AnasayfaBlogTürkiye'de E-ticaret İstatistikleri Nedir?
Satış - Pazarlama

Türkiye'de E-ticaret İstatistikleri Nedir?

24 Aralık 2019
Bir kişi dizüstü bilgisayarının önünde oturmakta, yanında kapaklı siyah bir kahve fincanı ve kağıt üzerinde bir kalem bulunmaktadır. Kişi bilgisayar ekranına dokunmak için bir kalem kullanarak dizüstü bilgisayar klavyesinde yazı yazmaktadır. Arka planda bir tabletin yakın çekimi de var. Sağ alt köşede, elinde pipet tutan bir kişinin bulanık bir görüntüsü var. Kişi odaklanmış ve dikkatle dizüstü bilgisayar ekranını inceliyor, kararlı bir ifadeyle ekranı işaret ediyor.
E-Ticaret KategorisiHarcama MiktarıHarcama Yapan Demografik Grup
Seyahat5 milyar 198 milyon $Genel Kullanıcılar
Elektrikli Aletler2 milyar $Genel Kullanıcılar
Giyim1,3 milyar $Kadınlar ve Gençler
Oyuncak ve Hobi1 milyar 125 milyon $Gençler
Mobilya ve Aksesuarlar1 milyar 56 milyon $Genel Kullanıcılar
Yiyecek ve İçecek412 milyon $Genel Kullanıcılar
Video ve Oyun268 milyon $Gençler
Dijital Müzik60 milyon $Gençler
E-Ticaret Kullanımı39,3 milyon kullanıcıGenel Kullanıcılar
E-Ticaret HarcamasıYıllık 11,5 milyar $Genel Kullanıcılar

E-ticaret modern toplumlarda, bireylerin kolay bir şekilde alışveriş yapmasını ve hizmet görmesini sağlar. Son yıllarda e-ticaret sitesi kullanıcıları daha kolay hizmet almaktadır. Buna paralel memnuniyet oranlarının da arttığı görülmektedir. Giderek yaygınlaşan online alışveriş platformları sayesinde bireyler; kıyafetten elektronik aletlere, yemekten diğer ihtiyaçlarına kadar hemen hemen her ürünü bulabilmektedir. Zaten e-ticaret sitelerinin amacı; bireylere çok miktarda ürünü, daha ucuz fiyata ulaşabilmesini sağlamaktır. E-ticaret siteleri bu yönüyle bireylere e-ticaretin faydaları hakkında da bilgi vermekte.

Kargo imkanlarının geliştirilmesi, bireylerin istedikleri ürünlerin ayaklarına kadar gelmesini sağlar. Bu özelliği, modern dünyada zamanla yarışan bireyler için en büyük avantajı sağlamaktadır. Her bireyin gündelik ihtiyacı, hobileri, alışveriş yapma vb. gereksinimleri bulunmaktadır. Bu gereksinimlerini pratik, kolay ve zaman kaybı yaşamadan karşılamak isteyen herkes e-ticaret sitelerini kullanabilir. Bu özellikler sayesinde e-ticaret ile hayatımız kolaylaştı.

Türkiye’de E-Ticaretin Tarihçesi

Ülkemizde ilk internet bağlantısı 12 Nisan 1993 tarihinde gerçekleşti. Türkiye’de ilk internet kullanımı ODTÜ’de gerçekleşti. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 1997 yılında elektronik ticaret ağının oluşturulması için bir toplantı düzenledi. Bu toplantıda e-ticaret için ilk adımlar atılmış oldu. İlerleyen süreçte başbakanlığın katılımıyla 2001 yılında bir toplantı düzenlendi.



Dış ticaret müsteşarlığı bünyesinde Elektronik Ticaret Genel Müdürlüğü oluşturuldu. E-Ticaret Çalışma Grubu olarak görevini sürdü. Bu gelişmeler sayesinde ülkemizde e-ticaret gerçek anlamda gelişmiştir. Son yıllarda büyük gelişmeler göstermiştir. Sürekli büyüyen ve rekabetçi bir sektör halini almıştır. Bu alan doğrultusunda faaliyet göstermek isteyenler e-ticaret eğitimi  almaktadır. Enstitü üzerinden online eğitim sayesinde sizlerde bu alanda eğitim alarak yetkinlik kazanabilirsiniz.

Türkiye’de E-Ticaret İstatistikleri

Teknolojik ilerlemeler ve alt yapı sistemlerinin gelişmesiyle birlikte çoğu marka e-ticaret ile para kazanma yolları için sanal mağazalara yönelmiştir. Bununla birlikte sanal mağazalarında satışlarını arttıracak stratejiler de gelişmiştir. E-ticaret payı ülkemizde %38’e ulaşmıştır. Bu istatistik bize ülkemizin e-ticaret yapmak için elverişli bir ortam olduğunu açıklamaktadır.

Yapılan araştırmalara göre Türk kullanıcılar günde 7 saatlerini internette geçirmektedir. Türkiye’deki yaş gruplarının hepsi dijitalleşmektedir. Bu doğrultuda e-ticaret de pazar payını arttırmaktadır. Türkiye’de internet üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların sayısı 39,3 milyona ulaşmış durumdadır. 2019 yılında harcama miktarı ise yıllık 11,5 milyar $ olarak kaydedilmektedir.

Bu durumda e-ticaret sitelerine olan ilgi yıllar içinde arttı. Müşteriler giderek online alışverişe güvenmeye başladı. Bu doğrultuda 2040 yılına gelinceye kadar alımların  %95’i internet üzerinden gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.



  • En fazla harcama payı 5 milyar 198 milyon $ ile seyahat alanı oluşturdu.

  • Elektrikli aletlere (ev aletleri, elektronik, cep telefonu) 2 milyar $ harcama yapıldı.

  • Bunları takiben 1,3 milyar $ harcama ile giyim alanında harcama yapıldı.

  • Oyuncak ve hobi alanlarında 1 milyar 125 milyon $ harcama yapıldı.

  • Mobilya ve mobilya aksesuarları alanında ise 1 milyar 56 milyon $ para harcandı.

  • Yiyecek ve içecek alanında ise 412 milyon $ para harcandı.

  • Video ve oyun alanında 268 milyon $ para harcandı.

  • Son olarak dijital müzik alanında 60 milyon $ harcama yapıldı.

Demografik olarak istatistiklere bakıldığında milenyum ve X kuşağı  online alışveriş yapanların başındadır.  bu iki kuşağa ait kişilerin yarısından fazlası mağazalara gidip alışveriş yapmak yerine online alışveriş yapmayı tercih etmektedir. genel olarak online alışveriş yapan bireylerin %48’i alışveriş yaparken planlamadığı şeyleri satın almıştır. planladığından daha fazla para harcamıştır. türkiye’de alışveriş yapan 10 tüketiciden 9’u alışverişte indirim ve promosyonların satın alma eğilimini arttıracağını belirtmiştir. müşteriler bir ürünü almadan önce detaylı bir şekilde inceliyor. i̇ndirim ve promosyonları göz önüne alarak alışverişlerini gerçekleştiriyor. bununla birlikte müşterilerin %68’i internet üzerinden alışveriş yaparken belirli bir markaya sadık kalarak alışverişlerini yapmıyorlar.

E-Ticaret Sitelerini En Çok Tercih Edenler

Gençler ve kadınlar, e-ticaret sitesi üzerinden yaptıkları alışveriş sayesinde bu dijital pazarda yükseliş olmuştur. Türkiye’de e-ticaret istatistikleri, kadınların ve gençlerin e-ticaret sitelerini daha çok tercih ettiğini göstermektedir. Kadınlar, e-ticaret sitesi üzerinden giyim, aksesuar gibi kategorilerde harcamalar yaptığı görülmektedir. Gençlerin ise oyun ve müzik kategorilerinde harcamalar yaptığı gözlemlenmektedir.

E-ticaret sitesi çoğunlukla çalışan bireylerin mağaza mağaza gezmek yerine aradığı ürün hakkında oturduğu yerden alışveriş yapmasını sağlar. Bunu yaparken de alacağı ürün ile ilgili en ucuz fiyat ile en pahalı fiyat aralığını görebilir. Bu da çalışan bireylerin karşılaştırma yaparak ürünü almalarını sağlamaktadır. Bazı kadın müşteriler, ürünleri almaktan ziyade karşılaştırma yapmak ve mağaza gezmemek için e-ticaret sitesi kullanır. Erkek müşteriler ise gençlere ve kadınlara göre daha az bu siteleri kullanmaktadır. Erkeklerin belirli ve özel günlerde e-ticaret sitesi kullanma oranı artmaktadır.

E-Ticarette Kullanıcı Motivasyonu İstatistikleri

Türkiye’de müşteriler e-ticaret sitesi üzerinden alışveriş yaparken bazı motivasyonlar ,kullanıcıları online alışverişe yönlendirmektedir. Bu motivasyonlar;

  • Müşterilerin %71’i aldığı ürünleri internette daha ucuza buluyor olması.

  • Müşterilerin %69 ise alışveriş sitelerinde, fiziki mağazalara göre daha fazla çeşit olduğunu belirtmesi.

  • %57’si daha hızlı alışveriş yapabiliyor olduğunu belirtmesi.

  • %21’i aldıkları ürünlerin yalnız internet üzerinden satıldığını belirtiyor.

  • %18’i almak istediği ürün veya markanın yaşadığı şehirde olmadığını belirtmektedir. Bu motivasyonlar kullanıcıları online alışverişe yönlendirmektedir.

Online Alışveriş Yapılan Kategoriler

  • %68 giyim

  •  % 58 elektronik

  • %49 kişisel bakım/hobi/kitap/film

  • %47 yemek siparişi

E-ticaret, her yıl pazar payını arttırmakta ve ilerlemektedir. Kullanıcı odaklı siteler ve ödeme seçenekleri bu artışın nedenleridir. Özellikle yaş gruplarının dijitalleşmesi, mağazaları bu alana daha fazla yönlenmesini sağlamaktadır.

Gelecekte E-Ticaret Sektörü

E-ticaret sektörü her geçen yıl büyüme göstermektedir. Büyüme oranlarındaki sürekli artış girişimcileri bu sektöre yönlendirmiştir. Aynı zamanda bu sektör için sürekli yenilikçi ve gelişimci anlayışlar benimsenmiştir. E-ticaret sektöründe yakın gelecekte görebileceğimiz yenilikler;

  • Kişiselleştirme Artacak: Müşteriler, kişisel verilerini paylaşırken bu paylaştığı verilerin kimlerle ve ne amaçla paylaşıldığı konusunda söz sahibi olacak. Kusursuz bir kişiselleştirilmiş bir alışveriş deneyimi yaratmak için müşterilerin profillerini kusursuz oluşturmak gerekir.  Yıllardır uygulanan reklam, indirim ve kupon taktiklerini kullanarak müşterileri cezbeden işletmeler yıllar geçtikçe bu taktiklerin işe yaramadığını biliyor. Müşteriler zaman geçtikçe bilinçleniyor ve işletmeler yeni taktikler üretmek zorunda kalıyor. Çin’de Wallmart Inc. Mağazası müşterilerinin ödemelerini WeChat üzerinden yapmalarına olanak tanıyor. Bu uygulamada müşterilerin alışveriş alışkanlıklarını analiz ediyor. Elde ettiği verileri müşterilerin alışverişlerinde kullanmalarını öneriyor.

  • Özel Tasarımlar: Her geçen gün şirketler, müşterilerinin kendilerini özel tasarımlarla yansıtmalarını sağlıyorlar. Örneğin ayakkabı sektöründeki bir marka müşterilerin kendi ayakkabılarını tasarlamalarını sağlıyor. Özel tasarım sayesinde müşteri kendini değerli hissediyor. Bu yaygınlaştıkça siteler satış oranlarını arttırabilecektir.

  • Online Alışveriş Görevlileri: Müşteriler bazı alışverişlerinde gerçek bireylerin yardımlarından memnun olmaktadır. Gelişen teknoloji, şirketlerin özel görevli vermesini sağlayacak. Gerçek bireylerden oluşan temsilciler, müşteri için kişiselleştirilecek. Bu sayede müşteri ile daha uzun ömürlü ilişki kurulması sağlanacak. Şirket-müşteri arasında bir güven köprüsü kurulacak. Müşteriler, online alışveriş gereksinimlerini online alışveriş görevlileri aracılığı ile yapmaya başlayacak.

  • İçeriksel Lokasyon Oluşturulacak: Müşterilerin kişisel ihtiyaçlarına uygun içerikler ve ürünler hazırlanacak. Kullanıcı lokasyonu ve ihtiyaca uygun reklam-içerik durumu e-ticaretin gelecekte önemli bir hali olacak. Örneğin bir müşteri, sanal mağazada belirli bir bölümde uzun süre vakit geçirmesine rağmen herhangi bir şey almadıysa firma, müşteriye bu kategori ile ilgili reklam, indirim kuponu ya da ilgisini çekecek başka şeyler gönderecek.

  • Bir Günde Teslimat Olacak: Alacağınız ürünün teslimat hızı, müşterinin ürünün alıp almama kararını etkileyen en önemli etkenlerden biridir. Aynı günde teslimat müşterilere çok cazip gelmektedir. Teslimat sürecinde değişikliğe gitmek, bu sektördeki şirketlerin farklılaşmak için kullanacağı en etkili silah olacaktır. Hatta drone ile teslimat süreçleri başlayacaktır. Tüketiciler ile yapılan bir ankette, tüketicilerin  %33’ü siparişlerinin drone ile teslim edilmesini istemektedir.  Drone ile teslimat konusunda güvenlik, hırsızlık, hasar vb. alanlardaki yetersizlikler bu konu üzerinde halledilmesi gereken problemlerin olduğunu gösteriyor.

Seyahat, 5 milyar 198 milyon $, Genel Kullanıcılar, Elektrikli Aletler, 2 milyar $, Genel Kullanıcılar, Giyim, 1,3 milyar $, Kadınlar ve Gençler, Oyuncak ve Hobi, 1 milyar 125 milyon $, Gençler, Mobilya ve Aksesuarlar, 1 milyar 56 milyon $, Genel Kullanıcılar, Yiyecek ve İçecek, 412 milyon $, Genel Kullanıcılar, Video ve Oyun, 268 milyon $, Gençler, Dijital Müzik, 60 milyon $, Gençler, E-Ticaret Kullanımı, 39,3 milyon kullanıcı, Genel Kullanıcılar, E-Ticaret Harcaması, Yıllık 11,5 milyar $, Genel Kullanıcılar
e-ticaret e-ticaret sitesi online alışveriş türkiyede e-ticaret e-ticaret sektörü türkiyede e-ticaret istatistikleri e-ticaret istatistikleri
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resimde üzerinde bir telefon ve klavye bulunan bir masa yer almaktadır. Telefon, bir odanın resmini gösteren bir ekrana sahip modern bir cep telefonu. Masanın sol tarafında kaplumbağa kabuğu desenli bir gözlük var. Klavyenin sağına köpüklü bir fincan kahve yerleştirilmiştir. Arka planda beyaz benekli siyah bir yüzey ve bulanık bir yüzük görüntüsü vardır. Telefon ve klavye ön planda, görüntünün ana odağını oluşturuyor. Klavyenin birçok tuşu görünüyor ve hatta sağ alt köşedeki USB bağlantı noktaları gibi ayrıntılar da var. Masa açık ahşap rengindedir ve çevresindeki nesnelerle hafifçe odak dışıdır.
Dijital Pazarlama

Türkiye’de E-Ticaret

09 Aralık 2019
Cam bir masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar durmakta ve yakındaki bir kanepede oturan bir kişi dizüstü bilgisayarı kullanmaktadır. Dizüstü bilgisayarın parlak, mavi bir bilgisayar ekranı var ve hafifçe odak dışı. Klavye yakın plandadır ve hemen solunda bir etiket bulunmaktadır. Bir çift gözlük yakınlarda durmakta ve görüntüyü tamamlamaktadır. Dizüstü bilgisayar görüntünün ana odağını oluştururken, diğer unsurlar sahneye bağlam sağlıyor. Cam masa yansıtıcıdır ve görüntüye bir parlaklık katar. Kanepedeki kişi dizüstü bilgisayara odaklanmış ve onu dikkatle kullanıyor.
Satış - Pazarlama

E-Ticaret Yazılımları Nedir?

06 Ocak 2020
Çeşitli renklerde sıvılarla dolu bir alışveriş arabasının yakın çekim görüntüsü ve sağında kırmızı bir at sembolü görülüyor. Sembol ışıklandırılmış ve metalden yapılmış gibi görünüyor. Arabanın solunda beyaz bir küp ve arka planda mavi bir fon görülüyor. Daha solda bir kişinin kolu ve hemen üzerinde beyaz bir yüzey üzerinde duran sarı bir silgi var. Son olarak, uzak köşede odak dışı gibi görünen bir kişinin başı görülüyor. Görüntü, sıvıların canlı renklerinden at sembolünün karmaşık tasarımına kadar geniş bir ayrıntı yelpazesini yakalıyor.
Satış - Pazarlama

En İyi E-Ticaret Paketleri

10 Nisan 2020
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
13220
Bu görsel, Amazon Dropshipping'e odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Muhtemelen eğitmen olan bir kişi onaylamak veya teşvik etmek için baş parmağını kaldırıyor. Arka planda, kursun belirli bir marka veya kuruluşla ilişkili olabileceğini düşündüren siyah ve turuncu bir logo var. Ayrıca, görselde ilginç bir kompozisyon oluşturmak için her biri farklı renklere sahip birkaç turuncu kare var. Genel olarak bu görsel, bir Amazon Dropshipping kursunun mükemmel bir görsel temsilidir. Potansiyel öğrencilere kesinlikle hitap edecek bir onay, teşvik ve güvenilirlik mesajı iletiyor. Eğitmenin onaylayan başparmak işareti ile siyah ve turuncu logonun birleşiminden oluşan bu kursun, Amazon Dropshipping hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyen herkes için başarılı olacağı kesin.
5
(11)

Amazon Eğitimi

6 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
9010
Takım elbise giymiş bir adam dizüstü bilgisayarının önünde oturuyor. Elleri klavyenin üzerindedir ve gözleri ekrana odaklanmıştır. Kısa, koyu renk saçları vardır ve dizüstü bilgisayarın üzerinde mavi beyaz bir logo görülmektedir. Ellerinden birinin yakın çekimi ve siyah bir gömleğin başka bir yakın çekimi var. Arka planda bir fotoğraf görülmektedir. Adam dikkatle bir şeyler yazmakta, bakışları dizüstü bilgisayar ekranından hiç ayrılmamaktadır. İfadesi ciddi ve odaklanmış, önemli bir işle meşgul olduğunu gösteriyor. Görüntü, adam dizüstü bilgisayarında özenle çalışırken bir konsantrasyon anını yakalıyor.
5
(486)

WordPress Eğitimi

14 Konu5 Saat