AnasayfaBlogMüşteri Ne Demek? Tüketiciden Farkı Nedir?
Ne Demek?

Müşteri Ne Demek? Tüketiciden Farkı Nedir?

11 Ekim 2021
Siyah atlet ve gri tayt giyen bir kadın elinde bir alışveriş arabasıyla koşuyor. Alışveriş arabasında yeşil bir çanta ve kafeste kırmızı ve siyah bir kuş var. Kadın, penceresi ya da kapısı olmayan beyaz bir duvarın önünde koşmaktadır. Kadın kararlı bir ifadeyle önüne bakıyor, uzun siyah saçlarını at kuyruğu yapmış. Arkasında parlayan güneş, sahneyi sıcak ve yumuşak bir ışıkla aydınlatıyor.
KonularAçıklamalarÖnemli Noktalar
Müşteri AnlamıAlıcı, satın alma, iştirak demektir ve işletmelerin nihai hedefi haline gelmiştir.Ürün odaklı pazarlama anlayışından sonra sahneye müşteri odaklı pazarlama anlayışı çıkmıştır.
Tüketici ve Müşteri FarkıTüketici, ilgili ürün ya da hizmeti bizzat kullanan kişidir, müşteri ise ürün, hizmet ya da markaya bağlılık gösterir.Her işletme, tüketicinin düzenli müşteri olmasını hedefler.
Müşteri AraştırmalarıHedef kitle analizi ve işletme ihtiyaçlarına yönelik müşteri ilişkileri yönetimi için bilgi toplanır.Araştırmalardan elde edilen bilgiler müşteri odaklı pazarlama stratejisinin oluşturulmasında kullanılır.
Müşteri Haklıdır SözüSöz ününü, iş insanı olan Harry Gordon Selfridge'e borçludur. Müşterinin kendini önemsemesi için bir kalkan hâline getirilmiştir.Müşteriye değer vermek ve durumunu anlamak, sözün yorumlanmasında esastır.
Müşteri HizmetleriMüşteri hizmetleri birimi, müşterinin görüş ve ihtiyaçlarına önem vererek marka-müşteri bağını güçlendirir.İyi bir müşteri hizmeti deneyimi markaya olan bağlılığı arttırır ve müşteri sadakatini güçlendirir.
Müşteri Sadakat ProgramlarıMüşteri sadakati için oluşturulan programlar, müşteri memnuniyetini arttırır ve onların markaya olan bağlılığı geliştirir.Sadakat programları, müşteri ile kalıcı bağ kurma ve onları markaya bağlı tutmada efektif bir yoldur.
CRM KullanımıCRM araçları müşteri yönetimi, satış ve müşterinin marka ile olan etkileşimini ölçmekt ve analiz etmek için kullanılır.CRM sistemleri ile müşteri tercihleri, istekleri ve trendleri hakkında detaylı bilgi edinilebilir.
Ekip ÇalışmasıDepartmanlar arası iş birliği ve koordinasyon, müşteri deneyimini olumlu etkiler ve işletmenin genel performansını geliştirir.Her departmanın müşteriye değer vermeye odaklanması önemlidir.
Hedef Kitle AnaliziHedef kitle analizi, potansiyel müşterinin istekleri, ihtiyaçları ve davranışları üzerine yoğunlaşırlar.Doğru hedef kitle analizi sayesinde, hem müşteri memnuniyeti hem de iş performansı artırılabilir.
Ürün veya Hizmetin Geri BildirimiÜrün ve hizmetin geliştirilmesi için müşteri geri bildirimleri büyük önem taşır.Geri bildirimler sayesinde, müşterinin memnuniyeti artırılır ve potansiyel sorunları erken evrede belirlenip düzeltilebilir.

Müşteri; alıcı, satın alma, iştirak demektir. Fakat gelin kelimenin etimolojik anlamlarından ziyade günümüz koşullarındaki geniş ve önemli anlamlarına bakalım.

Müşteri Ne Demek?

Müşteri, 1980'li yıllarda müşteri odaklı pazarlama anlayışının yerleşmesiyle önemi artan bir kavram haline gelmiş bulunuyor. Bugün daha önemli hâle gelen ve neredeyse tüm işletmelerinin nihai hedefi olan müşteri, tüketiciden de farklı bir anlam taşıyor. Genel olarak müşterinin geniş anlamlarına ve pazarlama dünyasındaki yerine içerikte değindiğimiz konular eşliğinde bakabilirsiniz. 

Ürün odaklı pazarlama anlayışından sonra sahneye müşteri odaklı pazarlama anlayışı çıktı. Müşteri odaklı pazarlama anlayışında, hedef kitleye yönelik ilgi ve hedefler vardır. Müşteriye değer verilerek onun için ürün ve hizmetler üretildiğini dair pazarlama çalışmaları yürütülür. Yavaş yavaş ama emin adımlarla tüketicinin müşteri hâline dönüşmesi sağlanır ve müşteri sadakatini yükseltecek planlamalar yapılır. Lafı tüketiciye getirmişken tüketici ile müşteri arasındaki farka da değinmek gerekir.

Tüketici Ne Demek? Müşteri İle Arasındaki Fark Nedir?

Tüketici, ilgili ürün ya da hizmeti bizzat kullanan kişidir ve tüketici olarak mevcut ürünü belli bir sınırlama içinde kullanır. Müşteri ise tüketiciden bir adım öne çıkarak ilgili ürün, hizmet ya da markaya bağlılık göstererek satın alma işlemini gösterir. Her işletme, tüketicinin düzenli müşteri olmasını hedefler ve süreç boyunca bu hedefe yönelik pazarlama ve satış faaliyetlerini yönetir. 

Müşterinin gerçek anlamda fayda sağlayacak bir müşteri olması için doğru bir hedef kitle analizi şarttır. Hedef kitle analiziyle potansiyel müşteri grubunun istekleri, ihtiyaçları ve davranışları araştırılır ve müşteri ilişkileri yönetimi için bilgi toplanır. Oldukça geniş alanları etkileyen müşteri; psikoloji, sosyoloji, pazarlama, medya, tasarım ve iletişim alanlarının nihai gözlem konularından da biridir. Böylesine geniş bir anlamlar bütününü karşılık gelen müşteri kavramı, işletmelerinin sık sık araştırma ve analiz yapmalarının esas dayanağı oluyor. Peki rekabet avantajında da öne çıkaran müşteri ve müşteri grubu için neler ve hangi aşamalar uygulanıyor?



Müşterileri konu edinen ve onları vurgulayan bir pazarlama anlayışında dikkat edilmesi gereken unsurlar olarak şunları söyleyebiliriz: 

  • Müşteri araştırmaları ve planlamaları disiplinlerarası bir özellik taşır. 

  • İlgili ürün ve hizmeti satın alacak müşteriler, pazar bölümlemesine göre belirlenir. 

  • Rakiplerden ayrıştıracak ve tüketiciye müşteriye dönüştürecek ana fark yaratılır. 

  • Müşteri sadakati için öncelikle müşteri tatmini oluşturulur. 

  • Ürün ve hizmetin gerekli Ar-Ge süreçleri, müşteri geri bildirimlerine göre de yürütülür. 

  • Muhakkak ürün veya hizmetin geri bildirimine olanak sağlayan destek ve müşteri hizmetleri hattı kurulur. 

  • Farklı farklı müşteri tiplerini dikkate alan müşteri sadakat programları hazırlanır. 

  • Müşteri ile iletişimi kalıcı kılmak adına sosyal medyadan kullanıcı deneyimi tasarımından ve e-mail marketing'den yararlanılır. 

  • CRM yazılımlarını ve araçlarını kullanarak ölçümler yapılır ve müşteri grubu analiz edilir. 

  • Başta pazarlama departmanı olmak üzere tasarım, içerik, halkla ilişkiler ve satış departmanları müşteri deneyimi konusunda ekip çalışması uygular. 

Müşteri Her Zaman Haklı Mıdır?

Müşteriler ile ilgili her sık duyulan ve tartışılan konularından biri, müşterinin koşulsuz şartsız her zaman haklı olup olmadığıdır. Müşteri her zaman haklıdır sözü iş insanı olan Harry Gordon Selfridge tarafından öne sürülmüştür. Harry Gordon Selfridge'in popüler hâle getirdiği söz, tabii ki tamamen doğru değildir. Açıkçası sözün sahibi Harry Gordon'un da müşterinin haklı olup olmadığından ziyade, müşterinin kendini özel ve güçlü hissedebileceği bir hissiyat yaratma amacındaydı. Yani müşterinin kendini önemsemesi için müşteri haklıdır sözü bir kalkan hâline getirildi. Peki bu sözü günümüzde nasıl yorumlamak gerekiyor?

Müşteriye değer verdiğini göstermek, somut ve soyut diyebileceğimiz birtakım adımları gerektirir. Örneğin çok basit ama gerekli bir uygulama olan iade ve şikayet birimi, müşterinin görüş ve ihtiyaçlarına önem verildiğini vurgular. Tabii ki birim çalışanlarının ilgili olmaları da müşterinin işletmeden şikayet etmeden kendi sorununu dile getirebilmesine aracılık eder. 

Müşteri kendisine değer ve aslında ses verildiğini düşündüğünde, işletmeye veya markaya sempati duymaya başlar. Müşterinin şikayet ve sorunlarında ise haklılık payı, müşteriyi dinlemek ve anlamakla ifade edilir. Yani müşterisini ciddiye alarak onunla sağlıklı bir iletişim kurabilen işletme, müşterinin gözünde "beni anladılar ve onayladılar" düşüncesinin yaratır. Bu düşünce, müşteri açısından müşteri haklıdır sözünü çağrıştırsa da işletme açısından oldukça basit bir uygulama söz konusudur. İşletme dinleme, anlama ve çözme aşamaları uygular ve müşterinin bir olumlu bir düşünce oluşturmasına önayak olur. Bazen de müşterilerin haklı olduklarına dayalı bir izlenim yaratabilirler. Kısacası durum, müşterinin haklı olup olmadığından öte haklılığına ses duyurabileceği bir imkânın var olup olmadığı ile ilgilidir. 



Müşteri Odaklılık Kâr Getirir mi?

Sorduğumuz sorunun cevabı her koşulda evet oluyor. Bugünün kâr anlayışı yalnızca mali anlamı içermiyor. Maddi ve manevi anlamda müşteri odaklı olmak, belli bir kârı elde etmenin yolunu açabiliyor. Müşteri odaklı yapılan pazarlama çalışmaları, müşteriler hakkında gerekli bilgi ve veriye kaynaklık eder ve böylece müşteriyi daha yakından tanıma olanağı doğar. Bugün sizi rakiplerden farklılaştıracak en temel şey, müşteri için neyi nasıl tasarlayabileceğiniz ve sunacağınızdır. Ayrıca müşteri odaklı olmak yalnızca onlar için ürün üretip kenara çekilmek değildir. Kaliteli ve performansı yüksek bir ürünü, müşteri odaklı sunup müşterinin geri bildirimini de önemsemek, müşteri odaklılığın kâr getirici özelliklerindendir. Bundan dolayı müşteri hizmetleri departmanı gibi elzem bir birime ciddi yatırımlar yapılması ve çalışmalar için kaynak ayrılması gerekir. 

Müşteriyi Elde Tutmak İçin Bir Yöntem: Müşteri İlişkileri Yönetimi 

CRM yani müşteri ilişkileri yönetimi, müşteriler ile birlikte hedef kitleyi de analiz ederek müşteri için hangi uygulamaların nasıl etkinleştirilmesi gerektiğini belirler. CRM araçları ve uygulamaları sayesinde müşterinin beklentisi, isteği ve feedback'leri ölçülür ve ilişkilerin devamı için neler yapılabileceği tartışılır. CRM için belli yazılımlar ve dijital ölçüm yöntemleri kullanılır. Ayrıca üst düzey şirketlerde müşteri ilişkileri adıyla bir birim de kurulur. 

CRM anlayışında ürün değil, müşteri ön planladır. Yani burada ürünün nasıl pazarlaması değil de müşteri bilgisi ve stratejisi odaklı bir çalışma yürütülür. Müşteri ilişkileri yönetiminin genel konu başlıkları şu şekildedir:

  • Potansiyel Müşteri Bulma

  • Markayı Bırakmış Müşterinin Yeniden Kazanılması

  • Müşteri Sadakati Çalışmaları

  • Birbiriyle İlişkili Ürün ya da Hizmetleri Çapraz Satışa Yönlendirme

  • Müşteri Odaklı Kampanyalar İçin İlgili Departmanlara Bilgi Sunma 

Müşteri ilişkileri yönetiminin tüm çalışmaları ve uygulamaları yürütebilmesi için ciddi bir yatırım şarttır. İşletmenin en önemli ve yararlı birimlerinden biri olarak profesyonel ve yetkin adayların birime katılmasına önayak olacak işe alım çalışmaları gereklidir. Ayrıca pazar araştırması ve satış faaliyetlerin durum raporu gibi işler için de birimler arası çalışmanın önünü şirket yöneticileri açabilmelidir. Yine müşterinin tüm ihtiyaçlarını ve beklentilerini analiz eden çalışmalar da işletmeye fayda sağlar. Aynı zamanda buradan çıkan sonuçlarla pazarlama ve satış departmanını ilgilendiren kampanya fikirleri ve uygulamaları da yaratılır. 

Müşteriyi konu aldığımız içeriğimizin sonuna geldik. 1980'den itibaren işletmelerin müşteri için sıraya girdiği bir durum söz konusu. Bundan ötürü de müşteri odaklı olmak ve hatta farklı müşteri stratejilerini denemek, yapabileceğiniz en faydalı işletme yönetim planlamalarından biri olacaktır.

Müşteri Anlamı, Alıcı, satın alma, iştirak demektir ve işletmelerin nihai hedefi haline gelmiştir, Ürün odaklı pazarlama anlayışından sonra sahneye müşteri odaklı pazarlama anlayışı çıkmıştır, Tüketici ve Müşteri Farkı, Tüketici, ilgili ürün ya da hizmeti bizzat kullanan kişidir, müşteri ise ürün, hizmet ya da markaya bağlılık gösterir, Her işletme, tüketicinin düzenli müşteri olmasını hedefler, Müşteri Araştırmaları, Hedef kitle analizi ve işletme ihtiyaçlarına yönelik müşteri ilişkileri yönetimi için bilgi toplanır, Araştırmalardan elde edilen bilgiler müşteri odaklı pazarlama stratejisinin oluşturulmasında kullanılır, Müşteri Haklıdır Sözü, Söz ününü, iş insanı olan Harry Gordon Selfridge'e borçludur Müşterinin kendini önemsemesi için bir kalkan hâline getirilmiştir, Müşteriye değer vermek ve durumunu anlamak, sözün yorumlanmasında esastır, Müşteri Hizmetleri, Müşteri hizmetleri birimi, müşterinin görüş ve ihtiyaçlarına önem vererek marka-müşteri bağını güçlendirir, İyi bir müşteri hizmeti deneyimi markaya olan bağlılığı arttırır ve müşteri sadakatini güçlendirir, Müşteri Sadakat Programları, Müşteri sadakati için oluşturulan programlar, müşteri memnuniyetini arttırır ve onların markaya olan bağlılığı geliştirir, Sadakat programları, müşteri ile kalıcı bağ kurma ve onları markaya bağlı tutmada efektif bir yoldur, CRM Kullanımı, CRM araçları müşteri yönetimi, satış ve müşterinin marka ile olan etkileşimini ölçmekt ve analiz etmek için kullanılır, CRM sistemleri ile müşteri tercihleri, istekleri ve trendleri hakkında detaylı bilgi edinilebilir, Ekip Çalışması, Departmanlar arası iş birliği ve koordinasyon, müşteri deneyimini olumlu etkiler ve işletmenin genel performansını geliştirir, Her departmanın müşteriye değer vermeye odaklanması önemlidir, Hedef Kitle Analizi, Hedef kitle analizi, potansiyel müşterinin istekleri, ihtiyaçları ve davranışları üzerine yoğunlaşırlar, Doğru hedef kitle analizi sayesinde, hem müşteri memnuniyeti hem de iş performansı artırılabilir, Ürün veya Hizmetin Geri Bildirimi, Ürün ve hizmetin geliştirilmesi için müşteri geri bildirimleri büyük önem taşır, Geri bildirimler sayesinde, müşterinin memnuniyeti artırılır ve potansiyel sorunları erken evrede belirlenip düzeltilebilir
müşteri müşteri ne demek tüketici ne demek müşteri ile tüketici müşteri ile tüketici arasındaki fark müşteri ilişkileri yönetimi
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.