Yeni Nesil Girişimcilik Nedir?
Yeni Nesil Girişimcilik Tanımı | Özellikleri | Z Kuşağı ile İlişkisi |
---|---|---|
Toplumu etkileyen inovatif fikirler, projeler ve ürünler ortaya koymaya çalışan girişimciliğin türüdür. | Farklı bakış açısı, çözüm odaklılık, teknoloji ile etkileşim, risk alma kabiliyeti ve yeniliklilik. | 2000 yılından sonra doğan, teknolojiye yatkın ve kendi işini kurma niyetinde olan gençlerle yakın ilişkidedir. |
Hayallerini teknoloji ve bilimle birleştirerek inovatif iş modelleri gerçekleştiren kişileri ifade eder. | Sürekli Ar-Ge yaparlar, genellikle kar amacı gütmezler, dünyanın ve ülkelerin ortak sorunlarına çözüm bulmaya çalışırlar. | Dünyayı dijital ortamda sorgulayan, yeni uygulamaları kullanabilecek, teknoloji ile alt yapıları olan Z kuşağı, yeni nesil girişimcilik için büyük potansiyel taşır. |
Bilgi ve bilim odaklı çalışarak, sıra dışı projeler ve inovasyonlarla toplumu etkilemeyi amaçlar. | Fark yaratan ve yeni bir değer ortaya koymayı hedefler, değişime ve yeniliklere hızla adapte olabilirler. | Hızla değişen ve gelişen teknolojiyi etkin kullanabilen ve bu teknolojik dönüşümün getirdiği fırsatlardan yararlanabilen bir kuşaktır. |
Ortaya çıkarıcı, dikkat çekici ve topluma katkı sağlayan projeler üretir ve bu projelerle başarıyı yakalar. | Bilgiye ve öğrenmeye değer verirler, öncü ve lider olma özellikleri vardır, dünya çapında girişimler yaparlar. | Teknolojiye ve dijital platformlara hakim oluşları, yeni nesil girişimcilik ile uyumlu bir çerçeve oluşturur. |
Yeni nesil girişimcilik, hiç olmayanı ortaya çıkaran, denenmemişi deneyerek bir proje, fikir veya inovasyonla toplumu etkilemeyi başarandır. Hayallerinin peşinden koşan insanların işidir. Bu kişiler aklını, zamanını ve bilgisini, bilim ve bilgi odaklı kullanırlar. Asla sıradan kişiler gibi üniversiteyi bitirip çalışmaya başlamazlar. Sürekli teknoloji ile haşır neşirdir.Bunlar hepinizin yakından tanıdığı Gates, Jobs, Zuckerberg, Page veya Yong’dur. Bu kişiler, Microsoft, Apple, Google, Yahoo, Facebook gibi inovatif şirketleri ortaya çıkarmışlardır. Hayallerini teknoloji ile birleştirip, bilim ile beslendiler.
Yeni nesil girişimcilik ile dünya üzerinde iyi üniversitelerin, bilim ve teknoloji odaklı çalışan bölümleri ağırlık verir. Yeni nesil girişimciler daha öğrencilik zamanlarından başlayarak yetişmeye başlamaktadır. Öğrenciler Ar-ge ve teknoloji bölümlerinde çalışarak tecrübe edinir. Birçok başarılı bilim odaklı üniversite klasik eğitim anlayışından sıyrılıp girişimci yetiştirmeye odaklanmıştır. Bu süreç sonunda yeni projeler, inovasyonlar ortaya çıkar. En iyi, donanımlı, yaratıcı ve hayallerinin peşinden koşan teknoloji odaklı öğrenciler girişimcilik için önderdir.
Yeni Nesil Girişimcilik Özellikleri
Yeni nesil girişimciler problemlere farklı ve geniş bakış açısıyla bakarlar.
Çözüm odaklıdırlar. Teknolojiyi en ileri seviyede kullanarak çözüm yolları bulurlar.
Sıklıkla Ar-Ge Çalışmaları yaparlar.
İnsanların çözmede zorlandıkları sorunlarını çözmeyi hedefler.
Risk almayı göze alırlar. İlk defa karşılaşılan problemleri çözmeye çalıştıkları için her aşamada hata yapabilirler.
Genellikle kar amacı gütmezler. Farkındalık yaratmayı amaçlarlar. Elde ettikleri karları farkındalık yaratacakları konulara harcarlar.
Yenilikçi her türlü fikre açıktır. Değişime ve yeniliklere uyumludurlar.
Yeni şeyler üretip hayatımıza sokabilirler.
Dünya çapında girişim yaparlar. Dünyanın ve ülkenin ortak sorunlarını çözüm bulmaya çalışırlar.
Yeni Nesil Girişimcilik ve Z Kuşağı
Yeni nesil girişimcilik ve Z Kuşağı arasında yakın bir ilişki vardır. Z kuşağı milenyum çocukları olarak bilinen ve 2000 yılından günümüze kadar doğmuş olan nesli kapsamaktadır. Neredeyse teknolojiyle doğmuş olan bu kuşak ‘’internet kuşağı’’ olarak da bilinir. Akıllı, hırslı ve girişimciliğe son derece ilgili bir nesildir. Kariyerlerinde yükselebilmek için sorumluluk almaktan korkmayan kişilerden oluşuyor. Yapılan araştırmalara göre bu nesil mensubu gençlerin birçoğu kendi işinin patronu olmak istiyor.
Z kuşağının girişimci ruhu amaçlarına ulaşmak için, sabırlı ve motive bir şekilde çalışır. Network marketinge yatkındırlar. Ar-Ge çalışmalarını her fırsatta yapar. Yeni nesil girişimcilik için, sürekli kendinizi geliştirebilir bu konuda eğitimler alabilirsiniz. İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen "Girişimcilik ve Değer Yaratma Stratejileri Eğitimi" alarak bu konuda kendinizi profesyonel olarak geliştirebilirsiniz.
Z kuşağı yeni nesil girişimciliğe neden bu kadar yatkın?
Teknolojiyle birlikte büyüyorlar: Z kuşağı nesli teknolojiyle doğup büyüdükleri için tüm dijital platformlara da hakim. Aktif bir şekilde sosyal medyayı yönetimi yapıp, kullanıyorlar. Kendi YouTube kanallarını kurup, her türlü içeriği üretebiliyorlar. Bu platformlar sayesinde tüm dünya ile becerilerini paylaşıyorlar.
İşsizliğin artması: Gençlerin önemli bir kısmı okullarından mezun olduktan sonra istedikleri işe giremiyor. Geçici bir süreyle hatta sigortasız olarak ufak tefek işlerde çalışıyor. Bütün bu olumsuzluklar gençleri istemedikleri ve az para kazanacakları işe girmek yerine, kendi işlerini kurmaya teşvik ediyor.
Farklı uygulamaları kullanabiliyor olmaları: Bazı sitelerde kullanılan farklı uygulamaları kullanan gençler teknolojinin her türlü imkanlarından yararlanabiliyor. Birçok dijital pazarlama alanında serbestçe çalışarak, potansiyel müşteriler bularak para kazanabiliyorlar.
Becerilerini dijital ortamda gösterebiliyorlar: Gençler her türlü becerisini internet ortamında gösterebiliyor. YouTube kanallarını etkin bir şekilde kullanıyorlar. Her konuda video, metin gibi içerikler üretip kendi tanıtımlarını yapıyorlar. Kendi işini kurmak, ürünlerini satmak, pazarlamak, üretmek için de sosyal medyayı etkin olarak kullanıyorlar.
Hemen harekete geçme istekleri ön planda: Ekonominin düzelmesini beklemek yerine harekete geçerek kendi ekonomilerini canlandırmaya çalışıyorlar. Girişimci ruhları ile kendi işletmelerini hareketlendiriyorlar. Yeni nesil girişimcilik de bunu gerektiriyor. Gençlerin birçoğu üst düzey şirketlerde staj yapıp deneyimlerini, kendi işletmelerini kurmak için kullanıyor.
Yeni Nesil Girişimci Olmak Size Ne Sağlar?
Yeni nesil girişimcilik cesaret ve özgüvenle yola çıkarak, yaratıcı fikirleri hayata geçirmek ve denenmemişi denemektir. Yeni nesil girişimci olmak size pek çok açıdan deneyim kazandırır. Bu deneyimleri şöyle sıralayabiliriz:
Farklı Düşünme Yeteneği: Bir fikir üretmek, hele ki farklı ve denenmemiş bir fikir ve proje üretmek için sürekli araştırma içerisinde olursunuz. Yeni şeyler tasarlamak ve üretmek için yaratıcı olmak durumundasınız. Girişimcilik size herkesten farklı düşünme yeteneği kazandırır.
Kendi İşinizi Kurarsınız: Yeni nesil girişimcilik ile kendi işinizi kurup, kendi patronunuz olursunuz. İşinizin kurallarını siz koyarsınız. İşinizin bütün detaylarını siz planlarsınız.
Sorumluluk duygunuz gelişir: Kendi işinizin tüm sorumluluğu size aittir. Üstlendiğiniz sorumluluklarla olumlu veya olumsuz her tür risk size aittir. Kendi kurallarınızı kendiniz belirlersiniz. Kendi belirlediğiniz kurallara uymadığınızda başınıza geleceklerin sorumluluğu da yine size aittir.
Liderlik beceriniz gelişir: Yeni nesil girişimci olup kendi işinizi kurduğunuzda artık lider sizsiniz. Liderliğin bütün sorumlulukları sizdedir. İşinizi ve çalışanlarınızı siz yönetirsiniz.
Dijital platformları gittikçe verimli kullanırsınız: Yeni nesil girişimci olmak teknoloji ile iç içe olmaktır. Özverili ve sürekli araştırma içinde çalıştığınızda dijital platformları daha etki bir şekilde kullanırsınız. Bu da müşteri ve satış hacminizin artmasına etki eder.
Toplumsal statü kazanırsınız: İşiniz, pozisyonunuz, çalıştığınız sektör toplum önündeki genel statünüzü belirler. İşini severek yapan ve başarılı olan kişiler her zamana toplum tarafından onaylanır. Yeni nesil girişimci olarak genç yaşta neler yaptığınızı kanıtlamış olacaksınız.
Kararlı olmayı ve pes etmemeyi öğrenirsiniz: Yaptığınız iş ne kadar zor olursa olsun başarmak için kararlı olursunuz. Zorluklarla baş eder ve pes etmemeyi öğrenirsiniz.
İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi
Girişimcilik ve Değer Yaratma Stratejileri Eğitimi
Yeni nesil girişimcilik için kendinizi geliştirmek ve sürekli güncel tutmak zorundasınız. İş dünyasında başarılı olmak ve girişimcilik becerilerini öğrenmek önemlidir.
İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından Girişimcilik ve Değer Yaratma Eğitimi verilmektedir. Bu eğitim ile hedeflenen temel girişimcilik becerilerini kazandırmak ve yaratıcı iş modeli ortaya çıkarmaktır. Şirketlerin başarı oranını yükseltmek için inovasyon ve değer yaratma kapasitelerinin artması gerekmektedir. Bu eğitim uzun dönem bir eğitim olup birkaç kahve bedeli ödeyerek, çok değerli bilgileri öğrenebilirsiniz. Öğrendiğiniz değerli bilgileri işlerinize uyarlayabilirsiniz. Bir sene boyunca eğitimden faydalanıp öğrendiklerinizi pekiştirebilirsiniz. Eğitim sonunda gireceğiniz sınavda başarılı olmanız durumunda dijital sertifika almaya hak kazanacaksınız. Bu eğitime; kendi işini yapmak isteyen girişimciler, yöneticiler, çalışanlar, öğrenciler katılabilir. Bu eğitimle birlikte temel girişimcilik becerilerini kazanacaksınız.
Özel bir şirkette, finans sektöründe 14 yıl boyunca Kıdemli Şef olarak çalıştım. Sermaye Piyasaları ile ilgili her türlü takas ve operasyon işlemleri yaptım. Kendimi geliştirmek adına İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından aldığım "İçerik Editörlüğü" eğitimi ile hobi olarak başladığım yazma tutkumu geliştirdim. Ardından Enstitü bünyesinde İçerik Yazarı olarak çalışmaya başladım.