Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi
Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi
Öğrenmeyi öğrenmek, kişinin farkına vararak öğrenmek için nasıl bir yola başvurabileceğini bilmesidir. Kişi bu süreçte öğrenmenin nasıl öğrenilebileceğini bilerek bilgi kaynaklarına ulaşmayı dener ve ilgili kaynakları araştırır.
Eğitim sisteminin ve kolaycılığın bir yansıması olarak bilgiye ulaşma sürecinde, yetkin ve uzman olarak görülen kişilere: Hangi kitapları okumalıyım? Nasıl o kaynaklara ulaşabilirim? Hangi eğitimler bana fayda sağlar gibi soruların sorulması oldukça yaygınlaştı. Halbuki öğrenme sorumluluğunu üstlenen ve bilgiye nasıl erişeceğini öğrenen biri, bu soruları sormadan kendi öğrenme sürecine çoktan katkı sağlamış olur.
Elbette sorular mantıksız ya da gereksiz sorular değil; fakat var olan bilgi çokluğunda, değerlendirme yetinizi hiç kullanmayı düşünmemek, ileride öğrenmeye isteksizlik duymanıza da neden olabilir. Böyle bir durumda önünüzdeki hazır bilgi kaynakları dışında, hiçbir bilgiye erişmek istemez ve daha fazlasına da ulaşmaz içinizden gelmez. İşte bu gibi durumların önüne geçmek için ideal bir eğitim olan öğrenmeyi öğrenme eğitimi tam olarak ihtiyacınız olan farkındalığı size sunmaya çalışacaktır.
Bilgi üretim hızının geçmiş çağlara kıyasla baş döndürücü hıza ulaştığı bir dönemde yaşıyoruz. İnternet teknolojisinin getirdiği geniş olanaklar sayesinde dünyanın herhangi bir bölgesinde üretilen bilgiden kısa sürede haberdar oluyoruz. Esasında dünyanın en saygın üniversitelerindeki derslere katılmamızın, raflarda henüz yeni yer alan kitabı dünyayla aynı anda okumamızın, beğendiğimiz yazara tek bir mesajla ulaşmamızın önünde hiçbir engel yok. Ancak tüm bu heyecan verici gelişmelere karşın bizden önceki kuşaklara nazaran daha etkili öğrendiğimizi ileri sürebilmek ne derece mümkün?
Tam da bu ikilemin kıyısında 'Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimi' otodidaktik olarak literatürde yer bulan kendi kendimizi yetiştirme becerilerimizi güçlendirmemizi, öğrenme olgusu üzerine yeni bakış açıları kazanmamızı ve günümüz teknolojisinin bize sunduğu öğrenme olanaklarından azami ölçüde istifade edebilmemizi sağlamayı amaçlıyor.
Öğrenmeyi Öğrenme Eğitimine Kimler Katılmalıdır?
Kişisel gelişimine katkı sağlamak isteyenler
Öğrenmekten büyük keyif alanlar
Yaşam boyu öğrenmeyi hayat felsefesi haline getirenler
Profesyonel yaşamda fark yaratmak isteyenler
Bilgi çağında insanlar, artık bir bilgiyi nasıl öğrenebileceklerini kendilerinden daha yetkin kişilere sorarak öğrenme yolunu tercih ediyorlar. Bu tercih zamanla her yetkin kişiye hep aynı soruların sorulması ve soran kişinin bir türlü gerçekten öğrenme sürecine dahil olamamasına yol açıyor.
Bütün bu durumlar arasında, gerçek öğrenmenin nasıl işlediğine bir bakmak gerekir. Öğrenme, bireyin aktif katılımını isteyen ve beyinde kimyasal birtakım yeni bağlantıların oluşmasını sağlayan bir süreçtir. Gerçek bir öğrenme süreci, bireyin ilgi ile isteği neticesinde gerçekleşir. Her ne kadar gizli öğrenme ya da model alarak öğrenme gibi öğrenme türleri var olsa da bu türlerin gerçek bir öğrenme içerdiğini söyleyemeyiz.
Tekrar öğrenmeyi öğrenme kavramına dönersek, öğrenmeye dair kendi imkânlarınızı kullanmak, sizin farklı konulardaki bilgi edinme sürecinizi de destekler. Böylelikle her bilgi edinmede, kendi öğrenme yollarınızı kullanarak öğrenme becerilerinizi keşfedebilir ve ilişkisel öğrenmeyi etkinleştirebilirsiniz. Ayrıca öğrenmede önemli ve değerli olan etkenin, daha iyi bilgi edinme sorumluluğunu üstlenmek olduğunu da süreç içinde öğrenebilirsiniz.
Öğrenmeyi öğrenme eğitimi ise bu farkındalığı henüz kendi keşfedemeyen kişilere gerekli bilgileri vermeyi amaçlamaktadır. Enstitü bünyesinde yer alan eğitim, uzaktan eğitim yoluyla verilmektedir. Öğrenmeyi öğrenme eğitimi, öğrenme sürecinde kendi yollarını keşfetmek isteyen herkese uygundur. Bilgiyi bir başkası verene kadar beklemek istemeyen kişilere eğitimi rahatlıkla öneririz.