Online Eğitim ile Bir Adım Öne Geçin
Online Eğitim Özellikleri | Online Eğitim Avantajları | Online Eğitim Dezavantajları |
---|---|---|
Zaman ve mekan sınırlaması olmaması | Dünyanın her yerinden eğitim alma imkanı | Kısıtlı internet erişimine sahip bölgelerde kullanılamaması |
Kendi öğrenme hızınıza göre çalışabilme | Özelleştirilebilir eğitim süreci | Kişisel disiplin gerekliliği |
Yüz yüze eş zamanlı ya da farklı zamanlarda eğitim alma seçenekleri | Esneklik | Öğrenci ile öğretmen arasındaki etkileşimin yetersizliği |
Maliyet etkinliği | Ulaşım, konaklama gibi ek masrafların olmaması | Teknik aksaklıklar |
Çeşitli online kaynaklardan yararlanabilme | Geniş eğitim kaynaklarına ulaşım | Bilgi kalitesinin kontrolünün zorluğu |
Gelişmiş ölçme ve değerlendirme metotları | Etkili öğrenme değerlendirmesi | Değerlendirme sürecinde hile yapma riski |
Çalışmak zorunda olan bireylere öğrenim hakkı tanır. | Mesleki gelişime olanak sağlar | Pratik uygulama eksikliği |
Hızlı ve kolay bilgiye ulaşım | İstediğiniz zaman bilgiye ulaşma imkanı | Bilgi kirliliği riski |
Uzaktan eğitim teknolojisi kullanarak interaktif eğitim | Aktif öğrenme yöntemleri | Sosyal etkileşim eksikliği |
Her bireyin kendi öğrenme hızında öğrenim görmesine olanak sağlar | Özelleştirilmiş öğrenme deneyimi | Kendiliğinden motivasyon gerekliliği |
Eğitim, ülkelerin ekonomik ve sosyal gelişiminde temel yapı taşıdır. Rekabetin hat safhaya ulaştığı ve her bireyin okumaya çalıştığı günümüzde eğitim denilen kavram da kendi içinde evrimleşmekte.
Her bireyin bu konuda kendi adına farkındalık yaratmak için bir çabası var. Durum böyle olunca klasik eğitimin içinden sıyrılıp kendine yeni bir stil kazandıran online eğitimler diğer adıyla uzaktan eğitimler ön plana çıkmakta.
Klasik eğitim, eski zamanlardan bu yana kullanılan belli bir düzen/disiplin içinde öğretmenin ve öğrencilerin aynı zamanda/mekanda birlikte gerçekleştirdikleri bir öğretim modeli. Ülkemizde örgün eğitim kurumlarında kullandığımız kalıplaşmış bir eğitim tipi olarak karşımıza çıkar.
Online eğitim nasıl yapılıyor?
Online eğitim son yıllarda çok popüler olan birinci sınıf bir öğretim modelidir. Gelişmiş ülkelerde uygulanan yeni ölçme ve değerlendirme metotları ile birlikte kullanılan en modern donanıma sahip bir sistemdir.
Her geçen gün kendini daha da geliştiren birçok bireyi ve kurumsal şirketleri peşinden sürükleyen fazlasıyla etkileyici bir eğitim tarzı.
Şöyle düşünecek olursak , sadece bir bilgisayara ve internet bağlantısına ihtiyacınız var gerisi bir tık uzağınızda.
İnternet üzerinden dünyanın neresinde olursa olsun istediğiniz her eğitime katılabilir o konu üzerine uzmanlaşmış eğitmenlerden ders alabiliyorsunuz. Hem de kendi odanızda çayınızı veya kahvenizi yudumlarken.
Online eğitimin faydaları
Online eğitimin bildiğimiz birçok avantajı var. En başta zaman kısıtlılığı, yer, sağlık problemleri, maddi imkansızlık vs. sorunları olan birçok insanın evlerine, iş yerlerine , akşam yemeğinden sonra uyuyana kadar olan bir kaç saatlik kısıtlı zamana ihtiyaçları olan eğitimi götürüyor.
Bu eğitimin interaktif olduğu ve bu eğitime katılımcı tarafından yeterli özen gösterildiği sürece bir sorun yok. Katılımcıların eğitmenle ve diğer arkadaşlarıyla etkileşim kurabilmeleri online eğitimin artıları arasında. Ayrıca birçok insanın ücretsiz online eğitim programlarıyla yeteneklerini keşfedip kendini kişisel olarak geliştirebileceğini de biliyoruz.
Herkese eğitim imkanı sağlar.
Ev rahatlığında eğitim alma imkanı sağlar.
Eğitim ve öğretim ortamına 7/24 erişim olanağı sağlar.
Çalışmak zorunda olan bireylere öğrenim hakkı tanır.
Bilgiye kolay ve hızlı ulaşma imkanı sağlar.
İnternet erişimi olan herhangi bir yerden istenen kalitede eğitim almaya olanak sağlar.
Her bireyin kendi öğrenme hızında öğrenim görmesine olanak sağlar.
Klasik eğitimin beraberinde getirdiği ulaşım, barınma ve konaklama gibi ek masrafları yok eder.
Online eğitimde neler sıkıntı yaratır?
Bu avantajlarının yanı sıra online eğitimini bazı dezavantajları vardır. Şimdi gözlerinizi kapatıp 20 kişilik bir sınıf düşünün . Eğitimci ile katılımcılar yüz yüzeler ve eğitimci bütün katılımcıları görüyor. Herkes birbirini görüyor, aynı havayı soluyor. ortak bir atmosfer var. Eğitimci herkesin sıkıldığını hissettiği anda üslubunu değiştiriyor, sohbet ediyor , şakalaşıyor veya derse ara veriyor.
Şimdi de 20 katılımcının olduğu bir online eğitim programını hayal edelim. Eğitmen katılımcıları görmüyor, katılımcılar diğer arkadaşlarını göremiyorlar. Elbette sınıf ortamındaki atmosferin bu online eğitim dersinde olmasını bekleyemeyiz değil mi? Sizce aradaki fark ne?
eğitim eğitmen ve katılımcılar tarafından karşılıklı etkileşim süreci gerektirir. ve araştırmalar ortaya koymuştur ki iletişimin % 90 lara varan ciddi bir bir kısmını beden dili ve ses tonu oluşturur. birden fazla katılımcının olduğu programlarda katılımcılar genellikle iletişimini yazarak kurarlar. yani eğitmene bu dersteki 15 kişi konudan sıkılmaya başladıklarını yazmazlarsa eğitmen bunu hissedemeyebilir ve o eğitimin verimliliği azalabilir.
Online eğitimin en büyük dezavantajı da budur. Online eğitimin bir diğer dezavantajı da internet erişimi olmayan çok sayıda insanın ihtiyaçlarına cevap verememesidir. İnternet altyapısı iyi olmayan üçüncü dünya ülkelerinde online eğitim programlarından yararlananların sayısı ciddi anlamda sınırlıdır.
Eğitimde öğrenci öğretmen etkileşiminin yetersiz olması veya olmaması.
Kullanılan materyallere ulaşamama veya oluşan teknik aksaklıklar.
Uzun süreli bilgisayar kullanımı sonucu yaşanılan sağlık sorunları
Kendi kendine çalışma alışkanlığı olmayan bireyler için planlama zorluğu.
Öğrenciler arasında birliktelik ve grup bilinci gibi unsurların oluşturulamaması.
Öğrenci sayısındaki fazlalık nedeniyle iletişimde oluşan kopukluklar.
Avantaj ve dezavantajlarını toplarsak online eğitim, eksikleri olmasına rağmen verimli değerlendirildiğinde bireylerin kişisel gelişimine ciddi anlamda katkı sağlayan bir süreçtir. Günümüz dünyasının şartları ve günümüz insanının yaşam tarzı göz önünde bulundurulduğunda online eğitimin birçok insanın eğitim ve kişisel gelişim ihtiyacına etkili bir şekilde cevap vermekte olduğu söylenebilir.
Günümüzde online eğitim
Online eğitim internet ortamında etkileşimli bir eğitim sürecidir. Eğitmen ve katılımcılar ortak bir programda aynı saatte buluşurlar, eğitmen görüntülü olarak eğitim verir. Katılımcı sayısı bir yada birkaç ise katılımcılar da görüntülü olarak eğitime katılabilirler.
Ancak katılımcı sayısı fazla ise katılımcılar birbirleriyle ve eğitmenle genellikle yazışarak etkileşim kurarlar. Online eğitim, günümüzün koşuşturmacalı yaşam şartları içinde bireylerin kendilerine bir şeyler katabilmelerini mümkün kıldığı için artık bir ihtiyacımız haline gelmiştir ve ona olan ihtiyacımız günden güne artmaktadır.
Online eğitimin günümüz insanının bir ihtiyacı haline geldiğini ilk defa iş yerimde hissetmiştim. Bir gece acil serviste nöbetteyken ambulans 20 yaşında baygın halde bir kadın hasta getirdi. Kadına gerekli müdahaleleri ve ön incelemeleri yaptık ancak kadının neden bayıldığını anlayamamıştık. Derken 15 dakika sonra kadın uyandı.
Konuşamıyordu ve elleriyle bir şeyler anlatmaya çalışıyordu. Evet tahmin ettiğiniz gibi kadın dilsizdi , derdini işaret diliyle anlatmaya çalışıyordu ve ekibimizden kimse işaret dili bilmiyordu. Şanslıydık ki kadın okuma yazma biliyordu ve ihtiyacımız olan bilgileri bize yazarak verebildi. Şimdi gözlerinizi kapatın ve aynı ortamda sorumlu olduğunuzu ve aynı hastanın okuma yazma bilmediğini düşünün. Üstelik siz de sağlık çalışanı olarak işaret dili kursuna gidecek zamanı bulamıyorsunuz.
Ama bilme ihtiyacınız hala devam ediyor ve bu ihtiyacınızı yakın bir zamanda karşılamazsanız meslek hayatınızda ciddi sorunlarla karşılaşabileceğinizi hissediyorsunuz.
Sizce çözüm nedir? Evet çözüm online eğitimdir. Ancak online eğitimi sadece mesleğe yardımcı eğitim olarak düşünmek yanlış olur. Bir çok insanın keşfedilmemiş yetenekleri vardır. İnsanlar bir şekilde yatkın yada ilgili olduğu alanları keşfettiklerinde aldıkları temel eğitimlerin üzerine bir şeyler koyarak kendilerini geliştirebilirler.
Örneğin hiç almanca bilmeyen bir lise öğrencisi online Almanca eğitimi alıp Almancayı sevebilir ve ileride iyi bir Almanca öğretmeni olabilir veya konuşabileceği samimi Alman arkadaşlar edinebilir. Benzer şekilde online satış ve pazarlama eğitimi alan bir öğrenci ileride mutlu olacağı mesleği bulmuş keşfetmiş olabilir.
Günümüzde sağlık çalışanları gibi uzun ve esnek çalışması gereken bir çok insan var. Ayrıca özel sebeplerle yaşadığı yerden ayrılamayacak bir çok insan var. Ancak bir çok insanın çeşitli konularda eğitim alma ihtiyacı da var. 2011 yılında Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye nüfusunun %42,1 inin; Dünya Bankası tüm dünyanın %32 sinin internet kullanıcısı olduğunu açıklamıştı. Oranlar cidden yüksek ve online eğitim programları bahsettiğimiz dezavantajlı birçok insanın -ki dünya nüfusunun ciddi bir kısmı dezavantajlıdır- eğitimi için gerçekten verimli bir ortam sağlar mı? sorusunu akıllara getiriyor. Peki sizce sağlar mı?
Online eğitim serüveni
Online eğitim ile tanışmam üç yıl önce İstanbul İşletme Enstitüsü sayesinde oldu. Başta çok heyecanlandım. Çünkü küçük bir kentte yaşıyordum ve burada olanaklar kısıtlı olduğu için kariyerimi geliştirmek adına pek bir şey yapamıyordum.
O zaman üniversitede öğrenciydim. İşletme okuyor ve diğer arkadaşlarımdan mesleki eğitim açısından bir farkım olsun istiyordum. Yalnızca okuldaki eğitimin yeterli olmadığının farkındaydım.
Eğitimin ilk başladığı günü hatırlıyorum da tereddütlerim vardı. Kaliteli bir eğitim olur mu, yeterli gelir mi diye. Aslında içten içe biraz da umutsuzluğum vardı. Ama hiç bir şey korktuğum gibi olmadı.
İşinin uzmanı olan eğitimci ile birlikte yapılan dersle karşılaştım. Karşımda konu anlatımı, soru çözümleri ve en önemlisi eğitmene her durumda danışabileceğimiz profesyonel bir sistem vardı.
Bu süreçte hem kişisel gelişimim hem de mesleki kariyer planlamamın şekillenmesi açısından çok şey öğrendim. Tabi bu eğitim tarzının rahatlığı ve ulaşılabilirliği de beni çok etkilemişti.
Aynı zamanda kendime farklı ücretsiz online eğitim programları da seçtim ve derslere katıldım. Böylece online eğitim modeli hayatımın vazgeçilmez bir parçası haline geldi.
Online eğitimin yükselişi
Online eğitimin klasik eğitime nazaran yükselişi öyle görülüyor ki hız kesmeden devam edecek.
Bireylerin hayat mücadelesi verdiği ve işlerini hızlı biçimde halletmek için çözümler aradığı günümüz karmaşasında ücretsiz sertifikalı eğitimler bireylerin imdadına yetişmiş durumda.
Bir kuruma bağlı olup orada eğitim alırken harcadığımız zamanı veya ailenize ayıracağınız vakti online eğitimi tercih ettiğiniz takdirde kaybetmemiş oluyorsunuz.
Nasıl Online Eğitim Alabiliriz?
Çağımız bilişim ve eğitim çağı. Böyle olunca teknoloji bizlere muhteşem fırsatlar sunuyor. Bunun en güzel örneklerinden biri de online eğitim. Peki nedir bu online eğitim? Gelin birlikte bakalım.
Online eğitim; uzman eğitmen ve öğrencilerin herhangi bir zamana ve mekana bağlı kalmaksızın istedikleri yerde ve saatte internet ortamında canlı veya video içerikleriyle bir araya gelerek oluşturulan platformdur. Bu eğitim sisteminde eğitmenler ve öğrenciler geleneksel sınıf ortamından muaftır. Bu eğitimler için ihtiyacımız olan yegane şey internete bağlanabilen bir cihaz ve kesintisiz internettir.
Online eğitimler hemen hemen herkesin anlayabileceği şekilde tasarlanmış eğitim bir modelidir. Bu sebeble her yaştan ve meslekten kişiler bu programlarda kendilerine yer bulabilir. Bugün birçok üniversite, şirket ve İnternet siteleri bu şekilde eğitim vermektedir. Bunun için yapmamız gereken sadece interneti açıp derse katılmaktır. Üstelik evimizde, parkta, sahilde ya da bir cafede. Sınıfımızı seçmek bize kalmış.
Online Eğitim Bize Nasıl Katkı Sağlar?
Online eğitim bize işimizde ve sosyal çevremizde yükselmemiz için pek çok olanak tanır. Örneğin bir üniversite öğrencisi miyiz? Neden kendi alanımız dahilinde bir program seçip bilgi birikimimize katkı sağlayarak iş dünyasına rakiplerimizden bir adım önde başlamayalım. Ev hanımı ya da çocuklarını büyütmeyi tercih etmiş bir anne miyiz?
Evde oturduğumuz yerden online İngilizce eğitimi alarak kişisel gelişimimize katkı sağlamak bizi mutlu etmez mi? Veyahut halihazırda bir işimiz zaten var. Bize getirisi olacağına inandığımız bir eğitim programı seçerek kendimizi kariyer basamaklarında bir üst sıraya taşıyabiliriz. Kısacası bu programlar arasında kendimize uygun bir dalı mutlaka bulabiliriz.
Online Eğitim Programlarında Hangi Eğitimleri Alabiliriz?
Online eğitim sistemi içerisinde birçok alanı barındırmaktadır. Bunlar yabancı dilden, anlayarak hızlı okumaya, blog yazarlığından, diksiyon eğitimine, bilgisayar programcılığından, içerik editörlüğüne pek çok alanda değişiklik göstermektedir.
Ayrıca fotoğrafçılık eğitimi, genel muhasebe, halkla ilişkiler ve iletişim, ikna teknikleri, insan kaynakları yönetimi, temel iş sağlığı uzmanlığı gibi çok fazla konuda alanında uzman eğitmenlerden alacağımız eğitimler ile kendimizi geliştirebileceğimiz platformlar bulunmaktadır. Özetle online eğitim programları çok geniş yelpazeye ayrılmıştır. Zaman bunların kıymetini bilip kendimize katkı sağlama zamanıdır. Örneğin bugün Harward Üniversitesi'nin derslerine bile online olarak katılmak mümkündür. Harika değil mi?
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.