Hafıza Teknikleri Eğitimi
Hafıza Teknikleri Eğitimi
Süper hafızayla doğmanıza gerek yok. Muhtemelen yaşayan birçok kişi de öyle doğmadı. Ama hafızanızı geliştirebilirsiniz. Harika hafıza teknikleri kullanarak geliştirmeniz mümkün. Bu programda katılımcılar; insan hafızasının sahip olduğu gücün farkına varacak, bu beceriyi daha etkili nasıl kullanabileceklerini öğrenecek ve kendi çalışma alanlarına bu gelişimi nasıl yansıtabilecekleriyle ilgili etkinlikler gerçekleştireceklerdir.
Sınava çalışmadan girmeyi veya kolayca yeni bir dil öğrenmeyi herkes istiyor. Bunların hepsini yapmak çok kolay. Tek yapmanız gereken teknikleri bilmek ve uygulamak.
Akıllı Hafıza Tekniklerinin, bilgileri kolaylıkla kodlayıp arkasından hatırlamayı nasıl sağladığını aşama aşama deneyimleme şansı bulacak olan katılımcılar, eğitimin sonunda günlük faaliyet sahalarına bu pratik metotları nasıl uygulayabileceklerini de görmüş olacaklar.
Tüm bu kazanımların yanı sıra katılımcıların gözlem ve konsantrasyon gücünde, özgüveninde, farklı yönleriyle olayları yorumlayabilme becerilerinde ve sıra dışı fikirler üretebilme kabiliyetlerinde artış hedeflenmektedir.
Hafıza, bilgiyi işleyip beynin yapısına uygun bir biçimde saklayabilme, gerektiği zaman geri çağırıp kullanabilme yeteneğine denir. Hafıza kavramının psikolojide diğer adı bellek olarak söylenmektedir. Hafıza yaşantımızda önemli bir yer teşkil etmektedir. Bireyin bir şeyler öğrenmesi, alışkanlıklar kazanması vb. durum hafıza sayesinde olmaktadır. Bellek kavramı olmasaydı öğrenmenin hiçbir anlamı olmazdı. Hatta bellek olmasaydı öğrenme dahi olmazdı. Bireyler karşılaştıkları problemleri sürekli yeniden çözmeye kalkışırdı. Birey bilinçli düşünemez ve iradesi olmazdı.
Bellek, geçmiş yaşantıların, kazanılan bilgilerin saklanmasını ve gerektiğinde kazanılan bilgi ve becerilerin yeniden canlandırılmasını sağlayan bilişsel bir süreçtir. Bireyler öğrendikleri bilgileri bazen kısa bir süre sonra unuturken bazen de ömür boyu hatırlayabilir. Bunun nedeni ise bellek kavramından kaynaklanmaktadır. Bellek kavramının farklı özellikleri barındırmasından kaynaklanır. Bellek, hiyerarşik bir yapıya sahiptir. Bu hiyerarşik yapıda duygusal, kısa süreli ve uzun süreli bellek bulunur. Unutkanlık kavramı içinde açıklayıcı bir yapı arz eder.
Duygusal bellek; çevrenizde bulunan uyarıcılar, duyu organları yoluyla sinirleri uyarır. Uyarıcılar ve bıraktığı izler çok kısa süreliğine bir iz bırakır. Duyu organları tarafından kayıt edilen bilgilerin işleme sistemine girmeden önce çok kısa bir süre tutulduğu bilgi deposudur. Sınırsız bir kapasiteye sahiptir ve gelen verilen en fazla 1-2 saniye kalır. Birey, bilginin farkına varamadığı için bilgi anlaşılamaz ve yorumlanamaz. Buraya gelen bilgiler hemen işlenmezse anında kaybolur. Eğer dikkat edilirse uyarıcılar hemen kısa süreli belleğe aktarılır.
Kısa süreli bellek; duygusaldan dikkat edilerek ayrılan bilgi kısa süreli belleğe geçer. Bilgiyi tutma süresi 2 saniye ile 20 dakika arasında değişir. Kapasitesi ise diğerinin aksine sınırlıdır. 6 ile 9 rakam arasında hatırlanabilen bir türdür. Bilgiler birkaç dakika için işitsel ve görsel olarak depolanır. Örnek olarak arayacağımız bir telefon numarasını rehberden bulur ve ardından ararız. Bu bilgilerimizin daha uzun süreli kalmasını sağlamak için “tekrarlama” ve “gruplama” yöntemlerinden yararlanabilirsiniz. Mesela yeni tanıştığınız bir arkadaşınızın ismini tekrarlayarak hafızada kalmasını sağlayabilirsiniz. Farklı olarak gruplamayı kullanarak 536998213 gibi bir sayıyı 536 998 213 şeklinde gruplayarak hafızada kalmasını sağlayabilirsiniz.
Uzun süreli bellek ise bilgi ve becerileri günler, aylar, yıllar şeklinde hafıza üzerinde tutar. Bu sayede hatırlanma sağlanır. Unutkanlık etkisi bu bellekte çok azdır. Bir yetişkinin çocukluk anılarını hatırlaması, bir öğrencinin bir ders öncesi öğrendiği bilgileri hatırlaması, bir mühendisin staj zamanı öğrendiği bilgileri mesleğinin ileri yıllarında hatırlaması buna örnektir. Kısa süreli bellekteki bilgilerin anlamlı gruplaşmasından oluşur. Bilgilerin sürekli depolandığı yer olarak tanımlanır. Bir önceki bellek, zihinsel olarak tekrar yapıldığı sürece bilgiyi tutmaktadır. Uzun süreli belleğe geçmeyen bilgiler yok olur. Kapasitesi sınırsızdır ve öğrenilen bilgi ve becerilerin ömür boyu saklanabildiği söylenmektedir. Bu bellek anısal, anlamsal ve örtük olmak üzere üç kısma ayrılır.
Hafıza güçlendirme teknikleri ile insan belleğinin geliştirilmesi mümkündür. İnsan belleği sınırları belirsiz ve oldukça büyük bir depolama alanı olarak tanımlanır. Özellikle çocukların hafıza alanında hızlı ve etkin bir şekilde gelişime açık olduğu bilinmektedir.
Hafızanızı güçlendirmek istiyorsanız eğitime kayıt olun ve hemen başlayın.
Hafıza sisteminin geliştirilmesi, hafıza teknikleri ile mümkündür. İnsan hafızası çok büyük bir depolama alanıdır. Hafıza geliştirmek ise bu depolama alanını arttırmak veya büyütmekle değil, depolama yeteneğini geliştirmekle gerçekleşir. Şimdi sırasıyla hafıza tekniklerine göz atmaya ne dersiniz?
Etkili Hayal Kurma
Canlandırma tekniği olarak da adlandırılır. Bireylerin en kolay depolayabileceği bilgi görsel bilgidir. Mesela bir caddenin ismini aklınızda tutmakta zorlanırken caddenin görüntüsü kolay kolay unutmazsınız. Gözlemlemediğiniz bir konu hakkında bilgileri başkasından dinliyor veya bir kitaptan okuyorsanız hayal etme yöntemine giderek kafanızda canlandırabilirsiniz. Bu sayede hafızanızda kalıcı olmasını sağlayabilirsiniz ve unutkanlık problemini de ortadan kaldırabilirsiniz. Çocuklara bir şeyler öğretirken, öğreteceğiniz şeyleri hikayeleştirerek kafasında hayal etmesini sağlayabilirsiniz. Hem öğrenmeyi kolaylaştırır hem de hafıza üzerinde daha kalıcı izler bırakır.
Akıl Çivileri
Sayı-Çağrışım Sistemi de denir. Sabit olan 20 adet akıl çivisi vardır. Bu teknikte sayılar, şekil itibariyle benzediği veya çağrıştırdığı nesnelerle ilişkilendirilir. Hafızaya alınmak istenen bilgiler de bu çivilerle bellekte kayıt altına alınır. Örneğin alışveriş listesi yaptınız ve bu listeyi hafızanıza almak istiyorsunuz. Akıl çivileri ile listenizdeki ürünleri ilişkilendirerek hafızanıza almak çok kolay. Akıl çivileriyle şifreleme yaparken ilginç, çarpıcı, olması imkânsız, abartılı hatta komik hayaller kurmalısınız. Hafıza tekniklerinde çok kullanılan bir tekniktir.
Bağlama Tekniği ve Hikâyeleştirme Tekniği
Bağlama tekniği, hafızaya alınmak istenen bilgi sıralı halde hikayeleştirilir. Hikayeleştirme tekniğinde belli bir sıra gözetilmez. Hayal gücü ile soyut bilgi somutlaştırılır.
Nimonik Teknik
Ezberlenmesi zor olan kavramları ezberimizde olan kolay kavramlarla destekleme tekniğidir. Nimonik tekniği sayesinde depoladığımız bilgiyi geri çağırma işlemi kolaylaşır. Bu yöntem özellikle yazılı bilgilerin akılda kalabilmesi için kullanılır. Bu teknik sayesinde unutkanlık kavramının etkisi azalmış olur. Aynı zamanda bu teknik eğitmenlerinde sık sık kullandığı bir tekniktir. Örneğin gök kuşağındaki renklerin hangi renkler olduğu ve bu renklerin sırasıyla sayılması istenmektedir. Hayal edin ki içinden gök kuşağı çıkan bir kutu size gök kuşağının renklerini sırasıyla saymanızı istiyor. Sizde ona kutu diye hitap ediyorsunuz ve şu cevabı veriyorsunuz “KuTu, SaYaMaM”. Aslında vermiş olduğunuz cevapla gök kuşağının renklerinin sırasıyla ne olduğuna dair ipucu veriyorsunuz. KTSYMMM=Kırmızı, Turuncu, Sarı, Yeşil, Mavi, çivit Mavi, Mor olarak sayabilirsiniz. Gezegenlerin güneşe olan yakınlıklarının sıralanması istenirse “Meraklı Veli Dünya’dan Mars’a Jeton Satmaya Uçtu Neden?” sorusundan yardım alabilirsiniz.
Loci Metodu
Hafıza sarayı veya mekan metodu olarak da geçer. Bilgiyi organize etmek ve hatırlamak için görselleştirmeyi kullanan hafıza tekniklerindendir. Bu teknikte öncelikle mekan belirlenir. Belirlenen mekanın rotası çizilir. Ardından kelimeler belirlenir. Belirlenen mekana görsel nesneler eklenir. Mekan sürekli ziyaret edilerek akılda kalıcılık arttırılır.
Zihin Haritası Tekniği
Anahtar kelimeler ve şekiller kullanılarak gerçekleştirilen not alma tekniğidir. Sadece not tutmak için değil, düşünceleri oluşturmak, görselleştirmek, sınıflandırmak için kullanılır. Ayrıca eğitim alanında, problem çözmede, karar almada da etkilidir. Hafızaya alınacak bilgi not alınacak kağıdın merkezine yazılır. Bağlantı kurulan kavram veya başlıklar bu merkezden çıkartılan çizgilerin ucuna yazılır. Anahtar kelimeler veya görsel resim ve şekillerle desteklenir. Zihin haritaları not alma ve yaratıcı düşünme tekniğidir.
Güçlü bir hafıza için gerekli olan hafıza teknikleri bunlarla sınırlı değildir. Görsel hafıza teknikleri, işitsel hafıza teknikleri, sıra dışı düşünme egzersizleri, isimler ve yüzler tekniği, cümleler veya metinleri hafızaya alma, rakamları hafızaya alma, yabancı dilde kelimeleri hafızaya alma gibi birçok teknikten söz edilebilir. Tüm bu teknikler ancak özel eğitimlerle öğrenilebilir. Hafıza eğitimi alan kişi de beyni etkin çalıştırmanın yollarını öğrenir. Hafızaya alınacak bilginin kalıcı olup olmayacağını kendi kontrolüne alır. Hafızanın eğitilmesi ve hafıza teknikleri kalıcı hafıza mekanizmasını harekete geçirir.
Hafıza Teknikleri eğitimine kimler katılmalıdır?
Öğrenciler
Çalışanlar
Bu alana ilgi duyanlar
Hafıza teknikleri eğitiminde neler öğreneceksiniz?
Bu eğitim hafızasını daha etkili ve düzenli kullanmak isteyenler için planlanmıştır. Bu eğitimle hafıza tekniklerinin her alanda ne kadar gerekli olduğunu ve ne kadar çok kullanıldığını öğreneceksiniz. Bu alanda kendini geliştirmek isteyen bireyler eğitimden faydalanabilir. Ancak eğitimi aldıktan sonra uygulamalar yaparak hayata geçirmek önemlidir. Bu programa katılanlar hafızalarını yönetebilme konusunda uzman hale gelirler. Öğrencilere göre farklılık göstermekle beraber her gün 1-2 saat ayrılarak çalışmalar tamamlanabilir. Eğitimi başarılı bir şekilde tamamlayanlar hem kendilerine yeni bir beceri katarlar hem de bildiklerini paylaşarak etrafındakilerin de bilgilenmesine yardımcı olurlar.
Konu başlıkları
Beyin ve hafızaya genel bakış
Sol - Sağ Beyin ve Fonksiyonları
Hayal gücü ve sağ beynin önemi
Sıra dışı düşünme egzersizleri
Etkili hayal kurma çalışması
Temel hafıza teknikleri
Akıl Çivileri tekniği
Bağlama Tekniği
Hikayeleştirme Tekniği
İsimler ve Yüzler Tekniği
Cümleleri veya metinleri hafızaya alma
İleri Hafıza Teknikleri (Genel bakış)
İsimler ve yüzlerin hafızaya alınışı
Hafıza sarayı tekniği bölümünde geçmeden önce, bir hafızayı tanımlayalım. Hafıza, bilginin depolandığı ve saklandığı yer anlamına gelmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yaşadığımız tüm olayların bir bellekte kayıt altına alınmasıdır. Hafıza 3 aşamadan oluşur:
Kodlama ve kayıt altına alma
Depolama ya da kayıt altına alınanların saklanması (yani yaşanılanların kayıtlı olması)
Hatırlama ya da geri çağrılma
Kabaca hafıza ne anlama geliyor ne demektir? onu açıkladık. Aşamalardan bizim için önemli olan üçüncüsü yani; hatırlama veya geri çağrılma. Hafıza sarayı teknikleri tam da burada başlamış oluyor. Hafıza sarayı tekniği, akılda olan ya da unutulan geri çağrılması gereken bilgleri tutmaktır. Hafıza geliştirme ile birlikte unutulmaya yüz tutmuş bilgeleri tazeleyerek, yeniden hafıza yer edinmesini sağlamaktır.
Görme duyumuzdan da bahsetmiştik. Hafıza da bir olguyu veya olayı hatırlamanın en kolay yolu görsellikle olur. İnsanın fıtratında zaten bu vardır. Görsel nesneyi akıl daha çabuk kafada tutar ve o nesneyi yıllar geçsede unutmaz. Fakat bilgi, yazı ve duyulan birtakım olaylar; gün geçtikçe zaman kaybına uğrar. Hafıza sarayı teknikleri görsel olayları, kelimlerle ilişkilendirmektir.
Hafıza Sarayı Yeni Oluşmuş Değil
Hafıza sarayı, yeni bir kavram değil. Geçmişte de bu teknik kullanılarak insanlar, birçok şeyin üstesinden gelmiştir. Günümüzde de halen revaçta olan mega hafıza diye de tabir edebileceğimiz olayla, unutmaya ya da hafıza kaybına son. Hafıza sarayı tekniği konusuna gelecek olursak; burada yer alan saraya çok takılmamak gerekir. İlk ana çıkış nedeni saray olduğu için ismi de böyle kalmıştır. Hafıza ev tekniği, hafıza yol tekniği de olabilir. Bu tamamen sana ve yeteneklerine kalmış bir durum.
Yeniden hatırlamak gerekirse; süreç ilk baş mekan belirleme ile başlamaktadır. Daha sonrasında mekan için bir rota ya da yol belirlemek gerekir. Üçüncü olarak da aklınızda kalacak kelimeler belirlemek. Dördüncü etap da ise, mekanın içerisine görsel nesneler yerleştirmek. Son durumda da sürekli ziyarette bulunmak. Hafıza sarayı tekniği için en önemli unsur sürekli ziyaret yapmaktır. Yani bol bol tekrar yapmak gerek. Anca o zaman hafıza da bir şeyler kalmış olacaktır. Ayrıca gereksiz bilgilerle dolduramaya gerek yok. Hafıza teknikleri sürekli gelişime açıktır. Bu tamamen insanın elinde. Yani aynı sarayda sürekli gezmektense yeni eklentiler yapmak olguları çeşitlendirecektir. Farklı odalar, görsel, nesne eklemek; insanın hafıza dünyasını daha da genişletecektir.
Hafıza Kaybı Olağan Dışı Durumlarda Gerçekleşir
Bir insan hafıza kaybı yaşamadığı sürece, öğrendiklerini unutması pek mümkün değildir. Halk arasında bilinç kaybı olarak da bilinen vaka gerçekleştiğinde hafıza kaybı yaşanmış olur. Hafıza kaybı; depolama yani hafızanın bozulması, hastalanması durumunda gerçekleşir. Daha çok travma veya hastalıklı durumlarda yaşanır. Bunlara ek olarak psikolojik yaşanılan olaylarda beyinde hafıza kaybına neden olabilir.
İnsanın; unuttum, hafıza kaybı yaşadım bahanelerine girmesine gerek yok. Beynimizin içerisinde her şey kayıt altında. Bunu çıkarmak gene bizim elimizde. Yeni bir şeyler eklemek de gene kendi çabalarımızla olacaktır. İşte burada hafıza sarayı tekniği önemi daha da ön plana çıkmakta. Bu tekniği kullanarak hafıza şampiyonu olmak mümkün.
Eğitim İle Hafızanın Üstesinden Gelin
Her şeyin eğitimi mi olur kardeşim, demeyin. Evet olur. Öğrenmek insanın doğasında vardır. Eğer bilgiye, öğrenmeye kapalı biri değilsen gereken her şeyi öğrenmek istersin. Kısa bir örnek vermek gerekirse; ilkokulda eğitim almasaydın şimdi bu yazdıklarımızı nasıl okuyacaktın? Bir harfin bile kıymetini Hz. Ali ne güzel söylemiş: ‘’Bana bir harf öğretinin 40 yıl kölesi olurum.’’ Mustafa Kemal Atatürk ise; Eğitim, kültür ve bilgi aydınlığa açılan en geniş penceredir.’’ Bir de ‘’Öğrenmenin yaşı yoktur.’’ der büyüklerimiz.
Evet eğitim, bilmek, yeni bilgiler edinmek önemlidir. Bu bilgileri de akılda tutmak ayrı bir meziyettir. İstediği zaman hatırlayabilme, unuttuğunu hafızayı kurcaladığında bulmak da bir o kadar önemli. Bu da ancak hafıza sarayı tekniği ile mümkün. Hafıza teknikleri kursu ile de bu konuda kendini geliştirebilirsin.
Dokuz yıldır eğitmen olarak çalışıyorum. Sosyal Hizmetler mezunuyum ve İstanbul Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü mezunuyum. Öğrenmeyi ve öğretmeyi çok seviyorum. Bence eğitmenlik en tatmin edici mesleklerden biri. Öğrencilerin hayatlarında bir fark yarattığımı hissediyorum ve bu benim çok tutkulu olduğum bir şey. Eğitmen olarak çalışmamın yanı sıra ailem ve arkadaşlarımla vakit geçirmekten, seyahat etmekten ve yeni yerler keşfetmekten de keyif alıyorum.
ŞA HA NE bir eğitimdi. Hacer hocamınızın enerjisi muazzam, enerjisiyle derse motive ediyor zaman hiç sıkıcı geçmiyor. 9 yaşındaki yeğenim ile derslerin tekrarını izledik sonuç tabiki harika ve verimli.
Hocamız ile çok keyifli eğlenceli bir ders geçirdik. Ayrıca tek düze giden bu hayatta tekrardan bize hayal kurmanın ne kadar önemli olduğunu tekrar hatırlattığı için teşekkür ederim.Hem öğretici hem keyifli bir ders arıyorsanız ve kişisel gelişiminize de katkı sağlamasını istiyorsanız mutlaka katılın. Pişman olmazsınız.
Muhteşem bir eğitimdi. Çok teşekkür ederim. Uzun bir süre fayda sağlayacağını düşünüyorum. Ayrıca öğrenmeyi bu kadar zevkli hale getirdiği için hocama teşekkür ederim.
Hafızanın çalışma mantığı üç gruba ayrılır. İlk olarak duyusal hafıza yoluyla duyma ve kaydetme gerçekleşir. Ardından bu bilgiler daha sonra tekrar kullanılmak üzere kısa süreli hafızada kodlanarak ve şekil alır. Son aşamada geri çağırma, hatırlama aşamasıdır. Beynimiz duyularla algıladığı şeyleri görsel olarak depolar. Görselleştirebildiği şeyleri de daha kolay hatırlar. Bilgiler düzgün bir şekilde görselleştirilerek belleğe kaydedilirse hatırlanıp tekrar kullanılması da daha kolay olur. Hafıza teknikleri sık sık tekrar edilir ve günlük hayata uyarlanırsa öğrenme daha keyifli bir hale gelir. Hafıza teknikleri kursunun amacı bireyin dikkatini toplamasına yardımcı olmak, odaklanmanın en üst seviyede gerçekleşmesini sağlamaktır.
Çok fazla bilgiyi hafızalarında tutan kişilere bakıldığında beyinlerinin potansiyel gücünü keşfettikleri ve çeşitli hafıza teknikleri kullandıkları görülür. Bu teknikler bilgileri anlamlı hale getirerek çağrışım yaptırır. Öğrenmeyi kolaylaştırır. Görsel hafızayı geliştirmeye destek olur. Yabancı isim ve kelimeleri akılda tutmayı sağlar. Hafıza teknikleri kursu İstanbul İşletme Enstitüsü bünyesinde devamlı verilen bir kurs. Oldukça fazla ilgi gören kurslardan biri olarak ön plana çıkıyor. Kursu başarıyla tamamlayanlar hafıza teknikleri eğitimi sertifikası almaya hak kazanıyor. Kursa kayıt yaptırdıktan sonra 22 günlük bir abonelik süreniz oluyor. Dersler hafta içi 5 gün boyunca canlı olarak online bir şekilde yapılıyor. Yapılan dersler video olarak kaydediliyor. Canlı dersler sayesinde eğitimde birlikte alıştırmalar yapma fırsatınız oluyor. Verilen ödevleri yaparak öğrendiklerinizi pekiştirme imkanı bulabiliyorsunuz.
Bu sayede aklınıza takılanları eğitmene rahatlıkla sorabiliyorsunuz. Canlı derse katılamayanlar abonelik süresince video dersleri istedikleri kadar izleyebiliyor. Eğitimin online olması her yerden ve istenilen saatte ulaşılabilmesini sağlıyor. Ders süresinin bitiminde eğitimde öğrendiklerinizle ilgili bir sınava tabi tutuluyorsunuz. Sınavdan 70 ve üzerinde bir not alırsanız başarılı sayılarak sertifika almaya hak kazanıyorsunuz. Hafıza teknikleri eğitimi sertifikasını ister dijital kod olarak isterseniz basılı olarak alabiliyorsunuz.
Sertifikalar bireylerin öğrenmeye açık olduğunu gösteren önemli belgelerdir. Hafıza teknikleri sertifikasının uluslararası, özel ve resmi kurumlarda geçerliliği bulunur. Bu eğitimi alanlar sertifikalarını iş başvurularında kullanabilirler. Linkedin, kariyer.net gibi platformlara sertifika kodu olarak ekleyebilirler. Özel şirketler günümüzde müşterilerinin isimlerini ve müşterilerle konuşulanları hatırlamaya oldukça önem verirler. Bu sebeple de elemanlarına hafıza teknikleri eğitimleri aldırırlar. Bu sertifika sizin hem kendinizi geliştirmeye önem verdiğinizi gösterir hem de işe alımlarda ön plana çıkmanızı sağlar. Eğitimciler burada aldıkları eğitimleri kendi alanlarına uyarlayarak derslerinde kullanabilirler. Öğrenciler akılda tutması zor ve karmaşık şeyleri öğrendikleri sayesinde hızlı bir şekilde hafızalarına depolayabilirler. Bu sertifikaya sahip olanlar bu eğitimi aldıklarını ve başarılı olduklarını ispat edebilirler. Bildiklerini başkalarına aktarabilmek için bu alanda eğitmenlik de yapabilirler. Bu da kendilerine yeni bir iş alanı yaratmalarını sağlar.
Yaşın ilerlemesiyle hafıza zayıflamakta. İnsanlarda bu hafıza zayıflığını gidermek için beslenmesine dikkat etmekte. Bunun için başvurulan besinler ise şunlar;
B12
Yumurta
Ceviz, fındık
Balık
Folik asit içeren takviye gıdalar
Sebzeler
Bu oyunlar güçlü bir hafıza için başvurulan iyi birer egzersiz yöntemleridir. Zihni aktif ve genç tutmaya yardımcıdır. Her fırsatta rahatlıkla başvurulabilen oyunlar:
Kelime oyunları
Su doku
Bulmacalar
Mantık oyunları
Satranç
Kitap okumak, bireylerin gelişimine katkı sağlar. Aynı zaman da yaratıcı düşünmeye, hayal gücünü geliştirmeye, sözcük dağarcığını arttırmaya fayda sağlar. Düzenli okunan kitap zihni canlı tuttuğu için güçlü bir hafızaya sahip olmayı da sağlar. Kitap okumanın beyne ve zihne etkilerine göz atalım bir de.
Kitap okumak sinaps bağlantılarını güçlendirir.
Beyin fonksiyonlarını arttırır.
Stresi %68 oranın da azaltır.
Alzheirmerın görülme riskini 2,5 kat azaltır.
Uyku öncesi okunan kitap uykuya geçişi kolaylaştırır ve uyku verimini arttırır.
Çocuklarda problem çözme becerisini geliştirir. Yaşam becerilerini kazanmasına yardımcı olur.
Akademik başarıyı arttırır.
Yüksek sesle okunan kitap psikolojik sorunlara olumlu yönde katkı sağlar.
Güçlü bir hafıza için özellikle önereceğimiz kitaplar fantastik, bilim kurgu, distopik kitaplardır.
Müzik hafızayı güçlendirir. Yaratıcı düşünmeyi geliştirir. Konsantrasyonu arttırır. Akademik başarı sağlar. Stresi azaltır. Zeka puanını 9 puana kadar arttırdığını gösteren araştırmalar mevcuttur. Beynin sağ ve sol lobunu öğrenmenin içine katar.
Yapılan araştırmalar, özel tempo ve frekanslar içeren müzikler de, bilgilerin kolay öğrenildiğini ve hafızada kalıcı olduğunu ortaya koymuştur. Bu yüksek özel frekanslara sahip klasik müzik parçaları ve özel tempolu barok müzik eserleri öğrenme zamanlarını kısaltır ve öğrenilenlerin uzun süreli bellekte kalıcılık kazanmasına yardımcı olur.
Müziğin zeka puanını 9 puan arttırdığını söylemiştik. Şimdi bu konuda yapılan araştırma örneğini sizlerle paylaşmak istiyorum.
1993’te California Üniversitesi Öğrenme ve Hafıza Nörobiyoloji Merkezi bilim adamlarının 36 üniversite öğrencisi üzerinde bir test uygulamıştır. Bu test ile sağ beyin yetenekleri ölçülmek istenmiştir. Testten sonra öğrencilere 10 dakika boyunca Mozart'ın "Re Majör, K 448 iki Piyanoluk Sonat"ı dinlendirilmiştir. Daha sonra test tekrar uygulanmış ve zeka puanının 8 – 9 puan arttığı gözlenmiştir.
Ayrıca Iowa Eyalet Üniversitesinde de bu konu üzerine araştırmalar yapılmıştır. Bu araştırmalarda barok müziğin öğrenme ve hafıza gücünü yaklaşık yüzde 24 artırdığı gözlenmiştir.
İyi seçilmiş müziklerle güçlü bir hafıza elde etmek artık çok kolay.
İnsan daha çok öğrendiği bir bilgiyi unutur. Görsel olan nesne ya da olayları beyinde saklamak kolaydır. Ancak, bilgi, kelime veya görsel olmayan her şey akılda kalıcılığını yitirdiğini bilinir. Aslında kafamızın bir yerinde sürekli bulunur. Sadece hatırlamak zaman alır. Hafıza teknikleri ile birlikte bu unutanlık son bulabilir. En çok dil öğrenme konusunda unutkanlık yaşanır. Yabancı dil öğrenmek için tekrar ve pratik az yapıldığında unutmak kaçınılmaz sayılır. Ancak farklı yöntemlerle bu unutkanlığa çare bulmak kolay. Hafıza teknikleri için sizlerle birkaç yöntem paylaşacağız.
Hafıza sarayı tekniği ile bilgileri akılda tutma
Hayal kurma ve göz önünde canlandırma
Belli aralıklarla egzersiz yapma (görsel, işitsel gibi)
Hafıza geliştiren besinlerden tüketme (yöntem olarak geçmese de hafızaya büyük etkisi vardır)
yukarıda yer alan yöntemlerle öğrenmek ve bilgileri hafızaya kayıt etmek kolaylaşacaktır. Uyku düzeni beyin fonksiyonlarının düzgün çalışmasında önemli etkenlerden sayılır. Yattığınız ve kalktığınız saatler birinci dereceden hafızayı etkiler. Konumuza dönecek olursak; dil öğrenmek isteyenler, hafıza teknikleri eğitimi yoluna başvurmaktadır. Bu yöntem dil öğrenme konusunda işinizi fazlasıyla görecektir.
Bu yöntemi nasıl uygulayacağınızı öğrenmek için eğitime kayıt olun.
Evet mümkün. Bunu nasıl uygulayabileceğinizi derste anlatıyoruz. Kısaca bahsetmek gerekirse; hafıza sarayı tekniği ile öğrenilmesi güç bilgiler bu yöntem sayesinde kolaylaşmakta. Hafıza teknikleri ile İngilizce kelime öğrenme için bu yönteme benzer olduklarını söyleyebiliriz. Hafıza sarayında olduğu gibi kelimeleri ilişkilendirmek yeterli olacaktır. Her dilde kelime öğrenme veya ezberleme oldukça önemlidir. Hangi dilde öğrenmek isterseniz isteyin, kelime haznenizi geniş tutmanız gerekir. İngilizce öğrenirken bu durum diğerlerinden farklı değil. İngilizce çok kolay diyerek işin içinden sıyrılmaya gerek yok. Gerçekten öğrenmek ve belli bir seviyeye gelmek istiyorsanız, vazgeçme gibi bir lüksünüz olmamalı. İngilizce kelime ezberleme bu işin başı diyebiliriz.
Hafıza teknikleri İle İngilizce kelimeler öğrenme bu işi en kolay ve birincil yöntemi.
Yöntemi kullanarak kelime darcığınız genişleyecek ve konuşmak için kelimeler peşi ardına gelecektir. Aynı zamanda İngilizce sınavlarında İngilizce kelime ezberleme önemli. YDS ve TOEFL gibi sınavlarda işinizi keskinlikle görecektir. Şimdi bakalım öğrenme yetisi nasıl gerçekleşmekte hep birlikte görelim.
İlk önce iki tane İngilizce kelime seçelim. Bunlardan ilki ‘’abondon’’ bir diğeri de ‘’offer’’ olsun.Örnek vermeye ilk kelimeyle başlayalım. Abandon kelimesi Türkçe karşılığı terk etmek anlamına gelmektedir. Söylenişi Türkçe de yer alan ‘’abandın’’ kelimesine benzemektedir. Şimdi bu kelimeyi ilişikilendirelim. ‘’Ahmet topa öyle bir abandın ki nereye gittiğini göremedik. Sonradan topun sahayı terk ettiğini fark ettik.’’ burada İngilizce olan ‘’abandon’’ kelimesi terk etmek ile ilişkilendirilmiş oldu.
İkinci kelime de offer. Türkçe karşılığı teklif anlamına gelmektedir. Türkçe'de bu kelimenin okunuşu ‘’o fır’’ şeklindedir. Şimdi offer kelimesini ilişkilendirelim. O fır diye önümüzden geçti. Oysa biz ona teklif sunacaktık. İlk örnekte verdiğimiz gibi kelimeyi bir cümle içinde kullanarak, ilişkilendirdik. Verdiğimiz bu taktik ve teknik ile İngilizce kelimeler ezberlenebilir.
Eğitime katıldıktan sonra bu konudaki sorunlarınız tamamen ortadan kalkacaktır. Eğitimin yanında şunları da yapabilirsiniz.
Kendinizi sürekli olarak test edin. Öğrendiğiniz herhangi bir bilgiyi hatırlamak için kendinizi zorlamak pasif okuma yapmaktan daha etkili olur.
Çalışmalarınızı belirli aralıklarla yürütün. Daha iyi hatırlamak istiyorsanız bugün öğrendiğiniz herhangi bir bilgiyi belirli bir süre sonra unutmaya yüz tutmadan önce tekrar edin.
Öğrenirken kendi kendinize anlatmak daha iyi hatırlamak için iyi bir yol. Böylelikle öğrendiğiniz şeylerin hafızada pekişmesini sağlamış olursunuz.
Daha iyi hatırlamak için çeşitlilikler katın. Bazen farklı konuları bir arada öğrenmek tek bir konuyu uzun süre çalışmaktan daha etkili olabiliyor. Bunu deneyerek kendi üzerinizdeki etkilerine göre deneyebilirsiniz.
Daha iyi hatırlamak için olumsuz etkenlerden uzak durun. “Ben zaten hatırlamıyorum, bana bunu sormayın, zaten unutacağım” gibi cümleleri kullanmayın. Bu sayede kendinizi olumsuz etkenlerden ve stres kavramından uzak tutarak daha iyi hatırlamaya başlarsınız.