Beden Dili Nedir? Vücut Dili İle Etkili İletişim
Beden Dili Hareketi | Anlamı | Öneri |
---|---|---|
Bıkkın Duruş | Saygısızlık, sıkılmışlık | Duruşu düzgün tutarak boyunu gösterin. |
Abartılı El Kol Hareketleri | Güvensizlik | Küçük, kontrollü hareketler yaparak güven gösterin. |
Biriyle Konuşurken Saate Bakmak | Sabırsızlık, ilgisizlik | Dikkatinizi konuştuğunuz kişiye odaklayın. |
Kendinizi Diğerlerinden Başka Tarafa Çevirmek | İlgisizlik, rahatsızlık | Konuşan insana doğru yönelmeye çalışın. |
Biriyle Konuşurken Kolları Bağlamak | İlgi eksikliği, kapalılık | Kollarınızı açık tutun, göz teması kurun. |
Biriyle Konuşurken Bacak Bacak Üstüne Atmak | Çatışmacı tavrın bir belirtisi. | Bacakları tokuşturmadan yan yana durun. |
Sözleriniz ve Yüz İfadeleriniz Arasındaki Dengesizlik | Samimiyetsizlik, yalan | Sözleriniz ve mimikleriniz arasında uyum sağlayın. |
Ellerini Cebine Atarak Konuşmak | Savunmasızlık ve belirsizlik | Elleri serbest bırakın ve daha açık bir duruş sergileyin. |
Göğüs Kafesi Kapalı Durumda Konuşmak | Kendine karşı savunmacı bir tavır | Göğüs kafesi açık şekilde durarak karşıdaki kişiye karşı daha açık bir tavır sergileyin. |
Kolları Sıkıca Vücuda Yapıştırmak | Gerginlik ve endişe | Kollarınızı doğal bir şekilde hareket ettirerek rahatlık ve güven verin. |
beden dili başlı başına bir dildir ve vücut hareketlerinizin başkalarıyla nasıl iletişim kurduğunu bilmeniz gerekir. bu şekilde, hem kendi aramızda hem de diğer insanlarla aramızdaki sessiz iletişimi okumaya yönelik tekniklerle kim olduğunuza dair mesajlar gönderebiliriz!
Eğer konu bu ise, başlamanın zamanı geldi, çünkü yanlış vücut dili kullanarak kariyerinizi sabote ediyor olabilirsiniz.
Aşağıdaki maddelerde beden dili konusunda uzman insanların kullandığı beden dili ve zekice kaçındığı 15 genel beden dili hataları mevcut.
Beden dili hareketleri ve anlamları
İletişim kurarken sadece kelimeleri değil, mesaj göndermek için bedenimizi de kullanırız. Bu sözsüz iletişime beden dili denir ve duruş, yüz ifadeleri ve jestlerden oluşur. Beden dili evrensel bir iletişim biçimi olsa da, kullandığımız belirli jestler kültürümüze bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bazı kültürlerde işaret etmek kabalık olarak kabul edilirken, bazılarında birinin dikkatini çekmek için faydalı bir davranış olarak görülür. Benzer şekilde, sarılmak bir kültürde dostça bir jest olabilirken, başka bir kültürde kişisel alanın ihlali olarak görülebilir. Sık kullanılan beden dili hareketlerinin anlamını kavrayarak, başkalarından aldığımız sözsüz ipuçlarını daha iyi yorumlayabilir ve yanlış anlaşılmaları önleyebiliriz.
1 - Bıkkın bir duruş saygısızlığın bir sinyalidir.
Sıkıldığınızı ve olduğunuz yerde hiç olmak istemediğinizi gösterir. Patronunuza hiçbir zaman "neden seni dinlemek zorunda olduğumu anlamıyorum" demezsiniz ama eğer bu şekilde kambur ve gevşek davranırsanız (siz davranmak zorunda değilsiniz) beden dili bunu sizin için yüksek sesle ve açık şekilde anlatır.
Bedenimiz kapladığı boşluk alanıyla birlikte insanları denk tutmaya programlıdır. Omuzlarınız arkada dik durmak gücün göstergesidir. Bu doldurduğunuz alanı gösterir. Kambur durmak, diğer taraftan şeklinizi bozmanızın sonucudur- daha az alan kaplar ve daha az güç gösterir.
İyi bir duruş göstermek saygı istemektir ve konuşmanın iki sonundaki bağlılığı destekler.
2 - Abartılı el kol hareketleri gerçeği uzattığınızı belirtebilir.
Liderlik ve güven belirtmek için vücut dili kullanılabilir. Bunun için küçük, kontrollü hareketleri hedefleyin ve özellikle açık el kol hareketlerini ( mesela kollarınızı açmak gibi veya avuç içinizi göstermek gibi )saklayacak hiçbir şeyiniz olmadığını göstermek için bu vücut dili hareketlerini kullanın.
İlgili eğitim: Online Liderlik Eğitimi
3 - Biriyle konuşurken saate bakmak.
Beden dili ile saygısızlık nasıl yapılır diye sorsanız işte bu saygısızlığın, sabırsızlığın ve şişmiş egonun açık sinyalleridir. O insanla konuşmaktan daha iyi işleriniz olduğunu ve onları bırakmayı merakla beklediğinizi gösteren bir mesaj gönderir. Ama bunu yapmayın. Vücut dilinizi daha yararlı işler için kullanın. Ya da ben çok abartıyorum.
Biriyle konuşurken saate bakmak istemeniz son derece doğal olsa da, saate bakmanın verdiği mesajın farkında olmanız gerekir. Saate baktığınızda, sabırsız ve konuşmayı bitirmeye hevesli olduğunuz izlenimini verirsiniz. Niyetiniz bu olmasa bile, beden dilinizin nasıl yorumlanabileceğinin bilincinde olun. Saate bakmak yerine, dikkatinizi konuştuğunuz kişiye odaklamaya çalışın. Bu sadece konuşmayı takip etmenize yardımcı olmakla kalmayacak, aynı zamanda söyledikleriyle ilgilendiğinizi de gösterecektir.
4 - Kendinizi diğerlerinden başka tarafa çevirmek.
Sandalyede dönmek bir vücut dili olmayabilir belki ama konuşmaya doğru yönelmemek sizin konuşan insanla alakanızın olmadığını, ilgisiz olduğunuzu, rahatsızlık duyduğunuzu ve hatta ona güvenmediğinizi bile gösterebilir. Karşınızdaki manyaksa beden dili ile subliminal mesaj bile gönderebilirsiniz.
Beden dili ile onu dinlediğinizi göstermek için konuşan insana doğru yönelmeye çalışın ve başınızı onları dinlerken hafifçe eğin. Bu beden dili hareketi konuşan insana tam odağınızı ve dikkatinizi verdiğinizi gösterir.
5 - Biriyle konuşurken kolları bağlamak.
Biriyle konuşurken kollarınızı birleştirmeniz, kapalı olduğunuz ve söyleyecekleriyle ilgilenmediğiniz anlamına gelebilir. Ayrıca, çatışmacı veya savunmacı olarak da algılanabilir. Açık ve ulaşılabilir görünmek istiyorsanız, kollarınızı çapraz tutmamak daha iyi olur. Bu, konuşmanın sakin ve yapıcı kalmasını sağlamaya yardımcı olur. Ayrıca, biriyle konuşurken bacak bacak üstüne atmaktan kaçının, çünkü bu da çatışmacı olarak algılanabilir. Konuşurken kollarınızı açık tutarak ve göz teması kurarak karşınızdaki kişinin söyleyeceklerini dinlemek istediğiniz gösterebilirsiniz.
Çapraz bacaklar bir dereceye kadar o insanın ne söylediğiyle ilgilenmediğinizi gösteren beden dili harektidir. Eğer zevkli bir konuşmada gülümsüyor olsanız dahi diğer insan onu dışarıda bıraktığınız hissine kapılabilir.
Eğer kollarınızı bağlamak size rahat geliyorsa; eğer insanların sizi açık fikirli ve ne söyledikleriyle ilgili olduğunuzu düşünmelerini istiyorsanız bu hisse direnin.
6 - Sözleriniz ve yüz ifadeleriniz arasındaki dengesizlik.
Bu dengesizlik insanların bir şeylerin doğru olmadığını hissetmesine yol açar ve onları kandırmaya çalıştığınızdan şüphelenmeye başlayabilirler. Neden ve nasıl olduğunu bilmeseler bile.
Örneğin bir uzlaşma sırasında bir teklifi geri çevirirken verilen sinirli bir gülümseme sizin istediğinizi almanıza yardım etmeyecektir. Sadece diğer insanın sizinle çalışmanın kolay olmadığı fikrine kapılmasını sağlayacaktır çünkü sizin bir şeyin peşinde olduğunuzu düşüneceklerdir. Beden dili ile istemeden yanlış mesajlar vermeyin.
7 - Abartılı kafa sallamaları onay için endişeyi ortaya koyar.
İnsanlar sizin kafa sallamalarınızı aslında kabullenmediğiniz veya anlamadığınız bir durumu tersi gibi göstermek için yaptığınız bir girişim olarak algılayabilirler.
8 - Saçlarınızla oynamak veya düzeltmek.
Bu vücut dili sizi endişeli, fazla enerji dolu, içine kapanık ve dikkati dağınık gösterir. İnsanlar sizin fiziksel görüntünüzle fazla ilgilendiğinizi ve kariyerinizle fazla ilgilenmediğinizi düşünürler.
9 - Göz temasından kaçınmak.
Bu vücut dili hareketi sakladığınız bir şey varmış gibi gözükür ve şüphe yaratır. Göz temas eksikliği ayrıca bir iş ortamında istemeyeceğiniz özgüven ve ilgi eksikliğidir.
Konuşurken aşağı bakmak güven eksikliğini veya içe dönüklüğü temsil edebilir. Sizin sözcüklerinizin etkisini kaybetmesine yol açabilir. Göz seviyenizi eğer karışık ve önemli noktalara değiniyorsanız sürdürmek çok önemlidir. Devamlı göz teması diğer yandan güven, liderlik, güç ve zekilik belirtir. Direk, sürekli göz teması olmadan iletişim kurmak mümkün olduğu gibi tam bir ihmal de profesyonel ilişkilerinizde negatif etkilere neden olacaktır.
10 - Göz teması agresif olarak veya dominant olmaya bir girişim olarak algılanabilir.
Ortalama olarak Türkler göz temasını yedi ve on saniye arası tutarlar, daha uzunu konuşmaktan ziyade dinlediğimizde geçerlidir. Teması kestiğimiz yol da bir mesaj gönderir. Aşağıya bakmak teslimiyeti gösterirken yanlara bakmak güveni temsil eder. Bu vücut dili gerçekten çok önemli. Çünkü anlık hareketlerle mesaj iletebiliyorsunuz.
11 - Gözlerinizi devirmek.
Saygı eksikliğinin başarısız bir kanıtıdır. Ama yine de bir alışkanlık olsa da kontrol edilebilir ve edilmeye değer.
12 - Sert bakmak.
Polat Alemdar gibi bakmak iş dünyasında iyi bir beden dili hareketi olmayacaktır. Genel olarak mutsuz bir ifade takınmak etrafınızda olanlardan memnun olmadığınızı gösterir. Aslında onların sizin ruh halinizle hiç alakası olmasa bile... Çatık kaşlar insanları yargılanıyorlarmış gibi hissettikleri için kaçırır.
Bununla birlikte gülümsemek açık, güvenilir, güvenli ve arkadaş canlısı olduğunuzu gösterir. Dünya Sağlık Örgütü çalışmaları insan beyninin gülen insana samimi bir şekilde cevap verdiğini ve bunun devam eden pozitif bir etki yarattığını ortaya koymuştur.
13 - Zayıf tokalaşmalar.
Güven veya otorite eksikliği sinyali verir, çok sıkı bir tokalaşma da dominantlığa agresif bir girişim gibi gözükebilir, bu da en az onun kadar kötü... Tokalaşmanızı her durum ve insana göre ayarlayın ama her zaman sıkı olduğundan emin olun.
14 - Perçinlenmiş yumruklar.
Bu beden dili de kapatılmış kol ve bacaklar gibi diğer insanların noktalarına açık olmadığınız sinyalini verebilir. Bu ayrıca sizin tartışmacı ve savunmacı gözükmenize sebep olabilir ki bu da insanları sizinle iletişim kurarken gergin olmaya itecektir.
15 - Çok yakınlaşmak.
Eğer birisine çok yakınlaşırsanız (bir adımdan daha yakın) bu sizin o insanın kişisel yerini karşı saygınız olmadığı anlamına gelir. Bu insanları sizin yanınızdayken rahatsız eder.
Dokuz Eylül Üniversitesi Psikoloji bölümünden sonra Ege Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünden de mezun olmuştur. Sonrasında Marmara Üniversitesi'nde Sosyal Psikoloji bölümünü bitirmiştir.