Hızlı okuma tekniklerinin nasıl ortaya çıktığını anlatarak başlayalım. 2. Dünya savaşı sırasında askerlerin düşman işaretlerini takip ederken gözlerini bir sağa bir sola çevirdikleri için algılarının arttığı fark edilmiş. Bunun üzerine İngiliz bilim adamları Katistostop adlı cihazı üretmişler. Bu cihazla yapılan göz egzersizleri okuduklarını anlama ve hız kapasiteleri artmasına yol açmış. Böylelikle bu eğitimin de temelleri ortaya çıkmış.
Ülkemize ise 70’li, 80’li yıllarda siyasi liderler Süleyman Demirel, Turgut Özal ve Adnan Kahveci sayesinde gelmiştir. Yarım saatlik kahvaltı süresinde bütün gazeteleri okuyabilen Süleyman Demirel’e bunun nasıl olduğu sorulduğunda yurt dışında aldığı anlayarak hızlı okuma teknikleri eğitiminden kaynaklandığını söylemiş. Bunu öğrenen birkaç eğitimci yurt dışına gidip bu eğitimi alarak Türkiye’de de uygulamaya başlamış.
Bir şeyleri okumayı ve araştırmayı çok fazla seven ancak bir türlü vakit bulamayanlardan mısınız? Ya da çalışmayı son geceye bıraktığınız sınav konularını son sürat okuyabilmek ve öğrenmek ister miydiniz? Hızlı okuma teknikleri sayesinde bunların hepsi mümkün. Hızınıza hız katacak eğitim ile siz de herkesten bir adım önde olmak ve nitelikli öğrenme becerisi kazanmak isterseniz hızlı okuma eğitimini almalısınız.
Bu eğitim ile katılımcıların yavaş okumaya neden olan okuma frenlerinden kurtulup anlayarak hızlı okumalarını, bilinçaltı öğrenme teknikleri ile öğrendiklerini kolayca uygulayabilmelerini amaçlıyoruz
Sıra
Ne Yapacağım?
Nasıl Yapacağım?
Kazancım Ne?
1
Kaydol
Anlayarak Hızlı Okuma Teknikleri kursu için online kaydolun.
Hızlı okuma becerilerini geliştirmenin ilk adımını atın. Kurs materyallerine, canlı derslere katılın ve benzer düşünen kişilerle bağlantı kurun.
2
Öğren
Interaktif videolar, forumlar ve grup tartışmaları yoluyla hızlı okuma tekniklerini öğrenin.
Hızlı okuma teknikleri, sıkça yapılan okuma hatalarını öğrenme, anlama yeteneğini artırma ve diğer konularda bilgi edinin.
3
Sertifika Al
Sınavı başarıyla tamamlayın, kurs gereksinimlerini yerine getirin.
Anlayarak Hızlı Okuma alanında tanınmış bir sertifika alın, okuma yeteneklerinizdeki gelişimi destekleyin ve profesyonel ve kişisel büyümenizi artırın.
4
Uygula
İster iş ister zevk için, günlük okuma işlerinizde öğrenilen teknik ve stratejileri uygulayın.
Daha az zamanda daha çok okuyarak, daha çok şey anlayarak ve daha iyi öğrenme alışkanlıkları geliştirerek faydalanın. Yeteneklerinizi çalışmalarınızda veya kariyerinizde kullanın, entelektüel büyümeniz üzerinde olumlu bir etki yapın.
Anlayarak Hızlı Okuma teknikleri eğitimi kimler için?
Anlayarak hızlı okuma teknikleri eğitimi her yaş için uygundur. İlla bir öğrenci ya da bir çalışan olmanıza gerek yok. Hiçbir iş yapmıyorsanız bile kitap okumayı seven ve bilgi aktarımına, öğrenmeye açık olan biriyseniz hızlı okuma eğitimi aldığınızda bilginizin üzerine bilgi katacağınız gibi okuma veriminizi 3-4 kat artırabilir, kısa zamanda kendinizi geliştirebilirsiniz.
Zorlu bir eğitim döneminde olan bir öğrenciyseniz, hele ki üniversite sınavına hazırlanıyorsanız ya da üniversitede vize ve final sınavlarınıza hazırlanırken en iyi ihtimalle 100, en kötü ihtimalle 250-300 sayfalık bir yerden sorumlu tutulacaksanız anlayarak hızlı okuma eğitimi tam size göre! Tüm öğrenciler için hem hazırlanma hem sınav anındaki verim için tam yerinde bir eğitim olduğunu söyleyebiliriz.
Bunun yanı sıra psikolojik danışmanlar, avukatlar, doktorlar, insan kaynakları alanında çalışanlar gibi eğer iş yerinizde kat kat dosyaları okumak zorunda kalıyorsanız siz de bu eğitimden kesinlikle faydalanabilirsiniz. İş hayatınızda size kavrama ve karar vermede hız kazandıracağından bu eğitimden kendini geliştirmek isteyen her meslek dalından çalışanlar faydalanabilir.
Haftanın beş günü sabahtan akşama kadar öğrencilere sürekli bilgi aktaran siz değerli öğretmenlerimiz :) Beyninizdeki bilgileri tazelemek ve en ufak bir detayı bile atlamadan tüm bilgileri sırada dirsek çürüten öğrencilerinize rahatlıkla aktarabilirsiniz. Hızlı okumayı, hafızanızı geliştirmek için de kullanabilirsiniz.
Yavaş Okuma Yok Oluyor
Bu eğitim yavaş okumanın frenlerini ortadan kaldırıp anlayarak okumayı ön görürü. Ayrıca bilinçaltı öğrenme teknikleri ile öğrenilenleri kolayca uygulayabilmeyi sağlar. Okuduklarınızı anlayabiliyorsanız okumak faydalıdır. Yazı icat edildiğinden beri yoğun okuma bugünkü kadar önem kazanmadı. Yaşadığımız çağa çabuk okumak ve okuduğumuzu anlamak artı bir değer katar. Tabii ki ne kadar hızlı okuduğumuz değil okuduklarımızdan ne kadarını anladığımız önemli.
Çünkü beklentilerimizi karşılamayan bir hızlı okuma, satırların üzerinde gözümüzle seyahat yapmaktan başka bir işe yaramaz. Günümüz teknolojileri bilgiyi süratle ve kolay bir şekilde yayma/paylaşma olanağı veriyor. İster işimizin gereği ister edebi anlamda olsun zamanımız hiç yeterli gelmemekte. Durum böyle olunca hem okumamızın hızını arttırma hem de okuduklarımızı çok daha çabuk anlayabilme ve içselleştirebilme fazlasıyla önem kazanmaya başladı.
Hızlı okuma kursu ne kadar sürüyor?
Anlayarak hızlı okuma kursumuzun abonelik süresi 365 gündür. 365 gün boyunca dersle ilgili videolara, içeriklere, dokümanlara erişebilir, sohbet ve forum bölümlerinden eğitim alan kişilerle iletişimde olabilirsiniz. 5 derslik bir plana dayalı eğitimimizde her ders yaklaşık bir saat civarında sürmektedir.
Eğitim videolarınızı izledikten sonra belirli tarihlerde gerçekleştirilen sertifika sınavına girebilir ve sertifikanızı edinebilirsiniz. Tabi bu sınavdan önce kendinizi test etmek istersiniz diye üç deneme sınavı koymayı da ihmal etmedik.
Eğitim videolarınızı ve sınavlarınızı tamamlasanız bile paylaşılan içerik uygulamalarıyla egzersizlere devam etmeniz yararınıza olacaktır. Anlayarak hızlı okuma pratik isteyen bir eğitim ve bu pratikleri düzenli olarak gerçekleştirebilmeyi gerektiriyor. Ancak bu şekilde büyük bir fark ortaya koyabilirsiniz.
Devamını göster
Süper hızlı okuma kursu konu başlıkları
Bu eğitimde aşağıdaki başlıkları işleyerek süper hızlı okumanızı sağlayacağız. Her konu başlığıyla ilgili daha fazla detayı aşağıda bulabilirsiniz.
Mevcut okuma alışkanlığınızın değerlendirilmesi,
Hedef belirleme (bu eğitim sonunda neleri değiştirmiş olmak istersiniz?)
Hızlı okuma teknikleri,
Okuma frenleri nelerdir?
Pratik okumanın püf noktaları,
Okuma, göz ve beyin ilişkisi,
Ritmik müzikle okumak,
Sağ beyinle okumak,
Donanımımızı geliştirme alıştırmaları,
Zihnimizi okumaya hazırlama ve konsantrasyon,
Anlama konusunda ustalık,
Günlük alıştırmalar için yönergeler,
Bilinçaltı davranışı tanımak,
Belleğinizden yararlanmak,
Yüksek motivasyon ve konsantrasyonla okumak,
Okuma gelişiminin değerlendirilmesi.
Konu 1: Mevcut Okuma Alışkanlığınızın Değerlendirilmesi
Bu derste, geliştirebileceğiniz alanları belirlemek için mevcut okuma alışkanlıklarınızı nasıl değerlendireceğinizi öğreneceksiniz. Birçok insan, olabildiğince verimli okumadıklarını öğrendiklerinde çok şaşırır. Göz hareketi, kelime tanıma ve anlama gibi okuma hızını etkileyebilecek bir çok faktör var. Mevcut alışkanlıklarınızı değerlendirmek için birkaç dakikanızı ayırırsanız, okuma sürenizden en iyi şekilde yararlanmaya başlayabilirsiniz.
Konu 2: Hedef Belirleme (Bu Eğitim Sonunda Neleri Değiştirmiş Olmak İstersiniz?)
Bu derste süper hızlı okuma eğitiminiz için nasıl hedefler belirleyeceğinizi öğreneceksiniz. Kursun sonunda nelerin değişmesini istediğinizi konuşarak başlayacağız. Daha sonra ulaşılabilir hedefleri nasıl seçebileceğinizi ve bu hedeflere ulaşmak için nasıl bir plan oluşturabileceğinizi tartışacağız. Son olarak, ilerlemenizi takip etmek ve hedeflerinizi gerekirse yeniden düzenlemenin önemi hakkında konuşacağız. Bu dersin sonunda, hızlı okuma eğitiminiz için nasıl hedefler belirleyeceğinizi net bir şekilde anlamış olacaksınız.
Konu 3: Hızlı Okuma Teknikleri
Bu derste okuma hızınızı artırmak için kullanabileceğiniz ana teknikleri öğreneceksiniz. Bu teknikler arasında Kaydırma, Tarama ve Tempolu Okuyucu kullanma sayılabilir. Ayrıca genel olarak daha hızlı okumanıza yardımcı olacak bazı püf noktalarını da ele alacağız.
Konu 4: Okuma Frenleri Nelerdir?
Bu derste okuma frenleri hakkında bilgi edineceksiniz. Okuma frenleri, hızlı ve doğru okumamızı engelleyen alışkanlıklardır. Sık rastlanan okuma frenlerinden biri, gözlerimizin daha önce okuduğumuz kelimeleri veya satırları tekrar okumak için geriye gitmesi anlamına gelen gerilemedir. Bu, yerimizi kaybetmemize ve okumamızı yavaşlatmamıza neden olabilir. Bir başka sık rastlanan fren de sabitlenmedir; bu da sayfadaki bir kelimeye veya noktaya çok uzun süre bakmaktır. Bu, diğer kelimeleri kaçırmamıza ve anlamamızı azaltabilir. Bu derste, bu alışkanlıkları kırmak ve anlayarak hızlı okuyabilmek için bazı stratejiler öğreneceğiz.
Konu 5: Pratik Okumanın Püf Noktaları
Bu derste, anlayarak hızlı okuma için yardımcı olacak birkaç ipucu öğreneceksiniz. Süper hızlı okumada bilmeniz gereken en önemli şey, gözlerinizi hareket ettirmektir. Tek tek kelimelere odaklanırsanız, ister istemez yavaşlarsınız. Bunun yerine, bir seferde kelime gruplarını yakalamaya çalışın. Diğer bir ipucu da okurken parmağınızı kullanmak ya da bir ayraç kullanmaktır. Bu, hızınızı korumanıza yardımcı olur ve gözlerinizin dalmasını önler. Bunları nasıl yapacağınızı ve diğer önemli teknikleri bu derste anlatıyoruz.
Konu 6: Okuma, Göz ve Beyin İlişkisi
Bu derste okuma ve beyin arasındaki ilişkiyi öğreneceksiniz. Ayrıca hızlı okuma becerilerinizi nasıl artıracağınızı da öğreneceksiniz. İnsan beyni sürekli öğrenen inanılmaz bir organdır. Okurken, sayfadaki bilgileri işlemek için beynimizi kullanırız. Ne kadar çok okursak, beynimiz bilgiyi hızlı bir şekilde işleme konusunda giderek daha iyi hale gelir. Ancak bazen beynimiz okuma hızımızın önüne geçebilir. Bu nedenle hızlı okuma becerilerimizi nasıl artıracağımızı öğrenmemiz gerekir. Bu kursta, daha hızlı ve daha etkili okumanıza yardımcı olacak teknikleri öğreneceksiniz. Ayrıca gözlerinizin bir sayfa metni tarayabileceği farklı yolları da öğreneceksiniz.
Konu 7: Ritmik Müzikle Okumak
Bu derste, hızlı ve etkili bir şekilde okumanıza yardımcı olabilecek bir teknik olan Ritmik Müzikle Okuma tekniğini öğreneceksiniz. Bu yöntem, ritmi korumak için bir metronom veya benzeri bir cihaz kullanarak metni müzikle aynı anda okumaktır. Müzik odaklanmanıza ve okurken dikkatinizin dağılmamasına yardımcı olur, ritim ise gözünüzle takip edebilmeniz için size ipucu verir. Müzikle aynı anda okuyarak beyninizi bilgiyi daha hızlı ve verimli bir şekilde işlemesi için eğitebilirsiniz. Bu derste bunu nasıl yapmanız gerektiğini detaylarıyla anlatacağız.
Konu 8: Sağ Beyinle Okumak
Bu derste sağ beyinle nasıl okuyacağınızı öğreneceksiniz. Sağ beyin, görsel yolla edinilen bilgilerin işlenmesinden sorumludur. Yani resimleri ve görüntüleri anlamakta çok iyidir. Gözleriniz okurken aynı anda pek çok bilgiyi algılar. Sağ beyin bu bilgiyi hızlı bir şekilde işleyebilir ve ondan anlam çıkarabilir. Bu nedenle hızlı okumada iyi olan insanlar genellikle her kelimeyi okumak zorunda kalmadan okuduklarını anlayabilirler. Sağ beyninizi kullanarak daha hızlı okuyabilir ve daha fazla bilgiyi aklınızda tutabilirsiniz.
Konu 9: Donanımımızı Geliştirme Alıştırmaları
Hızlı okuma konusunda unutmamanız gereken en önemli şeylerden biri, pratik yaparak mükemmel hale gelebileceğinizdir. Ne kadar çok okursanız, o kadar hızlı olursunuz. Buna ek olarak, farklı teknikler deneyerek sizin için en iyi teknikleri bulabilirsiniz. Bazı insanlar bir metni ayrıntılı olarak okumadan önce göz gezdirmeyi tercih eder, bazıları ise her seferinde bir satıra odaklanarak daha hızlı okuyabildiklerini fark eder.
Konu 10: Zihnimizi Okumaya Hazırlama ve Konsantrasyon
Bu derste zihninizi hızlı okumaya nasıl hazırlayacağınızı öğreneceksiniz. Doğru konsantrasyon durumuna nasıl ulaşacağınızı ele alarak başlayacağız. Dikkatinizi metne nasıl odaklayacağınızı ve dikkat dağıtıcı unsurları nasıl ortadan kaldıracağınızı öğreneceksiniz. Ayrıca okuma hızınızı artırmak için zihinsel canlandırmayı nasıl kullanacağınızı da öğreneceksiniz. Bu dersin sonunda, zihninizi hızlı okumaya nasıl hazırlayacağınızı iyi bir şekilde anlamış olmalısınız.
Konu 11: Anlama Konusunda Ustalık
Bu derste hızlı okurken anlamada ustalaşmanın önemini öğreneceksiniz. Okuduğunuzu hızlı ve doğru bir şekilde anlama becerisi, başarılı bir hızlı okuyucu olmak için çok önemlidir. Anlama yeteneğinizi geliştirmek için kullanabileceğiniz bir dizi teknik var ve bu derste en etkili olanlardan bazılarını inceleyeceğiz.
Konu 12: Günlük Alıştırmalar İçin Yönergeler
Bu derste günlük egzersizler için gereken ipuçlarını vereceğiz. Bu kurs süper hızlı okuma becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır ve günlük egzersizler bu sürecin önemli bir parçasıdır. Ancak, herkesin farklı bir hızda öğrendiğini ve hızlı okuma için herkese uyan standart bir yaklaşım olmadığını bilmeniz gerekir. Bu derste size önemli yönergeler vereceğiz.
Konu 13: Bilinçaltı Davranışı Tanımak
Bu derste bilinçaltı davranışları tanımayı öğreneceksiniz. Hepimizin bilinçsizce yaptığı davranışlar vardır ve bunlar genellikle hedeflerimize ters düşer. Bu davranışları tanıyarak, onları değiştirmek için adımlar atabiliriz. Örneğin, hızlı okuduğunuzu ancak hiçbir şeyi aklınızda tutamadığınızı fark ediyorsanız, bunun nedeni derinlemesine okumak yerine göz gezdiriyor olmanız olabilir. Ya da her küçük gürültüde dikkatiniz dağılıyorsa, bunun nedeni çok gürültülü bir yerde okumaya çalışmanız olabilir. Bu bilinçaltı davranışların farkına vararak alışkanlıklarımızda bazı değişiklikler yapabilir ve süper hızlı okuma becerimizi geliştirebiliriz.
Konu 14: Belleğinizden Yararlanmak
Bu derste süper hızlı okuma sırasında hafızanızı nasıl daha etkili kullanabileceğinizi öğreneceksiniz. Bilgiyi belleğinizde nasıl depolayacağınızı ve nasıl hızlı bir şekilde hatırlayacağınızı öğreneceksiniz.
Konu 15: Yüksek Motivasyon ve Konsantrasyonla Okumak
Bu derste yüksek motivasyon ve konsantrasyonla okumayı öğreneceksiniz. Öncelikle ilginizi çeken, gerçekten okumak istediğiniz bir kitap bulmanız gerekecek. Kitabınızı bulduktan sonra rahat bir pozisyonda oturun ve etrafınızda dikkatinizi dağıtacak hiçbir şey olmadığından emin olun. Birkaç derin nefes alın ve okumaya başlayın. İlk başta yavaş okumanız gerekir, böylelikle tüm bilgileri kavrayabilirsiniz. Okurken kelimelere ve metnin anlamına konsantre olmaya çalışın. Zihniniz dağılmaya başlayabilir ama bunun da bir çözümü var. Bu derste bunu nasıl yapacağınızı detaylarıyla anlatıyoruz.
Konu 16: Okuma Gelişiminin Değerlendirilmesi
İşte son bölüm. Artık bu dersten sonra hızlı okuyabilmeli ve anlayabilmelisiniz. Hızlı okuma kursunun son dersinde sizden geri bildirim alıyoruz ve okuma hızınızı paylaşmanızı istiyoruz. Daha fazlasını öğrenmek için bugün kayıt olun.
Mola vererek okumak. Bu molalar dikkat sağlama oranına göre belirlenebilir. 30 dakika, 45 dakika ya da saatte bir molalar verilebilir. Molalar hem göz yorgunluğunu giderir hem de dikkat dağınıklığının önüne geçer.
Sessiz ve yeterli ışık alan ortamda okumak. Sessizlik konsantrasyon için ışık da göz yorgunluğunun önüne geçmek için önemlidir.
Dikkat verilecek zamanda okumayı seçmek. Bazıları için sabah bazıları için de öğleden sonra daha iyi okuma zamanı olabilir.
Okuma uzaklığını ayarlamak. Bu sağlık için de önemlidir.
Görsel algılama kapasitesini artırmak. Bunun için göz hareketlerini geliştirecek çalışmalar yapılabilir.
Sözcük dağarcığını geliştirmek. Kelime dağarcığı ne kadar gelişmiş ise okuma ve anlama hızı da o kadar artar.
Hızlı okumayı engelleyen alışkanlıkları fark edip önlemek. Sesli okuma buna örnek olabilir.
Mümkün mertebe göz ucuyla ve sessiz okuma yapmak.
Okunacak metin ya da makaleye öncesinde göz atmak. Göz atma tekniğinde makalenin başlığı, ara başlıklarının yanı sıra giriş ve sonuç bölümü okunur. Paragrafların ilk ve son cümlelerinin okunması da göz atma tekniğidir. Makale hakkında bilgi sahibi olmak da hızlı okumanın önünü açar. Göz atma ve göz gezdirme tekniği kitaplarda da uygulanabilir. Kitabın önsözü, son sayfası, varsa içindekiler kısmı okunur. Bu işlemi daha çok yeni bir kitap alırken farkında olmadan uygularız.
Hızlı okumayla ilgili göz jimnastiklerini her sabah uygulamak. Örneğin gazete okurken her sütunda cümlelerin ilk ve son kelimelerine bakarak göz gezdirin. Başta yorucu olsa da zamanla göz atma alışkanlıklarınız gelişecektir. Bu da hızlı okumaya katkı sunacaktır.
Hızlı okuma teknikleri egzersizlerini yapmak
Hızlı okumakla ilgili pahalı materyallerden kaçınmak
Daha fazlasını öğrenmek ve okuma hızınızı arttırmak için bugün eğitime kayıt olun.
Anlayarak hızlı okuma teknikleri nelerdir sorusunun cevabını bulmak istiyorsanız hızlı ve anlayarak okumanın gerekliliğinin farkına vardığınızı söyleyebiliriz. Okurken geçirdiğiniz sürenin çok azıyla daha iyi anlaşılabilen metin miktarına ulaşmayı herkes ister. Aslında şimdiki hızımızın çok daha fazlasını okuyabilir ve her zamankinden çok daha iyi anlayabiliriz. Bunu başarmak için üstün yetenekli olmak gerektiği ise tamamen yanlış bir düşüncedir. Başarmanın sırrı okurken anlayarak okuma tekniklerini kullanabilmekte.
Tekniklere geçmeden önce test yapılmalıdır. Bu test ile beynimizin veriyi işleme kapasitesi okuma/anlama oranı ve kelime kapasitemiz tespit edildikten sonra yol haritası çizilir. Bu eğitimin en önemli yanı ise egzersizlerdir.
Hızlı okuma ve anlama için en önemli şey bol bol okuma pratiği yapmak olmasına rağmen bazı tekniklerin kullanılması sayesinde bu süreç daha kısa sürelere indirgenerek olumlu sonuçlar elde edilebilir. Burada da en büyük görev gözlerimize düşüyor. Okurken en çok hareket eden ve yorulan organımız gözlerimizdir. Gözlerin hareket kabiliyeti ise etkili hızlı okuma egzersizleri sayesinde geliştirilebilir. Şimdi gelin bu tekniklere birlikte göz atalım.
Görsel Algılama
Görsel algılama, gözlerinizi hızla kelimelerin üzerinde gezdirdikten sonra aklınızda ne kadarının kaldığıdır. Hızlı bir okuma için geliştirilmesi gereken en önemli adımlardan biri görsel algılamadır. Bunu da şu şekilde yapabilirsiniz; bir kağıt üzerinde tek heceli sözcüklerin de aralarında olduğu ve giderek fazlalaşan kelime gruplarını alt alta veya yan yana yazın. Ardından bu kağıda hızlıca bir göz gezdirdiğinizde aklınızda ne kadarı kaldığını test edin. Bu işlemi sık sık tekrar ettiğinizde göreceksiniz ki 10 saniyede aklınızda kalan kelime grupları giderek artıyor olacak.
Kelime Haznenizi Genişletmek
Bildiğiniz kelimelerin üzerine yeni kelimeler öğrenerek eklemeler yapmak çok fazla okuma yağarak edinebileceğiniz bir tecrübedir. Olabildiğince farklı tarzda yazılar okumak ve bilmediğiniz kelimelerin doğrularını öğrenmek çok önemlidir.
Eskiden Edinilmiş Alışkanlıklardan Kurtulmak
Hızlı okumada en önemli nokta göz ile ileriyi okumayı sağlamaktır. Eskiden edinilmiş birçok alışkanlık olabilir. El ile takip, sesli okuma, duraklama, dudakları hareket ettirerek okuma ya dikkat dağınıklığından dolayı başa alma gibi alışkanlıklar bir kenara bırakılarak yalnızca göz hareketinin esas alınması gerekir.
Konsantrasyon
Okuma yaparken zihindeki pek çok farklı düşünce odaklanmayı güçleştirebilir. Bu anlamda önemli olan okunan metne konsantre olmaya çalışmak ve başka türlü meşguliyetlerden uzaklaşmaktır. Ek olarak bu konuda güçlük çekiyorsanız konsantrasyon eğitimi alabilirsiniz.
Göz ile Okuma
Az önce de belirttiğimiz gibi hızlı okumada önemli olan gözle okumaktır. Doğru bilinen ya da alışılmışın aksine ağızla okumak doğru bir okuma yöntemi değildir.
Göz Atma Tekniği Sayesinde Okuma
Okunulması planlanan metnin daha öncesinde gözden geçirilmesi ya da hızlı bir şekilde göz ile okunması, metin okunurken paragrafların cümlelerin zihinde daha net bir yere oturmasını sağlayacaktır.
5N1K Yöntemi
Metnin daha kolay anlaşılmasını sağlayan bir diğer tekniğin ismi 5N1K'dır. Okuduğunuz metne ne, nerede, nasıl, ne zaman, niçin ve kim sorularını yönelterek bu soruları mutlaka cevaplandırmaya çalışmalısınız.
Sütun Tarama Tekniği
Bu teknikte metindeki tüm satıları sağdan sola ve ardından da soldan sağa keskin bir göz hareketi yapmanın yorucu bir yöntem olduğuna değineceğiz. Tarama işlemi sırasında gözünüzle birden fazla satır atlayarak ve bir akarsuyun menderes çizmesi misali s şeklinde sayfada gezinerek hareket etmesi hızlı okuma konusunda çok önemli bir detaydır.
Kitap okumak
Son olarak hızlı okuma ve anlama tekniklerinden en önemlisi bol bol kitap okumak ve bu sayede hem hız hem de anlama kapasitesini geliştirmektir.
Göz Egzersizleri Neler?
Bu egzersizler göz kaslarını kuvvetlendirerek, algımızın artmasına sebep olmaktadır.
Dairesel hareketler,
Yıldız çizme,
Sonsuzluk işareti,
Duvarda düz ve ters 8 rakamını çizme,
İki elimizi omuz hizasında tutup gözlerimizle süratli bir şekilde bir sol ele, bir sağ ele bakma vb.
Teknik Uygulamalar
Ön okuma ve göz atma
Konu ne?
Metinde nelerden bahsediliyor?
Yazının gelişimi nasıl?
Ön plana çıkan noktalar neler?
Amaç saptama
Metni okumadaki amacımız?
Bu okumadan ne öğrenmeyi amaçlıyorum?
Metindeki konu hakkında neler biliyorum?
Yapılmaması gererekenler ise sesli okumak ve iç sesimiz ile seslendirme. Yukarıda anlatılan ön hazırlık çalışmaları ve dikkat edilmesi gerekenler okumadaki hızımızı ve anlayışımızı kuvvetlendirecektir. Bu eğitim akademisyenler, yoğun araştırma yapanlar ve zaman darlığından şikâyet eden profesyonellerin tercihidir.
Dokuz yıldır eğitmen olarak çalışıyorum. Sosyal Hizmetler mezunuyum ve İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü mezunuyum. Öğrenmeyi ve öğretmeyi çok seviyorum. Bence eğitmenlik en tatmin edici mesleklerden biri. Öğrencilerin hayatlarında bir fark yarattığımı hissediyorum ve bu benim çok tutkulu olduğum bir şey. Eğitmen olarak çalışmamın yanı sıra ailem ve arkadaşlarımla vakit geçirmekten, seyahat etmekten ve yeni yerler keşfetmekten de keyif alıyorum.
Merve Recep
Eğitmenin enerjisi çok güzeldi eğitim hakkında bilgi sahibi olduğu gerçekten açık. Bu eğitimden herkes faydalanmalı.
Ayşegül Cemiloğlu
Okuma hızımın hem arttığını hem de anladığımı fark ettim. Cidden bunun olabileceğini düşünmüyordum. Kendime de hocama da çok teşekkür ederim.
Demet Kirma
Eğitim çok başarılıydı. İlk haftada okuduğum sözcük sayısı iki katına çıktı. Herkese tavsiye ediyorum.
Okumanın, çoklu zihinsel sistemler arasında koordinasyon gerektiren karmaşık bir görev olduğunu açıklanmıştır. Önce kelimeyi görmeli, anlamını ve onunla ilişkili diğer bilgileri kavramalı ve cümlenin geri kalanını daha geniş bağlamıyla ilişkilendirmelisiniz. Daha sonra gözlerini nereye yönlendireceğini belirleyen herkes hızlı okumayı yapabilmektedir.
Yapılan pek çok araştırma göstermektedir ki hızlı okuma teknikleri sayesinde okuma hızı ortalama 3 kata kadar artış göstermektedir. Bu tekniklerin genel anlamda faydaları;
Okuma ve anlama kapasitesini, hızını arttırır.
Normal okuma hızına oranla eşit sürede daha fazla kitap okuyabilme imkanı tanır.
Görsel becerilerinin de gelişmesine yardımcı olan bu teknikler, görsel hafızayı geliştirir, gözük kabiliyet sınırlılıklarını güçlendirir ve görme becerisine olumlu bir katkı sunar.
Ayrıca düşünme becerilerinde de ciddi bir artış gözlenir. Daha sistematik düşünebilme ve analiz edebilme kabiliyeti gelişme gösterir.
Okuduğunu anlamanın en önemli olduğu anlarda hayat kurtarır. Örneğin sınava hazırlanan kişilerde zaman yönetimini ve verimliliğin arttırılması konusunda büyük bir etkisi vardır.
Yeni öğrenilen bilgilerin kısa süreli bellekten uzun süreli belleğe aktarılmasında, bilgilerin daha kalıcı bir hale getirilmesinde etkilidir. Hafızanın canlı, dinamik ve üretken bir şekilde korunması konusunda bu tekniklerin faydaları yadsınamaz.
Odaklanma ve konsantrasyon eksikliği çeken insanlar bu teknikler sayesinde yaptıkları işe daha rahat odaklanabilir hale gelecektir.
Aynı zamanda kültürel anlamda da gelişebilmek için okumalar yapmak gerekir. Bu okumaları hızlı ve anlayarak okunduğunda pek çok şey kısa sürede öğrenilebilir ve kişiler genel kültürlerine katkı sağlayabilir.
Öğrenmeye ve yeni bilgilere açık olan insanlar bilgilere genelde okuyarak ulaşırlar. Tabii bu okumanın hızlı olması kadar akılda kalıcılığı da önemlidir. Hızlı okuma ve anlama tekniklerini öğrenmek ve uygulamak için belli bir yaş aralığı yoktur. Okuma yazma bilen her birey, okuma hızını arttırmak, sınavlarda daha hızlı ve başarılı olmak, genel kültürünü arttırmak, daha fazla kitap okumak için bu tekniklerden faydalanabilir.
Sınava hazırlanan öğrenciler, öğretmenler, akademisyenler, daha fazla öğrenmek ve okumak isteyen kitap severler, reklamcılar ve benzeri her sektörden kişiler için uygundur. Düzenli ve sık sık yapılan pratikler ile başlarda zor bir anlama kabiliyeti duyan ya da okuma hızı düşük olan herkes zamanla bu hızı 2-3 katına kadar çıkarabilme imkanına sahiptir
İlkokulun ilk yıllarında başlayan okuma, öğrenme zorlu bir süreçtir. Okuma başladıktan itibaren, kolaylık sağlamak geleceğe daha iyi hazırlanmak için teknikler kullanılabilir.
Gözün, bilgiyi beyne iletme hızı saniyenin üçte 1 oranındadır. Tekniğin katkılarından biri gözün bilgi iletim hızını artıracak beceriye ulaşılmasını sağlamaktır. Göz, normal bir okuma esnasında bir kelimeye odaklanır. Bir bakışta bir den çok hatta 10 kelimeyi bir arada görebilmek yapılan çalışmalarla mümkün olmaktadır. Hızlı okuma ve anlama tekniği, odaklanarak kelime öbeklerini görmeyi sağlamaktır.
Hız artık her alanda gerekli olan, geride kalan insanların başarısız olma oranlarının çok daha yüksek olduğu bir dönemde yaşayan insanlar, sürekli olarak kendilerini geliştirme yoluna gitmektedirler. Ancak zaman kısıtlılığı yaşayan ve de ekonomik olarak kişisel gelişim adına yatırım yapabilecek finansal yapıya sahip olmayan insanlar için hizmet veren online eğitim kurumu olan İstanbul İşletme Enstitüsü, birçok farklı alanda gelişim sürecini takip etmektedir.
Hızlı okuma teknikleri ile ilgili eğitim almak isteyen, öğrenci, çalışan ve bu alana ilgi duyan insanlar kısıtlı zamanda çok daha fazla yazıyı anlayarak okumayı öğrenmektedirler. Enstitü tarafından verilen hızlı okuma teknikleri eğitimine, birkaç kişisel bilgi doğrultusunda üyelik işlemini başarı ile gerçekleştiren herkes kayıt olabilmektedir.
Eğitimi internet üzerinden katılacaksınız. Herhangi bir lokasyona gelmeniz gerek yok. Dünyanın neresinde olursanız olun eğitime katılabilirsiniz.
Hızlı okumak size birçok avantaj sağlayacaktır. Özellikle çalışan bireylerin gün içinde birçok rapor, kılavuz gibi belgeleri okuması gereklidir. Kariyer gelişimi için yeni bilgiler edinmelidir. Bu nedenle hızlı okumak öncelikle iş hayatında öne geçmeyi sağlamaktadır. Ayrıca mesai saatleri içerisinde okunması gereken raporlar hızlı okuma işle yapıldığında ekstra bir zaman kazanılacaktır. Hızlı okuma beyin performansını geliştirmektedir. Bunun sonucunda hafıza güçlenmektedir. Hızlı okuma yöntemlerini öğrenenlerin kendine güvenini artmış olduğu belirlenmiştir. Konsantrasyonu ve mantığı arttırdığı da bilinmektedir.
Günümüzdeki en önemli avantajı zaman kazanmak olsa da hızlı okumanın farklı faydaları bulunmaktadır. Hızlı okuma ve anlama için geliştirilen tekniklerle bunu başarmak görüldüğü kadar zor değildir.
Sistematik bir okuma alışkanlığı kazandırır.
Beyni geliştirir, hafızayı canlı tutar.
Hızlı okuma teknikleri ile beyninizin sağ lobunun gelişir ve öğrendiklerinizin kalıcı olmasını sağlar.
Özellikle sınavlarda zamanı verimli ve etkili kullanmanıza yardımcı olur.
Eğer yüksek lisans ve doktora yapıyorsanız, uzun makale ve tezleri kolaylıkla tarayabilirsiniz.
Genel kültürünüzü artırmada hızlı okumanın etkisi büyüktür.
Hızlı okurken sürekli göz kontağı kurmanız görme yeteneğinizi geliştirmede ve kelimeleri rahat bir şekilde ayrıştırmada yardımcıdır.
Kitap okumayı sevmeyenlerdenseniz eğer, hızlı okuma alışkanlığı kazandığınızda kitap okumayı sever hale gelebileceksiniz.
Hızlı okuma sayesinde okuduğunuz bilgileri mantık süzgecinizden geçirerek değerlendirme yapabilirsiniz.
Anlayarak hızlı okuma teknikleri ile daha fazla bilgi edineceğiniz ya da kitap okuyacağınız için kelime dağarcığınız gelişir ve bu size farklı bir üslup kazandırır.
Hızlı okuma tekniklerini yabancı dil öğreniminizde de kullanabilirsiniz.
Okuduğunuz bir şeye daha iyi bir şekilde dikkat kesilmenizi sağlar.
Anlayarak hızlı okumayı kavramak daha üretken ve daha başarılı olmanıza yardımcı olur ve özgüveninizi sağlamlaştırır. Yani aynı zamanda kişisel gelişiminize de katkı sağlar.
Bu değnek, değdiği yere zamanın etkili kullanımı sihrini yayıyor. Zamanını etkili ve verimli bir şekilde kullanan insan ise hem özel hayatında hem iş hayatında başarıyı, mutluluğu diğerlerine göre daha çabuk yakalıyor. Çünkü o, işlerini hızlı okuma ve anlama teknikleri ile kısa zamanda tamamlayabiliyor. Raporlarını, iş notlarını özetle okuması gereken tüm dokümanları hızlı bir şekilde okuyup anladığından diğer aşamalara daha çabuk geçiyor. İşleri aksamıyor. Sosyal yaşantısında ve aile hayatında sevdiklerine daha fazla zaman ayırabiliyor. Bu da ilişkilerini olumlu etkiliyor.
Anlayarak hızlı okuma eğitiminde uygulanan modern metotların başında online eğitim geliyor. Bu eğitim sadece aktif internet bağlantısı ve bilgisayar, tablet veya akıllı cep telefonuna sahip olmanızı gerektiriyor. Onun dışında herhangi bir materyali ve ücret ödemeyi gerektirmiyor.
Hızlı okumak ve okurken okuduğunu iyi bir şekilde algılamak isteyenler, verilen göz egzersizleri ile gözlerinin görüş açısını genişletiyor. Göz kasları gelişiyor. Göz bir bakışı ile daha çok alanı görüp algılamaya başlıyor. Bu yöntemler özellikle sınavlara hazırlanan öğrenciler için son derece faydalı. Paragraf soruları karşısında özgüvenleri artırıyor. Zaman kaygılarını bu eğitim sayesinde yok ediyorlar. Böylelikle psikolojik açıdan da sınav stresleri azalıyor. Bu eğitimi kesinlikle kaçırmayın.
Hızlı okuma kurslarımızda kullandığımız üç temel yöntem vardır: gözden geçirme, parçalama ve alt seslendirme.
Gözden geçirme, içeriği hakkında bir fikir edinmek için bir metni hızlı bir şekilde tarama işlemidir. Parçalama, daha hızlı okunabilmesi için bir metni daha küçük parçalara ayırma işlemidir. Alt seslendirme, kelimeleri sessizce kafanızda okuma sürecidir.
Bu yöntemlerin üçü de okuma hızınızı ve anlamanızı artırmak için kullanılabilir. Ek olarak, bir işaretçi kullanmak veya okurken parmağınızı metin boyunca takip etmek gibi başka teknikler de vardır. Bu teknikler ayrıca daha hızlı ve etkili bir şekilde okumanıza yardımcı olabilir.
İnsanların okumayı hızlandırmayı öğrenmesi genellikle birkaç hafta sürer. Bununla birlikte, ustalaşmak için gereken süre bireye bağlıdır. Bazı insanlar hemen yüksek bir seviyede okumayı hızlandırabilirken, başkaları için daha fazla pratik gerektirebilir.
Hızlı okuma, zaman ayırmaya ve uygulamaya istekliyseniz, nispeten kolay öğrenilebilen bir beceridir. Okuma hızınızı artırmanın en iyi yolu, bilgi kartları kullanmak ve düzenli olarak pratik yapmaktır. Unutma, ne kadar çok pratik yaparsan o kadar iyi olursun!
Herkese hızlı okuma kursu tavsiye ediyoruz. Hızlı okuma kursları, öğrencilerin daha hızlı okumayı öğrenmelerine ve daha fazla bilgiyi akıllarında tutmalarına yardımcı olabilir. Ek olarak, hızlı okuma kursları öğrencilerin daha iyi çalışma alışkanlıkları geliştirmelerine ve test puanlarını iyileştirmelerine yardımcı olabilir.
Hızlı okumanın avantajlı olacağı alanlar mutlaka vardır. Örneğin, hukuk fakültesinde birçok öğrenci, dersleri tam olarak anlamak için vakaları bir kereden fazla okumaları gerektiğini düşünüyor. Özellikle yüzlerce sayfa uzunluğunda olabilen temyiz kararları olduğunu düşünürsek haksız değiller. Okumayı hızlandırabiliyorsanız, bu vakaları daha çabuk geçebilir ve önemli noktaları iyi anlayabilirsiniz.
Hızlı okumanın faydalı olacağı bir diğer alan da bilimdir. Bilimsel dergileri okurken, genellikle ilk bakışta anlaması zor olan çok sayıda yoğun bilgi vardır. Hızlı okuyabilmek, bu bilgileri daha hızlı özümsemenize yardımcı olacak ve böylece kendi araştırmanıza nasıl uygulanacağını düşünmeye başlayabileceksiniz.
Aşağıda derste bahsettiğimiz teknikleri detaylı olarak okuyabilirsiniz. Daha fazlasını öğrenmek ve okuma hızınızı arttırmak için eğitime kayıt olun.
Daha hızlı okumak, daha fazla şeyi daha hızlı öğrenmenize yardımcı olabilmektedir. Ancak bazen daha hızlı okumak yeterli olmayabilir. Karmaşık kavramları veya fikirleri de daha hızlı anlayabilmek istersiniz. Bunu yapmak için kullanabileceğiniz basit bir teknikler bulunmaktadır. Öncelikle hızlı okuma tekniklerini daha ayrıntılı olarak ele alacak olursak şöyle sıralayabiliriz.
El Pacing Tekniği
El hızı, sabit bir endişe seviyesini korurken daha hızlı okumanızı sağlayan basit ve hızlı bir okuma geliştirme tekniğidir. İşaretçi yöntemini hiç duydunuz mu? Çoğumuz bunu okul günlerimizde öğrendik ama büyüdükçe bazı nedenlerden dolayı bu tekniği kullanmayı bıraktık. İşaretçi yöntemi, hızlı okumanın yaratıcısı Evelyn Wood tarafından geliştirilmiştir. İşaret parmağını veya işaretçiyi sayfa boyunca ve okuyacağınız cümlenin altına hareket ettirmeyi içerir. Bu, genel odaklanmanızı ve hızınızı keskinleştirecektir. Kendi hızınızı ayarlamak, okumayı nasıl hızlandıracağınızı öğrenmenin en hızlı yoludur.
Tarama ve Önizleme
Tarama ve önizleme teknikleri, okumayı planladığınız şeylerle ilgili temel fikri hızlı bir şekilde yakalamak için becerinizi geliştirmektedir. Bu teknikler size sayıları, isimleri ve tetikleyici kelimeleri taramanızı öğretmektedir. Pratik yaparak, bir paragraftaki anahtar cümleleri belirleme hızınızı artırabilirsiniz. Uzman hızlı okuyucular, saniyeler içinde bir sayfanın tamamını gözden geçirebilir ve kavrayabilmektedir. Bu tekniği kullanırken, listeler, noktalar, grafikler, dizinler ve alt başlıklar gibi öğeleri aradığınızdan emin olabilirsiniz.
Kelime Parçalarını Okumak
Kelime gruplarını okumak, okumayı nasıl hızlandıracağını öğrenirken kazanılması gereken temel becerilerden biridir. Aynı zamanda öğrenmek için en çok zaman alan hızlı okuma tekniklerinin başında gelmektedir. Adından da anlaşılacağı gibi, teknik, tek tek sözcükler yerine sözcük yığınlarını okumayı içermektedir. Amaç, okurken gözlerinizin gerçekleştirdiği "durma" sayısını azaltmaktır. Kelime parçalarını almaya başladığınızda, anlama oranınız ve bununla birlikte hızlı okuma becerileriniz büyük ölçüde artacaktır.
Kod Çözme
Gözden geçirip taradıktan sonra, kolayca üstesinden gelemeyeceğiniz kelime bilgisi veya gramer zorlukları sunan metinler olacaktır. Bu durumlarda, yoğun okuma (ayrıntılı, kelime kelime kod çözme) gereklidir. Bundan dolayı metni yavaşça tekrar okumalı ve bu bölümleri deşifre etmelisiniz. Yani her bir kelime birimini dikkatlice analiz etmenizde fayda olacaktır.
Etkinleştirme: Metinden anlam çıkarmak ve oluşturmak için uzun süreli bellekten, ilgili önceki bilgileri ve deneyimleri hatırlamak için "bilişsel kodlamayı" öğrenmekle ilgilidir.
Çıkarım Yapma: Metinden anlam çıkarmak ve oluşturmak için metinde yazılanı, metinde yazılmayanı ve okuyucu tarafından zaten bilinenleri bir araya getirmektir.
İzleme-Netleştirme: Metni anlayıp anlamadığının belirlenmesi amacıyla kişinin okuma eylemi sırasında ve sonrasında nasıl ve ne okuduğunu düşünmesi yöntemidir. Herhangi bir karışıklığı netleştirme ve düzeltme becerisini geliştirmektedir.
Sorgulama: Kendi kendine sorgulama, soru oluşturma ve soru cevaplama yoluyla yazarlarla, kişilerle ve öğretmenlerle öğrenme diyaloglarına katılmak bu yönü güçlendirmektedir.
Arama-Seçme: Soruları yanıtlamak, kelimeleri ve terimleri tanımlamak, yanlış anlamaları açıklığa kavuşturmak, sorunları çözmek veya bilgi toplamak için uygun bilgileri seçmek için çeşitli kaynaklarda arama yapmak gerekmektedir.
Özetleme: Metnin anlamını kişinin kendi kelimeleriyle yeniden ifade etmesine denir. Orijinal metinde kullanılanlardan farklı kelimeler seçerek kısaca anlatımı yapılmaktadır.
Görselleştirme-Organize Etme: Metinden anlam çıkarmak ve oluşturmak amacıyla zihinsel bir imge veya grafik düzenleyici oluşturmaktır.
Hızlı okuma, tek tek kelimeleri tanımlamaktan ziyade, bir sayfadaki cümleleri bir kerede hızlı bir şekilde tanıma ve özümseme sürecine denir. Çok fazla sayıda insan dakikada ortalama 250 kelime okumaktadır, ancak bazıları doğal olarak diğerlerinden daha hızlıdır. Yalnız okumayı hızlandırma kabiliyeti, bu oranı ikiye katladığınız anlamına gelebilir.
Tüm hızlı okuma tekniklerinin ortak bir yönü vardır. Okurken her kelimeyi telaffuz etmekten ve kafanızda "duymaktan" kaçınırsınız, bu süreç "alt seslendirme" olarak bilinmektedir. Bunun yerine, kelimeleri söyleyebileceğinizden daha hızlı anlayabileceğiniz için satırları ya da kelime gruplarını gözden geçirebilirsiniz. Ardından, bir satırın sonuna yaklaştığınızda, çevresel görüşünüzün gözünüzü son kelime grubuna götürmesine izin vermelisiniz. Bu, okuma işleminizdeki genellikle tam noktalarda duraklamaları durdurmanıza yardımcı olacaktır. Bu da bir sonraki satıra daha hızlı tarama yapabileceğiniz anlamına gelecektir.
Utah Eyaletinde okul öğretmeni olan Evelyn Nielsen Wood, hızlı okumanın öncülerinden biriydi. 1950'lerde okurken parmağını satır boyunca kaydırırsa 2.700 dakika başı kelimeye kadar okuyabileceğini iddia etmiştir. Okuma hızını artırmak için kullanılan yöntemlerden birini kullanan Evelyn Nielsen Wood'un taktiği işaretçi yöntemi olmuştur. Bu, işaretçi yöntemi kişiler arasında da olarak bilinir hale gelmiştir. Hatta bazen bazen "el hızı" veya "meta kılavuz" olarak da adlandırılmaktadır. Her satırın altında bir kart tutup okurken sayfanın altına çekmek de aynı biçimde işinize yaramaktadır. Birçoğumuz daha hızlı okuyabilmeyi çok isteriz, ancak yine de her şeyi kabul ederiz. İnsanların uzun bir kitabı bir saatten daha kısa bir sürede hazmetme umuduyla denedikleri birçok yöntemleri vardır.
Zaman zaman hepimizin yaptığı en bariz yöntem, okumayı gözden geçirmek, metne göz atmak ve kilit noktaları bulmaya çalışmak için sayfalar arasında gezinmektir. Ayrıca parmağınızı belirli kelimeleri işaret etmek, dikkatinizi dağıtmadan gözlerinizi takip etmek için kullandığınız yerde başkalaşımlarda olabilmektedir. Bir seferde birkaç satırı okumayı öğrendiğiniz yöntemlerde keşfetmiş olabilirsiniz.
Okurken, çoğu kelime algılama, retinanın fovea olarak bilinen orta kısmında, koni adı verilen yüksek hücre konsantrasyonunun olduğu yerde gerçekleşmektedir. Bu hücreler, sayfadaki aydınlık ve karanlık alanların modelini tespit etmekte ve bu bilgiyi, kalıbın kelime olarak algılandığı beyne iletmektedir.
Bazı hızlı okuma yöntemleri, insanlara okumak için çevresel görüşlerinin daha fazlasını kullanmayı öğretmeyi amaçlayarak, insanların bir seferde birden fazla kelimeyi anlamalarına olanak tanımaktadır. Ancak retinanın çevresinde daha az koni ve daha çok çubuk adı verilen bir hücre türü bulabilirsiniz. Bunlar sayfadaki açık ve koyu alanları seçmede maalesef o kadar iyi değillerdir.
Her şeyden önce eğitime olan inancınızı ve hevesini kaybetmemeniz gerekir. Etrafınızı dikkatinizi dağıtacak şeylerden arındırmalı ve odaklanmalısınız. Bazen yapılan egzersizler gözlerinizi yorabilir, dinlendirip devam edebilir veya gün içine yayabilirsiniz. Öğrenmek için günlük pratikler şart dedik. Peki bu pratikleri nasıl yapıyoruz? Öncelikle gözlerimizin tek bakışta algıladığı alanı genişletmemiz gerekir. Bunun için göz egzersizlerimiz eğitim içeriğinde mevcut. Dört hız seviyesine dayanan egzersizleri günlük bir rutine oturttuğunuzda görme alanınızın genişlediğini fark edebileceksiniz. Uygulama egzersizlerinin yanı sıra manuel egzersizler de önem taşıyor. Özellikle dairesel, zik-zak göz hareketleri ile gözlerinizi tembellikten kurtaracak ve göz kaslarınızı çok daha seri hareket ettirebileceksiniz.
Derslerimizin başlangıcında ve sonunda kendinizi deneyebileceğiniz metinler ile gerekli ölçümleri yapacak ve hangi seviyede bir ilerleme kat ettiğinizi göreceksiniz. Dersinizin abonelik süresi bitse dahi elde ettiğiniz egzersiz uygulamaları ve manuel metotları kullanmaya devam etmenizi öneririz. Sonuçta kullanılmayan parça köreliyor ve kaslarımız da buna oldukça müsait. Her gün on sayfa olsa dahi kitap okumaya özen göstermeli ve eğitiminizi bu şekilde pekiştirmelisiniz.
₺632₺1175
Video5
Sınav1
Ödev
Ders Notları4
Eğitim DiliTürkçe
SertifikaEvet
Abonelik Süresi365 Gün
Yaklaşan Etkinlikler
Sertifika Sınavı
21/12/2024
Sertifika Sınavı
28/12/2024
Sertifika Sınavı
04/01/2025
Benzer Kurslar
Diğer öğrenciler bu online kursları da inceledi. Daha fazlasını öğrenmek için bu eğitimle birlikte bunlara da kayıt olun.