Asteğmen Nedir? Ne İş Yapar? Maaşı Ne Kadar?
Asteğmenin Tanımı | Asteğmenin Görevleri | Asteğmenin Maaşı |
---|---|---|
En düşük subay rütbesi olan ve yedek subay olarak da adlandırılan asteğmen, askeri birliklerde takım ya da kısım komutanı olarak görev alır. | Asteğmen hem idari görevler yapar, hem de teknik konularda yeteneklerini askeriye adına kullanır. Nöbet tutma, yazışmaları gerçekleştirme, yeni askerlere eğitim verme, komutanının vermiş olduğu emirleri yerine getirme ve operasyonlara çıkma gibi sorumlulukları vardır. | Asteğmenin ortalama maaşı bölge ve görevlere bağlı olarak değişse de genellikle 5000 ila 7000 TL arasında olmaktadır. |
ASTB sınavına tabi tutulan asteğmen adayları, başarılı olmaları halinde belli bir süre eğitim almış ve atanmış kişilerdir. | Asteğmenin görevleri arasında teknik konularda yeteneklerini kullanma, takım komutanlığı ve idari işlerin sorumluluğunu almak gibi konular bulunur. | Asteğmenlerin maaşı genellikle ortalama olarak 5500 TL civarında olmakla birlikte, yerine göre farklılık gösterebilir. |
Asteğmenler, genellikle hava, deniz ve kara kuvvetlerinde görev yapan yedek subaylardır. | Operasyonlara çıkmak, eğitim vermek ve idari işlerle ilgilenmek asteğmenin temel görevlerindendir. | Bulundukları yer ve ihtimamlara bağlı olarak asteğmenin maaşı değişkenlik gösterebilmektedir. |
Üniversite mezunu kişiler tarafından tercih edilen asteğmenlik, askerlik görevinin bir parçasıdır. | Askeri birimlerin teknik ve idari işlerinden sorumlu olan asteğmen, ayrıca operasyonlara katılır ve yeni gelen askerlere eğitim verir. | Asteğmen maaşı bulundukları bölge ve görevin yoğunluğuna göre değişkenlik gösterebilmektedir. |
Özellikle asker olmak isteyen ve bu alana ilgi duyan kişiler asteğmen nasıl olunur merak ediyor. Askeriye içerisinde farklı kuvvetlerde görevlere sahip olan asteğmen, internetten en çok araştırılan meslekler içerisinde ye alıyor. Hiyerarşik açıdan bakıldığında bir subay rütbesi olarak öne çıkan asteğmen bu alana ilgisi olan birçok kişiyi yakından ilgilendiriyor. Asteğmen aynı zamanda bir yedek subay olarak da bilinen bir rütbedir. Genel olarak hava, kara ve deniz kuvvetleri ile birlikte Jandarma Genel Komutanlığı kapsamında yer alan takım ve kısım komutanlığını üstlenen subaydır.
Asteğmen, teğmen ile kıdemli çavuş arasında yer alır. Asteğmen askeri teknik ve yeteneklere sahip olmalıdır. Asker olmak isteyen ve bu alana ilgi duyan kişiler tarafından oldukça fazla tercih edilen mesleklerden biridir. Yazımızda asteğmen nedir? Asteğmen ne iş yapar? Asteğmen olmak için hangi şartlar aranır, sizler için araştırdık.
Asteğmen Nedir?
Yedek subay olarak da adlandırılan asteğmen, en düşük subay rütbesi olarak tanımlanır. Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri ile Jandarma Genel Komutanlığındaki askeri birliklerde takım ya da kısımların komutanı görevinin üstlenir. Türk Silahlı Kuvvetleri çatısı altında yer alan asteğmen; takım komutanı, batarya ya da adestim subayı olarak faaliyet gösterir. Akademik ve teknik bilgileri doğrultusunda orduya yarar sağlamaları amacıyla görevlendirilen asteğmenler ülkemizde yer alan mevcut askeri sistemde teğmen ile kıdemli başçavuş arasında istihdam edilir.
Asteğmen olmak isteyen kişiler, askerlik görevini yapmamışsa ve 4 yıllık fakülte ya da yüksekokullardan mezunsa asteğmen olarak görev yapabilir. Başvuru yapılan dönemde Türk Silahlı Kuvvetlerinin talepleri doğrultusunda sınava tabi tutulur, başarı gösterilmesi halinde asteğmen olarak göreve başlanabilir. Asteğmen olmak için bazı meslekteki kişiler daha avantajlı durumdadır. Doktor, diş hekimi, hukuk mezunları, mühendislik ve öğretmenlik mezunları başvuru yapmaları halinde yedek subay olma ihtimalleri diğer meslekteki kişilere göre daha yüksektir. Tabi asteğmen kadroları sadece bu meslekleri içermez. Türk Silahlı Kuvvetleri, ilgili sene hangi meslek mezununa daha çok ihtiyaç varsa o bölümden personel istihdam eder. Asteğmen olmak isteyen kişilerin mesleklerinde daha başarılı olmaları ve hızla yükselmeleri için bazı mesleki niteliklere de sahip olması beklenir. Bu nitelikler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Cumhuriyete, millete ve devletine bağlı bir kişi olmalıdır.
Sebat ve mukavemet göstermeli, cesaretli olmalıdır.
Canını esirgememeli ve iyi ahlak sahibi olmalıdır.
Analitik düşünme becerisine sahip olmalıdır.
Üstleri ve astları ile iyi geçinmelidir.
Diğer milletlerin askerleriyle iyi geçinmelidir.
İntizam sevmeli, emel ve fikir birliği içinde olmalıdır.
Birbirine yardım etmeli, tavır ve davranışlarına dikkat etmelidir.
Sır saklamalı ve harbe hazır olmalıdır.
Asteğmen Ne İş Yapar?
Asteğmen ihtiyaç duyulan pek çok farklı alanda görev yapabilir. Kısım amirliği, batarya komutanı, atış destek subayı ya da eğitim subayı gibi farklı görevler üzerinde faaliyette bulunabilir. Özellikle üniversite mezunları üzerinden askerlik sırasında göreve alınan asteğmen, bu kapsamda kendi mesleği üzerinden teknik destek vermek amaçlı çeşitli görevler üstlenmektedir. Bunlar dışında belli başlı bazı görev ve sorumluluklara sahiptir. Görev aldıkları yere göre sorumlulukları değişiklik gösterebilir. Bu görev ve sorumluluklar aşağıdaki gibi sıralanabilir.
İdari açıdan yapılan yazışmaları ele almak ve gerçekleştirmek asteğmenin sorumlulukları arasındadır.
Aldığı eğitim üzerinden gerekli birikimleri yeni gelen askerlere iletmesi gerekir.
Nöbet tutar.
Komutanının vermiş olduğu emirleri yetenek ve becerisine göre gerçekleştirmesi gerekir.
Tim komutanı olması halinde takım ile beraber operasyona çıkar.
Asteğmen Maaşları
Askeriye içerisinde asteğmen pek çok farklı birimde çalışma imkanına sahiptir. Özellikle üniversite mezunu olarak asteğmenlik görevini üstlenen kişiler, mesleğine bağlı olarak yetenek ve becerilerini sunar. Aynı zamanda takım ya da batarya komutanı, kısım komutanı gibi farklı birimlere komutanlık görevi üstlenebilir. Hizmet verdiği süre içerisinde hem askeri hem de üniversite yetenek ve becerilerini göstermekle sorumludur. Asteğmenlerin maaşları bulunduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Bir Asteğmen maaşı ortalama 5000 ila 7000 TL arasında farklılık gösterebilmektedir.
Bulunduğu bölge itibariyle ya da yapılacak olan iş kapsamına göre farklı maaşlar ön plana çıkabilir. Ancak ortalama olarak bakıldığı zaman asteğmen maaşları 5.500 TL şeklinde ifade edilebilir. Kişi askerliğini yaptığı süre içinde bu maaşı alır ve tüm rütbelerin çalışma saatleri kapsamında eşit olacak şekilde görevini yerine getirir. Asteğmen olmak isteyen kişiler bir sınava tabi tutulur. Sınavda başarılı olmalarının ardından belli bir süre alınacak eğitim beraberinde, asteğmenler atandığı yerde görevini gerçekleştirmeye başlayabilir.
Asteğmen Nasıl Olunur?
Asteğmen farklı askeri kuvvetler ekibi içinde takım ya da kısım ile beraber batarya ve adestim komutanlığı görevini yapan kişidir. Özellikle üniversite mezunu olarak askerlik esnasında göreve alınan asteğmen, bu doğrultuda kendi mesleğinin gereklerine uygun olacak şekilde teknik destek vermek amaçlı görevler üstlenebilir. 4 yıllık fakülte ya da yüksekokul bitirmiş ve askerliği yapmamış kişiler, belli kriterleri yerine getirmeleri halinde askerliğini asteğmen olarak yapabilmektedir. Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesi altında sınava tabi olurlar. Bu sınavdaki başarıları ile beraber asteğmen olarak askerlik görevlerini icra edebilirler. Özellikle üniversite üzerinden belli başlı bazı meslek mensupları bu konuda daha ön plana çıkmaktadır. Görevlerini teğmen olarak gerçekleştirmektedir.
Asteğmen olma şartları içerisinde en önemlisi, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin ihtiyacı olan meslek grubu içerisinde yer alma şartıdır. Bunun yanında 4 yıllık farklı fakülteler ya da yüksekokullarından mezun olmaları gerekmektedir. Askerliğini henüz tamamlamamış olan kişilerin Türk Silahlı Kuvvetleri kapsamında sınava girmeleri gerekir. Bu sınav sonuncunda başarı oranı üzerinden asteğmen olabilirler. Özellikle Tıp Fakültesi, hukuk ya da öğretmen gibi branşlar, asteğmen olma ihtimali daha yüksek olan meslek grupları içindedir. Asteğmenlik alımları için hangi belgeleri hazırlamak gerekir.
Yüksek not ortalamasına sahip olmaları gerekir (Genel olarak en az 3.00)
En az yüksekokul mezunu olma şartı aranır (Ön lisans ya da lisans mezunu olmak)
Başvuruda bulunmaları gerekir.
Yapılan kurada asteğmen olmak üzere seçilmeleri gerekir.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.