Endüstriyel Tasarım Bölümü
Endüstriyel Tasarım Bölümü Kavramı | Endüstriyel Tasarım Bölümü İçin Gereken Nitelikler | Endüstriyel Tasarım Bölümü İş İmkanları |
---|---|---|
Endüstriyel tasarım, bir ürünün biçim, renk, doku ve estetik unsurları ile kullanım konforu, güvenliği ve işlevselliğinin oluşturduğu bir bütündür. | Yaratıcılık, çizim yeteneği, geniş hayal gücü, mantıksal düşünme becerisi, yenilikçi fikirlere sahip olma, iyi iletişim becerisi ve ekip çalışmasına yatkınlık. | Ulaşım, medikal, elektronik, beyaz eşya, mobilya, mutfak, banyo, savunma sanayi, cam ve seramik, takı tasarım alanları. |
Endüstriyel yöntemlerle imal edilen ürünlerin kullanıcıyla ilişkisini kurar, markaların piyasada fark edilebilir olmasını sağlar. | Tasarım için resim bilgisi ve kabiliyeti, ayrıca iki ve üç boyutlu tasarımlar geliştirmekte kullanılan yazılım programlarına hakim olma. | Tasarımın her dalında faaliyet gösteren firmalar, araştırma ve geliştirme merkezleri, üniversiteler. |
Ürünün kullanıcı deneyimi ve beklentileri odaklı tasarlanmasıdır. | Sorgulama, araştırma, teknolojik gelişmeleri takip etme ve farklı disiplinlerle işbirliği yapabilme. | Reklam ajansları, film ve animasyon stüdyoları, bilgisayar oyunları tasarımı, freelance çalışma... |
Nihai kullanıcıya yönelik ürünlerin hedef kitlenin ihtiyaçları ve beğenisi gözetilerek geliştirilmesi ve üretime uygun yeni bir ürün olarak projelendirilmesi. | Kullanıcı ihtiyaçlarına dikkat, markayı ön plana çıkarma yeteneği, imalat yöntemi ve uygun malzeme seçimi hakkında bilgi. | Mimari tasarım büroları, kendi tasarım stüdyolarını kurma, özel ve devlet kurumları. |
Endüstriyel tasarım bölümü, pratik, yenilikçi ve üretime uygun tasarımlar geliştiren kişileri yetiştiren bir bölüm. | Endüstriyel tasarım bölümüne sahip olma, 2D ve 3D düşünme yeteneği, teknik çizim yetenek ve bilgisi. | Yurtdışından birçok küresel marka ve firma, araştırma ve geliştirme merkezleri, marka yönetimi. |
Endüstriyel tasarım, endüstriyel yöntemlerle imal edilen ürünlerin kullanıcıyla ilişkisini doğru şekilde kurmaya yönelik bir meslektir. Endüstriyel tasarım, bir ürünün ya da ürünün bir kısmının biçim, renk, doku, estetik gibi insan duyuları ile algılanabilen unsurları ile kullanım konforu, güvenliği, işlevselliği gibi fonksiyonel özelliklerinin oluşturduğu bütündür.
Müşteriler önce markaya sonra da ürünün tasarımına bakarak satın alıp almamaya karar verirler, dolayısıyla endüstriyel tasarım pazarlamanın en etkili aracı olarak ön plana çıkmaktadır. Günümüz şartlarında endüstriyel tasarım bir rekabet aracıdır. Markaların, piyasadaki sayısız seçenekler arasında fark edilebilir olması için tasarıma önem vermesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Müşterileri etkilemek amacıyla yaratıcılık ve teknolojiyi birleştirmek gerekir.
Endüstriyel Tasarım Bölümü Nedir?
Endüstriyel tasarım bölümü, pratik, yenilikçi ve üretime uygun tasarımlar geliştiren kişileri yetiştiren bir bölümdür. Endüstriyel tasarımcı, motorlu taşıtlar, bilimsel aletler, endüstriyel ekipmanlar, mutfak aletleri, beyaz eşya, elektronik cihazlar, ambalaj, oyuncaklar gibi birçok farklı ürün türlerinde uzmanlaşır. Tasarım sürecindeki ürün için bir stil ve işlev oluşturmaya çalışırken son kullanıcının deneyimlerine ve beklentilerine odaklanır.
Endüstriyel Tasarım, nihai kullanıcıya yönelik ürünlerin hedef kitlenin ihtiyaçları ve beğenisi gözetilerek geliştirilmesi ve üretime uygun yeni bir ürün olarak projelendirilmesidir. Tasarımcı, tasarlayacağı ürünün insanla ilişkisini kurgular. Konforlu, sağlıklı, güvenli ve kullanımı kolay bir tasarımla müşteriye iyi bir deneyim sunmayı amaçlar. Bu yüzden bir ürünün tasarlarken kullanıcıların talep ve ihtiyaçları tasarımcının ana çıkış noktasıdır.
Kullanıcı odaklı ilerleyen bir tasarım süreci, çok iyi satan, arkasındaki markaları sürükleyen ürünler üretilmesine fırsat sağlamıştır. Apple, Tupperware gibi firmalar, bu süreçlerin çok iyi yönetildiği markalardır, fark yaratan tasarımlarla bir adım önde kalmayı sağlayan bir ürün geliştirme kültürüne sahiplerdir.
Tasarımcı, kullanıcının ihtiyaçlarını karşılama konusunu ön planda tutarken aynı zamanda, tasarladığı ürünü imal ederek pazarlayacak olan işverene de rekabet avantajı sağlayacak bir farklılık sağlama amacındadır. Çok sayıda üretilecek olan endüstriyel ürünleri, imalat yöntemi, uygun malzeme ve işçilik gibi faktörleri göz önünde bulundurarak tasarlamak üzere mühendisler ve ilgili diğer sorumlularla diyalog içinde olur.
Endüstriyel tasarımcılar yapacakları çizimler, modeller ve sözel tanımlamalarla net ve rahat anlaşılır öneriler hazırlamak üzere eğitilirler.
Endüstriyel Tasarım Bölümü İçin Gereken Nitelikler Nelerdir?
Endüstriyel tasarımcılar, analitik düşünme ve sanatsal bakış açısını birleştirebilmelidir. Endüstriyel tasarım bölümünü okuyacaklar için önemli nitelikler şunlardır;
Mevcut ürünlerin daha fonksiyonel olabilmesini veya daha iyi görünebilmesini sağlayacak yaratıcılığa sahip olmak,
Çizim yeteneği,
Geniş hayal gücü,
Mantıksal düşünme becerisi, mevcut sistemleri analiz edebilmek,
Yenilikçi fikirlere sahip olmak,
İyi iletişim becerisi,
Ekip çalışmasına yatkınlık.
Tasarım için resim bilgisi ve kabiliyeti gerekir, dolayısıyla teknolojiyi de kullanarak sanat yapmış olurlar. İki ve üç boyutlu tasarımlar geliştirmekte kullanılan yazılım programlarına hakim olmalıdırlar. Endüstriyel Tasarım Bölümü, sorgulayan, araştıran, dünyayı ve teknolojik gelişmeleri takip eden, iletişim becerilerine sahip, ekip çalışması içerisinde yer alabilen ve farklı disiplinlerle işbirliği yapmaya açık tasarımcılar yetiştirmeyi hedefler.
Endüstriyel Tasarım Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bu bölümde okuyan öğrenciler;
Teknik Çizim,
Matematik,
Malzemeye Dayalı Yapım Yöntemleri,
Ürün Tasarımı,
Tasarımda Malzeme,
Bilgisayar Destekli Modelleme,
Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik,
Endüstriyel Tasarım Tarihi,
Prototip Yapım Yöntemleri,
Ürün Geliştirme Felsefesi,
Antropometrik Tasarım,
Ergonomi,
ve benzeri derslerden sorumlu olurlar.
Görsel kültür, sanat ve tasarım akımları, tasarım tarihi gibi ders konuları ile öğrencilere tasarım kültürü aktarılırken, ayrıca pazarlama, kurumsal kimlik, markaya yönelik ürün stratejisi oluşturulması, iletişim, tasarım ekonomisi ve tasarım hukuku gibi konularda da çeşitli eğitimler verilmektedir. Derslerin büyük bir kısmı uygulamaya dayalı derslerdir ve yaratıcılığı da pekiştirecek şekilde bir eğitim programı uygulanır. Bölüm derslerini başarı ile tamamlayarak mezun olanlar “Endüstriyel Tasarımcı” ünvanı alarak çalışma hayatına hazır olurlar.
Endüstriyel Tasarım Bölümü İş İmkanları Nelerdir?
Endüstriyel ürün tasarımcıları oldukça geniş bir alanda istihdam elde edebilirler. Endüstriyel Tasarımcıların çalışma alanları o kadar geniştir ki, hayatımızın her alanı demek doğru olacaktır. Ulaşım, medikal, elektronik, beyaz eşya, mobilya, mutfak, banyo, savunma sanayi, cam ve seramik, takı tasarımı, ambalaj, oyun, fuar sektörü, yiyecek, spor, aydınlatma ilk akla gelen çalışma alanlarıdır;
Endüstriyel Tasarım Firmaları,
Otomotiv Sektörü,
Beyaz Eşya Firmaları,
Tasarım Atölyeleri,
Teknoloji Firmaları,
gibi birçok sektörde iş bulabilirler. Ayrıca tasarım üzerine danışmanlık yapabilirler. Kendi tasarım ofislerini açarak proje bazlı çalışabilirler.
Endüstriyel Tasarım Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?
Endüstriyel tasarım sadece bir ürün tasarlamak değil, üretilecek olan ürünlerin aşamalarını da takip etmektir. Bu da birbirinden farklı alanlarda söz sahibi olabilecekleri anlamına gelir. Endüstriyel tasarımcılar, üretilecek ürünler için konsept ve tasarım geliştirirler. Genellikle otomobil, teknolojik cihazlar veya ev eşyaları gibi bir ürün kategorisinde uzmanlaşırlar. Yeni ürün tasarımı hakkındaki fikirlerini iletmek için yaratıcı ve inatçı olmalıdırlar.
Tasarımcı, yaratıcı düşünceyi kullanarak, estetik ve akılcı çözümler üretir. Bunu yaparken de, kullanıcı ihtiyaçlarını ve beklentilerini, üretim süreçlerini, ürün kimliğini, toplumsal değerler bütününü, küresel etkileşimin sonuçlarını ve sürdürülebilirliğin farklı boyutlarını göz önünde bulundurur. Kullanıcıların yaşadıkları problemleri araştırır, tespit eder, değerlendirir ve onlara çözüm getirmenin yollarını arar. Bulduğu çözümlerle ortaya çıkan ürünlerin ergonomisini dikkate alarak estetik bir form ile tasarlar.
Bu sırada dünyadaki trendleri, teknolojik gelişmeleri, yenilikleri takip eder, araştırır ve her zaman güncel kalmaya çalışır. Çünkü hızla gelişip yenilenen teknoloji, kullanım alışkanlıklarını ve ihtiyaçları da aynı hızla değiştirmektedir. Farklı ürünler ortaya koyabilmek için tasarımcının vizyonu bu değişime ayak uydurmalıdır.
Endüstriyel Tasarımcı Nedir?
Hem endüstri üretimi hem de yaratıcılığı birleştirme imkânı sağlayan endüstriyel tasarım alanı, ürünlerin tüketiciye ulaşmasını sağlayan bir üretim aşamasıdır. Endüstriyel tasarımda görevli olan kişilere endüstriyel tasarımcı denir. Endüstriyel tasarımcı, endüstri yöntem ve kullanımlara uygun olarak istenilen ve beklenilen şekilde endüstri ürünü üretir.
Yaratıcı bir meslek olan endüstriyel tasarım alanı, güzel sanatlara ait bir alandır. Sıklıkla kullandığımız ürünlerin, tasarım ve tasarım üretiminden sorumlu olan endüstriyel tasarımcı, özel sektörün en geniş alanlarında çalışır. Ayrıca alanın kendine ait bir bölümü olmasından dolayı da gerekli bilgi ve uygulamaları yerinde öğrenebilme olanağı vardır.
Yaratıcı meslekler arasında yer alan endüstriyel tasarım, temel olarak teknik tasarım ile ilgili bir alandır. Mühendislik, tasarım sunumu ve üretim aşamaları gibi süreçleri kapsayan alan, yaratıcı düşünce ve üretim ister. İşin içinde mühendislik ve üretim olduğu için de analiz edebilme, detay çalışabilme ve proje yönetme gibi beceriler de gereklidir. Endüstriyel tasarım alanı, günlük hayatta pratik olarak kullandığımız tüm ürünleri kapsar. Buna bağlı olarak da bir endüstriyel tasarımcı; beyaz eşyadan tutun, tıbbi cihaz tasarımına kadar tüm ürün tasarım alanlarında çalışma imkânına sahiptir. Yani geniş bir iş aralığında çalışan endüstriyel tasarımcı, çalışmak istediği alanı da kendisi belirleyebilir.
Endüstri ürün tasarımı, geniş bir alan olmasından ötürü bu alanda çalışacak personel ihtiyacı da artmaktadır. Hem yurt içi hem de yurt dışı çalışma olanağı olan bir alan olarak mezunların kendini geliştirecek iş alanlarına yönelmeleri de söz konusudur.
Endüstri ürün tasarımında; ergonomi, verimlilik, pratiklik ve güvenlik konularına dikkat edilerek tasarım sunumu gerçekleştirilir. Tasarımın kullanıcı odaklı olmasına dikkat eden endüstriyel tasarımcı, ilgili departman ya da birime danışarak da prototip hazırlıklarına başlar.
Endüstriyel Tasarımcının Görev Tanımı Neleri Kapsar?
Serbest çalışan endüstriyel tasarımcılar, çalıştıkları ürün kategorilerinde daha fazla esnekliğe sahiptir. İmalatçılara hizmet veren tasarımcılar ise tasarımları aracılığıyla bir markanın görünümünü yaratmaya yardımcı olur. Çalışma alanları farklı olmakla birlikte endüstriyel tasarımcıların mesleki sorumlulukları şöyledir;
Tasarım gereksinimlerini değerlendirerek belirlemek üzere müşterilerle iletişim kurmak, fikir alışverişinde bulunmak,
Ürün tasarımını bir hedef kitlenin ihtiyaç ve isteklerine yönelik olarak yapmak,
Tasarım konseptlerinin en uygun maliyetle oluşturulmasını sağlamak üzere mühendisler veya üreticiler gibi diğer uzmanlarla çalışmak,
Bir tasarımın pratik ve fonksiyonel olup olmadığını belirlemek için ürünün güvenlik, görünüm ve işlevini dikkate almak,
Ürünlerin kullanımını kolaylaştırmak veya etkinlik seviyesini artırmak üzere mevcut ürünleri yeniden tasarlamak, geliştirmek,
Tasarım onayı için müşterilere prototip sunmak,
Üretim, satış ve pazarlama bölümleri ile koordineli olarak çalışmak,
Ürün hatalarını düzeltmek.
Tasarımcı, bir ürün tasarlarken imalat şartlarından ötürü tamamen özgür değildir ve her istediğini yapamaz. Fikrin bir amacı olmalı, fayda sağlamalı ve seri üretim şartlarını yerine getirebilmelidir. Endüstriyel tasarımcılar, geniş hayal güçleriyle fikirleri bir amaca bağlayarak bu şartları da uygun şekilde karşılayacak ortak noktayı bulurlar, tasarımı sıradanlıktan uzaklaştırmak da önemli amaçlarından biridir. Bu mesleğin en büyük zorluklarından biri, işletmelerin maliyet kısıtlarından dolayı şartların katı olması ve dolayısıyla bazen yeniliklerin kabul görmemesidir. Bazen de teknoloji sınırlamalarından ötürü tasarım hayal edildiği gibi gerçekleştirilemez.
Endüstriyel Tasarımcı Ne iş Yapar?
Endüstriyel tasarımcının işleri oldukça çeşitlidir ve birbirini ilgilendiren iş görevlerine sahiptir. Öncelikle endüstriyel tasarımcı, ilgili ürün için bir proje hazırlar. Teknik çizim ve tasarım aşamasından önce ise hedef kitle ihtiyacı, beklentisi ve isteği gibi konuların yer aldığı pazarlama aşamasına da karar verir. Daha sonra ise işin teknik kısmı olan çizim ve tasarım aşamasına geçilir. Aynı zamanda tasarım sonrasında ürün geliştirme aşamasında da çeşitli görevlere sahiptir.
Son yıllarda endüstri tasarımcısının yapabileceği işler oldukça farklı alanlar dahilinde genişledi. Örneğin, daha çok talep ajans ve kurumsal şirketlerden gelen kullanıcı arayüzü tasarımı (UI Design) ve kullanıcı deneyim tasarımı (UX Design) gibi alanlarda yoğunlaşmakta ve buna bağlı olarak da endüstri tasarımcısının yapacağı işler farklılaşmakta. Geleneksel iş görevleri dışında dijitalleşme ile gelen bu tür işler de endüstriyel tasarımcının görev alabileceği alan sayısını arttırmış durumda. Peki genel olarak bir endüstriyel tasarımcıdan hangi işler beklenir?
Hedef kitle ve tüketici ihtiyaç ve isteklerine uygun olarak tasarım-üretim aşamalarını belirler.
Ürün konseptini oluşturur ve tasarım aşamasına geçer.
İlgili ürünün teknik çizim, yapısal tasarım, temel tasarım ve maket prototipi tasarlanır.
Ürün tasarımı ve tasarımın üretimi ile ilgili olarak kurum içindeki mühendis ve imalatçılarla görüşür
Diğer departmanlar olan satış ve pazarlama departmanlarıyla da koordineli olarak bilgi alışverişinde bulunur.
Kullanıcı arayüzü ve kullanıcı deneyimi tasarımı için araştırma yapar ve işin teknik sunumunu düzenler.
Endüstriyel Tasarımcı Maaşları
Endüstriyel tasarımcı maaşları, çalışılan alan ve yapılan işlere göre değişir. Endüstriyel tasarımcısı sanayiden tutun yazılım alanına kadar birbirinden farklı ve geniş bir iş skalasında çalışabilir. Maaşı belirleyen temel etken de göreve başlanacak iş alanıdır. Endüstriyel tasarımcı iş ilanlarına bakıldığında, fazla iş ilanının olmadığını görebilirsiniz. Fakat mesleğin yalnızca tek bir adı veya hizmet verdiği tek bir alan yoktur. Örneğin UX tasarımcı ya da UI tasarımcılık için de endüstriyel tasarım mezunu olma şartı aranabiliyor. Bunu dikkate alarak mesleğin farklı alanlardaki karşılığını da bulmanız gerekir.
Maaş konusuna dönersek işe yeni başlayan bir tasarımcının asgari ücret üstünde bir maaş aldığını nadiren görebiliriz. Deneyim kazandıkça maaşlar 4.000 TL ila 10.000 TL arasında da değişmektedir. Ayrıca daha revaçta olan grafik tasarım, kullanıcı deneyimi ve arayüzü gibi kurumsal nitelikteki işlerde maaşlar oldukça yüksektir. Eğer UX veya UI gibi alanlarda kendinizi geliştirirseniz 5.000 TL gibi bir başlangıç maaşıyla karşılaşabilir ve deneyim kazandıkça maaşını artırabilirsiniz.
Endüstriyel Tasarımcı Nasıl Olunur?
Endüstriyel tasarımcı olmak için endüstri ürün tasarımı okunabilecek en doğru bölümdür. Güncel olarak bölümün adını taşıyan üniversitelerde bir düzenlemeye gidildi ve bölümün adı tüm üniversitelerde "endüstriyel tasarım" olarak değiştirildi. Bunun dışında ise bölümün 2 yıllık bir karşılığı olan endüstri ürünleri tasarımı adıyla 2 yıllık eğitimi de bulunmaktadır. Yalnız 2 yıllık eğitimin yeterli olmadığı yönünde görüşlerin olduğunu da bilerek bölüm tercihini kesinleştirme yoluna gidebilirsiniz, ayrıca 2 yıllık bir bölüm okuduktan sonra Dikey Geçiş Sınavı (DGS) yoluyla lisans endüstriyel tasarım bölümüne geçme olanağını da değerlendirebilirsiniz. yine endüstriyel tasarım mühendisliği de okuyabileceğiniz bir bölümdür fakat dersler ve alan işin mühendislik kısmına daha fazla yoğunlaşmaktadır.
Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.