AnasayfaBlogKariyer Değişimi Nasıl Yönetilir?
Kariyer Değişimi

Kariyer Değişimi Nasıl Yönetilir?

02 Ağustos 2019
Bir elinde dizüstü bilgisayar, diğer elinde bir yığın kitap tutan bir adam sırada durmaktadır. Takım elbise giymekte ve bir evrak çantası taşımaktadır. Bir başka adam bir elinde kırmızı bir top, diğer elinde kırmızı bir balon tutarak yakınlarda durmaktadır. Onun arkasında bir kişi elinde bir tür çanta tutuyor ve daha geride biri kahverengi bir çanta ve siyah bir evrak çantası taşıyor. Tüm insanlar farklı pozlarda ve arka plan bulanık. Bu, kuyrukta bekleyen ve her biri kendi eşyalarını taşıyan insanlardan oluşan bir sahnedir.
DönemDurum AnaliziKariyer Değişimi İçin Etki
Gençlik YıllarıHayaller kuruluyor ve gelecek için planlamalar yapılıyor. Ancak, eğitim seçimleri ve alınan kararlar geleceğin kariyerini belirliyor.Bu dönemde yapılan seçimler, bireyin ileride kariyer değişimi düşünmesine neden olabilir.
Yükselme DönemiKişinin kararları ve planlamaları başarı getiriyor. Durum analizi işe alındığı firma, kariyer ilerlemesi ve yaşam tarzı üzerine yoğunlaşır.Yüksek gelir ve sosyal çevredeki saygı, kariyer değişimine karşı bir direnç oluşturur.
Kariyer Değişimine HazırlıkKişi, mevcut durumunu, yeteneklerini ve istediği yaşam tarzını sorguluyor. Kariyer değişimi üzerine düşünmeye başlıyor.Bu sorgulamalar, kişinin kariyer değişimine giden yolu belirlemesi açısından önemli adımlardır.
Gerileme Ve Çöküş Dönemiİş hayatındaki stres, rekabet ve tatminsizlik hissi artıyor. Bu durum, kişinin kariyer değişimini daha ciddiyetle düşünmesine neden olur.Bu dönemde süregelen tatminsizlik ve stres, kariyer değişimi için bir itici güç olabilir.
Kariyer Değişimine Karar AşamasıKişi, kariyer değişimi kararını verdikten sonra, bu kararın uygulanabilirliği üzerinde düşünmeye başlar.Kişinin kariyer değişimine karar verme aşaması, bu sürecin en önemli parçasıdır. Olumlu bir karar, sürecin başarısını belirler.

Uzun yıllardır aynı sektörde hatta belki de aynı ofiste çalışıyorsunuz. Çalışma arkadaşlarınızdan bazılarını aile bireylerinizden veya akrabalarınızdan daha iyi tanıyorsunuz. Tüm sosyal hayatınız iş arkadaşlarınız ve onların aileleri ile olan ilişkileriniz ile sınırlı kalıyor. Çocuklarınız için yaptığınız planlar bile ortak kararlar sonucu oluşuyor. 

Hangi okula gitmeli, hangi özel dersi almalı, yaklaşan tatilde birlikte nereye gitmeliyiz ki çocuklar kaynaşsın. Bazen öyle bir duruma geliyor ki işten çıkartılan kişiler iletişimi koparmamak için kendi aralarında gruplar kurup etkinlik düzenliyorlar. Peki bu kadar güçlü bağlar kurduğunuz çalışma ortamında gerçekten mutlu musunuz? Hayalinizdeki işi yapıyor ve hep istediğiniz gibi mi yaşıyorsunuz? Çoğumuzun bu soruya cevabı hayır oluyor. 

O zaman bizi istemediğimiz bir işe bu kadar bağlayan ve ayrılmayı düşünmek bir yana “ben bu iş olmadan ne yaparım?” dedirten şey nedir? Kariyer değişimi ve yönetimi neden sadece filmlerde gördüğümüz ya da haberlerde duyduğumuz birkaç özel insanın başına gelebilecek olağan dışı bir olaydır? Şimdi tüm bu sorulara yanıt bulmak geçmişe dönüp bizi bu noktaya getiren olayların akışına birlikte bakalım.

Gençlik Yılları

Hepimiz gençlik yıllarımızda hayaller kurup gelecek için planlar yapıyorduk. Aslında çocukluk yılları demek daha doğru olur. İlk öğretim yıllarının sona ermesi ile önümüze seçim yapmamız için farklı ders alanları getirildi. Birlikte oyun oynadığımız en yakın arkadaşımızla farklı derslere ve sınavlara girmeye başladık. İlerleyen yıllarda üniversite heyecanını bile farklı alanlarda yaşadık. 

Artık girmiş olduğumuz bu yol üç saatlik bir sınav sonucunda alacağımız puana göre önümüzdeki kırk yılı şekillendirecekti. Sonunda o gün geldi sınav sonuçlarına göre on puan fazla alan arkadaşınız mimar, yirmi puan fazla alan arkadaşınız doktor ve siz de mühendis oldunuz. Tabi ilk anda bir üniversite kazanmanız ve toplum içinde saygı gören bir meslek okuyacak olmak çok güzel geldi. 



Üniversite yıllarında da farklı uzmanlık alanları ile karşılaşmak ve çoktan seçmeli gibi görünen ama aslında gayet kısıtlı olan seçenekler arasından birini seçip uzmanlaştık. Eğitim hayatının bitmesi ile iş bulma telaşı başladı. Elimizde diplomamız aldığımız eğitime uygun pozisyonlar için firmalara başvurularda bulunduk. Sonunda birisi bizi kabul etti ve kariyer değişimi noktasına kadar geldiğimiz yolculuk başladı.

Yükselme Dönemi

İlk yıllar nasıl geçti hatırlamıyoruz bile, en alt seviyeden başladık. Yol, yemek, sigorta varsa bir de arkadaşımdan daha iyi maaş alıyorsam benden iyisi yoktu. İlerleyen yıllar biraz daha belirleyici oldu. Artık çocukluk yıllarında hayalini kurduğun ressam olmak tamamen çocukça bir hayal gibi geliyordu. Bu zamanda, bu ortamda ressam olup aç mı kalacaktın? Bu imkanları kim sana sağlayacaktı? Verdiğin karar aldığın eğitim çok yerinde olmuştu. 

Yoksa nasıl sabah güneş doğmadan kalkıp servise binip, saatlerce yol gidip hiç ilgi duymadığın bir konu hakkında toplantılara katılıp raporlar hazırlayabilirdin ki? Hafta sonunu iple çekip pazar akşamı o meşhur pazartesi sendromunu nasıl yaşayacaktın? Seneler içinde strese ve hareketsizliğe bağlı sağlık sorunları yaşamanı ne sağlayacaktı? Otuzlu yaşlarda zaten bir aile kurup yaklaşık olarak senin gibi düşünen ve yaşayan birisi ile hayatını birleştirdin. 



Kredi borçlarını ödemek için o iki maaşa da ihtiyacın var. Ama zaten sen şirketinde yükseltin, yönetici oldun ve bunlar senin için sorun olmaktan çıktı. Artık düzenli bir hayatın ve gelirin var. Sosyal çevrende takdir görüyorsun ve bu da senin için yeterli bir mutluluk kaynağı. Kariyer değişimi şu anda düşünülecek son şey olabilir.

Kariyer değişimi tam olarak nedir?

Kariyer değişimi eski hayatınızdan vazgeçmek değil, yeni hayatınızda daha fazla bilgi ve beceriyle ilerlemektir. “Benim yeteneğim yok ki” diyenleri duyar gibi oluyorum. Yeni bir iş yapmak için tek gereken yetenek değildir. Dışarısı yetenekli ama tembel ve başarısız insanlar ile dolu. 

Gerileme Ve Çöküş Dönemi

Kariyer değişimi ilk bakışta ne kadar korkutucu gelse de bugün internet ve sosyal medya sayesinde insanların isteyince neleri başardığını görmek çok daha kolay. Kariyer hedefleriniz ne durumda? Ona da bakmak ve dikkat etmek gerek. Doktorluğu bırakıp şarkıcı olan, bankadan ayrılıp yoga eğitmenliği yapan, mühendisliği bırakıp e-ticaret sitesi kuran binlerce insan kurumsal hayata sıkışıp kalmış kişilere ilham kaynağı oluyor. 

Yapılan araştırmalar mutluluğun başarı, zenginlik, sağlık ya da bol para ile elde edilemediğini gösteriyor. Mutlu olamayan insanlarında iç huzuru olmadığı için belirli aralıklarla yaşadıkları hayatı gözden geçirip, etraflarında mutlu insanlara bakıp kariyer değişimi konusunu düşünmeye başlıyorlar. Bu düşünce beyinde hemen senaryolar oluşturuyor. Bir hayal uğruna tüm birikimlerimi kaybedersem ne yaparım? Başkaları benim için ne düşünür? Ailem ve sorumlu olduğum kişiler var, yanlış yapma şansım yok. 

Kariyer Değişimi İçin Zamanlama Çok Önemli

Yıllardır bir elinizle sıkı sıkıya tuttuğunuz dalı bırakmak için en azında sizi taşıyacağını bildiğiniz başka bir dalı gözünüze kestirmelisiniz. Tabi bu dalı bulmak yetmez. Başarılı bir kariyer değişimi için bu dala kadar atlayacak gücünüz ve hazırlığınız da olmalı. Peki bu nasıl olur? 

Kariyer değişimi sırasında neler yapmalı?

Hayalini kurduğunuz iş için öncelikle araştırma yapmalısınız. Bu işi önce hobi olarak değerlendirmeli ve geri dönüşler gelmeye başlayıp alternatif bir gelir kaynağı olduğu zaman ciddiye almalısınız. Kimse çaresiz kalmadığı sürece mevcut düzenini bozup bir hayalin peşinden koşamaz. Kariyer değişimi adından da anlaşıldığı gibi yeni bir kariyer edinmek için yapılır. Aksi halde maceradan ileriye gitmez.

Araştırma Ve Eğitim

Kariyer değişimi için küllerinizden yeniden doğmaya gerek yok. Neyse ki yeni dünyada her şeyin bilgisine hızlıca ulaşmak mümkün. Bir ressam mı olmak istiyorsunuz? Bugün bir ressamın ne kadar kazandığı ne koşullarda çalıştığı, nasıl bir portföye sahip olması gerektiği belli. Bunlara ulaşmak için sizin yeteneğiniz ve isteğiniz ne ölçüde var bunu da siz biliyorsunuz. 

O zaman kariyer değişimi ve süreç geliştirme için yapılması gereken yönetim gayet net. Araştırma ve eğitim. Bugün internet üzerinden bile eğitim veren onlarca site var. Yeteneğinize uygun bir konuda kendiniz geliştirmek ve akşam merakla beklediğiniz dizinin yeni bölümünü izlemek kadar kolay. 

kariyer yönetimi konusunun yarattığı korkuyu

Gençlik Yılları, Hayaller kuruluyor ve gelecek için planlamalar yapılıyor Ancak, eğitim seçimleri ve alınan kararlar geleceğin kariyerini belirliyor, Bu dönemde yapılan seçimler, bireyin ileride kariyer değişimi düşünmesine neden olabilir, Yükselme Dönemi, Kişinin kararları ve planlamaları başarı getiriyor Durum analizi işe alındığı firma, kariyer ilerlemesi ve yaşam tarzı üzerine yoğunlaşır, Yüksek gelir ve sosyal çevredeki saygı, kariyer değişimine karşı bir direnç oluşturur, Kariyer Değişimine Hazırlık, Kişi, mevcut durumunu, yeteneklerini ve istediği yaşam tarzını sorguluyor Kariyer değişimi üzerine düşünmeye başlıyor, Bu sorgulamalar, kişinin kariyer değişimine giden yolu belirlemesi açısından önemli adımlardır, Gerileme Ve Çöküş Dönemi, İş hayatındaki stres, rekabet ve tatminsizlik hissi artıyor Bu durum, kişinin kariyer değişimini daha ciddiyetle düşünmesine neden olur, Bu dönemde süregelen tatminsizlik ve stres, kariyer değişimi için bir itici güç olabilir, Kariyer Değişimine Karar Aşaması, Kişi, kariyer değişimi kararını verdikten sonra, bu kararın uygulanabilirliği üzerinde düşünmeye başlar, Kişinin kariyer değişimine karar verme aşaması, bu sürecin en önemli parçasıdır Olumlu bir karar, sürecin başarısını belirler
kariyer değişimi kariyer yönetimi kariyer online eğitimler kariyer yönetimi eğitimi araştırma eğitim
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
40 Yaşından Sonra Kariyer Değişimi
Kariyer Değişimi

40 Yaşından Sonra Kariyer Değişimi

10 Eylül 2021
Bir elinde dizüstü bilgisayar, diğer elinde bir yığın kitap tutan bir adam sırada durmaktadır. Takım elbise giymekte ve bir evrak çantası taşımaktadır. Bir başka adam bir elinde kırmızı bir top, diğer elinde kırmızı bir balon tutarak yakınlarda durmaktadır. Onun arkasında bir kişi elinde bir tür çanta tutuyor ve daha geride biri kahverengi bir çanta ve siyah bir evrak çantası taşıyor. Tüm insanlar farklı pozlarda ve arka plan bulanık. Bu, kuyrukta bekleyen ve her biri kendi eşyalarını taşıyan insanlardan oluşan bir sahnedir.
Kariyer Değişimi

Kariyer Değişimi Nasıl Yönetilir?

02 Ağustos 2019
Bir kadın elinde bir valizle büyük bir boşluğun üzerinden atlarken görülüyor. Lacivert bir elbise ve beyaz spor ayakkabı giymiş olan kadının saçları arkaya toplanmıştır. Vücudu gerilmiş ve kolları önünde uzatılmış halde, kararlı bir şekilde boşluğun üzerinden atlamaktadır. Bavul kahverengi renkte ve sol elinde tutuyor. Güvenli bir şekilde karşıya geçmeye konsantre olduğu için yüzü ciddidir. Arka plan, pürüzlü kenarları ve koyu gölgeleri olan kayalık bir arazidir. Bu cüretkâr ve tehlikeli bir başarı, ama o bunu başarmaya kararlı.
Kariyer Değişimi

Kariyer Değişimi İçin Geç Değil

09 Ekim 2019