Matematik Öğretmenliği Bölümü
Bölüm Özellikleri | Bölümün Amaçları | İş İmkanları |
---|---|---|
Sayısal düşünme becerisi, net iletişim, hoşgörü, sevecenlik ve sabır gerektirir. | Öğrencileri teorik ve mesleki bilgi yönüyle iyi yetiştirmek, çağının teknolojisine ayak uyduran nitelikli matematik öğretmeni olmalarını sağlamak | Devlet ve özel okullar, özel eğitim merkezleri, kurslar, akademik kariyer, idari kadro, ALES/KPSS kursları, özel ders verme |
Her seviyedeki öğrenciye hitap edebilme, teknolojiye ayak uydurma ve yeni eğitim metotları geliştirme kabiliyeti gerektirir. | Farklılıkları gözlemleyebilme ve bireysel gelişim için yönlendirme yapabilmeyi öğretmek | İlköğretim, Anadolu liseleri, fen liseleri, meslek liseleri, genel liseler, çıraklık eğitim merkezlerinde eğitim verme |
Alan eğitimi, mesleki eğitim ve genel kültür dersleri içerir. | Matematik öğretimi için gerekli materyal geliştirme ve uygulama, sınav hazırlama ve değerlendirme bilgi ve becerisi kazandırmak | Sınav hazırlama ve değerlendirme alanında uzmanlaşma |
Öğrencinin aktif olduğu, öğretmenin sınıfı yönetebildiği bir öğrenme sürecini destekler. | Öğrencilere seviyelerine uygun bilgi ve beceri kazandırmak ve öğrenme sürecini motive etmek | Öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerini izlemek ve aileleri bilgilendirmek |
Öğrencilere karşı ilgi ve sabır gerektirir, bu durum matematik öğretmenini diğer branş öğretmenlerinden ayırır. | Öğrencilere matematiksel kavram, terim ve formülleri öğretmek ve dersin anlaşılmasını ve sevilmesini sağlamak | Öğrencilerin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak ders içeriğini zenginleştirmek ve müfredata uygun eğitim planı hazırlamak |
Mezunlarına geniş bir kitleye eğitim verebilme yetisi kazandırır. | İlköğretimden liseye kadar tüm seviyedeki öğrencilere matematik eğitimi verebilmeyi hedefler | Araştırmayı, öğrenmeyi, geliştirmeyi seven öğretmenler yüksek lisans, doktora yaparak akademik kariyerde ilerleyebilir. |
Öğrencilere seviyelerine uygun matematik dersi tasarlayabilme yeteneği kazandırır. | Yeni öğretim materyalleri tasarlamak, öğrencilere ilgi ve beceri kazandırmak | Öğretmenler meslek hayatında gösterdiği özveri, başarı ile ileriki yıllarda idari kadroya geçiş yapabilir. Müdür veya müdür yardımcısı olabilir. |
Toplumun geleceğini öğretmenlerimiz inşa eder. | Geleceğin doktorları, avukatları, hakimleri, mimarları, mühendisleri, idarecileri kıymetli öğretmenlerimizin ellerinde yetişir. | ALE/KPSS kurslarında eğitim verebilir. |
Bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak ders içeriğini zenginleştirebilme yeteneği gerektirir. | Öğrencilere seviyelerine uygun bilgi ve beceri kazandırmak. | Bireysel özel ders vererek de çalışabilir. |
Matematik dersinin saati diğer derslere göre daha fazla. Bu demek oluyor ki bir okulda diğer branşlara göre daha fazla matematik öğretmeni olmalı. | Matematik dersinin öğrenciler tarafından anlaşılması ve sevilmesinde matematik öğretmenlerine büyük rol düşer. | İlköğretim, Anadolu liseleri, fen liseleri, meslek liseleri, genel liseler, çıraklık eğitim merkezleri gibi tüm eğitim kurumlarında matematik öğretmeni olarak çalışabilir. |
matematik öğretmenliği okumak isteyenlerin sayısal düşünme becerilerine sahip, bu alana karşı ilgili ve başarılı olmaları beklenir. bunlara ek olarak sahip olduğu bilgi birikimini, düşüncelerini başkalarına net bir şekilde aktarabilmeli. i̇nsanlarla iyi iletişim kurabilmeli, çevresine karşı hoşgörülü, öğrencilere karşı sevecen ve sabırlı olmalıdır.
Geriye dönüp baktığımızda, hayatımızın her safhasında matematik ile haşir neşir olduğumuzu görürüz. Bu yüzden matematik bizim için kaçınılmaz bir derstir. Ancak çeşitli sebeplerden dolayı bazı öğrencilerin matematik dersine karşı önyargılı olduğunu görürüz. Bu önyargının kırılmasında, matematik dersinin öğrenciler tarafından anlaşılması ve sevilmesinde matematik öğretmenlerine büyük rol düşer.
Bir matematik öğretmeninin her seviyedeki öğrenciye hitap edebilmesi, teknolojiye ayak uydurarak yeni eğitim metotları geliştirmesi gerekir. Matematik dersinde öğrenme sürecinde öğrencilerin aktif olması çok önemlidir. Öğretmenin sınıfı yönetebilme kabiliyeti burada devreye girer. Öğrencilerin farklılıklarını gözlemleyebilmeli ve bireysel gelişimleri için yönlendirmelerde bulunmalıdır.
Sizlere matematik öğretmeninin sahip olması gereken özelliklerden ana hatları ile bahsettim. Peki matematik öğretmeni olmak için ne yapmak gerekir? Eğitim Bilimleri fakültesi matematik öğretmenliği bölümünden mezun olmak gerekir. Bu bölüme sayısal puanla giriş yapılır ve 4 yıllık bir eğitim- öğretim süreci mevcuttur. Gelin beraber matematik öğretmenliği bölümü hakkında daha detaylı bilgi sahibi olalım.
Matematik Öğretmenliği Bölümü Nedir?
Matematik öğretmenliği bölümü öğrencilerini, teorik ve mesleki bilgi yönüyle iyi yetişmiş, çağının teknolojisine ayak uyduran, nitelikli bir öğretmen olarak mezun etmeyi hedefler. İlköğretim ve lise düzeyindeki öğrencilere matematik dersini verecek öğretmenler bu bölümde yetişir. Bu bölümde 4 yıllık eğitim- öğretim sürecinde alan eğitimi, mesleki eğitim ve genel kültür dersleri verilir.
Matematik alan bilgisinin yanında matematik öğretimi için gerekli materyal geliştirme ve uygulama, sınav hazırlama ve değerlendirme gibi konularda bilgi ve beceri kazandırma amaçlanır. Matematik öğretmenliği bölümünden mezun olan bir öğretmenin genel sorumlulukları şunlardır:
Matematiksel kavram, terim ve formülleri öğretmek.
Eğitim vereceği grubun seviyesini göz önünde bulundurarak müfredata uygun eğitim planı hazırlamak, uygulamak.
Öğrencilere seviyelerine uygun bilgi ve beceri kazandırmak.
Öğrencilerin derse karşı ilgilerini artırmak için öğretim materyalleri tasarlamak.
Öğrencilerin akademik ve sosyal gelişimlerini izlemek ve aileleri bilgilendirmek.
Öğrencilerin bireysel farklılıklarını göz önünde bulundurarak ders içeriğini zenginleştirmek.
Matematik öğretmenliği bölümü nedir, neyi amaçlar? Öğrenciye neler kazandırır? Bu sorulara cevap bulduğumuza göre, iş imkanları hakkında bilgi edinmeye ne dersiniz?
Matematik Öğretmenliği İş İmkanları Nelerdir?
Matematik öğretmenliği, diğer branş öğretmenliklerine göre çok daha fazla iş imkanına sahip. Bunun birkaç sebebinden bahsedelim. Matematik dersinin saati diğer derslere göre daha fazla. Bu demek oluyor ki bir okulda diğer branşlara göre daha fazla matematik öğretmeni olmalı. Diğer bir sebep de öğrencilerin en çok zorlandığı branş olduğu için okul dışında takviye alma ihtiyacı duyulması. Ayrıca matematik öğretmenliği bölümünden mezun olanlar ilköğretimden liseye kadar tüm seviyedeki öğrencilere eğitim verebilir.
İlköğretim, Anadolu liseleri, fen liseleri, meslek liseleri, genel liseler, çıraklık eğitim merkezleri gibi… Yani bu bölümden mezun olanların hitap ettiği kitle geniş. Bu da çok fazla iş imkanı demek oluyor. Peki bu iş imkanları neler?
İş imkanları arasında ilk sırada Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı devlet okulları var.
Ardından yine Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel okullar, özel eğitim merkezleri, kurslar büyük iş imkanı sağlıyor.
Araştırmayı, öğrenmeyi, geliştirmeyi seven öğretmenler yüksek lisans, doktora yaparak akademik kariyerde ilerleyebilir.
Öğretmenler meslek hayatında gösterdiği özveri, başarı ile ileriki yıllarda idari kadroya geçiş yapabilir. Müdür veya müdür yardımcısı olabilir.
Matematik öğretmeninin bir başka çalışma alanı ise ALES, KPSS kurslarıdır.
Bir iş yerinde çalışabildiği gibi bireysel özel ders vererek de çalışabilir.
Matematik öğretmenliği bölümünü, iş imkanlarını genel hatlarıyla inceledik. Şimdi de bu bölümden mezun olanlar ne iş yapar birlikte inceleyelim.
Matematik Öğretmenliği Mezunları Ne İş Yapar?
Öncelikle şunu söylemek isterim: Hangi mesleği yaparsak yapalım, işimizi en iyi şeklide yapmalıyız. Ancak öğretmenlik mesleğinde sorumluluk daha fazla. Bir öğretmenin her yönüyle topluma örnek olacak davranışlara sahip olması gerekir. Toplumun geleceğini öğretmenlerimiz inşa eder.
Geleceğin doktorları, avukatları, hakimleri, mimarları, mühendisleri, idarecileri kıymetli öğretmenlerimizin ellerinde yetişir. Bu mesleği yaparken bu bilinçle hareket etmek gerekir.
Matematik öğretmenliği mezunları, Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda ilköğretim ve lise öğrencilerine matematik öğretmenliği yapar.
Ders verdiği öğrencilerini yakından tanır. Öğrencisinin gerek akademik hayatında gerek sosyal hayatında karşılaştığı problemlerde ona destek olur. Gerekli gördüğü zamanlarda öğrencilerini Rehberlik ve Psikolojik Danışmalık servisine yönlendirir.
Her şeyden önce sergilediği tutum ve davranışlarla matematiği öğrencilere sevdirmeli.
Müfredata uygun hazırladığı plan çerçevesinde vermesi gereken bilgi ve becerileri öğrenciye kazandırmalı.
Matematik öğretmenliği mezunları, öğrencilerin yeteneklerini keşfedebilecekleri etkinlikler düzenlemeli. Öğrencilerin yeteneklerini geliştirmelerini desteklemeli.
Matematik öğretmenliği mezunları, diğer branşlarla iş birliği içinde çalışmalı. Öğrenciyi hayata hazırlamalı.
Matematik öğretmenliği mezunları, dersinin içerisinde evrensel ve ahlaki değerleri öğrencilerine vermeli. En başta davranışlarıyla örnek olmalı.
Bir öğretmenin bol bol okuması, araştırması, öğrenmesi ve kendisini geliştirmesi gerekir. Öğrencilerini, toplumun sürekli tüketen değil üreten kısımda olmaları için desteklemeli.
Matematik Öğretmenliği Dersleri Nelerdir?
Matematik öğretmenliği bölümünde alan derslerinin yanında matematik öğretimi dersleri, mesleki eğitim dersleri ve uygulama dersleri de vardır. Dersler üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir. Ben genel olarak dersleri kısaca belirteyim:
Eğitim bilimine giriş
Soyut matematik
Atatürk ilke ve inkılapları tarihi
Yabancı dil ders grubu
Genel fizik
Analiz
Tük dili
Lineer cebir
Gelişim psikolojisi
Bilgisayar
Olasılık ve istatistik
Analitik geometri
Diferansiyel denklemler
Cebir
Kompleks analiz
Topoloji
Geometri
Fonksiyonel Analiz
Matematik yazılımları
Sınıf yönetimi
Rehberlik
matematik eğitiminde araştırma yöntemleri
Öğrenme ve öğretme kuram ve yaklaşımları
Matematik dersi öğretim programı
Ölçme ve değerlendirme
Özel öğretim yöntemleri
Seçmeli dersler
Okul deneyimi- öğretmenlik uygulaması
Son yıl okul deneyimi-öğretmenlik uygulaması adıyla staj dersleri var. Matematik öğretmenliği derslerini incelediyseniz taban puanı ve sıralamalarına bakalım.
Matematik Öğretmenliği Taban Puanları ve Sıralamaları Nelerdir?
Ülkemizde eğitim veren çok fazla üniversite olduğu için burada hepsini paylaşmam yazıyı çok uzatabilir. Birkaç tanesini sizlerle paylaşarak taban puanı ve sıralaması hakkında bilgi sahibi olmanızı istiyorum.
Üniversite | Bölüm | Taban Puan | Sıralama |
---|---|---|---|
Boğaziçi Üniversitesi | Matematik Öğretmenliği (İngilizce) | 447,04984 | 32044 |
Orta Doğu Üniversitesi | Matematik Öğretmenliği (İngilizce) | 442,86076 | 34593 |
Hacettepe Üniversitesi | Matematik Öğretmenliği | 430,34273 | 42741 |
Gazi Üniversitesi | Matematik Öğretmenliği | 417,49392 | 51595 |
Dokuz Eylül Üniversitesi | Matematik Öğretmenliği | 415,58054 | 52990 |
Marmara Üniversitesi | Matematik Öğretmenliği | 414,81658 | 53531 |
Balıkesir Üniversitesi | Matematik Öğretmenliği | 401,76180 | 63318 |
Yıllardır sahalarda matematik öğretmenliği yapan birisi olarak sizlerle bilgilerimi paylaştım. Gelin öğrendiklerimizi bir gözden geçirelim.
Ankara’da doğdu. Uludağ Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi ve Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi bölümlerinden mezun oldu. Medya sektörü ve yayınevlerinde editörlük yaptı.