Klasik Özgeçmiş Örneği
Özgeçmiş İçeriği | Öneri | Önemli Notlar |
---|---|---|
Kişisel Bilgiler | İsim ve iletişim bilgileri en üstte olmalıdır. | Farklı bir şehirdeki işe başvuracaksanız, orada yaşayacağınız adresi de belirtin. |
Eğitim Bilgileri | Eğitim bilgilerinizi güncel tarihten geçmişe dönük sıralayın. | Önemli kursları ve aldığınız sertifikaları da belirtin. |
İş Tecrübeleri | İş tecrübelerinizi güncel tarihten geçmişe dönük sıralayın. | Pozisyonları ve ayrılma tarihlerini belirtin. |
Beceriler | İlgili becerilerinizi ve yeteneklerinizi listeyin. | Becerinizin nerede ve nasıl kazandığını dahil edebilirsiniz. |
Hobiler | Hobilerinizi belirtin ancak gereğinden fazla detaya girmeyin. | İlgili ve profesyonel görünen hobileri belirtin. |
Dernek Üyelikleri | Katıldığınız dernek ya da vakıfları belirtin. | Bu bilgi sizin topluluklara olan katılımınızı gösterir. |
Fotoğraf | Ciddi ve profesyonel bir fotoğraf kullanın. | Fotoğraf arka planı sade olmalıdır ve dikkat çekmemelidir. |
Özgeçmiş Uzunluğu | Özgeçmişinizin 2 sayfayı geçmemesi gerekir. | Yoğun işverenlerin hızlıca bilgilere ulaşabilmesi için ideal uzunluktur. |
Yazı Stili | Times New Roman, Arial gibi okunaklı fontları kullanın. | Yazıların çok sıkışık olmamasına dikkat edin. |
Tema Rengi | Basit ve temel renklere yer verin. | Karmaşık renk şemalarından kaçının, sade ve profesyonel bir tema tercih edin. |
Özgeçmişin bir diğer adı CV olarak karşımıza çıkmaktadır. CV, önemli bir titizlikle hazırlanmalıdır. Çünkü bu belge, iş başvurularımızda karşı tarafa bizim hakkımızda ilk izlenimi verir. İş mülakatına davet almak için özgeçmişin doğru bir biçimde ve en uygun şekilde doldurulması gerekir. Peki en çok tercih edilen klasik özgeçmiş nedir? Nasıl olmalıdır? Kimler klasik özgeçmişten faydalanmalıdır?
Klasik Özgeçmiş Nedir?
Klasik özgeçmiş, gereğinden fazla detaylarda boğulmayan bir temadır. Öne çıkan gelişmeleri baz alan bir türdür. İş deneyimlerinizi, becerilerinizi, hobilerinizi, eğitim hayatınız hakkında bilgileri, önemli başarıları özetler. Klasik özgeçmiş türüne göre isim ve iletişim bilgileriniz en üstte yer alır. Ardından da temel konuları özetleyen bir seyir izler.
Özgeçmişinizde temel bilgilerin yanı sıra, çeşitli eğitimlerden ya da katılımlardan aldığınız sertifika, ödülleriniz, vakıf ya da derneklere üyelik bilgilerinize de burada yer verebilirsiniz. Özgeçmişte yer verdiğiniz bilgileri kolay bir biçimde konumlandırarak, potansiyel işvereninizin temel bilgilerinize kolayca ulaşmasını sağlayabilirsiniz.
Özgeçmişinizi oluştururken her noktaya ayrı bir özen göstermelisiniz. Tercih edeceğiniz tema renginden tutun da yazı fontuna kadar dikkat etmelisiniz. Renk şemasında basit ve temel renklere yer vermeniz avantajlı olacaktır. Bununla beraber elbette karmaşık yazı stillerinden uzak durmalısınız.
Klasik Özgeçmiş Nasıl Olmalıdır?
Klasik bir özgeçmiş, son derece basit ve sade bir görünüme sahip olmakla birlikte, gösterişten uzak olmalıdır. Göz yoran grafiklerden, tablolardan arınmıştır. Okunabilirliği ve bilgiler arasında kolayca göz gezdirilebilmesi önemlidir. Belli başlı unsurları göz önünde bulundurduğunuzda düşük bir risk ve yüksek fayda ile iyi geri dönüşler alabilirsiniz. Klasik özgeçmiş örneği, kendi CV’nizi hazırlarken önemli bir örnek teşkil eder. Etkili bir CV hazırlamak, iş görüşmelerinden maksimum verimi almak için CV hazırlama ve iş görüşmesine hazırlık eğitimi alabilirsiniz.
İlgili eğitim: CV Hazırlama Eğitimi
Klasik Özgeçmiş Hazırlamak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Sadelik
Her özgeçmişte dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, özgeçmişin sade olması gerektiğidir. Çünkü özgeçmişinize bakan kişiler son derece yoğun olabilir ve sizin hakkınızda 10 ila 30 saniye içerisinde bir yargıya varması gerekir. Bu nedenle özgeçmişinizin profesyonel görünmesi ve teknik açıdan hatasız olması gerekir. Unutmayın, ilk izlenim her şeydir. Bundan dolayı özgeçmişiniz mümkün olduğunca 2 sayfayı geçmemelidir.
Yazı stili
Özgeçmişinizde yer alan yazıları çok sıkıştırmamalısınız. Rahat ve okunaklı stillerde yazmalısınız. Times New Roman, Arial gibi okunaklı fontları tercih edebilirsiniz.
İletişim bilgileri
Özgeçmişte dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da iletişim bilgilerinizin konumudur. Bu temel bilgi, CV'nizin en görünür yerinde olmalıdır. Peki bu bilgiler nelerdir? Cep telefonu numaranız, ikamet ettiğiniz il ve ilçe, e-posta adresiniz ve ev telefonunuz olabilir.
Eğer başka bir şehirdeki işe başvuruyorsanız, orada yaşayacağınız adresi de yazmanız faydalı olacaktır. Aksi halde İstanbul'da yaşayan biri olarak Ankara'daki işe başvurmanız karşı taraf için kafa karıştırıcı olacaktır. Soru işaretlerinin olmaması için bu noktayı da gözden kaçırmamakta fayda var.
Fotoğraf
Fotoğraf, özgeçmişiniz için gereken bir diğer unsurdur. İşverenler için fotoğraflı özgeçmişler çok daha önemlidir. Peki bu fotoğrafın kriterleri nelerdir? Nasıl bir fotoğraf tercih etmeliyiz? Kullanacağınız fotoğraf ciddiyete sahip olmalıdır. Selfielerinizden ya da bir partide çekildiğiniz fotoğraflardan koymanız, karşı tarafta pek de hoş bir izlenim bırakmayacaktır. Sonuçta bu bir iş başvurusudur. Özgeçmişinize verdiğiniz önem, işe olan saygınızı gösterir.
Kadınlar fotoğraf seçiminde daha çok resmi ya da resmiyete yakın kıyafet tercih etmelidir. Abartılı makyajdan ya da düğün saçından uzak durmalıdır. Erkeklerin ise mümkün olduğunca takım elbiseli, kravatlı bir fotoğraf tercih etmelidir. Tercih edilecek olan fotoğrafın, bahsettiğimiz kriterlere uyan vesikalık fotoğraflardan seçilmesi en risksiz olanıdır. Şayet böyle bir fotoğrafınız yoksa da, iş başvuru ve CV'nizde kullanmanız için çektirmelisiniz. Fotoğrafınızda yer alan arka plan da son derece önemlidir. Gösterişli arka planlardan uzak durarak sade bir arka plan tercih etmelisiniz. Arka plan arkada kalmalıdır. Öne çıkması gereken sizsiniz.
Eğitim ve iş tecrübeleri
Hem eğitim bilgilerinizde hem de iş tecrübelerinizi yazarken dikkat etmeniz gereken ortak bir nokta vardır. Bu bilgileri yazarken güncel tarihten, yani bugünden, geçmişe dönük yazmalısınız. Örneğin ilk iş tecrübenizin 2017 yılında, son iş deneyiminizin ise 2019 yılında olduğunu varsayalım. İş deneyimi kısmında ilk satıra yazmanız gereken 2017 yılı değil, 2019 yılıdır. Yani ters kronoloji izlemeniz gerekir. İşe başlama ve iş yerinde ayrılma tarihlerini belirtmelisiniz.
Öte yandan çalıştığınız pozisyonlar hakkında kısa bilgilere yer vermeniz önemlidir. Bu sayede karşı taraf sizin mesleki deneyimlerinizi daha iyi idrak edecektir. Eğitim bilgilerinize de yer verirken başlangıç ve bitiş tarihlerini dikkate almakta fayda var. Lise öğreniminize kadar geçmişe dönebilir, yapılan staj ve edinilen deneyimlere de yer verebilirsiniz.
Eğitimler, seminer ve sertifikalar
Öğrencilik hayatımız, en dinamik ve bilgiye aç olduğumuz dönemlerdir. Bu nedenle hedeflerimizle ilgili nerede bir eğitim ya da seminer varsa katılmak ve kendimizi en iyi biçimde geliştirmek isteriz. İşte bu gelişim sürecinde aldığımız eğitim ve seminerlere de özgeçmişimizde yer vermeliyiz.
Ancak bu bilgilere yer verirken, başvuruda bulunduğunuz pozisyonun gerektirdiği alanlardaki katılımlarınızı yazmanız çok daha özet ve iyi olacaktır. Bunun yanında aldığınız sertifikaları ve katılım belgelerini de CV'nize ekleyebilirsiniz.
Yabancı dil, hobileriniz ve bilgisayar beceriniz
Her konuda olmanız gerektiği gibi yabancı dil konusunda da dürüst olun. Yabancı dil seviyenizi okuma, yazma ve konuşma şeklinde 1-10 arası ya da iyi-orta-başlangıç olarak derecelendirin. TOEFL sınavı gibi uluslararası yabancı bir sınava girdiyseniz girdiyseniz puanınızı yazabilir, girmediyseniz de girip yazabilirsiniz.
İlgili eğitim: TOEFL Kursu
Hobileriniz, sizin hakkınızda daha özel bilgiler verir. Hobilerinizi belirtirken daha spesifik örnekler verin. Yani, başvurduğunuz pozisyon hangi beceri ve hobileri gerektiriyorsa onları ön plana çıkarmanız faydanıza olacaktır.
Bilgisayar becerinizi de tıpkı hobilerinizde olduğu gibi spesifik olarak belirtmenizde fayda var. Eğer bir e-ticaret şirketine başvuruda bulunuyorsanız Excel bilginizi ve sektörün gerektirdiği diğer becerilerinizi ön plana çıkarabilirsiniz.
Referanslar
İşverenlerin en çok önem verdiği bölümlerden biri de referans bölümüdür. Bundan dolayı bu bölüme de gereken önemi vermeniz gerekir. Referans olarak yazacağınız kişilerin mesleki bilgisine, mail adresine ve telefon numarasına da yer vermelisiniz. Öte yandan, referans yazdığınız kişilerin, onları yazdığınızdan mutlaka haberi olmalıdır.
CV kayıt formatı
İster klasik özgeçmiş ister başka türdeki özgeçmişler olsun mümkün olduğunca PDF formatı ile kaydedin. Çünkü Microsoft Word ile hazırladığınız CV üzerinde oynamalar yapılabilir. Bu da özgeçmişinizi inceleyen kişi tarafından bilgilerinizin yanlışlıkla silinmesine sebebiyet verebilir.
Öte yandan Word formatıyla kaydedilen belgelerde zaman zaman bozulmalar gerçekleşebilir, sayfalarınızda kaymalar yaşanabilir. Bunun önüne geçebilmek için belgeyi PDF olarak kaydetmek önemlidir.
Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.