmaları veya ikinci bir lisans eğitimi almaları da faydalı olacaktır. Erasmus uygulamasıyla yurtdışında eğitim ve staj fırsatlarının da kariyer hayatı için fark yaratacağını söyleyebiliriz.

Animasyon ve Oyun Tasarımı Bölümünün İş İmkânları Nelerdir?

Animasyon ve Oyun Tasarımı bölümü mezunları için iş imkânları, genellikle özel sektörde yoğunlaşıyor. Kamu sektöründeki medya kuruluşlarında da iş bulmak mümkündür. 
Bölümün iş imkânlarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kamu kurumlarının ilgili birimlerinde animasyon filmi, çizgi film ve oyun tasarımları üzerine işler yapabilirler.

  • Özel sektörde grafik tasarım şirketlerinde ilgili birimlerde çalışabilirler.

  • Özel sektör medya kanallarında, reklâm ajanslarında ve çizgi film yapım şirketlerinde çalışabilirler.

  • Dijital sektörün animasyon ve oyun alanında üretim yapan şirketlerinde çalışabilirler.

  • Ayrıca kendi şirketlerini kurup, animasyon ve oyun alanında kendi tasarımlarını yapabilirler. 

  • lisansüstü eğitimlerini tamamlayan mezunların akademisyen olma imkânı da bulunuyor. bu seçenek için yeterli bir ALES puanı ve diğer şartları yerine getirmeleri gerekiyor.

Animasyon ve Oyun Tasarımı Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Mezunlarının yapabildikleri işler arasında şunlar yer alıyor:

  • Animasyon filmlerinde, çizgi filmlerde ve oyunlardaki karakter tasarımlarını ve kurguları yaparlar. 

  • Kurguladıkları film veya oyun tasarımlarının teknik ayarlamalarını yaparlar,

  • Tasarımların modellenme ve oluşturulma aşamalarındaki işleri yaparlar,

  • Film veya oyun haline getirilen tasarımların görüntü, ses ve diğer teknik özelliklerini kontrol ederler.

  • dijital medya kanalları ve diğer medya şirketleri için bu alanla ilgili proje yapar ve yürütürler.

Animasyon ve Oyun Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Animasyon ve Oyun Tasarımı bölümünün ders programı, yoğunluklu olarak zorunlu ve uygulamalı derslerden oluşuyor. Teorik derslerin de teknik ve tasarım ağırlıklı olduğunu düşünürsek, derslerin bilgisayar uygulamaları şeklinde yapıldığını söyleyebiliriz. Ders plânlarında yer verilen meslekî yabancı dil dersleri, İngilizce olan eğitim diline farklı katkılar sağlıyor. 



Animasyon ve Oyun Tasarımı bölümü lisans programında eğitimi verilen zorunlu dersler şunlardır:

  • Animasyon ve Oyun Tasarımına Giriş

  • Bilgisayarlı Grafiğe Giriş

  • Algı ve Tasarım Kavramları

  • Oyun Analizi

  • Kil ile Modelleme

  • Vektörel Çizim

  • Görsel Öyküleme

  • Dijital Boyamaya Giriş

  • Tasarımcılar için Eskiz Teknikleri

  • 2 Boyutlu Animasyon

  • 3 Boyutlu Animasyon

  • 3 Boyutlu Modelleme, Dokulama ve Işıklandırma

  • Oyun Prodüksiyonu ve Prototiplendirme

  • 3 Boyutlu Organik Modelleme

  • Üç Boyutlu Karakter Animasyonu

  • Bölüm Tasarımı ve Oyun Mekanikleri

  • Oyun Motorları ile Arayüz

  • Ses Tasarımı

  • Sanat Tasarım ve Kavramları

  • Mezuniyet Projesine Ön Hazırlık

  • Mezuniyet Projesi

Bölümde yabancı dil alanında da bazı önemli derslerin verildiğini eklemeliyiz. Bu dersleri şöyle sıralayabiliriz:

  • Akademik İngilizce

  • İngilizce’de İletişim 

  • Türkçe (ikinci dil)

Animasyon ve Oyun Tasarımı Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları 

Animasyon ve Oyun Tasarımı bölümünün 2020 yılındaki taban puanlarının hepsi, Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne aittir (KKTC). En yüksek taban puan; burslu seçeneğe ait olandır ve başarı sıralaması ise 7011’dir. Taban puanları sıralamasında ikinci sıradaki %75 indirimli seçeneğin taban puanı 281,383 ve başarı sıralaması 377609’dur. En düşük taban puanlı %50 indirimli seçeneğin puanı 220,449 ve başarı sıralaması ise 836095’tir. Bölümün ücretli seçeneğinin 10 kişilik kontenjanı dolmadığı için, taban puanı ve başarı sıralaması oluşmamıştır. Doğu Akdeniz Üniversitesi’nin bu bölümünün burslu ve %75 indirimli seçeneğinin 5’er kontenjanı bulunuyor. Bölümün %50 indirimli seçeneğinin kontenjanı ise 10 olarak açıklanmıştır.

Animasyon ve Oyun Tasarımı Mezunu Maaşları

Animasyon ve oyun tasarımı, yeni nesil iş olanakları açısından yenilikçi ve birbiri ile yakın ilişkili iki ayrı alandır. Bugün, hayatımızda kullandığımız dijital uygulamalar ve yenilikçi teknolojiler, yapabileceklerimizin alanını da genişletti. Animasyon ve oyun tasarımı da dijital ortama sunulabilen uygulamalarıyla, çeşitli alanlardaki talepleri karşılayan en yaratıcı ve yeniliğe açık alanlardır. Üstelik bu alanların günümüzde tüketici ile müşterinin istek ve beklentilerine göre şekillenen geniş iş hizmetleri, alanın önünün daima açık olacağını gösteriyor.

Günlük hayatta tükettiğimiz dizi, film, çizgi film ve belli bir konunun sunumunda animasyondan sıkça yararlanılır. Yine oyun sektörü; en çok talep ve ilgi gören, her yaş grubundan kullanıcının bulunduğu geniş bir alandır. Sektörlerdeki bu ilgi ve alaka, tabii ki bu alanda çalışanlarında da yararına olan bir durum. Animasyon ve oyun tasarımı ile ilgili en merak edilen konulardan biri de çalışanların aldığı maaş skalası ve iş olanaklarının ne olduğu oluyor. Yazımızda da önce animasyon ve oyun tasarımı alanlarından söz açacağız, daha sonra ise bu alanda çalışmak isteyen birinin alabileceği maaş aralığından devam ederek konuyu sizin için anlaşılır kılacağız.

Animasyon ve Oyun Tasarımı Bölümü

Animasyon ve oyun tasarımı bölümüne geçmeden önce, birbiri ile ilişkili iki ayrı alanı kısaca tanımlamamız yerinde olacak. Animasyon kavramından başlarsak soyut bir gerçekliği üreten ve tasarlayan önemli ve etkili bir sanat alanıdır. Üretim ve tasarlama aşamasında, dijital olarak yansıtılan görselin, grafiğin ve çizimin bir gerçekliği ve canlılığı vardır. Animasyonu bu açıdan bir canlandırma sanatının özü olarak da nitelendirmek mümkün.

Bugün pek çok sinema, dizi, reklama filmi sunum anlatıcı olarak animasyon kullanılıyor. Süreç içinde animasyonun kullanımı o kadar arttı ki sinema sektöründe animasyon filmleri, tek başına büyük bir sektör hâline geldi. Animasyon, kendi içinde pek çok teknik barındıran dijital bir sanat dalı olarak ilgi çekmeye devam edeceğe de benziyor. Kendi içinde; 2B,3B, 3D modelleme, 2 ve 3D animasyon, rotoskopi gibi pek çok tekniğe barındıran, kendinizi geliştirebileceğiz geniş bir üretim alanına sahip. 

Oyun tasarımı ya da dijital oyun tasarımı ise, bugün herkesin merak sardığı ve ilgisini çeken oyunların üretimini gerçekleştiren temel bir sektördür. Animasyon sektörü gibi oyun sektörü de ilgiyi yitirmeyecek hatta ilgiyi artıran teknolojik yeniliği tanıtan bir alan. Özellikle sanal gerçeklik kavramını en iyi karşılayan bir sektör olarak da  insanların ve oyun meraklılarının farklı bir ve ilginç bir gerçekliğe adım atmalarının en büyük kaynağı oluyor. Böylece zaman ve mekândan bağımsız olarak eğlenceli vakit geçirmenin en tatmin edici yolarından biri de oyunlar oluyor. Pazar payı fazla olan ve ilgiyi yitirmeyen bir sektör olarak da kârı koruyan ve yükselten bir geleceği olduğunu da rahatlıkla söyleyebiliriz.

Her iki sektörün de önemi ve değeri ortada. Bu değeri ve önemi yaratan arka planda pek çok çalışanın emeği de söz konusu. Gelişmeye ve yeniliğe müsait iki alan olarak animasyon ve oyun tasarımı, yeni nesil iş alanlarından önü açık mesleklere olanak sağlıyor. Üstelik bu alanlarda uğraş vermek isteyen meraklıların da bölümü okumaları zorunlu değil. Elbette bilgi ve öğrenim sizi ileriye taşıyabilir; fakat animasyon ve oyun dünyası, bu işe merak sayan ve gerekli bilgiyi edinen herkese kapılarını açabiliyor. Yani gerekli teknik eğitimi, okullardan başka kurs, sertifika programları ve temel videolar aracılığıyla da edinebilir ve ilginizi saklı tuttuğunuz sürece kendinizi geliştirebilirsiniz.

Bunun dışında eğitimi okul içinde almak isteyebilir ve gerekli bilgileri de okulda öğrenebilirsiniz. Bunun kararını iyice düşündükten sonra, karşınıza çıkacak seçenekler şunlar; animasyon ve oyun tasarımı, animasyon ve çizgi film, oyun tasarımı ve dijital oyun tasarımı bölümleri. Animasyon ve oyun tasarımı bölümü, ülkemizde tem anlamıyla oturmadığı için şimdilik tek bir üniversitede eğitim veriliyor. Animasyon ve oyun tasarımı alanlarını tek bir bölüm hâlinde yer veren üniversite, Doğu Akdeniz Üniversitesi. Bölüm SÖZ alanından öğrenci alıyor ve 4 yıllık eğitimden sonra mezun veriyor. Dijital oyun tasarımı ise Sayısal alandan öğrenci alıyor. Bunun temel sebebi ise oyun tasarımı içinde yazılım ve kod bilgisinin istenmesi. Her iki alanda da istenilen beceri ve yetkinlikleri araştırdıktan sonra, tercihinizi daha doğru yapabilirsiniz. 

Dijital Oyun Tasarımı Alanları

Oyun tasarımı, yeni nesil iş alanları açısından en popüler ve gözde bölümlerden biri. Ülkemizdeki üniversiteler de oyun tasarımı sektörüne nitelikli ve yetkin dijital oyun geliştiricisi yetiştiriyor. Her ne kadar bu alanlarda eğitim verilse de ülkemizde epey yeni bir alan, oyun tasarımı. Buna rağmen oyun tasarımı bölümü, mezunlarına sağladığı olanaklarla sektöre büyük katkı sunabiliyor.

Oyunlara belli bir merakınız ve ilginiz varsa dijital oyun tasarımı bölümü, oyun üretiminin arka planında yer almanızı kolaylaştıracaktır. Bölüm için sıralama ve puandan önce bu alana ilgi duymanız ve oyun üretimine yönelik az çok bilgi sahibi olmanız beklenir. Lisans dönemi boyunca oyun tasarımına yönelik uygulamalı derslerle tanışacağınız için bölüm pratiklerine aşina olmanız gerekebilir. Yani oyunlarla ilgili bir fikrinizin ve belli bir altyapınızın olması sizin yararınıza olacaktır. Bununla birlikte dijital oyunlarla ilgili bilginiz sadece oyun oynama düzeyinde kalmışsa bölümde kendinizi geliştirmeye yönelik uygulamalar da söz konusu. 

Dijital oyun tasarımı bölümü, geneli İstanbul'daki Özel Üniversiteler bünyesinde yer alıyor. Üniversite puan sisteminde SAY alanından öğrenci alan bölüm, tasarım ve yazılım bilgi ve pratiğine yönelik dersleri içeriyor. Oyun üretimi için gerekli kodlama ve programlama dilleri, bölüm içinde geniş yer kaplıyor. Özellikle C# eğitimi veriliyor ve Unity, Unreal, CryEngine gibi oyun motorlarını kullanmaya yönelik uygulamalar yer alıyor. Bölüm kendi içinde de tasarım ve kodlama alanlarını yoğunlaşmanızın önünü açıyor. Hangi alanda kendinizi geliştirmek istediğinize bölümü okurken karar verebiliyorsunuz. Tabii öncesinde iki alanda da temel uygulamaları gerçekleştirebilecek donanıma sahip olmanız gerek. Şunu da söylemeden geçmemek gerek ki oyun geliştirmek ve oyun sektöründe yer almak için üniversite okumanız şart değil. Sadece bu alanda fikir ve uygulama bilgisine sahip olarak kendinizi bu alanda ifade edebilecek pratiği göstermeniz beklenir. 

Animasyon ve Oyun Tasarımı İş İmkânları

Animasyon ve oyun tasarımı, geleceği olan ve yaratıcı mesleklere de ev sahipliği yapan iki ayrı bölümdür. Daha önce de belirtiğimiz üzere bu alanda çalışmak isteyenlerin bölümü okuması gerekmez. Günümüzde eğitim seçeneklerinin çokluğu, üniversite okumanızı gerektirmeyebiliyor. Temel uygulama ve bilgileri, rahatlıkla online eğitim, kurs ve video içerikleriyle edinebiliyorsunuz. Yazılım ve bilişim eğitimleri ile uzmanlaşmak istediğiniz alana yönelebilirsiniz. Animasyon ve oyun tasarımı, bugünü ve geleceği olan alanlardır. Sektör içinde icra edebileceğiniz pek çok meslek de vardır. Sektör çok geniş olduğundan kendinizi gösterebileceğiniz alanı önceden seçmeniz gerekir. Çalışacağınız alana ve iş yüküne göre de maaş aralığı değişmektedir. Animasyon alanında; sinema sektörü, reklam, çizgi film, animasyon yapımı ve yönetmenliği, sanat yönetmeni, tasarım işlerini yapabileceğiniz ajanslar ve şirketler var. Oyun tasarımında ise oyun firmalarında; sanat yönetmeni, oyun yazarlığı, yazılımcı, iş geliştirme, oyun pazarlama uzmanı, karakter tasarımcısı, ses ve görüntü yönetmeni ve grafik tasarımcı görevlerinde bulunuluyor.

Genellikle bu alanlarda deneyime ve beceriye göre yüksek gelir elde edebiliyorsunuz. Çalışacağınız firma ya da ajansa göre maaş aralığı değişse de asgari ücretten fazlasını alabiliyorsunuz. Animasyon ve oyun tasarımı mezunları ve bu alanda çalışanların maaşları, 3000 TL 'den az olmuyor. İşlerinizin yoğunluğu ve deneyiminize göre de 5000 TL ile 10000 TL aralığında gelire sahip olabilirsiniz. Aynı zamanda kendi iş yerinizi kurmanız ve networking çalışmalarınıza hız kazandırmanız durumunda bahsedilen yüksek gelirleri elde edebilirsiniz.

Geleneksel 2D Animasyon, Hareketin kağıt üzerine kare kare çizilerek transparan asetatlara aktarılmasıdır, Temel animasyon dersleri, 2B animasyon ve hareketli grafikler, Cut - Out Animasyon, Oluşturulan karakterlerin parçalarının ayrı ayrı hareket ettirilmesi tekniği, Hızlı üretim gerektiren animasyon projeleri, Stop Motion, Hareket ettirilmek istenen karakter ya da nesne her karede ufak değişikliklerle arka arkaya fotoğraflanır, Kukla animasyon, stop motion filmler, Rotoskopi, Hareket, gerçek aktörlerin görüntüsü üzerine çizim yapılarak üretilir, Eski animasyonlar, müzik videoları, 3B Animasyon, Mekan ve objelerin tamamen bilgisayarda, 3B koordinat sistemi ile matematiksel olarak tanımlanıp oluşturulması ve hareket ettirilmesi, Bilgisayar oyunları, sinema filmleri, Motion Capture, Gerçek aktörlerin hareketleri 3 boyutlu iskelet sistemine aktarılmaktadır, Video oyunları, film ve tv şovları, Prosedürel Animasyon, Animasyon üretim sürecinin otomatikleştirilmesi, Video oyunları ve görsel efektler, 3D Animasyon, Bilgisayar teknolojisi ve özel animasyon yazılımları ile hareketli 3 boyutlu vektörlerin oluşturulması, Medikal sunumlar, mimari görselleştirme, bilgisayar oyunları, sinema filmleri, Karakter Modelleme, Karakterin 3 boyutlu olarak modellenmesi, 3D animasyonlar, video oyunları, sinema, Dokulandırma, Modellemesi tamamlanan 3D verilere renk verilmesi, 3D animasyonlar, video oyunları, sinema
animasyon oyun tasarımı animasyon ve oyun oyun tasarımı bölümü animasyon ve oyun tasarımı animasyon ve oyun tasarımı bölümü oyun
Sarı saçlı bir kadın, beyaz arka plan, renkli gözlü
Beyza Keskin
Sosyolog, Blog Yazarı

Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
11020
Bu görüntü 3D Studio Max Eğitimi üzerine çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Siyah bir arka plan üzerinde kahverengi saçlı bir kadın yüzü ve bir tabelanın yakın çekimi görülmektedir. Diğer ayrıntılar arasında siyah bir yüzeyin yakın çekimi, siyah arka plan üzerinde beyaz bir harf, metal bir nesnenin yakın çekimi, karbon fiber yüzey üzerinde metal bir köşe ve beyaz metinli siyah ve mavi altıgenler bulunmaktadır. Bu unsurlar birlikte 3D Studio Max Eğitiminin karmaşıklığını ve çevrimiçi kursların gücünü göstermektedir. Bu kurs sayesinde kullanıcılar etkileyici 3D modeller, animasyonlar ve görseller oluşturmayı öğrenebilirler. Bilgilerini genişletmek veya 3D tasarım alanında kariyerine hızlı bir başlangıç yapmak isteyen herkes için harika bir kaynaktır.
5
(7)

3D Studio Max Eğitimi

26 Konu16 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
12870
Bir binanın önünde büyük bir ağaç duruyor. Bina, dikdörtgen bir penceresi ve yeşil-beyaz duvarları olan tipik bir açık renkli yapıdır. Ağaç tam çiçek açmış ve yaprakları gökyüzüne karşı görülebiliyor. Yaprakları pencereye kadar uzanıyor ve binayla güzel bir kontrast oluşturuyor. Bölgedeki çimler yemyeşil ve gür, ağacın etrafına da birkaç küçük çalı serpiştirilmiş. Arka planda yeşil zemin üzerinde beyaz bir yazı görülüyor. Atmosfer huzurlu ve dingin, havada bir rahatlama hissi var.
5
(2)

Vray Render Kursu

11 Konu12 Saat
Bu, bronz tenli ve omuz hizasında dalgalı kahverengi saçlı genç yetişkin bir kadının yakın plan çekimi. Hafif bir gülümsemeyle sol tarafa bakıyor, gözleri hafifçe kapalı. Kaşları hafifçe çatılmış ve ona düşünceli bir ifade veriyor. Çenesi ve çene hattı güçlü ve yanaklarına dağılmış birkaç çili var. Beyaz yakalı açık pembe bir gömlek giyiyor.Şerife Demir
7350