AnasayfaBlogEnerji Yöneticisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Enerji Yöneticisi Nedir? Ne İş Yapar?

26 Haziran 2021
Takım elbiseli bir adam, üzerinde çeşitli simgeler bulunan altıgen bir nesne tutmaktadır. Adamın üzerinde açık mavi bir gömlek, siyah bir pantolon ve siyah bir kravat var. Altıgen mavi, sarı ve beyaz gibi çeşitli renklerden oluşuyor. Altıgenin bir tarafında bir kule logosu, diğer tarafında ise bir vinç logosu yer alıyor. Üçüncü yüzünde bir yel değirmeni logosu yer alıyor. Dördüncü tarafta mavi ve sarı bir daire, beşinci tarafta ise beyaz metinli mavi ve beyaz bir logo yer alıyor. Son olarak, altıncı tarafta bir logonun yakın çekimi yer almaktadır. Tüm logolar ve semboller açıkça görülebiliyor ve nesneye benzersiz ve ilginç bir görünüm kazandırıyor.
Enerji Yöneticisi Ne İş Yapar?Nereden Mezun Olmalı?Ortalama Maaş Aralığı
Enerji tüketimi ile ilgilenen ekipmanların bakımlarını yapar ve verimliliklerini izler. Enerji tüketimini izler ve periyodik olarak raporlar.Üniversitelerin Enerji Yönetimi Bölümü’nde 4 yıllık bir eğitim alması gerekir. Elektrik, Elektrik ve Elektronik ya da Makine Mühendisliği mezunları da bu mesleğe girebilir.Yıllık 52.000 TL ile 73.000 TL
Enerji tüketimini izlemek için gerekli olan ekipmanları temin eder ve kurulumunu yapar. Enerji tüketen sistemlerde ihtiyaç olan tadilatları tespit eder ve bunun uygulanmasını koordine eder.Enerji yöneticisi olmak isteyen kişilerin İngilizce bilgisi gereklidir. Bilgisayar konusunda da kişinin kendini geliştirmesi, teknolojileri yakından takip etmesi beklenir.Yüksek lisans dereceniz ya da uygun bir deneyiminiz varsa, daha yüksek bir maaş alma şansına da sahipsiniz.
Enerji atıklarının değerlendirilmesi süreçleriyle ilgili fikirler yürütür. Enerji verimliliği ile alakalı personele eğitim verir.Enerji yönetimi bölümünü tamamlayan kişiler, çeşitli devlet ve özel sektör kurumlarında çalışabilirler.Maaşlar, çalıştıkları kurum, tecrübe ve sahip olduğu niteliklere göre değişiklik gösterir.
Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını araştırır ve geliştirme çalışmaları yürütür. Hem teknik hem de pratik olarak tavsiyelerde bulunur.Kişinin bu alanda başarılı olması için kişisel gelişim eğitimlerine katılması ve bazı niteliklerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapması önerilir.Başlangıç maaşları sektör ve coğrafi alana bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Enerjiye yaşamımızın her alanında ihtiyaç duyarız. Ancak enerjiyi verimli kullanırken de enerjiden tasarruf etmek oldukça önemlidir. Enerji verimliliğini sağlamak için ısıtma, aydınlatma, elektrikli cihazlar enerji kontrolü sağlanarak kullanılmalıdır. Enerjinin verimli kullanılması ile birlikte maliyetler düşer. Böylece çevre korunmasına da katkı sağlanmış olur. Bu durum da ancak bu alanda alınan eğitimler neticesinde mesleki faaliyetlerin yaşama geçmesi ile mümkün olur.

Enerji yönetimi enerji yöneticileri tarafından sağlanır. Mevcut enerji kayıplarını önlemek için çalışırlar. Enerji atıklarının değerlendirilmesini sağlarlar. Enerji yönetimi, mühendislik çözümlerinin uygulanması ile oldukça iyi sevilere yükselir.

Yazımızda Enerji Yöneticisi Nedir? Enerji Yöneticisi ne iş yapar? Enerji Yöneticisi maaşları ne kadar? Gibi sorular için kapsamlı bir araştırma yaptık.

Enerji Yöneticisi Nedir?

Enerji yöneticisi; binalar ve endüstriyel işletmelerde enerji yönetimi ile alakalı olan görevleri yerine getirmekle sorumlu olan kişidir. Enerji tüketen sistemlerin idare edilmesi, yönetimi ve organizasyonuyla ilgili tüm işleri üstlenir. Yöneticileri ve diğer iş arkadaşları ile iş birliği içinde çalışır.

Enerji yöneticisi olmak isteyen kişiler üniversitelerin Enerji Yönetimi Bölümü’nde 4 yıllık bir eğitim alması zorunludur. Enerji Yönetimi bölümünün yanında Elektrik, Elektrik ve Elektronik ya da Makine Mühendisliği mezunları da bu meslek unvanına sahip olarak çalışmalarını yürütebilir. Lisans eğitiminin yanı sıra iyi derecede yabancı dil özellikle iyi bir İngilizce bilgisi de bu mesleği yerine getirmenin şartları arasında yer alır.



bunların yanında bilgisayar konusunda da kişinin kendini geliştirmesi, teknolojileri yakından takip etmesi beklenir. bu alanda başarılı olmak isteyen kişilerin kişisel gelişim eğitimlerine katılmaları ve bazı niteliklerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapmaları önerilir.

Enerji Yöneticisi Ne İş Yapar?

Enerji yöneticisi, enerji yönetimi işleyişi ve organizasyonundan sorumlu olan kişidir. Görevlerinin oldukça çeşitli olduğu söylenebilir. Genellikle endüstriyel kurum ve kuruluşlarda bulunan ve ağırlıklı olarak karbondioksit emisyonu gibi çevresel faktörler konusunda faaliyetler yürüten enerji yöneticileri, bulundukları konumda aşağıdaki görev ve sorumluluklara sahiptir.

  • Enerji tüketimi ile ilgilenen ekipmanların bakımlarını yapar ve verimliliklerini izler.

  • Kurumdaki enerji tüketimini izler ve periyodik olarak raporlar.

  • Enerji tüketimini izlemek için gerekli olan ekipmanları temin eder ve kurulumunu yapar.

  • Enerji tüketen sistemlerde ihtiyaç olan tadilatları tespit eder ve bunun uygulanmasını koordine eder.

  • Tüketim alışkanlıklarını değiştirir ve tasarruf sağlar.

  • Enerji alanındaki mevcut mevzuatları ve güncellenen mevzuatları takip eder.

  • Enerji atıklarının değerlendirilmesi süreçleriyle ilgili fikirler yürütür.

  • Enerji verimliliği ile alakalı personele eğitim verir.

  • Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını araştırır ve geliştirme çalışmaları yürütür.

  • Hem teknik hem de pratik olarak tavsiyelerde bulunur.

Enerji Yöneticisi Maaşları

Son yıllarda çıkarılan yasalar neticesinde bazı kuruluşların bünyelerinde enerji yöneticisi bulundurması zorunlu bir hale getirilmiştir. Bu sayede enerji yöneticilerinin iş imkânları da çeşitli olmaktadır. Zorunlu uygulamanın yanı sıra, özellikle sanayi işletmelerinde enerji yöneticisi ihtiyacı göz ardı edilemeyecek boyuttadır. Enerji yöneticisi bulundurma durumunda kanunların minimum olarak belirlediği rakamlarla sınırlandırılmaması gerekir. İşletmelere enerji verimliliği konusunda vizyon katacak bu faaliyetler için toplam inşaat alanı ve yıllık enerji tüketim değerleri belirlenen değerlerin altında olsa da enerji yöneticisi bulundurulması büyük fayda sağlayacaktır.



Enerji yönetimi bölümünü tamamlayan kişiler, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu, Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi, Elektrik Üretim A.Ş. , Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Türkiye Kömür İşletmeleri ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu gibi kurum ve kuruluşlarda çalışmalarını sürdürebilirler. Enerji yöneticilerinin görev ve sorumlulukları çeşitlilik gösterir. Bu durumda maaşlarını etkileyen faktörler arasında yer alır. Bunun dışında çalıştıkları kurumun özellikleri kişinin tecrübesi ve sahip olduğu nitelikler kazançlarını etkileyen diğer önemli unsurlar arasında yer alır. Kurumların bir kısmı kişilerin gelişimlerine önem verir. Bunun için kurum içi ve kurum dışı eğitimlere katılmalarını sağlar. Bu imkanlar sayesinde enerji yöneticileri alanlarında daha başarılı olur. Bir enerji yöneticisi ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.

  • Enerji yöneticisi başlangıç maaşları, çalıştıkları sektöre ve coğrafi alana bağlı olarak yıllık 52.000 TL ile 73.000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Yüksek lisans dereceniz ya da uygun bir deneyiminiz varsa, daha yüksek bir maaş alma şansına da sahipsiniz.

  • Beş yıl çalıştıktan sonra önemli bir deneyim edinmiş olursunuz ve yaklaşık yıllık 70.000 TL ile 95.000 TL arasında bir maaş kazanırsınız.

  • 10 yıllık bir iş tecrübesi ile önemli bir sorumluluk ve organizasyon yönetimi seviyesine sahipseniz yıllık 130.000 TL’den fazla maaş alabilirsiniz.

Bazı kuruluşlar, özellikle özel sektörde yer alan kuruluşlar ek imkanlar sunabilir. Bunlar; çok fazla seyahat halinde bir şirket aracı, cep telefonu, emeklilik planı, sağlık sigortası olarak sıralanabilir.

Enerji Yöneticisi Nasıl Olunur?

Enerji yöneticisi olmak isteyen kişiler, öncelikle nasıl bir eğitim almaları gerektiğini araştırır. Enerji yöneticisi olabilmek için üniversitelerin Enerji Yönetimi Bölümünde 4 yıllık bir eğitim alınması şartı aranır. Enerji Yönetimi Bölümü dışında Elektrik, Elektrik ve Elektronik ya da Makine Mühendisliği mezunları da enerji yöneticisi olarak bu alanda çalışabilir. Lisans eğitiminin yanında iyi bir İngilizce bilgisi de bu mesleği yerine getirmenin şartları arasında sıralanır. Ayrıca bilgisayar konusunda da kişinin kendini geliştirmiş olması mesleğin olmazsa olmazlarındandır. Kişilerin başarılarında önemli rollere sahip mesleki nitelikler, işverenler tarafından özenle incelenir. Bir enerji yöneticisinin sahip olması gereken nitelikler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Güven vermelidir.

  • Sayısal becerilere sahip olmalıdır.

  • Bir vakayı kısa ve mantıklı bir şekilde sunabilmeli be bunun için iletişim becerileri gelişmiş olmalıdır.

  • Çeşitli meslektaşları ile ortak bir hedefe doğru çalışmak için motivasyon sağlamalı ve liderlik edebilmelidir.

  • Değişime teşvik etme ve yönetme potansiyeline sahip olmalıdır.

  • Proje yönetimi becerileri sergilemelidir.

  • Kurum içinde ve dışında etkin ağlar kurma yeteneği göstermelidir.

  • Diğer yöneticileri ve çalışanları eğitme potansiyeli göstermelidir.

  • Enerji yönetimi ve yenilenebilir enerji hakkında bilgi ve istek sahibi olmalıdır.

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi

Enerji tüketimi ile ilgilenen ekipmanların bakımlarını yapar ve verimliliklerini izler Enerji tüketimini izler ve periyodik olarak raporlar, Üniversitelerin Enerji Yönetimi Bölümü’nde 4 yıllık bir eğitim alması gerekir Elektrik, Elektrik ve Elektronik ya da Makine Mühendisliği mezunları da bu mesleğe girebilir, Yıllık 52000 TL ile 73000 TL, Enerji tüketimini izlemek için gerekli olan ekipmanları temin eder ve kurulumunu yapar Enerji tüketen sistemlerde ihtiyaç olan tadilatları tespit eder ve bunun uygulanmasını koordine eder, Enerji yöneticisi olmak isteyen kişilerin İngilizce bilgisi gereklidir Bilgisayar konusunda da kişinin kendini geliştirmesi, teknolojileri yakından takip etmesi beklenir, Yüksek lisans dereceniz ya da uygun bir deneyiminiz varsa, daha yüksek bir maaş alma şansına da sahipsiniz, Enerji atıklarının değerlendirilmesi süreçleriyle ilgili fikirler yürütür Enerji verimliliği ile alakalı personele eğitim verir, Enerji yönetimi bölümünü tamamlayan kişiler, çeşitli devlet ve özel sektör kurumlarında çalışabilirler, Maaşlar, çalıştıkları kurum, tecrübe ve sahip olduğu niteliklere göre değişiklik gösterir, Yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji kaynaklarını araştırır ve geliştirme çalışmaları yürütür Hem teknik hem de pratik olarak tavsiyelerde bulunur, Kişinin bu alanda başarılı olması için kişisel gelişim eğitimlerine katılması ve bazı niteliklerini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapması önerilir, Başlangıç maaşları sektör ve coğrafi alana bağlı olarak değişiklik göstermektedir
Enerji Yöneticisi Enerji Yöneticisi nedir Enerji Yöneticisi ne iş yapar Enerji Yöneticisi maaşları Enerji Yöneticisi nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi sağ eliyle bir ampul tutuyor, yüzü arka planda hafifçe bulanık. Ampul yanıyor gibi görünüyor ve yeşil bir su damlacığının yanı sıra sarı bir altıgenle çevrili. Ön planda, yeşil dişli benzeri bir nesneyi tutan bir el görülüyor. Ayrıca arka planda bir klavyenin yakın çekimi var ve ortada bir kişinin elleri kağıtların üzerinde görülüyor. Sarı altıgen beyaz metin ve nesneler içeriyor.
Bölümler

Enerji Yönetimi Bölümü

13 Kasım 2020
Ahşap bir yüzeyin üzerinde duran, siyah ve mavi romen rakamlı bir yüze sahip metal bir çalar saatin yakın çekimi. Saat, farklı desenlere sahip bir daire çizimi de dahil olmak üzere çok sayıda karalama ile süslenmiştir. Arka planda, bir insanın yüzünün bulanık bir görüntüsü ve mavi bir kağıt yığını var. Saatin ibreleri yeşil ve siyah uçludur.
Zaman Yönetimi

Zamanını Etkili Yönetme Sanatı 

08 Mayıs 2021