AnasayfaBlogRadyoterapi Bölümü (MYO)
Bölümler

Radyoterapi Bölümü (MYO)

22 Kasım 2020
Beyaz bir makinenin bulunduğu bir odada hastane yatağında yatan bir adam. Mavi bir gömlek ve beyaz bir pantolon giymiş, rahat ve konforlu görünüyor. Kolları yatağın üzerinde duruyor ve ince bir battaniye beline kadar onu örtüyor. Arkasında gri bir zemin üzerinde beyaz bir 'O' harfi görülüyor. Solunda, siyah minderli ve gümüş ayaklı bir sandalyenin yakın çekimi görülüyor. Sağında, siyah kenarlı beyaz bir kutunun yakın çekimi görülmektedir. Oda parlak bir ışıkla aydınlatılmış ve duvarlar açık gri renkte görünüyor. Adam gündelik hayatın koşuşturmasından uzakta, huzurlu bir ortamda görünüyor.
Radyoterapi Bölümü KonularıBölüm Hakkında Genel BilgiBölümün İş İmkanları
Radyoterapi bölümü, radyasyon onkolojisi alanında çalışacak kişiler yetiştirir.Radyoterapi Bölümü, 2 yıllık bir ön lisans programıdır. Fizik ve insan anatomisine ilgi duyan kişiler için uygundur.Bölüm mezunları, onkoloji hastaneleri ve kliniklerinde, özel teşhis merkezlerinde ve devlet ya da özel hastanelerde çalışabilirler.
Tedavi süreci içerisinde hastanın durumunun kontrol edilmesi ve radyasyon güvenliği en önemli konulardandır.Bölüm, öğrencilere, teknoloji ve bilime dayalı bir eğitim anlayışı benimsemiştir.Devlet ve özel sektörde oldukça geniş bir iş imkanına sahiptirler.
Bölüm uzman doktor veya radyasyon fizikçisi ile birlikte tedavi hizmetleri sağlayabilecek kişiler yetiştirir.Bölüm, iş sağlığı ve güvenliği ve çevre düzenlemelerine uygun olarak yetişen kişiler yetiştirmektedir.Mezunlar, DGS ile lisans programlarına geçip farklı alanlarda da kariyer yapabilirler.
Radyoterapi cihazlarının çalıştırılması ve kullanılması bölümünde öğretilen konulardandır.Bölüm, mesleki etik ve ilkelerle işlerini yürüten elemanların yetiştirilmesini benimsemektedir.Radyoterapi bölümü mezunları, radyoterapi teknikeri unvanına sahip olurlar ve kanser tedavisi uygulanan birçok alanda çalışabilirler.
Hastaların tedavi alanlarının ve pozisyonlarının belirlenmesi ve koruma bloklarının hazırlanması önemli konulardır.Radyoterapi bölümünde insan anatomisi, fizik ve elektronik cihazlara ilgi duyan kişiler başarılı olma eğilimindedir.Radyoterapi teknikerleri, Oncology kliniklerinde, çeşitli Hastanelerde ve Diagnostik merkezlerinde çalışabilirler.

Kanser hastalığı, ülkemizin ve dünyanın en önemli sağlık sorunları arasında görülür. Bu hastalık gittikçe ülkemizde ve dünyada yaygınlaşan önemli bir hastalıktır. Günümüzde kanser hastalığı tedavisinde çeşitli tedavi yöntemleri kullanılır. Kullanılan tedavi yöntemlerinden biriside radyoterapi yöntemidir. Genel olarak ülkemizdeki nüfus sayısına göre yeterli sayıda radyoterapi cihazı bulunmamaktadır. Aynı zamanda bulunan cihazların çoğunun teknolojisi yetersiz olarak kabul edilir.

Ülkemizde uygulanmaya başlanan sağlık politikaları doğrultusunda yüksek teknolojili cihaz sayısı arttırılmaya başlanmıştır. Bu alanda son zamanlarda teknolojik ilerlemeler kaydedilmiştir. Buna paralel olarak yüksek teknolojili cihazları kullanabilecek donanımlı elemanlara olan ihtiyaç artış göstermiştir. Tam bu noktada devreye üniversitelerin Sağlık Bilimleri Fakültesi içerisinde yer alan radyoterapi disiplini girmektedir. Bu disiplin, kanser tedavisinde etkili bir tedavi olan radyoterapi alanında, uzman doktor denetiminde çalışabilecek kişiler yetiştirir.

Ülkemiz ve dünyamızda kanser hastalığının artması ile hastalığa göre tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Radyoterapinin bu tedavi yöntemleri içerisinde yeri oldukça büyüktür. Disiplinin amacı da uzman doktor denetiminde kanser hastalarının tedavi sürecine yardımcı olmaktır. Kısaca uzman onkoloji doktorunun yardımcılığını yapma konusuyla ilgilenen bir bölümdür. Yazıya giriş yaptıktan sonra radyoterapi bölümü hakkında bilgi almaya ne dersiniz? Hazırsanız başlayım!



Radyoterapi Bölümü Nedir?

Radyoterapi bölümü, radyasyon onkologlarına yardımcı olacak ve onkoloji merkezlerinde çalışabilecek donanımlı elemanlar yetiştiren bölümdür. Radyoterapi bölümü, gerekli makine ve teçhizatın kontrolünü yapan, maske, hasta pozisyon kalıbı, kurşun blok ve kanser hastasını tedaviye hazırlama süreciyle ilgilenecek olan kişiler yetiştiren bir bölümdür. Radyoterapi bölümü, ışın tedavisi ve simülasyon yapma becerisine sahip olan elemanlar yetiştiren bir bölümdür.

Radyoterapi bölümü, uzman doktor veya radyasyon fizikçisi ile birlikte tedavi hizmetleri sağlayacak sağlık teknikeri yetiştiren bir bölümdür. İlgili cihazların çalıştırılması ve kullanılması ve kanser hastasına tedavi uygulanmasında yardımcı olan elemanlar yetiştiren bir bölümdür. Radyoterapi bölümü, tedavi uygulanma süreci içerisinde hastanın durumunun kontrol edilmesi işini yapan sağlık teknikerleri yetiştiren bir bölümdür. Radyoterapi bölümü, iş sağlığı ve güvenliği ve çevre düzenlemelerine uygun olarak işlerini yürüten elemanlar yetiştirir.

İlgili eğitim: Temel İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi (Bilgilendirme)

Bu bölüm, ön lisans programı içerisinde yer alır. Eğitim süresi 2 yıldır. 4 eğitim yarıyılından oluşur. Teorik ve pratik eğitimi içerisinde barındıran bir bölümdür. Son olarak bu bölüm, teknoloji ve bilime dayalı yaklaşım ve yöntemlerle hareket eden, mesleki etik ve ilkelerle işlerini yürüten elemanların yetişmesini sağlayan bir eğitim anlayışı benimser. Bölümü okumak isteyen kişilerin fizik ve insan anatomisine, elektronik cihazlara ilgisi olması ve iletişim becerilerine sahip olması gerekir. Son olarak bu bölümden mezun olanların iyimserlik, sorumluluk ve ekip çalışmasına sahip kişiler olması gerekir. Bölümü tanıdıktan sonra radyoterapi bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.



Radyoterapi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Radyoterapi bölümü iş imkanları hem kamu hem de özel sektörü kapsamaktadır. Bu bölüm sağlık sektörü olduğu için çalışacağı alanlar bellidir. Radyoterapi bölümü iş imkanları arasında ilk sırayı onkoloji hastaneleri ya da kliniklerinde çalışmak yer alır. Bölüm, kanser hastaları ile çalışabilecek elemanlar yetiştirdiği için onkoloji servisleri bir numaralı çalışma alanlarıdır. Radyoterapi bölümü iş imkanları arasında özel teşhis merkezlerinde çalışmak yer alır.

Radyoterapi bölümü iş imkanları arasında devlet ya da özel hastanelerde çalışmak yer alır. Radyoterapi bölümü iş imkanları arasında DGS ile lisans programına geçmekte yer alır. Hemşirelik bölümü ve Hemşirelik ve Sağlık Hizmetleri bölümü okuyarak çalışma alanlarını genişletebilirler. Sağlık alanında belirli hastalarla çalışacakları için çalışma alanları bunlarla sınırlıdır. Radyoterapi bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de radyoterapi bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.

Radyoterapi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Radyoterapi bölümü mezunları, ön lisans diplomasına ve “radyoterapi teknikeri” unvanına sahip olurlar.

  • Radyoterapi bölümü mezunları, kanser hastalarının immobilizasyonunun sağlanmasından sorumludurlar.

  • Radyoterapi bölümü mezunları, hastalar için bulunan koruma bloklarının hazırlanmasını sağlarlar.

  • Hastaların tedavi alanlarının ve pozisyonlarının belirlenmesini sağlarlar.

  • Radyoterapi bölümü mezunları, karanlık odada filmlerin banyo edilmesi işlemlerini hallederler.

  • Radyoterapi bölümü mezunları, uzman doktordan aldığı direktif doğrultusunda hastaların tomografisini çekerler.

  • Alanlarıyla ilgili cihazların çalıştırılması ve kullanılması görevlerini yerine getirirler.

  • Radyoterapi bölümü mezunları, tedavi uygulanma esnasında hastanın kontrol edilmesi işlemlerini hallederler.

  • Radyoterapi bölümü mezunları, ışın tedavisi görecek olan hastalar için uygun cihazların hazırlanmasını sağlarlar.

  • Kullandıkları cihazların basit olarak bakım ve tamirlerini yaparlar.

  • Uzman doktor ve radyasyon fizikçisi ile birlikte takım halinde hastaya tedavi hizmetlerini uygularlar.

Mezunların ne iş yaptıkları hakkında bilgi sahibi olduktan sonra biraz daha akademik boyuta geçelim. Bölümde okutulan dersler hakkında bilgi sahibi olalım.

Radyoterapi Bölümü Dersleri Nelerdir?

  • Fizik

  • Radyoterapi Cihazları

  • Temel Onkoloji

  • Tıbbi Biyoloji

  • Anatomiye Giriş

  • Tıbbi Terminoloji

  • Meslek Etiği

  • Radyasyon Fiziği

  • Radyasyon Güvenliği ve Radyasyondan Korunma

  • Klinik Onkoloji

  • Radyolojik Anatomi

  • Radyolojik Terminoloji

  • Sağlık İşletmelerinde Yönetim

  • Tıbbi Dokümantasyon ve Arşiv

  • Patoloji

  • Röntgen Cihaz Yapısı

  • Simülasyon Tekniği

  • İlkyardım

  • Tıbbi Etik

  • Karanlık Oda Tekniği

  • Tıbbi Etik

  • Bilgisayarlı Planlama

  • Fizyoloji

  • Uygulama Eğitimi

  • Temel Patoloji

  • Onkoloji Hastalarına Yaklaşım

  • Stres Yönetimi

  • Sağlıkta İletişim

İlgili eğitim: Tıbbi Sekreterlik Sertifikası

İlgili eğitim: Stres Yönetimi Eğitimi

Yukarıda belirtilen dersler genel olarak belirtilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilir. Birkaç üniversitenin sayfasından yararlanılarak dersler hakkında bilgiye vermeye çalıştım. Bölümün dersleri hakkında bilgi verdikten sonra bölümün taban puanları ve sıralaması hakkında bilgi sahibi olalım.

Radyoterapi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

İlk önce bu bölümü okumak için TYT sınavına girmeniz gerekir. Ön lisans programı olduğu için sadece TYT sınavına girmek yeterli. Sizlere puanlar ve başarı sıralamaları hakkında bilgi sahibi olmanız için bir liste oluşturdum. Liste en güncel verileri içermektedir. Listeyi oluştururken ülkemizin en iyi üniversiteleri baz alınarak oluşturuldu. Ülkemizin bu bölümde en iyi üniversitelerini içeren liste;

ÜniversiteBölümTaban PuanıSıralama
Üsküdar ÜniversitesiRadyoterapi Bölümü (Burslu bölüm)309,27349353990
Acıbadem ÜniversitesiRadyoterapi Bölümü (Burslu bölüm)297,58383424324
İstanbul Medipol ÜniversitesiRadyoterapi Bölümü (Burslu bölüm)294,65904444106
Bezm-i Alem Vakıf ÜniversitesiRadyoterapi Bölümü (Burslu bölüm)294,12108447873
Bahçeşehir ÜniversitesiRadyoterapi Bölümü293,96443448972
Dokuz Eylül ÜniversitesiRadyoterapi Bölümü292,41304459951
Radyoterapi bölümü, radyasyon onkolojisi alanında çalışacak kişiler yetiştirir, Radyoterapi Bölümü, 2 yıllık bir ön lisans programıdır Fizik ve insan anatomisine ilgi duyan kişiler için uygundur, Bölüm mezunları, onkoloji hastaneleri ve kliniklerinde, özel teşhis merkezlerinde ve devlet ya da özel hastanelerde çalışabilirler, Tedavi süreci içerisinde hastanın durumunun kontrol edilmesi ve radyasyon güvenliği en önemli konulardandır, Bölüm, öğrencilere, teknoloji ve bilime dayalı bir eğitim anlayışı benimsemiştir, Devlet ve özel sektörde oldukça geniş bir iş imkanına sahiptirler, Bölüm uzman doktor veya radyasyon fizikçisi ile birlikte tedavi hizmetleri sağlayabilecek kişiler yetiştirir, Bölüm, iş sağlığı ve güvenliği ve çevre düzenlemelerine uygun olarak yetişen kişiler yetiştirmektedir, Mezunlar, DGS ile lisans programlarına geçip farklı alanlarda da kariyer yapabilirler, Radyoterapi cihazlarının çalıştırılması ve kullanılması bölümünde öğretilen konulardandır, Bölüm, mesleki etik ve ilkelerle işlerini yürüten elemanların yetiştirilmesini benimsemektedir, Radyoterapi bölümü mezunları, radyoterapi teknikeri unvanına sahip olurlar ve kanser tedavisi uygulanan birçok alanda çalışabilirler, Hastaların tedavi alanlarının ve pozisyonlarının belirlenmesi ve koruma bloklarının hazırlanması önemli konulardır, Radyoterapi bölümünde insan anatomisi, fizik ve elektronik cihazlara ilgi duyan kişiler başarılı olma eğilimindedir, Radyoterapi teknikerleri, Oncology kliniklerinde, çeşitli Hastanelerde ve Diagnostik merkezlerinde çalışabilirler
radyoterapi kanser radyoterapi bölümü radyoterapi bölümü mezunları onkoloji sağlık radyoterapi bölümü iş imkanları radyasyon
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.