AnasayfaBlogBilgisayar İşletmenliği Nedir?
Meslekler

Bilgisayar İşletmenliği Nedir?

03 Mart 2020
Gözlük ve pembe gömlek giyen bir kadının yakın çekimi. Saçları sarıdır ve gözleri büyük camların arkasında gizlidir. Dudakları hafifçe ayrılmış ve çenesi aşağı doğru eğilmiştir. Ön planda göğsü ve arka planda siyah beyaz bir logo görülüyor. Uzaklara bakıyor, derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Arka plandaki metin beyaz ve arka plan siyahtır.
KonuAçıklamaÖnemli Notlar
Bilgisayar İşletmenliğiKurumdaki bilgi işlem alanındaki işlerden sorumludur. Bilgisayar bakım ve onarımları gerçekleştirir.Teknolojinin yaygınlaşması ile önemi artmıştır.
Bilgisayar İşletmenliği KurslarıBilgisayar işletmeni yetiştirmek amacıyla MEB onaylı kurslar verilmektedir. Online eğitimler de bulunmaktadır.Sertifikanın MEB onaylı olmasına dikkat edilmelidir.
Bilgisayar İşletmeni GörevleriTeknik bakım ve onarımlardan, veri aktarımına, site güncellemelerinden, program düzenlemelere kadar çeşitli görevleri bulunur.Bilgisayar işletmenlerinin ofis programlarına hakim olması beklenir.
Bilgisayar İşletmenliği SertifikasıKursu ve sınavları başarı ile bitirenler sertifika almaya hak kazanırlar.Her kurumdan alınan sertifika geçerli olmayabilir, MEB onaylı olmasına dikkat edilmelidir.
Bilgisayar İşletmenliğinin ÖnemiAkıcı ve düzensiz iş süreçlerinde bilgisayar işletmenlerinin önemi büyüktür.Bilgisayarı iyi düzeyde kullanabilme yeteneği, bilgisayar işletmenleri için önemlidir.
Bilgisayar İşletmeni YetenekleriMicrosoft Office programlarına hakim olması, doküman hazırlama, dilekçe yazma, başvuru formu hazırlama gibi işlemleri yapabilmesi beklenir.Verilerin dijital ortama aktarılması ve site güncellemeleri de bilgisayar işletmeninin görevleri arasındadır.
Bilgisayar İşletmeni EğitimleriResmi ya da özel kurumların ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli kurslar verilmektedir.Eğitimlerin standartlara uygun olması önemlidir.
Kurumlar için Bilgisayar İşletmenliğiBirçok işlem için bilgisayar olmazsa olmazdır. İşlerin aksamaması için düzenli bakım ve onarım gereklidir.Bu nedenle bilgisayar işletmenine ihtiyaç duyulmaktadır.
Private Sektörde Bilgisayar İşletmenliğiÖzel sektörde de bu meslek grubuna büyük ölçüde ihtiyaç vardır.İşverenler bilgisayar işletmenlerinin ofis programlarına hakim olmasını bekler.
Online Bilgisayar İşletmenliği Eğitimleriİnsanlar zaman ve mekan zorunluluğu olmaksızın istedikleri eğitimleri alabilmektedirler.Aldıkları sertifika geçerliliğini ve sitelerin güvenilirliğini araştırmaları gerekir.

Bilgisayar işletmenliği günümüzün ihtiyaç duyulan meslekleri arasındadır. diğer adı bilgisayar operatörü olarak bilinmektedir. genel bir iş tanımıyla bilgisayar işletmenleri, kurumdaki bilgi işlem alanındaki işlerden sorumludur. teknolojinin hayatımızın her yerine yayılması bu meslek grubunu ön plana çıkarmakta ve kurumlarda iş istihdamı yaratmaktadır.

Artık kamu kurum ve kuruluşlarında birçok işlem için bilgisayar, olmazsa olmaz konumdadır. Bu nedenle işlerin aksamaması için bilgisayarların düzenli bakım ve onarımının yapılması bir zorunluluktur. Bu zorunluluk bilgisayar işletmeni elemanlara ihtiyaç duyulmasını sağlamaktadır.

Aslında sadece kamu kurum ve kuruluşlarda değil özel sektörde de bu meslek grubundaki kişilere büyük ölçüde ihtiyaç vardır. Bu nedenle nitelikli eleman yetiştirmek adına MEB onaylı bilgisayar işletmenliği kursları açılmıştır.

Bilgisayar İşletmenliği Kursu

Resmi ya da özel kurumların bilgisayar işletmeni ihtiyaçlarını karşılamak adına çeşitli kurslar verilmektedir. Bu kursların bünyesinde, gelişen teknoloji ve yenilenen bilgisayar bilimlerine uygun standartta eğitimler verilmektedir. Kursu ve sınavları başarılı şekilde bitirmeniz sonucu sertifika almaya hak kazanırsınız. Özellikle halk eğitim merkezlerinde MEB onaylı bilgisayar işletmenliği kursları verilmektedir.

Halk eğitim bünyesindeki bu kurslar oldukça talep görmektedir. Ama bilgisayar işletmenliği kursunun halk eğitim merkezlerinden alınması gibi bir zorunluluk bulunmamaktadır. İsterseniz birçok özel kurumda bu kursu bulabilirsiniz. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta var.

Alınacak sertifikanın MEB onaylı olmasına önem gösterilmelidir. Çünkü her kurumdan alınan sertifika resmi ve özel kurumlarda geçerli olmayabilir. Bu nedenle kurs alacağınız yeri araştırmalı ve eğitim sonunda elde edilecek sertifikanın geçerlilik derecesini öğrenmelisiniz. Bunu sürecin başında yapmanız önemli. Aksi halde hem boşa vakit kaybeder hem de başvuracağınız iş imkânını kaçırabilirsiniz.



Eğer zaman sıkıntısı yaşıyorsanız teknolojinin sunduğu imkânları değerlendirebilirsiniz. Günümüzde birçok sitede online eğitimler verilmektedir. Bu sayede insanlar zaman ve mekan zorunluluğu olmaksızın istedikleri eğitimleri alabilmektedir. Elbette ki sertifika geçerliliğini araştırdıktan ve sitelerin güvenilirliğini saptadıktan sonra bu kurslara başvurmalısınız. Enstitü de online eğitim veren kurumlardan biridir.

Eğitimlerinin sonunda verdiği sertifikalar resmi ve özel kurumlarda geçerlidir. Ayrıca sertifikaların uluslararası geçerliliği de bulunmaktadır. Enstitü bünyesinde henüz bilgisayar işletmenliği eğitimi olmasa da bu eğitimin açılması planlanmaktadır. Yazılım ve Bilişim Eğitimleri kategorisinde açılacak olan bu eğitimin de diğer eğitimler gibi kaliteli olacağından hiç şüpheniz olmasın.

Bilgisayar İşletmeni Ne İş Yapar?

İşletmelerdeki bilgi işlem personelinin kamudaki karşılığı bilgisayar işletmenliğidir denebilir. Genel olarak görevi yazılımsal ve donanımsal sorunların giderilmesi olsa da ek görev tanımlamaları da bulunmaktadır. Yani bilgisayar işletmenleri sanılanın aksine sadece bilgisayar ile ilgili sorunlarla ilgilenmez.

Bilgisayar işletmenlerinin özellikle ofis programlarına hakim olması işverenlerce beklenir. Ayrıca bilgisayar işletmenleri dosyaların dijital ortama aktarılmasını da gerçekleştirmelidir. Kurumun internet sitesi ile alakalı değişiklikleri de güncellemek de onun görevidir. Özet halinde bilgisayar işletmeni kişilerin görevleri şöyle sıralanabilir:



  • Kurumdaki bilgisayarların teknik bakım ve onarım işlerinden sorumludurlar.

  • Hafif donanımsal sorunları kendileri giderirler. Ancak büyük sorunlar için arıza kaydı oluşturup çözülmesini sağlarlar.

  • Yazılı ve basılı haldeki verilerin dijital ortama aktarılması ile ilgilenirler.

  • Kurumun sitesi için veri girişi işlemlerini yaparlar.

  • Kurumun kullandığı programlar varsa bunları öğrenirler. Kuruma fayda sağlayacak düzenlemeler oluşturup kuruma rapor ederler.

  • Sorumluluğundaki bilgisayar ve diğer teknik donanımın çalışır hale gelmesini sağlarlar.

  • Mevcut sistem arızalarını gidermekle yükümlüdürler.

  • İlgili departman tarafından kendisine atanan teknik görevleri yerine getirmek de vazifeleri arasındadır.

  • Departman yöneticisi tarafından belirlenen metin, fotoğraf vb. belgelerin düzenli kayıt altına alınmasını sağlarlar.

  • Kendisine verilen konu hakkında sunum hazırlarlar.

  • Bilgisayar donanımını ve yazılımlarını güncel tutarlar.

  • Ayrıca bilgisayar işletmeni kişiler çok iyi derecede Microsoft Office programlarına hakim olmalıdır. Çünkü doküman hazırlama, dilekçe yazma, başvuru formu hazırlama, sunum hazırlama gibi işlemleri pratik şeklide yapabilmesi gerekmektedir.

  • Bilgisayar işletmenlerinin gerekli program ve yazılım bilgileri yanında bilgisayarı iyi düzeyde kullanabilmesi de önemlidir.

  • Bilgisayar işletmenleri, kurumun bilgi işlem kapsamına giren tüm sorunları ile ilgilenirler.   

İlgili eğitim: Ms Office Sertifika

Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası Ne İşe Yarar?

Bilgisayar işletmenleri, kurumdaki bilgisayarların bakımını ve düzenlemesini yapar. Bir diğer tabirle onarım ve bakım elemanı olarak da bilinirler. Teknoloji çağının bir gerekliliği olarak tüm kurumlarda bilgisayar olmazsa olmazdır. Bu nedenle aksamayan bir hizmet vermek adına özel ya da resmi kurumlar, bilgisayar işletmenine ihtiyaç duyarlar.

Elbette ki bu işletmenlerin bilgisayar bilirlik düzeyleri ve pratikliği önemlidir. İşte bilgisayar işletmenliği sertifikası, sizin bilgisayar bilginizin kanıtı niteliğindedir. Bu sertifika, iş başvurularında size kapıları açan bir anahtara dönüşebilir. Kamu kurum ve kuruluşlara Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir sertifika ve yeterli KPSS puanı ile bilgisayar işletmeni atamaları yapılmaktadır.

Resmi kurumlara bilgisayar işletmeni olarak atanabilmek için MEB onaylı sertifika şartı bulunmaktadır. Ancak öğrenim süresince 6225 koduna denk gelen bilgisayar dersini almış olanlar şanslılar. Çünkü bu dersi almış olanların sertifika almalarına gerek yoktur. Başvurdukları kuruma, bu dersi aldıklarına dair belgelendirme yapmaları yeterli kabul edilmektedir.

Tabii bu KPSS ile atama durumunda geçerlidir. Bu konuda özel sektör için net bir şey söylemek oldukça zor. İstenen şartlar, şirketler arası farklılık gösterebilir. Ama güvenilir bir yerden elde edilmiş bir sertifikanın, iş başvurusu yapan adaylar arasında sizi öne çıkarması daha kolay olacaktır.

Ayrıca bilgisayar işletmeni olmasanız da bu sertifika size avantaj sağlayabilir. Nasıl mı? Bu sertifikaya sahip olması, bazı kamu çalışanlarının maaşlarına bir miktar ücret artışı olarak yansıtılmaktadır. Tıpkı yabancı dil bilen devlet memurlarının maaşına bir miktar ek ücret eklenmesi gibi bir durumdur. Çalıştığınız kurumla ilgili araştırmalar yaparak bu durum hakkında bilgi alabilirsiniz.

Bilgisayar İşletmeni Nerelerde Çalışabilir?

Günlük yaşamında ya da iş yaşamında bilgisayar kullanan ya da kullanmak isteyenler, bilgisayar işletmenliği kursuna katılabilirler. Bu sayede teklif, raporlama, sunum, makale ve internet kullanma gibi işleri öğrenirler. Bilgisayar kullanımı üzerine pratiklik kazanırlar. Peki, bilgisayar işletmeni olarak atanmak ya da özel kurumlarda çalışmak için sertifika yanında hangi şartlar sağlanmalıdır? Özel ve resmi kurumların şartlarında değişiklik olabilmekle birlikte bilgisayar işletmeni olmak isteyen kişilerden beklenenler şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

  • Kadronun istediği eğitim şartını taşıyor olmak,

  • Akıl sağlığı yerinde olmak,

  • Kamu haklarından mahrum bırakılmamış olmak,

  • Güvenlik soruşturması olumlu çıkmak,

  • Rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, hileli iflas, güveni kötüye kullanmak gibi nedenlerden dolayı hüküm giymemiş olmak,

  • Anayasaya aykırı gelmemiş olmak,

  • Kasten suç işlememek,

  • En az lise mezunu olmak

  • Gerekli teknik donanıma sahip olmak,

  • Ekip çalışmasına yatkınlık göstermek,

  • Öz disiplin sahibi olmak,

  • İş önceliklendirme ve zaman yönetimi gibi organizasyonel beceriler göstermek,

  • Erkek adaylar için askerlik yükümlülüğü bulunmamak; görevini yapmış, tecil ettirmiş ya da muaf olmak.

  • MEB onaylı bilgisayar işletmenliği sertifikasına sahibi olmak

  • Memur statüsünde atanmak isteyenler için KPSS sınavından yeterli puan almış olmak

İlgili eğitim: Etkili Zaman Yönetimi Eğitimi

Bilgisayar işletmeni sertifikası olanlar gerekli şartları sağlıyorsa KPSS sınavından yeterli puanı alarak atanabilirler. Bu şekilde devlet memuru haklarına sahip olurlar. Ya da isteyen özel kurumlarda çalışabilir. Bilgisayar işletmenlerinin çalışabileceği başlıca yerler: 

  • Orman Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Milli Eğitim Bakanlığı  ve diğer bakanlıklar.

  • Belediyeler, Hastaneler

  • Cumhurbaşkanlığı'na bağlı kurumlar.

  • Çağrı merkezleri

  • Yazılım şirketleri ve diğer özel şirketler

Bilgisayar İşletmenliği, Kurumdaki bilgi işlem alanındaki işlerden sorumludur Bilgisayar bakım ve onarımları gerçekleştirir, Teknolojinin yaygınlaşması ile önemi artmıştır, Bilgisayar İşletmenliği Kursları, Bilgisayar işletmeni yetiştirmek amacıyla MEB onaylı kurslar verilmektedir Online eğitimler de bulunmaktadır, Sertifikanın MEB onaylı olmasına dikkat edilmelidir, Bilgisayar İşletmeni Görevleri, Teknik bakım ve onarımlardan, veri aktarımına, site güncellemelerinden, program düzenlemelere kadar çeşitli görevleri bulunur, Bilgisayar işletmenlerinin ofis programlarına hakim olması beklenir, Bilgisayar İşletmenliği Sertifikası, Kursu ve sınavları başarı ile bitirenler sertifika almaya hak kazanırlar, Her kurumdan alınan sertifika geçerli olmayabilir, MEB onaylı olmasına dikkat edilmelidir, Bilgisayar İşletmenliğinin Önemi, Akıcı ve düzensiz iş süreçlerinde bilgisayar işletmenlerinin önemi büyüktür, Bilgisayarı iyi düzeyde kullanabilme yeteneği, bilgisayar işletmenleri için önemlidir, Bilgisayar İşletmeni Yetenekleri, Microsoft Office programlarına hakim olması, doküman hazırlama, dilekçe yazma, başvuru formu hazırlama gibi işlemleri yapabilmesi beklenir, Verilerin dijital ortama aktarılması ve site güncellemeleri de bilgisayar işletmeninin görevleri arasındadır, Bilgisayar İşletmeni Eğitimleri, Resmi ya da özel kurumların ihtiyaçlarını karşılamak için çeşitli kurslar verilmektedir, Eğitimlerin standartlara uygun olması önemlidir, Kurumlar için Bilgisayar İşletmenliği, Birçok işlem için bilgisayar olmazsa olmazdır İşlerin aksamaması için düzenli bakım ve onarım gereklidir, Bu nedenle bilgisayar işletmenine ihtiyaç duyulmaktadır, Private Sektörde Bilgisayar İşletmenliği, Özel sektörde de bu meslek grubuna büyük ölçüde ihtiyaç vardır, İşverenler bilgisayar işletmenlerinin ofis programlarına hakim olmasını bekler, Online Bilgisayar İşletmenliği Eğitimleri, İnsanlar zaman ve mekan zorunluluğu olmaksızın istedikleri eğitimleri alabilmektedirler, Aldıkları sertifika geçerliliğini ve sitelerin güvenilirliğini araştırmaları gerekir
bilgisayar işletmenliği bilgisayar işletmeni bilgisayar işletmenliği kursu bilgisayar
Sağ elini başının üzerine koymuş mutlu bir kadın. Yüzünde parlak, içten bir gülümseme var ve gözleri kapalı, bu da rahatlamış olduğunu gösteriyor. Açık kahverengi saçları alnından geriye doğru taranmış ve beyaz bir bluz giymiş. Başı hafifçe sola eğik ve duruşu kendinden emin. Anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor, yüzünden neşe yayılıyor. İfadesi memnuniyet ve mutluluktan ibaret.
Tuba Uyar
Blog Yazarı

1989 Aralık doğumdur. İskenderun/ Hataylıdır. Konya Necmettin Erbakan üniversitesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Öğretmenliği (BÖTE) bölümünden mezun olmuştur. 2019 yılında Anadolu Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne başlamıştır, halen devam etmektedir. Yüz yüze İş güvenliği, online olarak içerik editörlüğü eğitimleri almıştır. Dijital İllüstratör çizimleri yapmakta ve yazar olarak çalışmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.