Etüt Öğretmeni Nedir? Ne İş Yapar? Ne Kadar Maaş Alır?
Konu | Açıklama | Ek Bilgi |
---|---|---|
Etüt Öğretmeni Nedir? | Okul müfredatına uygun olacak şekilde öğrencilere okul sonrası destek eğitimi veren kişilere etüt öğretmeni denir. | Çocukların okul öncesi ya da sonrasında verimli zaman geçirmesini sağlar, okul derslerini pekiştirir. |
Etüt Öğretmeninin Görevleri | Ödevlerde yardımcı olur, aktiviteler düzenler, öğrenme süreçlerini kolaylaştırır. | Aynı zamanda öğrencinin sosyal ve kültürel gelişimine destek olur, okuma alışkanlığı kazandırmada önemli rol oynar. |
Etüt Öğretmeni Olabilmek İçin | Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren , sınıf öğretmenliği, , branş öğretmenliği, okul öncesi ve anaokulu öğretmenliği bölümlerinden mezun olunmalı. | Mezun olduğunuz okula uygun etüt eğitim merkezlerinde çalışmaya başlanabilir. |
Etüt Öğretmenleri Ne Kadar Kazanır? | Etüt öğretmeninin maaşı çoğunlukla çalıştığı kurumun ödediği ücrete bağlıdır. | Mesleğe yeni başlayan bir etüt öğretmeni aylık ortalama 3.000 TL kazanırken, deneyimli bir öğretmen 5.000-6.500 TL arası maaş alabilir. |
Etüt Öğretmenliğinin Önemi | Sınav hazırlığından okul derslerine yardımcı olup odaklanma ve anlama kabiliyetini geliştirmeye kadar önemli bir rol üstlenirler. | Pandemi dönemi ile birlikte oluşan eğitimsel eksikliklerin giderilmesinde büyük rol oynarlar. |
Etüt Öğretmeni Kimlerle İletişim Halinde Olur? | Öğrencilerle doğrudan iletişim halinde olmakla birlikte ailelerle de iş birliği yapar. | Öğrencinin akademik ve sosyal gelişimini desteklemek için aileyle düzenli iletişim halinde olur. |
Etüt Öğretmeninin Çalışma Saatleri | Bu genellikle okul sonrası saatlerde olduğu gibi, okul öncesi saatlerde de olabilir. Ayrıca hafta sonları da olabilir. | Sınav dönemlerinde ekstra saatler çalışabilir. |
Etüt Öğretmeninin Etkinliklerinin Çeşitliliği | Öğrenmeyi daha eğlenceli hale getirecek aktiviteler geliştirir ve uygular. | Aktiviteler genelde öğrencinin ilgi alanlarına ve okul müfredatına uygundur. |
Öğrencilere Rehberlik Etme | Boş zamanlarını etkin bir şekilde değerlendirebilmeleri için öğrencilere rehberlik yapar. | Bu, öğrencinin bireysel ve sosyal gelişimini destekler. |
Kültürel ve Sosyal Gelişim | Etüt öğretmeni, öğrencinin kültürel değerlere paralel sosyalleşmesine katkıda bulunur. | Bu, öğrencinin sosyal becerilerini ve kültürel farkındalığını artırır. |
Etüt merkezlerinde ve dershanelerde çalışarak öğrencilerin eğitim senelerinde takviye ders veren öğretmenlere etüt öğretmeni adı verilmektedir. Etüt öğretmeni okul derslerine yardımcı eğitim vermenin yanı sıra daha sıklıkla sınav hazırlığında destek olmaktadır. Konu anlatımının yanı sıra öğrencilerin karşılaşabilecekleri bütün soru tiplerini görmeleri adına oldukça fazla örnek soru çözmekle yükümlü olan kişilerdir.
Tüm bunları göz önünde bulundurduğumuzda etüt öğretmenleri sınav hazırlığı sürecinde çok büyük öneme sahiptir. Etüt öğretmeninin aylık kazancı çalıştıkları merkeze göre değişkenlik gösterebilir. Çünkü her merkezin iş hacmi farklıdır ve öğrencilerden aldıkları ücret farklı olabilir.
Yazımızda oldukça kutsal olan öğretmenlik mesleği içinde etüt öğretmenliği unvanına sahip öğretmenlerimizden bahsedeceğiz. Etüt öğretmeni nedir? Etüt öğretmeni ne iş yapar? Gibi merak ettiğiniz sorulara ışık tutacağız.
Etüt Öğretmeni Nedir?
Okul müfredatına uygun olacak şekilde öğrencilere okul sonrası destek eğitimi veren kişilere etüt öğretmeni denmektedir. Öğrencilerin derslerine yardımcı olarak odaklanma kabiliyetlerini arttırmalarını sağlayan etüt öğretmeni, ilgi alanlarına uygun aktiviteler düzenleyerek çocuklar için huzurlu bir ortam oluşmasını sağlar.
Öğrenci okula gitmeden önce ya da okul dersleri tamamlandıktan sonra dersleri ile ilgili ön hazırlık ya da ders tekrarı yaptıran etüt öğretmeni, okulda öğretmenler tarafından anlatılan derslerin pekiştirilmesine yardımcı olur. Çocukların okul öncesi ya da okul sonrasında zamanlarını çok daha verimli şekilde geçirmelerini sağlayan bu meslek çalışanları, aynı zamanda dersleri destekleyen aktiviteler belirleyerek, öğrenme sürecini daha eğlenceli hale getirmeye çalışır.
Etüt öğretmeni olmak isteyen kişiler üniversitelerin dört yıllık eğitim veren sınıf öğretmenliği, branş öğretmenliği, okul öncesi ve anaokulu öğretmenliği bölümlerinden mezun olması gerekir. Mezun olduğunuz okula uygun olacak şekilde etüt eğitim merkezlerinde okul derslerine destek olmak amacıyla eğitim vermek üzere çalışmaya başlayabilir.
Etüt Öğretmeni Ne İş Yapar?
Bir ülkenin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesinde oldukça önemli bir rol üstelenen etüt öğretmeni, öğrenciye yol gösterici olmak ve bilgiyi öğrencinin bulmasını sağlamakla yükümlü kişidir. Etkili bir eğitim ortamı oluşturarak öğrenme sürecini kolaylaştıran etüt öğretmeninin diğer görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Okul öncesi ya da sonrası öğrencilere okul müfredatıyla uyumlu destek eğitimi verir. Ödevlerini yapması sırasında yardımcı olur.
Boş zamanları etkin bir şekilde değerlendirebilmesi için rehberlik yapar.
Aile ile iş birliği yaparak öğrencilerin tüm gelişimlerini destekler.
Öğrencilerin öğrenme süreçlerini kolaylaştırmak amacıyla aktiviteler ve yeni öğrenme metotları geliştirir.
Öğrencinin kültürel değerlere paralel olacak şekilde sosyalleşmesine katkıda bulunur.
Öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırma sırasında da önemli bir role sahiptir.
Etüt Öğretmeni Maaşları
Küresel yaşanan salgın hastalık nedeniyle 2020 Mart ayından itibaren her birimiz evlerimizde izole bir şekilde yaşamaya başladık. Okullar bir kapanıp, bir açıldığı için öğrenim süresinde bölünmeler yaşandı. Uzaktan eğitim imkanı sağlanarak her ne kadar kayıplar telafi edilmeye çalışılsa da uzaktan eğitim örgün eğitimin yerini çok da tutamadı. Durum böyle olunca öğrencilerin sınav sürecindeki eksikleri de gözle görülür bir şekilde artmaya başladı.
Sınav hazırlığı sürecinde öğrencilerimize gerek etüt merkezleri, gerek dershaneler, gerekse özel dersler ile takviye eğitim olanaklarını araştırdık. Ancak bu yıl herkesin her zamankinden daha fazla desteğe ihtiyacı olacak gibi duruyor. Bu nedenle etüt öğretmenlerini oldukça zorlu bir süreç bekliyor. Çünkü öğrencilerin pandemi dönemi ile birlikte eksikleri çok arttı. Verdikleri emekler göz ardı edilemeyecek kadar büyük olan öğretmenlerimizin hem sorumlulukları hem de kaygıları çoğaldı.
Okula yardımcı ders veren etüt öğretmenleri genellikle sınava hazırlar. Daha az kişili ve teknik malzemeleriyle daha donanımlı olan sınıflarda eğitim imkanı sağlanır. Dolayısıyla öğrencinin dersten aldığı verimde artış gözlenir. Peki, etüt öğretmeni ne kadar kazanır? Etüt öğretmeni kazancı özellikle çalışılan kuruma göre değişkenlik göstermektedir. Etüt öğretmenlerinin çalıştıkları merkeze bağlı olarak aldıkları sorumluluklar da göz önünde bulundurularak maaş planlaması yapılır. Öğretmenin tecrübesi maaşını etkileyen önemli unsurlardandır. Ama bir etüt öğretmeninin maaşını genellikle çalıştığı kurumun fiyat politikası belirler. Bir etüt öğretmeni ne kadar kazanır, inceleyelim.
İş hayatına yeni başlamış bir etüt öğretmeni 3.000 TL maaş elde edebilmektedir.
Uzmanlık, tecrübe ve kıdemle ortalama 5.000 TL’ye kadar kazanç sağlayabilirler.
Bu alanda alınan en yüksek maaş ise 6.500 TL ye kadar çıkmaktadır.
Etüt Öğretmeni Nasıl Olunur?
Etüt öğretmeni olmak isteyen kişiler için öğretmenlik diplomasına sahip olmak gerekir. Her ne kadar bazı etüt merkezleri öğretmen olmayan kişilerin dahi çalışmasına müsaade ettiyse de etik bir durum asla değildir. Bunun için öncelikle 4 yıllık lisans eğitiminin tamamlanması gerekir. Bunun için ilgili her hangi bir branştan mezun olmak gerekir. Hangi alandan mezun olduysa ona uygun olan branşta hizmet verir. Matematik öğretmenliği mezunu olan kişiler matematik öğretmeni olarak, coğrafya öğretmenliği mezunu olan kişiler coğrafya öğretmeni olarak, fen bilgisi öğretmenliği mezunu olan kişiler ise fen bilgisi öğretmeni olarak görev yapmaktadır.
Öğretmenlik bölümlerinden birini tamamlayan kişilerin etüt öğretmeni mi olarak çalışacağı, kamu öğretmeni olarak çalışacaklarına kendileri karar vermelidir. Etüt öğretmeni olmak isteyen kişiler, etüt merkezlerine ya da dershanelere başvuru yapmalı ve kendilerini bu alanda geliştirmeye devam etmelidir. Özel ders vermek etüt öğretmenliğine atılan ilk adımlardan biri sayılabilir. Etüt öğretmenleri çoğunlukla sınav hazırlığı yapmaktadır ve özel ders öğretmeni de genellikle aynı şekilde sınav hazırlığı yapar. Bu sebeple özel ders vermek etüt öğretmeni olmak isteyenler için güzel bir tecrübe olabilir.
Kamuda görev yapmak isteyen kişiler KPSS sınavlarına hazırlık yapmalıdır. Çünkü kamuda görev almak için ne kadar iyi olduğunuz ve derslerinizi ne kadar iyi anlattığınız değil katıldığınız sınavdan elde ettiğiniz puan önemlidir. Sınavdan elde ettiğiniz yüksek puana göre atamanız gerçekleşecek ve işe başlayabileceksiniz. Öğretmenler yaşam boyu kendini geliştirmeye devam etmelidir. Bu durum hem kendileri hem de öğrencileri için oldukça önemlidir.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.