AnasayfaBlogSatrançta Oyun Sonlandırma Tekniği Nedir?
Online Eğitim

Satrançta Oyun Sonlandırma Tekniği Nedir?

17 Aralık 2019
Bir kişi beyaz bir satranç taşıyla satranç oynuyor. Elinde satranç taşı ile bir satranç tahtasında oturmaktadır. Görüntü satranç taşının ve kişinin elinin yakın çekimidir. Satranç taşının siyah bir tabanı, beyaz bir tepesi ve üzerine oyulmuş karmaşık desenleri vardır. Kişinin eli de resimde görülebiliyor, parmakları satranç taşının etrafına sarılmış. Arka plan biraz bulanık, bu da satranç taşını ve eli ön plana çıkarıyor. Kişinin yüzünde ciddi bir ifade var, çünkü oyun için stratejilerine odaklanmış durumdalar.
Satranç BölümleriAçıklamaTeknikler
Satranç Oyununun Genel HedefleriRakip şahı mat etme hedefi.Rakibi güçsüz bırakma ve taşları alarak oyun dışı bırakma.
Oyun SonlandırmaOyuncu yenilgiyi kabul eder veya beraberlik teklif edilir.Rakibin oyuncunun hareketlerini kısıtlamak ve onun gücünü kırmak.
Oyun Sonu TeknikleriOyun sonu bilgisi ve oyun sonu tekniği arasında fark.Vancura Yöntemi, Lucena Köprüsü, Opozisyon, Üçgen Manevrası, Centuruini, Philidor Pozisyonu, Omuzlama.
Oyun SonuOyunun son bölümü, özellikle vezirler değişildiğinde oluşur.Temel oyun sonu bilgilerini bilmek ve oyun sonlandırma taktiği geliştirmek.
Sınırlı ve Sınırsız Süreli OyunlarHamle gücü ile zamana bağlı ilerleme.Doğru hamleleri bulma ve oyun sonlandırma tekniği geliştirmek.
Oyun Sonlandırma Tekniği Geliştirmeİyi bir satranç oyuncusu olmak için teknik geliştirme ve uygulama.İlerlemiş oyuncuları izlemek, uyarlamak ve uygulamak.
Oyun Sonu'nun ZorluklarıAnlaşılmayan kural ve hamlelerle oyun sonu en zor bölümdür.Bell başlı oyun sonu bilgilerini bilmek ve oyun sonlandırma tekniği geliştirme.
Satranç Oyunu GeliştirmeKendini geliştirmek için oyun sonlandırma tekniklerini öğrenme.Oyun sonlandırma tekniğine odaklanarak oyunu kazanma oranını artırmak.
Satranç tarihçesi2000'li yıllara kadar dayandığı ve dünyanın en popüler oyunlarından olan bir oyun türü.Satranç oyunu oynama, turnuva düzenleme ve satrançtaki yerini koruma.
Satranç ve Teknoloji20. yüzyılın sonlarına doğru satranç oynayabilen programların çıkması ve geliştirilmesi.Teknolojiyi satranca entegre etmek ve bu teknolojileri kullanarak oyunu öğrenmek ve geliştirmek.

Satranç, iki rakip arasında satranç tahtası ve taşları ile oynanan bir masa oyunudur. Dünyada bir spor dalı olarak kabul edilir aynı zamanda dünyada bu oyun için turnuvalar düzenlenmektedir. Bu oyun satranç tahtası ve taşları ile oynanmaktadır. Satranç tahtası 8*8 kare tahta üzerinde 32 taş ile oynanmaktadır. Toplamda 64 karenin yarısı siyah yarısı beyaz renklerdir. Oyuncular siyah ya da beyaz renkli taşları alırlar.

Her oyuncu her seferde bir hamle yaparak oyun gelişir. Oyun başında 16 siyah ve 16 beyaz taş bulunur. Bu taşlar bir adet şah, bir adet vezir, iki adet fil, iki adet kale, iki adet at ve 8 adet piyon taşlarıdır. Bu oyunda amaç rakibin şahını mat etmektir. Gelin bu oyunu daha detaylı şekilde inceleyelim.

Satranç Oyunu Nedir?

Bu oyunun tarihçesi çok eskilere dayanmaktadır. M.Ö 2000’li yıllara kadar dayandığına dair görüşler bulunmaktadır. Mısır piramitlerinde satranç oyunu oynandığına dair bulgular bulunmaktadır. Bu oyun Hindistan’dan tüm Asya ülkelerine oradan da tüm Avrupa’ya yayıldı. Avrupa’da bu oyun 15. yüzyılda soylular arasında oynanan popüler bir oyun haline geldi. Bu yüzden bu yüzyıl da “kraliyet oyunu” olarak da anıldı.

Satranç oyunu kuralları zaman içerisinde değişiklikler gösterdi. 19. yüzyıldan itibaren bugünkü şeklini aldı. 20. yüzyıldan itibaren dünyanın en popüler oyunlarından biri haline geldi. 19. yüzyılın son çeyreğine doğru düzenli satranç turnuvaları yapılmaya başlandı. Dünyada resmi olarak ilk satranç şampiyonu Wilhelm Steinitz kabul edilmektedir. Bu oyun için 1924 yılında Dünya Satranç Federasyonu (FIDE) kurulmuştur.

Günümüzde ise gelişen teknoloji yaşamımızın her alanına dokunmaktadır. Teknoloji günümüzde satranç sporuna da dokunmaktadır. 20. Yüzyılın sonlarına doğru iyi derecede satranç oynayabilen programlar ortaya çıktı. Bu programlar gün geçtikçe ilerletilerek dünya şampiyonları ile aynı seviyede oynamaktadır.

Satranç Oyunun Hedefleri?

Bu oyunda amaç rakip şahı mat etmeyi hedefler. Rakip şahın bulunduğu karenin tehdit altında olması ve tehdit etmeyecek bir kareye kaçış veya tehdidi engelleyecek başka hamlenin olmaması durumudur. Buradan da rakibin taşlarını alarak rakibi güçsüz bırakma amacını taşır.

Bu oyunun oyuncularından biri yenilgiyi kabul eder ya da beraberlik teklif ederse ve diğer oyuncu da bu teklifi kabul ederse oyun sona ermektedir. Satranç oyunu oynarken rakip oyuncunun hareketlerini kısıtlamak gerekir. Aynı zamanda rakibin taşlarını alarak onun gücünü kırma amacı vardır. Bu oyunda her taş, oyun kurallarına göre ulaşabileceği karedeki rakip taşın bulunduğu kareye yerleşerek, yerinden ettiği taşı oyun dışı bırakır. Alınan taş bir daha oyuna geri dönemez.



Oyun Sonlandırma Tekniği

Satranç strateji ve taktik birleşimine verilen addır. Her zaman da taktik bir satranç oyununu kazandırmaya yetmez. Çoğunlukla belirli bir seviyeden sonraki oyunlar oyun sonu denilen evrede neticelenmektedir. Bu durum çok olağandır. Çünkü bu oyunda rakibinizin her zaman taktik tuzaklara düşmesini beklemek hayalperestlik olur. Dolayısıyla bu oyunu kazanmak isteyen kişilerin oyun sonu tekniği iyi olması gerekir.

Oyun sonu bilgisi ile oyun sonu tekniği arasında bir fark bulunmaktadır. İyi bir satranç oyuncusu olmak isteyen birey temel oyun sonu bilgilerini bilmek zorundadır. Temel oyun sonu bilgileri ise Vancura Yöntemi, Lucena Köprüsü, Opozisyon, Üçgen Manevrası, Centuruini, Philidor Pozisyonu, Omuzlama vb. bilgilerdir.

Oyun sonlandırma tekniği oyun sonunda oluşan tekniğe verilen addır. Satranç oyununda oyun sonu, oyunun son bölümüdür aynı zamanda taşlar azaldığında özellikle de vezirler değişildiğinde oluşan bölümdür. Temel oyun sonu bilgilerini bilmek her zaman iyidir. Ancak oyun sonlarında bilinen bilgiler her zaman oyunun kazanılmasını sağlamaz. Oyun sonlandırma taktiğinizin de iyi olması gerekir.

Satranç oyunu bazen sınırlı bazen de sınırsız süreli oynanabilen bir oyundur. Ancak bir oyuncu kendi yaptığı hamle gücü ile oyunda ilerleyebilir. Bu da yapacağı hamlelerin gücü ile orantılıdır. Bir oyuncunun kısıtlı zamanda bulduğu kritik doğru hamleler sadece oyuncunun hesap gücü ile ile açıklanamaz bir durumdur. Oyun sonlandırma tekniği, oyuncunun doğru yolu bulmasında oldukça yol gösterici olmaktadır.

Oyun sonlandırma tekniği geliştirilebilir bir yetenektir. Bunu geliştirmek için çalışmalar yapmanız gerekir. Bu tekniği ilerlemiş oyuncuları izlemeniz gerekir. İzlediklerinizi kendinize uyarlamanız ve uygulamanız gerekir. Çünkü tüm oyunlarda rakip oyuncuyu mat etme şansınız yoktur.

Genel olarak oyun sonu hemen anlaşılmayan kural ve hamlelerle oyunun oynanması en zor bölümüdür. Satranç oyunu oynarken kendilerini geliştirmek isteyenler belli başlı bulunan oyun sonu bilgilerini bilmeleri gerekir. Bu bilgiler oyunun kazanılmasına yardımcıdır ama kazanılması için yeterli bilgiler değildir. Bu bilgilerin yanı sıra oyun sonlandırma tekniği geliştiren bireylerin oyunu kazanma oranı yüksektir. 

 Bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişiler bu alanda kendini geliştirmiş oyuncuları izleyebilir, internette bu teknik için yüklenmiş videoları takip edebilirsiniz. Aynı zamanda bu alan için üretilen eğitim CD’leri ve yazılmış kitapları okuyabilirsiniz.

Satranç Oyunun Yararları Nelerdir?

  • Bireylerin kötü alışkanlıklar edinmesine engel olur.

  • Bireye planlı bir şekilde hareket etmenin önemini kavramasına neden olur.

  • Hızlı ve doğru düşünebilmeye yardımcı olur.

  • Olaylara doğru yaklaşabilme yeteneğinin gelişmesini sağlar.

  • Bireyin dikkatini tek bir konu üzerinde yoğunlaştırabilmesini sağlar.

  • Başarıya giden yolda sistemli ve disiplinli bir şekilde yürüyerek gidileceğini öğretir.

  • Bireyin kendi güç ve yeteneklerini tanımasına ve bunları ortaya çıkarmasını sağlar. Kişinin doğru kararlar alabilmesini sağlar.

  • Mücadeleci bir ruh yapısının gerekliliği konusunda bilgi verir.

  • Bireyin konulara karşı şüpheci yaklaşmasını sağlar, ezberci yöntemden bireyi uzaklaştırır.

  • Başarısız bir olay karşısında hemen vazgeçilmeyeceği aksine daha fazla çalışılması gerektiği bilincini aşılar.

  • Bireyleri düşünen, araştıran ve sorgulayan bireyler haline getirir.

  • Bireyi özgür yaratıcı bir kişi haline getirir.

  • Kurallara uymayı, rekabet halinde olmayı, kazanmayı ve kaybetmeyi öğretir.

  • Bireyin sosyalizasyon sürecini zenginleştirir.

  • Bireylerin yeni hedefleri doğrultusunda motivasyon sağlar.

  • Yaşam ile birebir ilişki kurulmasını sağlar.

  • analitik düşünme yetisi kazandıran bu oyun öğrenmenin öğretilmesini sağlamaktadır.

Online Satranç Eğitimi

Enstitünün vermiş olduğu satranç eğitimi dersi ile amacınıza ulaşabilirsiniz. Online eğitimler arasında ulaşabileceğiniz bu eğitim sayesinde sizler de satranç oynamayı öğrenebilirsiniz. bugüne kadar dünyada en çok benimsenen ve zeka gelişimine yardımcı olan oyunlardan biridir. bu oyunu öğrenerek stratejik düşünme, odaklanma ve analitik düşünme üzerinde dönütler görebilirsiniz. Bu eğitim sayesinde satranç kuralları, strateji belirleme ve bu anlamda pratik yapma, öngörü sahibi olma ve oyundan keyif almanız sağlanacaktır. Bu eğitim satranç oyunu kurallarını öğrenmenin yanı sıra satrancın felsefesini de sizlere aşılamaktadır.

Online eğitim alabilmeniz için iyi bir internet bağlantınız ve akıllı telefon, tablet veya bilgisayara sahip olmanız gerekmektedir.  Eğer eğitime yeterli sayıda katılım sağlanırsa eğitim online olarak verilmektedir. Yeterli sayı sağlanmazsa dersler kayıt videolarla işlenmektedir. Eğitim boyunca ders videolarına ve materyallerine erişim sağlayabilme olanağınız bulunmaktadır.

Kimler Satranç Eğitimine Katılmalı?

  • Bu oyuna karşı merakı olanlar

  • Zeka gelişimine katkıda bulunmak isteyen bireyler

  • Okul öncesi öğretmenleri

  • Satranç antrenörü, eğitmeni ve usta öğreticisi olmak isteyen bireyler

  • Kendi güç ve yeteneklerini tanımak isteyenler bu kursa katılabilir.

Satranç Oyununun Genel Hedefleri, Rakip şahı mat etme hedefi, Rakibi güçsüz bırakma ve taşları alarak oyun dışı bırakma, Oyun Sonlandırma, Oyuncu yenilgiyi kabul eder veya beraberlik teklif edilir, Rakibin oyuncunun hareketlerini kısıtlamak ve onun gücünü kırmak, Oyun Sonu Teknikleri, Oyun sonu bilgisi ve oyun sonu tekniği arasında fark, Vancura Yöntemi, Lucena Köprüsü, Opozisyon, Üçgen Manevrası, Centuruini, Philidor Pozisyonu, Omuzlama, Oyun Sonu, Oyunun son bölümü, özellikle vezirler değişildiğinde oluşur, Temel oyun sonu bilgilerini bilmek ve oyun sonlandırma taktiği geliştirmek, Sınırlı ve Sınırsız Süreli Oyunlar, Hamle gücü ile zamana bağlı ilerleme, Doğru hamleleri bulma ve oyun sonlandırma tekniği geliştirmek, Oyun Sonlandırma Tekniği Geliştirme, İyi bir satranç oyuncusu olmak için teknik geliştirme ve uygulama, İlerlemiş oyuncuları izlemek, uyarlamak ve uygulamak, Oyun Sonu'nun Zorlukları, Anlaşılmayan kural ve hamlelerle oyun sonu en zor bölümdür, Bell başlı oyun sonu bilgilerini bilmek ve oyun sonlandırma tekniği geliştirme, Satranç Oyunu Geliştirme, Kendini geliştirmek için oyun sonlandırma tekniklerini öğrenme, Oyun sonlandırma tekniğine odaklanarak oyunu kazanma oranını artırmak, Satranç tarihçesi, 2000'li yıllara kadar dayandığı ve dünyanın en popüler oyunlarından olan bir oyun türü, Satranç oyunu oynama, turnuva düzenleme ve satrançtaki yerini koruma, Satranç ve Teknoloji, 20 yüzyılın sonlarına doğru satranç oynayabilen programların çıkması ve geliştirilmesi, Teknolojiyi satranca entegre etmek ve bu teknolojileri kullanarak oyunu öğrenmek ve geliştirmek
oyun sonlandırma tekniği satranç oyunu satrançta oyun sonlandırma tekniği oyun sonu tekniği oyun sonu bilgisi
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
İlk yazılı belgelerine Hindistan’da rastladığımız satranç oyununun geçmişi 6. yüzyıla kadar dayanmaktadır. Çin temelli bir oyun olduğu da söylenegelen satranç oyunun ilk adı “çaturanga”dır. Çin, Hindistan, İran gibi çeşitli ülkelerde oynanmaya ve yaygınlaşmaya başlayan bu oyun İslamiyet’in yayılmaya başlaması ile Arapların “satranj” adını verdikleri tarihsel kayıtlarda bulunmaktadır.
Online Eğitim

Satrançta Mat Çeşitleri

25 Aralık 2019
Uzun, dalgalı, kızıl saçlı bir kadın, bulanık bir arka plana karşı görüntünün ön planında duruyor. Bakışları tam karşıya sabitlenmiş, dudakları hafifçe ayrılmış ve başı hafifçe yana eğilmiş. Saçları canlı, ateşli bir kızıl tonunda ve yumuşak dalgalar halinde sırtından aşağı dökülüyor. Cildi pürüzsüz ve ışıltılı, teni hafifçe kızarmış. Görüntü yüzünün yakın çekimidir ve boynunun bir kısmı görünmektedir. Saçları rahat, zahmetsiz bir şekilde şekillendirilmiş, yüzünü çerçeveliyor ve doğal güzelliğini artırıyor. Kendinden emin ve dengeli görünüyor, varlığı cesur ve esrarengiz bir enerji yayıyor.
Kişisel Gelişim

Satranç Nasıl Oynanır?

11 Eylül 2021
Bir adam, etrafına çeşitli taşlar serpiştirilmiş bir satranç tahtasıyla çevrili bir masada oturmaktadır. Bir sigara içmektedir ve yanında bir maymun vardır. Maymun da sigara içmektedir ve yanlarında bir bardak kırmızı şarap vardır. Masanın üzerinde üzerinde haç olan altın bir taç vardır. Adam bir satranç taşının yakın çekimine bakmaktadır ve maymun da sigaranın yakın çekimine bakmaktadır.
Kişisel Gelişim

Satranç Taşlarının Hareketleri

23 Aralık 2019