AnasayfaBlogKriz Olgusu ve Yönetimi
Kriz Yönetimi

Kriz Olgusu ve Yönetimi

04 Ekim 2019
Bu, kırmızı ve beyaz bir tabelanın yakın çekimidir. Tabela dairesel şekildedir ve kırmızı yüzey üzerine beyaz metin basılmıştır. Tabelanın ortasında kırmızı zemin üzerine beyaz bir harf bulunmaktadır. Harfin solunda kırmızı zemin üzerinde beyaz bir harf vardır. Beyaz harfin etrafı kırmızı zeminle çevrilidir ve metin kırmızı yüzeye basılmıştır. Mektubun sağında kırmızı zemin üzerinde başka bir beyaz harf bulunur. Kırmızı ve beyaz işaret beyaz bir kenarlıkla çevrelenmiştir. Tabela, beyaz renkte basılmış 'Acil Durum Çekme' metniyle bir acil durum çekme tabelası gibi görünmektedir.
Kriz Yönetimi BasamaklarıAçıklamaÖnemli Nokta
Kriz OlgusuOlağan durumu değiştirebilecek negatif sonuç riskleri taşıyabilen ve unsurların ansızın ortaya çıkması durumu.Riskleri önceden öngörmek önemlidir.
Kriz Yönetimi PlanıGerçekçi ve uygulanabilir bir planın olması,acil ve önemli durumların belirlenmesi.İlk 48 saat kritiktir.
Kriz Yönetimi Eğitimiİstanbul İşletme Enstitüsü, online ve ücretsiz eğitim veriyor.Stratejik planlama ve risk yönetimi konularında bilgi sahibi olabilirsiniz.
Kriz Yönetim Süreci- KabullenmeOlayın olduğu gibi kabullenilmeli ve en kötü senaryolar göz önünde bulundurulmalıdır.Sakince kabullenme.
Kriz Yönetim Süreci- Planı Gözden Geçirme/GüncellemeMevcut planın uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği kontrol edilmelidir.Konuya hakim olanlarla fikir alışverişi önemlidir.
Kriz Yönetim Süreci- Araştırmaİlgili veriler toplanmalı ve gruplanmalı, analizler yapılmalıdır.Plana sadık kalın.
Kriz Yönetim Süreci- Risk DeğerlendirmesiYanlış kararlar neticesinde karşılaşılacak riskler değerlendirilmelidir.Plan safhalarını gözden geçirme esnekliği sağlanmalıdır.
Kriz Yönetim Süreci- Bölme ve Yönetmeİşler tecrübeye göre delege edilmeli, yük paylaştırılmalıdır.Yönetici sakin kalmalı, izlemeli ve gerektiğinde müdahale etmeli.
Kriz Yönetim Süreci- Kriz Sonrası DeğerlendirmeKriz yönetim süreci sonucunda elde edilen bilgilerin değerlendirmesi yapılmalıdır.Yeniden yapılanma, izleme ve hedef güncelleme fırsatı yaratır.
Genel Önemli Noktaİyi kriz yönetim yetenekleri, önemli fırsatların anahtarıdır.Kriz yönetiminde empati ve şeffaf iletişim önemlidir.

Dünyanın varoluşundan bu yana insanoğlunun yaşam döngüsünde yer alan bir olgudur kriz… Çünkü beklenmedik olaylar ve sonuçlarla her alanda sürekli yüzleşmek zorunda kalmak, hayatın yadsınamaz bir gerçeğidir. 

Kriz Olgusu Nedir?

Kriz olgusunun tanımını olağan durumu değiştirebilecek negatif sonuç riskleri taşıyabilen ve unsurların ansızın ortaya çıkması hali şeklinde yapabiliriz. Bu unsurlar fiziki, iktisadi, siyasal veya sosyal alanlarda oluşabilir. Özellikle iş yaşamında neredeyse her sektörün kendi dünyasında ortaya çıkabilen bu olgu, hazırlıklı olmayı ve yönetmeyi bilmeyi gerektirir. 

Kriz yönetimi için ne gerekli?

Kriz yönetimi yapabilmek için ise mutlaka iyi bir risk yöneticisi olmanız gerçekten çok önemlidir. Çünkü çoğu zaman risk yönetimi ile kriz yönetimi birbirine karıştırılır. Risk yönetimi daha kriz ortaya çıkmadan çalışılan bir sigorta poliçesidir. Bu nedenle riskleri önceden öngörmüş ve yönetmiş profesyoneller, kriz yönetimi konusunda çok daha beceriklidirler. Peki sağlıklı bir kriz yönetim planı nasıl olmalı?



Kriz Yönetimi Nasıl Yapılır?

  • Öncelikle içgüdüsel alarmları, sakin bir iç görü vasıtasıyla susturmak gerekecektir.

  • Planınızın olması ve öngörülen yönetim planının gerçekçi olması, pratikte uygulanabilir olması çok büyük kolaylık sağlayacaktır.

  • Hangisi acil, hangisi önemli ayırımı yapılarak kriz yönetilir. Özellikle ilk 48 saatin kriz yönetimi sırasında hayati önem taşıdığını da unutmamak gerekir.

  • Göründüğünden çok daha kötü bir senaryo varsayımı ile başlamak ise, krizin hasarsız ya da en az hasarla atlatılmasına katkıda bulunacaktır.

  • Olaylar zinciri içerisinde yer alan paydaşlar özelinde ve/veya proseslerde değişiklik yapabilmeyi kabul etmek, yönetimde esneklik yapabilmek anlamına gelecektir.

  • Kriz ile ilgisi olsun olmasın, her kişi veya her kurum bağlamında iletişime açık ve hazırlıklı olmak, kanalları doğru kullanmak çok önemlidir. Empati ve şeffaflık kavramları ise, kriz yönetimi esnasındaki iletişimin en önemli iki yapı taşı olacaktır.

  • Krizi yönetirken, umulmadık fırsat pencerelerinin de açılabileceğine inanmak, krizi gerçekten fırsata dönüştürebilir.

Kriz yönetimi için bir kurs var mı?

İstanbul İşletme Enstitüsü kriz yönetime uygun ücretsiz online eğitim veriyor. Alacağınız Stratejik Yönetim Eğitimi sayesinde stratejik planlama, kriz ve risk yönetimi/ krize hazırlık gibi konulara hazırlıklı olabilirsiniz. Üstelik başarılı olursanız sertifika sahibi olabilirsiniz.

Kriz Yönetimi Aşamaları

Kabullenme: Olayı sakince, olduğu gibi kabullenmek hatta en kötü senaryolara göre ele almak gerekir.

Planı Gözden Geçirme/Güncelleme: Şahsi tecrübeleriniz ve hisleriniz düşüncelerinize eşlik etmelidir.  Mevcut planın uygulanabilir ve sürdürülebilir olduğu bir kez daha kontrolden geçmelidir. Ancak değerlendirme aşamasında, konuya hakim olanlarla fikir alışverişi yaparak, açık kapı bırakmamak çok önemlidir.



Araştırma: Plana sadık kalarak, ilgili verilerin toplanması ve gruplanması analiz için kolaylık sağlayacaktır.

Veri Analizi ile Bilgi Elde Etme: Gerekli adımlar atılmadan ve karar aşamasından önce verilerin analiz edilmesi şarttır. Çünkü kriz yönetimi kurgusunda kullanılacak gerçek bilgilere bu şekilde ulaşılır.

Risk Değerlendirmesi: Yanlış kararlar neticesinde karşılaşabileceğiniz riskleri değerlendirmek, kriz esnasında en asgari seviyedeki riskin alınmasını temin edecektir. Yanlış kararlarda ısrarcı olmak yerine plan safhaları gözden geçirme esnekliğini sağlamak gerekir.

Bölme ve Yönetme: Takım çalışması ve işlerin tecrübelere göre delege edilmesi, gerekli yükün paylaşılarak bölünmesi anlamına gelir. Bu durum, bazen dakikaların bile değerli olduğu kriz anlarında, kayda değer bir verimlilik sağlar. Yönetici ise, her şeyin uçuştuğu bir kriz kasırgasında, hortumunun ortasındaki sakin göz gibi hareket etmelidir. Olaylar zinciri ne kadar baş döndürücü olursa olsun, yönetici izler, görür, gerekirse müdahale eder ve sonunda başarıya ulaşır.

Kriz Sonrası Değerlendirme

Kriz yönetimi sonrasında elde edilen kıymetli bilgiler, yeniden yapılanma, izleme ve hedef güncelleme fırsatı yaratır.  Tüm sürecin yansımalarını görebilmek, değerlendirme yapabilmek imkanı doğar. Eğer söz konusu süreç iyi koordine edilmiş ve kriz yönetimi sonucu başarıya ulaşılmışsa, yeni fırsatlar kazanılmış demektir. Sonuç olarak iyi kriz yönetim becerisinin, önemli fırsatların anahtarı olduğu rahatlıkla söylenebilir.

Kriz Olgusu, Olağan durumu değiştirebilecek negatif sonuç riskleri taşıyabilen ve unsurların ansızın ortaya çıkması durumu, Riskleri önceden öngörmek önemlidir, Kriz Yönetimi Planı, Gerçekçi ve uygulanabilir bir planın olması,acil ve önemli durumların belirlenmesi, İlk 48 saat kritiktir, Kriz Yönetimi Eğitimi, İstanbul İşletme Enstitüsü, online ve ücretsiz eğitim veriyor, Stratejik planlama ve risk yönetimi konularında bilgi sahibi olabilirsiniz, Kriz Yönetim Süreci- Kabullenme, Olayın olduğu gibi kabullenilmeli ve en kötü senaryolar göz önünde bulundurulmalıdır, Sakince kabullenme, Kriz Yönetim Süreci- Planı Gözden Geçirme/Güncelleme, Mevcut planın uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği kontrol edilmelidir, Konuya hakim olanlarla fikir alışverişi önemlidir, Kriz Yönetim Süreci- Araştırma, İlgili veriler toplanmalı ve gruplanmalı, analizler yapılmalıdır, Plana sadık kalın, Kriz Yönetim Süreci- Risk Değerlendirmesi, Yanlış kararlar neticesinde karşılaşılacak riskler değerlendirilmelidir, Plan safhalarını gözden geçirme esnekliği sağlanmalıdır, Kriz Yönetim Süreci- Bölme ve Yönetme, İşler tecrübeye göre delege edilmeli, yük paylaştırılmalıdır, Yönetici sakin kalmalı, izlemeli ve gerektiğinde müdahale etmeli, Kriz Yönetim Süreci- Kriz Sonrası Değerlendirme, Kriz yönetim süreci sonucunda elde edilen bilgilerin değerlendirmesi yapılmalıdır, Yeniden yapılanma, izleme ve hedef güncelleme fırsatı yaratır, Genel Önemli Nokta, İyi kriz yönetim yetenekleri, önemli fırsatların anahtarıdır, Kriz yönetiminde empati ve şeffaf iletişim önemlidir
kriz kriz yönetimi risk yönetimi online eğitim veri analizi araştırma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi masasında oturmuş, önündeki grafiğe dikkatle odaklanıyor. Sağ elinde bir kalem tutuyor ve yüzünde kararlı bir ifade var. Grafik masanın üzerine yayılmıştır ve kişi kalemiyle dikkatlice üzerine bir çizgi çizmektedir. Büyük bir pencerenin önünde oturuyorlar, dışarıda masmavi bir gökyüzü ve birkaç kabarık beyaz bulut var. Kişinin üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu mavi bir pantolon vardır. Pencereden gelen ışık yüzlerine vuruyor ve sıcak bir parıltı veriyor. Masa açık renk ahşaptan yapılmış ve içine iki çekmece yerleştirilmiş. Masanın üstünde bir lamba, birkaç kitap ve bir kahve fincanı var. Oda sıcak ve davetkârdır ve kişi elindeki işe derinlemesine odaklanmıştır.
Kriz Yönetimi

Kriz ve Krize Karşılık Stratejiler

10 Ağustos 2020
Beyaz bir arka plan üzerinde bir daktilonun yakın çekimi görülmektedir. Daktilo bir ataş, bir dizi siyah tuş ve altında bir kâğıttan oluşmaktadır. Kâğıt çoğunlukla metinle doludur, ancak birkaç küçük süsleme de vardır. Ataş gümüş rengindedir ve köşelerden birinin yanında kağıda bağlanmıştır. Daktilonun üzerindeki siyah tuşlar düzgün bir şekilde sıralar ve sütunlar halinde dizilmiştir. Tuşların hepsi aynı boyutta ve parlak bir yüzeye sahip. Tuşlardan birkaçı hafifçe bastırılmış ve bu da daktiloya benzersiz bir doku kazandırmış. Genel görüntü çok detaylı ve sıcak, davetkar bir atmosfere sahip.
Kriz Yönetimi

Ani Gelen Krizi Yönetmek

09 Ağustos 2019
Bu, kırmızı ve beyaz bir tabelanın yakın çekimidir. Tabela dairesel şekildedir ve kırmızı yüzey üzerine beyaz metin basılmıştır. Tabelanın ortasında kırmızı zemin üzerine beyaz bir harf bulunmaktadır. Harfin solunda kırmızı zemin üzerinde beyaz bir harf vardır. Beyaz harfin etrafı kırmızı zeminle çevrilidir ve metin kırmızı yüzeye basılmıştır. Mektubun sağında kırmızı zemin üzerinde başka bir beyaz harf bulunur. Kırmızı ve beyaz işaret beyaz bir kenarlıkla çevrelenmiştir. Tabela, beyaz renkte basılmış 'Acil Durum Çekme' metniyle bir acil durum çekme tabelası gibi görünmektedir.
Kriz Yönetimi

Kriz Olgusu ve Yönetimi

04 Ekim 2019
Halkla İlişkiler ve İletişim Eğitimi görseli, eğitmenin kurumsal kıyafetiyle ve olumlu bir ifadeyle kameralara gülümsediği bir eğitim ortamında çekilmiş. Arka planda modern bir iş merkezi bulunmakta, bu da profesyonel ve kurumsal bir eğitim havası veriyor. Eğitmenin önemi ve eğitim içeriğinin ciddiyeti, görselin estetiğiyle vurgulanmış.
5
(90)

Halkla İlişkiler Eğitimi

16 Konu5 Saat
Yirmili yaşlarının ortasında, gözlüklü ve siyah takım elbiseli genç bir kadın görülüyor. Elleri ceplerinde, saçları düzgün bir topuz yapılmış halde duruyor. Bakışları ileriye sabitlenmiş, ifadesi ciddi. Kendinden emin bir havası var, varlığı dikkat çekiyor. Profesyonel ve şık görünüyor. Gözlükleri yuvarlak ve takım elbisesi tam oturmuş. Takım elbisenin koyu rengi açık teni ve açık saç rengiyle güzel bir tezat oluşturuyor. Dengeli ve dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Gülşen Yegin
14200
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524
Bu görüntüde profesyonel bir ortam ya da resmi bir etkinlik olabilecek takım elbiseli bir adam görülüyor. Siyah metinli beyaz dikdörtgen bir tabelanın önünde duruyor; bu bir ilan ya da reklam olabilir. Adam ciddi ve odaklanmış görünüyor, bu da durumu ciddiye aldığını gösteriyor. Kıyafeti ve duruşu iyi hazırlanmış ve kendinden emin olduğunu gösteriyor. Görüntüden, önemli bir bilgi edinme ya da önemli bir karar verme sürecinde olduğu anlaşılıyor. Genel olarak, bu görüntü ciddiyet ve profesyonellik hissi uyandırıyor.
Yakışıklı, iyi giyimli bir adam profesyonel bir pozda duruyor. İki parçalı siyah bir takım elbise ve bembeyaz bir gömlek giymiş, desenli koyu renk bir kravatla tamamlamış. Siyah ayakkabıları mükemmel bir şekilde parlatılmış ve saçları düzgünce şekillendirilmiş. Duruşu kendinden emin ve doğrudan kameraya bakıyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında görünüyor.Serhat Can
8080