AnasayfaBlogÇene Cerrahisi Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Çene Cerrahisi Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

21 Haziran 2021
Bu bir insan kafatasının röntgeni. Kafatasının ana hatlarının açıkça görülebildiği siyah beyaz bir görüntüdür. Görüntü önden, başın üst kısmı izleyiciye bakacak ve çene hafifçe açık olacak şekilde çekilmiştir. Gözler ve burun görünmüyor, ancak göz çukurlarının ve burun boşluğunun ana hatları görülebiliyor. Ağız açık ve ağzın içinde büyük bir kılıç görülüyor. Kılıcın ağzı uzun ve kavislidir ve kılıcın sapı arka planda görülebilmektedir. Görüntünün arka planı bulanıktır, ancak kafatasının ayrıntıları odakta kalır. Görüntü bir kare içinde çerçevelenmiş ve görüntünün kenarları hafifçe yuvarlatılmıştır.
Çene Cerrahisi UzmanıGörevlerGereken Nitelikler
Eğitim SüreciDiş Hekimliği Fakültesi ve Uzmanlık EğitimiBilgi analizi, kompleks problem çözme, eleştirel düşünme
Temel Görev ve SorumluluklarHasta analizi ve tedavi planlaması, Cerrahi operasyonlar, Acil müdahale Kol ve el kararlılığı, Göz kusuru bulunmama, hızlı ve etkili karar verme becerisi
Çalışma AlanlarıDiş çekimi, Kistik tümör tedavisi, Çene kırıklarının tedavisi, Estetik ve fonksiyonal bozuklukların düzeltilmesi Gelişmiş akıl yürütme yeteneği, Stres karşısında sakin kalabilme, Ekip yönetimi
Diğer GörevleriAnestezi uygulaması, Küçük çaplı estetik işlem uygulanması, Enfeksiyon tedavisiEmpatik tutum, Profesyonel yaklaşım, Hasta mahremiyetine sadakat

"Çene cerrahisi neler ile ilgilenir?" sorusu, çene cerrahisine ihtiyaç duyan hemen herkesin soracağı bir sorudur. Birçok kişi, dişlerde aşınma ve yıpranmadan çene eklemi ağrısına kadar çeşitli ağız sorunları sebebi ile çene cerrahisine ihtiyaç duyar. Yiyecekleri ısırmakta zorluk yaşamak, çiğnemek ve yutma sırasında problemler gibi potansiyel sorunlar çene cerrahisi hastaları arasında çok yaygın bir sorun olarak görülür. Sesli solunum, konuşmada zorluk yaşanması ya da horlama gibi ağız açıklığının anormal şeklinden ve boyutundan kaynaklanan problemlerin giderilmesi de bu bölümün uygulama alanı içinde sayılmaktadır. Diğer tıp eğitimleri gibi oldukça zorlu bir eğitim süreci sonrasında mesleki çalışmaları başlamaktadır.



Yazımızda çene cerrahisi uzmanı nedir? Çene cerrahisi uzmanı ne iş yapar? Çene cerrahisi uzmanı maaşları nedir? Gibi sorulara açıklık getirdik.

Çene Cerrahisi Uzmanı Nedir?

Çene cerrahisi uzmanı, hastalık, yaralanma ya da kusurları tedavi etmek üzere çene bölgesinin sert ve yumuşak dokularında cerrahi işlemler gerçekleştiren kişiye verilen addır. Çene cerrahisi uzmanı olmak isteyen kişiler öncelikli olarak üniversitelerin beş yıllık eğitim veren diş hekimliği fakültelerinden lisans derecesi ile mezun olması gerekir. Mezuniyetin sonrasında Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavına (DUS) katılarak, başarılı olmaları ve beş yıllık çene cerrahisi alanında ihtisas yapmaları gerekir. Çene cerrahisi uzmanı olarak çalışma yaşamına başlayan kişiler aşağıdaki hastalıklarla ilgilenir.



  • Gömülü ya da komplike dişlerin çekimlerini yapar.

  • Çenede oluşan kistik tümörlerin tedavisi ile ilgilenir.

  • Kemik içinde yer alan diş kökenli lezyonların tedavisinden sorumludur.

  • Damak ve dudak yarıklıklarının tedavisi ile ilgilenir.

  • Dental implant uygulamaları yapar.

  • Dental uygulama sırasında ihtiyaç duyulan sert ve yumuşak doku düzeltmelerinin yapılmasını sağlar.

  • Çene ve yüz bölgesinde oluşan kırıkların tedavileri ile ilgilenir.

  • Ağız, çene ve yüz bölgesinde estetik ve fonksiyonel bozukluklara sebep olan deformitelerin cerrahi yöntemlerle düzeltilmesini sağlar.

Çene Cerrahisi Uzmanı Ne İş Yapar?

Çene cerrahisi uzmanı olmak isteyenleri zorlu bir eğitim yaşamı beklemektedir. Aynı şekilde çalışmaları da oldukça meşakkatlidir. Çene cerrahisi uzmanın temel görev ve sorumlulukları çene fonksiyonu ve görünümünü düzeltmektir. Yaptıkları çalışmalar uzun süreli tedaviler ve uzun saatler süren operasyonlar gerektirebilir. Meslek profesyonellerinin diğer görevleri aşağıdaki başlıklar altında sıralanabilir.

  • Hastanın tedavi ihtiyaçlarını belirlemek üzere hasta verilerini analiz eder.

  • Tedavi planlamak üzere restoratif diş hekimi ve ortodontist gibi diğer profesyonellerle iş birliği içinde çalışır.

  • Ağrıyı kontrol etmek için hastaya anestezi ya da yatıştırıcı uygular.

  • Eksik kemik ve diş eti dokularının yenilenmesine yardımcı olmak üzere ameliyat gerçekleştirir.

  • Kırık yüz kemikleri dahil olmak üzere yüz bölgesi yaralanmalarında için acil müdahale işlemini sağlar.

  • Yarık dudak ve çene büyüme gibi problemleri ve durumları tedavi etmek için çene ameliyatı yapar.

  • Cerrahi aletler kullanarak, ağız ve yüz bölgelerinde yer alan tümör ve diğer anormal büyümeleri ortadan kaldırır.

  • Çene enfeksiyonlarını tedavi eder.

  • Botoks ve lazer teknolojisinin kullanımı da dahil olmak üzere çene ve yanak kemiği geliştirmeleri gibi küçük çaplı estetik işlemleri uygular.

  • Hasta mahremiyetine sadakat gösterir.

Çene Cerrahisi Uzmanı Nasıl Olunur?

Çene Cerrahisi uzmanı olmak diğer tıp fakültesi bölümlerinde olduğu gibi zorlu bir eğitim süreci gerektirmektedir. Kişiler ilk olarak diş hekimliği fakültesini başarıyla tamamlamalı ve ardından Diş Hekimliği Uzmanlık Sınavı’na katılmalıdır. Diş hekimliği fakültesinde eğitim süreleri 5 yıldır. Diş hekimliği fakültesini başatıyla tamamlayıp, Ağız Diş ve Çene Cerrahisi anabilim dalında uzmanlık eğitimi gören kişiler çene cerrahisi uzmanı unvanı alarak çalışmalarına başlayabilir. Çene cerrahisi uzmanı olmak için eğitim oldukça önemlidir ancak bu alanda daha hızlı ilerlemek için bazı mesleki niteliklere de sahip olmak gerekir. Bu niteliklere sahip olan meslek mensupları rakiplerine göre daima bir adım önde olur. Çene cerrahisi uzmanında bulunması gereken özellikler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • En iyi tedavi yöntemini seçmek için bilgi analizi yapma konusunda başarı göstermelidir.

  • Karmaşık problemleri çözme ve eleştirel düşünme becerisi sergileme gibi özelliklere sahip olmalıdır.

  • Kol ve el kararlılığına sahip olmalıdır.

  • Göz kusuru bulunmaması gerekir.

  • Gelişmiş akıl yürütme yeteneği göstermeleri beklenir.

  • Stresli durumlar karşısında sakin davranmalı, hızlı ve etkili kararlar verebilmelidir.

  • Hastalara profesyonel olarak yaklaşmalı ve empatik bir tutum içerisinde hizmet vermelidir.

  • Ekip yönetimini gerçekleştirebilmelidir.

Eğitim Süreci, Diş Hekimliği Fakültesi ve Uzmanlık Eğitimi, Bilgi analizi, kompleks problem çözme, eleştirel düşünme, Temel Görev ve Sorumluluklar, Hasta analizi ve tedavi planlaması, Cerrahi operasyonlar, Acil müdahale , Kol ve el kararlılığı, Göz kusuru bulunmama, hızlı ve etkili karar verme becerisi, Çalışma Alanları, Diş çekimi, Kistik tümör tedavisi, Çene kırıklarının tedavisi, Estetik ve fonksiyonal bozuklukların düzeltilmesi , Gelişmiş akıl yürütme yeteneği, Stres karşısında sakin kalabilme, Ekip yönetimi, Diğer Görevleri, Anestezi uygulaması, Küçük çaplı estetik işlem uygulanması, Enfeksiyon tedavisi, Empatik tutum, Profesyonel yaklaşım, Hasta mahremiyetine sadakat
Çene Cerrahisi Uzmanı Çene Cerrahisi Uzmanı nedir Çene Cerrahisi Uzmanı ne iş yapar Çene Cerrahisi Uzmanı maaşları Çene Cerrahisi Uzmanı nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.