Kendini Geliştirmek İçin Neler Yapılabilir?
Kişisel Gelişim Yolu | Ayrıntılar | Ek Faydalar |
---|---|---|
Meditasyon | Kişiye 'an'ı yaşama ve zihinsel sağlığını koruma fırsatı sağlar. | Streste azalma, huzurun artması, iyimserlik korunması |
Hobi edinme | Zamanı unutturan, başka bir şey düşünmez hale geldiğimiz faaliyetlerdir. | El becerilerinin, entelektüel birikimin ve sosyal hayatın gelişmesi |
Okuma | Niteliği yüksek, öğretici ve ilham verici kitaplardan seçilir. | Dil becerilerinin geliştirilmesi ve yeni bakış açılarının keşfi |
Yeni dil öğrenme | Yeni bir kültürün kapılarını aralar ve hafızayı güçlendirir. | Özgeçmişin güçlenmesi, özgüvenin artması |
Yazma | Öğrenmek, düşünmek ve kendini ifade etmeye yardımcı olur. | Kişinin iç dünyasının analizi ve kişilik gelişimi |
Seyahat etme | Yeni yerler ve kültürler hakkında pratik bilgi edinme yolu. | Kültürel farkındalığın artması, yeni deneyimler kazanılması |
Podcast'ler dinleme | Konularında uzman kişilerin deneyimlerini ve bilgilerini paylaştığı kaynaklar. | Farklı bakış açıları kazanma, kişinin ilgi alanlarına yönelik bilgi edinme |
Kişisel projeler geliştirme | Müşteri veya patron olmadan, tamamen kişinin kendi ilgi alanlarını keşfettiği projeler. | Kendine olan güvenin artması, yeni yetenekler keşfetme ve geliştirme |
Gönüllü çalışma | Topluma geri vermek ve kişinin toplumsal sorumluluğunu yerine getirmesinin bir yolu. | Empati yeteneğinin geliştirilmesi, toplumsal farkındalığın artması |
Eğitimlere katılma | Belirli bir konuda daha fazla bilgi edinmek ve uzmanlaşmak için yapılan etkinlikler. | Kişisel ve mesleki becerilerin geliştirilmesi, katılımcıların ağı genişletme |
Kişisel gelişim meselesi çok farklı açılardan ele alınabilir ve kişisel gelişimin çok farklı tanımları yapılabilir. Her şeyden önce tıpkı madende arama yapar gibi kendini tanıma, derinleşme, farkına varma serüveniyle başlar. Madeninde değerli taşlar bulan insan onları işleyerek zenginleşir.
Kişisel gelişim, insanın potansiyellerini keşfederek daha iyi bir versiyonuna ulaşma çabasıdır denebilir. Madenden her zaman değerli materyaller çıkmaz. İnsanoğlu bazen de iç yolculuğunda baş edilmesi gereken karanlık keşifler yapabilir. O zaman keşfedilenlerle barışmak, onları kabullenmek ve gerekirse iyileştirmek için desteğe ihtiyaç duyabilir. Merak duygusu ve daha iyiye yükselme arzusu olan her insan kişisel gelişim konusunda yol alabilir. Bazen tek başına, bazen yöntemlerden veya başkalarından destek alarak nerelerde eksik kaldığını, nerelerde daha mutlu olabileceğini keşfetme yolcuğuna çıkabilir.
Kişisel gelişim, kendini fiziksel, mental, psikolojik ve ruhsal açıdan beslemek, büyütmek, dengeye gelmeye çabalamak olarak tanımlanabilir. Varış noktası olmayan, sürekli bir yolculuk halidir. Değişimin sürekli olduğu bu dünyada, kendinden çıkıp her an yeniden yaratılan kendi en iyisine doğru durmadan yürümektir. İnsanın ruhunu besleyen, potansiyelini en iyi şekilde kullanmasına vesile olan, dengesizliklerini dengeleyen, ona ilham veren, düştüğünde kalkmasına yardımcı olabilecek her şey bu kapsamda tutulabilir.
Kendini Geliştirmek İçin Yapılabilecek Aktiviteler
Yerinde saymanın gerilemeye eşit sayıldığı zamanlarda yaşıyoruz. Arayışın sonsuz, gelişimin daim olduğu gerçeğinden hareketle insanın kendisi için yapabileceği gerçekten çok şey var. Bazı alternatifler aşağıda listelendi.
Meditasyon Yapmak
Meditasyon, kullanılmaktan kirlenmiş ve kırışmış bir kıyafeti yıkayıp ütüleyerek yenileme etkisini zihin ve ruh için yapar. Bunu kişiyi “an”da tutarak gerçekleştirir. Anda olmak, ne geçmişte yaşanmışlıkların etkisinde ne de gelecek zamanın belirsizliklerinin yarattığı endişelerin etkisinde olmaktır. Sadece fiziken değil, zihnen de şimdide ve burada olmak algılarımızı açar.
Meditasyon yaparak gevşer, sakinleşir, zihnimizi berraklaştırır, yenileniriz. Omuzlarımızdaki kaygı yükünü atmanın, stresten uzaklaşmanın, huzuru hissetmenin en kolay yollarından biri meditasyon yapmaktır. Zihinsel sağlığımızı korumamıza, net düşünebilmemize, günlük endişeleri yok etmemize ve iyimserliğimizi korumamıza büyük faydası olabilir. Böylece kişisel gelişim süreci beden, zihin, ruh dengesi temelinde çok daha sağlıklı ilerleyecektir. Meditasyonu nefes alıp verme sürecine odaklanarak yapabileceğimiz gibi spotify, youtube gibi kanalların sesli ya da görsel yardımlarıyla da uygulayabiliriz.
Hobi Edinmek
Yaparken zamanı unutturan, başka bir şey düşünmeden kendimizi vererek yapacağımız her iş meditatif bir etki yaratır. Yetenek ya da ilgi alanlarına göre çok çeşitli hobiler edinmek mümkün olabilir. Fotoğraf çekmek, takı tasarlamak, resim yapmak, blog yazmak, kürek çekme, yüzme, okçuluk, atıcılık gibi farklı spor dallarıyla ilgilenmek, koleksiyon yapmak, yoga ya da pilates yapmak gibi alternatifler denenebilir. Yeni hobiler kişinin el becerilerine, entelektüel birikimine ve kişisel gelişim evresine katkı sağlar. Ayrıca farklı sosyal ortamlara erişmek, farklı insanlarla tanışmaya da vesile olabilir.
Okumak
Kitap, dergi, blog, makale, web sitesi ayırmadan okumak kişisel gelişim için yapabilecek aktivitelerin başında gelir. Niteliğe dikkat ederek seçkin, geliştirici, bilgilendirici, ilham veren yazıları ya da kitapları tercih etmek kuşkusuz gelişime en büyük katkıyı sunar. Sesli kitap uygulamaları ile kitap okumak eylemini kitap dinlemek olarak değiştirmeye başladıysak ta basılı yayınların tadı her zaman başka olacaktır.
Yeni Bir Dil Öğrenmek
Yeni bir dil, yeni ve bambaşka bir kültürün kapılarını aralayabilir. O kültürde insanların nasıl düşündüğünü, ifade tarzlarını öğrenmek yeni bakış açıları kazanmamıza yardımcı olur. Dilbilgisi ve gramer kurallarını öğrenirken, hafızamıza yeni kelimeler depolarken beynimizin kapasitesini de geliştiririz. Yeni bir dil öğrenmenin, bunamanın etkilerini ilaçlardan daha fazla hafiflettiğine dair araştırmalar bulunuyor. İş ararken özgeçmişimizin öne çıkmasına faydası olabileceği gibi özgüveni de artıracaktır.
Yazmak
Yazmak, kişiye okumaktan daha konforlu bir alan sunar. Yazarsınız, silersiniz, değiştirirsiniz, ya da arada araştırır sonra devam edersiniz. Düşünmeye, araştırmaya daha çok zaman ayırabilmek ve bitirme zamanlamasının elimizde olması yazmak eylemini geliştirici bir iletişim yolu yapar. Yazmak, öğrenmenin de yollarından biridir. Kelimelerle özgürce oynayabilmek, kendini ifade etmenin güzel yollarını da açar. Günlük tutmak, makale, blog, hikâye, deneme, roman ya da araştırma inceleme yazıları yazmak kişinin iç dünyasını analiz edip açabilmesini de sağlar.
Seyahat Etmek
Birini, bir şehri ya da kültürü yerinde görüp nefes alarak, dokunarak, hissederek, yaşayarak öğrenmek en kalıcı öğrenme yoludur denebilir. Kültür gezisi, bilim gezisi, sosyal gezi, turistik gezi, yurt içinde veya dışında olması fark etmez. Yer değiştirmek, rutinlerin dışındaki yerlere seyahat etmek kişinin duygularını, enerjisini, yaşama sevincini, motivasyonunu canlandırır. Doğa yürüyüşleri ilham verir, enerji depolanmasına yarar. Yeni şehirler yeni bakış açılarını aralar. Müzeler ve sergiler tarih, kültür konularında yeni ufuklar açar.
Nefes Egzersizleri Yapmak
Düzenli, yeterince derin ve yeterli sıklıkta nefes almanın yaşam kalitemiz üzerinde çok büyük etkisi bulunuyor. Nasıl nefes aldığımız, kalp başta olmak üzere dolaşım, sindirim ve sinir sisteminin çalışmasını, metabolizmayı, zihin ve ruh halimizi doğrudan etkiliyor. Nefes alıp verme sürecini iyileştiren böylece bazı bedensel ve psikolojik sorunların düzelmesine yardımcı olan, zihni sakinleştiren, yaşam kalitesini yükselten çeşitli nefes teknikleri bulunuyor. Bunları araştırıp uygulamak beden, zihin ve ruh sağlığımız üzerinde olumlu gelişmeler kaydetmemize yardımcı olacaktır. Kişisel gelişim yolculuğunda en iyi yatırım sağlığa yapılan yatırımdır.
Önyargılardan Kurtulmak
“Hiç zamanım yok” söylemini zaman zaman hepimiz kullanırız. Yapılacak günlük işler, çözülmesi gereken sorunlar bazen insanı kilitler. Başka bir şeye vakit ayıramayacağımızı zannederiz. Belki de gelişmeye, öğrenmeye, kendimize yatırım yapmaya motivasyonumuz eksik olduğunda bu bahaneye sığınırız. Oysa vaktim yok bahanesi belki de bir yanılsamadır. Zaman sanılanın aksine ne kadar çok şeyle doldurulursa o kadar genişler. Sadece yapılması gereken işlerde öncelik sıralaması yapmak, zamanı verimli kullanmak ve istekli olmak sayesinde zamansızlığı bahane olmaktan çıkarabiliriz.
Ben yapamam, hiç gücüm yok söylemi de bir yanılsamadır. Eylemsizlik yapışkan bir ruh halidir. İnsanın durdukça durası, uyudukça uyuyası gelir. Zihinde eylemsizlik halimizi kırar ve hareket etmeye başlayabilirsek kaslar sistemli, düzenli bir şekilde çalışmaya başlar. Mecburi günlük işler kolaylaşmaya, insan canlanmaya ve gençleşmeye başlar.
Öğrenmek için geç kalmış olmak, fazlaca yaşlı olmak inancı da bir önyargıdan ibarettir. Kişisel gelişim sürecini devam ettirecek kadar genç olup olmadığımız içimizdeki yaşama sevinci, yüreğimizdeki sevme kapasitesi ve öğrenme hevesinin hep canlı olmasına bağlıdır.
Kötü Alışkanlıkları İyileriyle Değiştirmek
Alışkanlıklar, rutine ve vazgeçilmezimize dönüşmüş faaliyetlerimizdir. Tekrarlayan davranışlar ya da alışkanlıklar günlük yaşantımıza kök salarak hayatımızı yönetmeye başlayabilir. Hangi alışkanlığın bizim için iyi, hangisinin kötü olduğunu bilmek gerçek bir farkındalık gerektirir.
Bize iyi gelmeyenleri, motivasyonumuzu, yaşam enerjimizi artıran, harcadığımız zamana ve efora değen alışkanlıklarla değiştirmek kendimize yapacağımız harika bir yatırım olacaktır. Televizyon ya da dijital platformlarda saatlerce dizi izlemek, sosyal medya bağımlılığı, cep telefonu bağımlılığı, geç yatma, geç uyanma, sigara, alkol kullanma, hareketsizlik, sağlıksız beslenme sağlığımızı, zamanımızı ve enerjimizi hoyratça harcamamıza neden olur.
Sabah erken uyanma, her gün belli saatlerde sosyal medyadan uzaklaşma, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz yapma, düzenli kitap okuma gibi alışkanlıklar kişisel gelişim yolculuğumuza büyük katkı sağlar. Günlük yaşantımıza okunan her kitabın son 30 sayfasını bir kafede bitirmek gibi küçük ritüeller eklemek her şeyi keyifli hale de getirebilir.
Eğitimlere Katılmak
İş hayatımızı desteklemek, yeniliklere uyum sağlamak ya da kişisel becerilerimizi artırmak için eğitim programlarına ya da atölye çalışmalarına katılım sağlayabiliriz. Online eğitim platformlarında zaman ve mekân kısıtından muaf kalarak katılabileceğimiz bazı kişisel gelişim eğitimleri şunlar olabilir:
İçerik Editörlüğü Eğitimi
Hızlı Okuma Eğitimi
Konsantrasyon Eğitimi
İlgili eğitim: Anlayarak Hızlı Okuma Kursu
İlham Veren Kişileri Örnek Almak
Hayat hikâyeleriyle, başardıklarıyla, keşfettikleriyle ya da ürettikleriyle hayranlık uyandıran insanlar hakkında bilgi toplamak motivasyonumuzu artırabilir. Her şeye rağmen vazgeçmeme, pes etmeme, kendini gerçekleştirme hikâyeleri önümüzde yeni yolları aydınlatabilir.
Yelkenli tekneleriyle beş yıl boyunca deniz üzerinde yaşayarak dünyayı dolaşan Elif Keskin Yurtbulmuş ve Mustafa Yurtbulmuş’un sıra dışı hikâyesi,
Kafasında yarattığı kahramanlara isim vererek, hatta hayat hikâyelerini yazarak onlara şahsiyet kazandıran, sonra da onların kaleminden eserler ortaya koyan Portekizli edebiyatçı Fernando Pesoa’nın hayatı ve dâhiyane eserleri,
Mardin’de bir köyde büyüyüp tüm imkânsızlıklara rağmen Datça’ya sörf yapmayı öğrenmek için giden, sonuçta uluslararası bir sörf eğitmeni olan Abdürrahim Korkmaz’ın hayranlık verici hikâyesi,
Yine Mardin’de doğup 2015 Kimya Nobel Ödülüne giden yoldaki ilham veren hayat hikâyesiyle Aziz Sancar sadece birkaç örnek.
Böyle bir şey de varmış, böyle de yapılabiliyormuş dedirten başarı öykülerini TEDx konuşmalarından takip etmek te mümkün.
Kişisel gelişim macerası, hayatın her alanında sürdürülebilecek hiç bitmeyen bir yenilenme faaliyetidir. Bu macerayı sürdürmek, derinleştirmek, sonuçlarını yaşam alanlarına ve kariyere uyarlamak için yapılabilecek diğer faaliyetler:
Mükemmeliyetçiliği bırakmak, kusurların içindeki güzellikleri görebilmek,
Eğitim koçu, danışman ya da mentorluk desteği almak,
Bir müzik aletini çalmayı öğrenmek,
Genel kültür, sağlıklı yaşam, edebiyat gibi türlerdeki podcastleri dinlemek,
Motivasyonu artıracak, ilham verecek filmleri izlemek.
Lisans ve lisansüstü öğrenimini Gazi Üniversitesi “Endüstri Mühendisliği” bölümünde tamamladı. Anadolu Üniversitesi bünyesindeki ikinci üniversite programını ise “Marka İletişimi” bölümünde tamamladı. Çalışma hayatına kamu sektöründe devam etmektedir. İstanbul İşletme Enstitüsü blog bölümünde içerik üretmektedir. İletişim, motivasyon, iş hayatı, kişisel gelişim, hobiler, tasarım, endüstri, kalite yönetimi, reklamcılık alanlarında yazılar yazmaktadır.