Alternatif Kanal Geliştirme Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Başlık | Açıklama | Önemi |
---|---|---|
Alternatif Kanal Geliştirme Uzmanı | İşletmelerin belirlediği hedefler doğrultusunda müşteriye sunulacak ürün ya da hizmet ile ilgili alternatif dağıtım kanalı aracılığı ile pazarlama yapan kişi. | İşletmelerin hedeflediği kitleye doğru ve etkili bir şekilde ulaşmasını sağlar. |
Eğitim Gereksinimi | Alternatif kanal geliştirme uzmanı olmak isteyen kişilerin üniversite eğitimini ilgili bölümlerden tamamlamaları ve ilgili sertifika programlarından mezun olmaları gerekiyor. | Uzmanların bilgi ve becerilerini sistematik bir şekilde geliştirebilmeleri için gerekli. |
Görevler | Alternatif satış kanalları oluşturmak, doğru pazarlama stratejilerini belirlemek ve uygulamak, ilişkileri yönetmek, yeni müşteriler kazanmak için planlamalar yapmak vb. | İşletmelerin hedeflerine ulaşmasını sağlar ve onların daha geniş kitlelere ulaşmasını kolaylaştırır. |
Müşteri İlişkileri | Müşteri ilişkilerinin sürekliliğini sağlamak ve düzenli ziyaretler yapmak | Müşteri memnuniyetinin sağlanmasını ve işletmenin müşteri tabanının korunup genişlemesini sağlar. |
Sektörel Takip | Alternatif kanal geliştirme uzmanlarının sektörel gelişmeleri ve yenilikleri yakından takip etmeleri gerekir. | Gelişmeleri öğrenmek ve gerekli görülmesi halinde uygulamaya koymak, rekabetçi bir avantaj sağlar. |
Pazar Analizi | Pazarı ve alternatif kanalları analiz etmek ve raporlamak | Pazarın durumunu ve trendlerini belirlemek, işletmenin pazarlama stratejilerini etkin bir şekilde yönlendirmek için önemlidir. |
Bütçe ve Hedef Belirleme | Bütçe ve kurum hedeflerinin belirlenmesi | Etkili ve verimli bir şekilde çalışabilmek ve işletmenin hedeflerine ulaşabilmesi için önemlidir. |
Reklam ve Pazarlama Çalışmaları | Reklam ve pazarlama çalışmalarının doğru bir şekilde planlanması ve uygulanması | İşletmenin marka bilinirliğini artırmak ve hedef kitleyi genişletmek için önemlidir. |
İş Güvenliği | İş güvenliği ve sağlık ile çevre koruma mevzuatlarına uygun hareket etmek | İş yerinde güvenli ve sağlıklı bir ortamı sürdürmek ve işletmenin yasal sorumluluklarını yerine getirmesi için önemlidir. |
Yabancı Dil Bilgisi | İyi derecede yabancı dil, özellikle İngilizce bilmek | Uluslararası iş ilişkilerini yönetmek ve alternatif kanalları daha geniş bir küresel çerçevede değerlendirebilmek için önemlidir. |
Globalleşme, teknoloji alanında yaşanan gelişmeler, sektörel büyümeler neticesinde pek çok alanda yeni çalışmalar ortaya çıkmaya başladı. Özellikle son yıllarda satış ve pazarlama alanında farklı yaklaşımlar ve uygulamalar gözle görülür oranda artış göstermeye başladı. Sektörlerin yarattığı iş gücü yeni meslek mensupları ortaya çıkarmasını sağladı. Alternatif kanal geliştirme uzmanı da bu alanda ortaya çıkan meslek mensuplarından biridir.
Alternatif kanal geliştirme uzmanı, işletmelerin belirlediği hedefler doğrultusunda müşteriye sunulacak ürün ya da hizmet ile ilgili alternatif dağıtım kanalı aracılığı ile pazarlama yapan kişilere verilen addır. Pazarlama alanındaki organizasyonda söz sahibidir.
Alternatif kanal geliştirme uzmanı nedir? Alternatif kanal geliştirme uzmanı ne iş yapar? Alternatif kanal geliştirme uzmanı olmak için hangi şartlar aranır? Sorularına aradığınız yanıtları bulabileceğiniz bir yazı ile karşınızdayız.
Alternatif Kanal Geliştirme Uzmanı Nedir?
Alternatif kanal geliştirme uzmanı; müşteriye verilecek bütün hizmetlerde alternatif dağıtım kanalları ile ilgili strateji oluşturur. Aynı zamanda mevcut kanallara yönelik iletişim ve pazarlama stratejileri geliştiren kişilere verilen addır. Genellikle bankacılık sektöründe görev alırlar.
Alternatif kanal geliştirme uzmanı olmak isteyen kişilerin üniversite eğitimini ilgili bölümlerden tamamlamaları gerekir. Genellikle 4 yıllık lisans eğitimi almış olmaları istenir. Bunun yanında sertifika eğitimlerine katılarak kendilerini bu alanda geliştirmeleri gerekir.
İlgili eğitimler: Online Eğitimler
Alternatif kanal geliştirme uzmanlarının sektörel gelişmeleri yakından takip etmesi gerekir. Pazarlama alanında yaşanan yenilikleri öğrenmeli ve gerekli görülmesi halinde uygulamaya koymalıdır. Bu kanalları fırsata çevirmek ve yeni müşteriler kazanmak için stratejiler geliştirmek en önemli iş konularının başında gelir.
Görevleri kurumlara göre farklılık gösterebilir. Kurum beklentilerine ve mevcut pazara göre hareket etmeleri beklenir. Sürekli yeniliğe açık bir meslek olması, dinamik yapısı nedeni ile bu alanda hizmet verecek çalışanlara olan ihtiyaç her geçen gün artmaktadır.
Alternatif Kanal Geliştirme Uzmanı Ne İş Yapar?
Alternatif Kanal Geliştirme Uzmanı çalışma alanında karşılaştığı gelişmeleri yakından izleyerek, alternatif satış kanalları ve fırsatlar yaratır. Müşteriler ile iletişimde doğru stratejiler kullanması gerekir. Müşteri ilişkilerinin sürekliliğini sağlamak için düzenli ve planlı ziyaretler yapar. Bunların hepsi göz önünde bulundurulduğunda uzmanlar oldukça kilit bir noktada görevlerini sürdürür. Sektörel gelişmeleri yakından takip eder, yenilikler konusunda yöneticilerini sürekli bilgilendirir. Alternatif Kanal Geliştirme Uzmanının görevleri çeşitlilik gösterse de temel sorumlulukları aşağıdaki gibidir.
İş güvenliği ve sağlığı aynı zamanda çevre koruma mevzuatlarına uygun olarak hareket etmelidir.
Şubelere yönelik görev yapmakta olan kanalların geliştirilmesini sağlamak.
Alternatif kanal belirleme aşamasında, üçüncü kişilerle ilişkileri başarılı bir şekilde yönetmesi gerekir.
Bütçe ve kurum hedeflerinin belirlenmesine yardımcı olmalı ya da bizzat kendisi oluşturmalıdır.
Yeni müşteriler elde etmek için stratejik planlar oluşturmalıdır.
Alternatif kanallarla ilgili analizler yapmalı ve raporlama için çalışmalıdır.
Hazırladığı raporları ilgili birimlere ve yöneticiler iletmelidir.
Anket ve pazar araştırmaları düzenlemeli ya da organizasyon hazırlıkları sürecine yardımcı olmalıdır.
Reklam ve pazarlama alanında çalışmalar yapan yöneticilere yardımcı olmalıdır.
Doğrudan pazarlama faaliyetleri ile reklam çalışmalarını yürütmelidir
Alternatif kanallarla iş birliği içinde olan ajanslarla doğrudan ilişki kurmalı ve bu konudaki yer alan diğer görevleri yürütmelidir.
Alternatif Kanal Geliştirme Uzmanı Maaşları
Alternatif kanal geliştirme uzmanı olmak için üniversitede okutulan bölümlerden mezun olmak gerekiyor. Eğitimini başarıyla tamamlayan meslek adayları bu alanda uzmanlaşmak için sertifika eğitimi alması bekleniyor. Tüm bu mesleki gerekleri yerine getirdikten sonra alternatif kanal geliştirme uzmanı için her sektörde iş imkanından bahsetmek mümkündür. Özellikle bankalar ve kurumsal firmalar tarafından istihdam edilen meslek mensuplarındandır. Alternatif kanal geliştirme uzmanının kazancı; tecrübesine, sektöre ve kurumun özelliklerine göre değişiklik gösterir.
Bu alanda çalışmayı planlayan adayların rakiplerinin bir adım önüne geçebilmesi için kendini geliştirmesi gerekir. Kişisel gelişim eğitimleri, yabancı dil bilgisi birçok firmanın ilgisini çekecektir. Özellikle iyi derecede İngilizce bilen adaylar daha ön sıralarda değerlendirilir. Bunun yanında bazı kurumlar personellerini eğitimlerden faydalandırmak ister. Kurum çatısı altında ya da farklı kurumlarda kendilerini geliştirmelerine imkan sunacak eğitimler ile buluşmalarını sağlar. Alternatif kanal geliştirme uzmanı ne kadar maaş kazanır, birlikte inceleyelim.
Yeni başlayan bir Alternatif kanal geliştirme uzmanı en düşük 3.800 TL maaş kazanır.
Tecrübe edinmiş bir Alternatif kanal geliştirme uzmanı ortalama 5.100 TL gelir elde eder.
Alternatif kanal geliştirme uzmanının en yüksek 8.230 TL maaş kazandığı görülmektedir.
Alternatif Kanal Geliştirme Uzmanı Nasıl Olunur?
Alternatif kanal geliştirme uzmanı olarak mesleki kariyer planı olan kişiler ilk olarak nasıl bir eğitim almaları gerektiğini araştırır. Bankacılık bölümünden mezun olan kişiler ile üniversitelerin işletme ve iktisat 4 yıllık lisans programlarından mezun olan kişiler eğitimlerini tamamladıktan sonra sertifika geliştirme programlarına katılıp, alternatif kanal geliştirme uzmanı olabilirler.
Üniversite bölümleri içinden; satış ve pazarlama, bankacılık faaliyetleri, işletme ve ekonomi alanlarından 4 yıllık eğitim almış olmaları kurumlar tarafından ilk tercih nedenlerindendir. Bunun yanında halkla ilişkiler, müşteri yönetimi gibi konularda da eğitim almaları zorunludur. Eğitimlerini başarıyla tamamladıktan sonra tecrübe edinmek üzere çalışmalarına başlayabilirler. Ancak işverenler bu alanda kariyer planı olan kişilerde bazı niteliklerde arar. Bu nitelikler nelerdir, inceleyelim.
Alternatif kanal geliştirme uzmanının iletişim yeteneği güçlü olmalıdır. Hem kurum içi çalışmalarda hem müşteri ile çalışmalarında üstün sözlü ve yazılı iletişim becerisi göstermeleri beklenir.
Dinamik bir yapıya sahip olmaları gerekir.
Planlama konularında önemli roller üstlenecekleri için iyi bir planlama yeteneği sergilemeleri beklenir.
Disiplinli, titiz ve dikkatli çalışmaları gerekir.
Analitik düşünme becerisine sahip olmaları beklenir.
İşleri gereği bazı bilgisayar programlarını profesyonel bir şekilde kullanmaları gerekir.
Yabancı dil bilmeleri özellikle de iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmaları beklenir.
Ekip çalışmasına uyum göstermeleri gerekir.
Ofiste çalışmalarını yürüttükleri kadar ofis içi çalışmalarda da bulunacakları için ehliyet sahibi olmaları istenir.
Erkek adayların askeri yükümlülüklerini tamamlamış olmaları istenir.
İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.