Elektrik Bölümü (MYO)
Konu | Açıklama | İlgili Detay |
---|---|---|
Elektrik Bölümü (MYO) | Elektrik enerjisinin üretimi, kullanımı ve dağıtımı gibi konularda yetenekli elemanlar yetiştirir. | 2 yıllık ön lisans programıdır; özellikle meslek lisesi mezunlarına uygundur. |
Elektrik Bölümü İş İmkanları | Elektrik bölümü mezunları çok çeşitli kuruluşlarda iş bulabilirler. | Genel Müdürlükler, özel elektrik dağıtım şirketleri, üniversiteler ve fabrikalar gibi alanlarda iş fırsatları bulunmaktadır. |
Elektrik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? | Bölüm mezunları, elektrikle ilgili birçok alanda görev yapabilirler. | Elektrik döşemeleri, arızaların belirlenmesi ve giderilmesi, makine bakım ve onarımı gibi görevler. |
DGS İle Lisans Tamamlama | Elektrik bölümü mezunları, bazı belirli lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. | Enerji Sistemleri Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği gibi bölümler. |
Açıköğretim ile Lisans Tamamlama | Elektrik bölümü mezunları, Açıköğretim Fakültesi aracılığıyla çeşitli bölümlerde lisans tamamlama olanağına sahiptir. | İktisat, Kamu Yönetimi, İşletme gibi sosyal bilimler alanında çeşitli bölümler. |
Elektrik Bölümü Dersleri | Elektrik bölümünde çeşitli sayısal ve genel dersler verilmektedir. | Elektromanyetik indüksiyon, alternatif akım devrelerinin teorem ve yöntemleri gibi konular. |
TYT Sınavı ile Tercih | Elektrik bölümü, ÖSYM’nin ilk aşaması olan TYT sınavı ile tercih edilir. | Bu bölüm sayısal ders ağırlıklıdır. |
KPSS ile Atama | Elektrik bölümü mezunları Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile atanabilirler. | Bu bölüme atanabilmek için en az 85 puan gereklidir. |
Bölüm Süresi | Elektrik bölümü 4 yarıyıldan oluşur ve 2 yıl sürer. | Meslek lisesi çıkışlı öğrenciler bölümü tercih ettiğinde ayrıca bir okul puanı eklenir. |
Pratik Eğitim | Elektrik bölümü öğrencileri laboratuvar ve atölye çalışmaları ile uygulamalı eğitim alırlar. | Atölye çalışmaları ve laboratuvar deneyleri ile teorik bilgi pratiğe dökülür. |
Elektik bölümünün amacı, çeşitli kurum ve kuruluşlarda elektik ile ilgili alanlarda yer alacak elektik arızalarını giderecek, elektriklerin iletim ve dağıtımını sağlayacak elemanlar yetiştirmektir. Elektik enerjisinin üretimi, kullanılması ve dağıtımı gibi görevlerde bulunacak trafo, elektrik direği, tel sistemleri gibi işleri yürütecek kişileri yetiştirir.
Ayrıca bölüm mezunları arızalanan makinelerin kurulumlarını, bakım ve onarım çalışmalarını yapmaktadır. Her türlü teçhizat ve makine kurulumları, işletilmesi ve bunun gibi ilgili üretim alanlarında elektik malzemelerinin üretilmesinde de yer almaktadır.
Elektrik Bölümü Nedir?
Elektrik bölümü üniversitelerin yüksek okullarında okutulan, 4 yarı dönemden oluşan, 2 yıllık ön lisans bir bölümdür. Özellikle meslek lisesinden mezun olan öğrencilerin direkt olarak seçim yapabildikleri bir alandır.
ÖSYM’nin ilk aşaması olan TYT sınavı ile tercih edilen bölüm sayısal ders ağırlıklıdır. Meslek lisesi çıkışlı öğrenciler bölümü tercih ettiği zaman ayrıca bir okul puanı da üstüne eklenmektedir.
Normal derslerin haricinde öğrenciler laboratuvar ve atölyelerde eğitim süreçlerine devam etmektedirler. Türkiye’de hemen hemen her üniversitede bulunan bölümden mezun olan öğrenciler Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) ile atanabilmektedir. Oldukça yüksek bir puan almaları gereken bölümün en az 85 puana ihtiyacı vardır.
Elektrik Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Elektrik bölümünün iş imkanları oldukça fazladır. Çünkü bölüm günlük hayatta kullandığımız ve her zaman ihtiyaç duyacağımız ihtiyaç üzerinedir. Elektriksiz yaşam düşünülememektedir. Herkesin evinde ihtiyaç dahilinde veya kişisel olarak kullandığı çok fazla elektrikle çalışan makine ve cihazlar bulunmaktadır. Bu cihazlar bozulduğunda veya arızalandığında soluğu tamir ve onarımını yapan kişilerin yanında yani Elektrik Teknikerlerinin almaktayız. Elektrik bölümünden mezun olanların iş imkanları aşağıda sıralanmıştır.
Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü
Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü
T.C. Devlet Demir Yolları İşletmesi Genel Müdürlüğü
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü
Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü
Özel elektrik dağıtım şirketleri
Türkiye Taşkömürü Kurumu G.M.
Fabrikalar
Üniversiteler
Kendi iş yerleri gibi alanlarda çalışabilmektedirler.
Elektrik Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Elektrik bölümünden mezun olan kişilere Elektrik Teknikeri unvanı verilmektedir. Bu bölümden mezun olduktan sonra kişiler özel ve kamu sektöründe ilgili alanlarda çalışabilmektedir. Çok fazla rağbet gören bölüm her yıl yüzlerce mezun vermektedir. Elektrik bölümünden mezun olanlar aşağıdaki işleri yapmaktadır.
Yüksek katlı rezidans ve binaların elektrik döşemelerini,
Elektik kesintisi ile ilgili arızaları belirleyip, gerekli arızayı gidermelerini,
Elektrik ile çalışan tüm makinelerin çalışma sistemlerini kontrol edip, tamir, bakım ve onarım çalışmalarını,
Elektriklerin iletimi kapsamında kablo dağıtım görevini üstlenmektedirler.
2 yıllık ön lisans bölümü bitirdikten sonra eğitim hayatlarına devam etmek isteyen kişiler ÖSYM’nin Dikey Geçiş Sınavı’na (DGS) girerek yeterli puana sahip olduktan sonra aşağıdaki lisans bölümleri okuyabilmektedir.
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmenliği
Enerji Sistemleri Mühendisliği
Biyomedikal Mühendisliği
Enerji Yönetimi
Elektrik Mühendisliği
Elektronik Mühendisliği
Elektrik-Elektronik Mühendisliği
endüstri ve sistem mühendisliği
Fizik
Fizik Mühendisliği
Havacılık Elektrik ve Elektroniği
Kontrol ve Otomasyon Mühendisliği
Meteoroloji Mühendisliği
Uçak Elektrik-Elektronik
Uzay Bilimleri ve Teknolojileri
Bu bölümden mezun olduktan sonra eğitim hayatına Açık Öğretim Fakültesi ile devam etmek isteyen öğrenciler dışarıdan seçtikleri bölümleri okuyup 4 yıllık lisans diploması elde edebilmektedir. Bu bölümler şu şekildedir:
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
İktisat
Kamu Yönetimi
Maliye
Uluslararası İlişkiler
İşletme
Konaklama İşletmeciliği
Halkla İlişkiler ve Reklamcılık
Elektrik Bölümü Dersleri Nelerdir?
Elektrik bölümünde öğrenciler genel anlamda sayısal ağırlıklı dersler görmektedirler. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Türk Dili ve İngilizce gibi genel dersleri de öğrenim boyunca almaktadırlar. 2 yıllık eğitim hayatlarında elektrik devrelerini, makine işlevleri ve onarımlarını, programlama kodlarını görmektedirler.
Direnç, ohm kanunu, seri ve paralel devreler gibi elektromanyetik indüksiyon konularına da hakimiyet kazanmaktadırlar. Alternatif akım devrelerinin teorem ve yöntemlerini öğrenmektedirler. Ayrıca öğrenciler laboratuvar derslerinde teoride öğrendikleri konuları uygulamaya geçirme fırsatı da bulabilmektedirler. Temel Bilgi Teknolojileri dersinde genel konulara değinen Elektik bölümü öğrencileri Word, Excel, işletim sistemi ayarlarının yapılandırılması gibi konularına da değinmektedirler.
Algoritma ve Programlama
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi 1-2
Devre Teorisi 1-2
İngilizce 1-2
Matematik 1-2
Ölçme Tekniği ve Aygıtları
Türk Dili 1-2
Analog Elektronik
Elektrik Devreleri Laboratuvarı
Temel Bilgi Teknolojileri
Elektrik Makineleri 1-2
Elektrik Tesisleri
Elektromekanik Kumanda Sistemleri
Güç Elektroniği
Mikroişlemciler ve Laboratuvarı
Enerji İletimi Dağıtımı
Otomatik Kontrol
PLC (Programlanabilir Lojik Kontrol)
Yenilenebilir Enerji Kaynakları
Doğru Akım Devreleri
Sensörler ve Transdüserler
Elektrik Enerji Santralleri
Trafo ve Doğru Akım Makinaları
Tesisata Giriş
Bilgisayar Destekli̇ Tasarım
Sarim Tekniği̇
Ev Cihazları
Özel Tasarımlı Motorlar
Elektrik bölümü öğrencilerinin genel dersleri dışında seçmeli dersleri de bulunmaktadır. Öğrenciler kendi ilgi alanlarına ve yeteneklerine göre bu dersleri 4 ara dönemden oluşan eğitim hayatları boyunca almaktadır. Bu bölüme ait seçmeli dersler şu şekildedir:
Genel Sağlık Bilgisi ve İlk Yardım
Çevre Koruma, İş Sağlığı ve Güvenliği
Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik
Araştırma Yöntem ve Teknikleri̇
İletişim
Mesleki̇ Deneyim 1-2
Öğrencilerin staj deneyimlerinden sonra başarılı oldukları takdirde diplomalarını alabilmektedir. Staj dönemleri üniversiteden üniversiteye farklılıklar göstermektedir. Bazı üniversiteler 30 iş günü olurken bazıları ise 15 iş günü staj programı vermektedir. Öğrenciler okulda teori de öğrendikleri bilgileri staj boyunca uygulamaya koyma fırsatı yakalayabilmektedir.
Elektrik Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Elektrik bölümü Meslek Yüksekokulu ve Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda verilen 2 yıllık ön lisans eğitimidir. Öğrenciler ÖSYM’nin ilk aşaması olan TYT sınavları ile tercih yapabilmektedir. Bu bölümde okuyabilmek için sadece TYT sınavına girmek yeterlidir. Yüksekokullar genellikle 2 yıllık bölümleri kapsamaktadır. Devlet üniversitelerinde ve vakıf üniversitelerinde elektrik bölümü çoğunlukla bulunmaktadır.
Özel üniversitelerde taban puanları en yüksek seviyelerde bulunmaktadır. Kontenjan sayıları da az sayıda olmaktadır. En yüksek kontenjan sayısı burslu bölümlerde 5 kişiliktir. Elektrik bölümünün özel üniversiteler de %50, %75 ve ücretli olarak ayrı bölümleri de bulunmaktadır. Ücretli olan bölümün kontenjan sayısı en çok 6 kişi ile sınırlıdır.
Devlet üniversitelerinde kontenjan sıkıntısı yaşanmamaktadır. En yüksek kontenjan sayısı 70 kişiliktir. Hemen hemen her devlet üniversitesinde kontenjan sayıları oldukça yüksektir. En düşük kontenjan sayısı 20 kişi ile sınırlıdır. Fakat ortalamaya bölündüğünde bu sayı 40 kişiliktir.
Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon bölümü mezunu olan Fatma Aykut, 7.5 yıl yerel bir televizyonda Yayın Operatörlüğü ve Muhabirlik yaptı. Şu an Atatürk Üniversitesi Reklamcılık bölümünü okuyor ve İstanbul İşletme Enstitüsü’nde içerik editörlüğü yapıyor.