Popüler Yazı Stilleri
Yazı Stili | Özellikleri | Kullanım Alanları |
---|---|---|
Roman | Dik ve karmaşık yapıya sahip olan bu yazı stili, matbaanın bulunuşuyla birlikte ilk kullanılan fonttur. | Genellikle kitaplarda kullanılan bu stil, okuma kolaylığı sağlayan bir yazı tipidir. |
İtalik | Eğik ve el yazısı görünümünde olan bu tür, sayfaya daha çok kelime sığdırarak daha az mürekkep tüketmeyi sağlamıştır. | Daha çok vurgulama ve önemli olan yerlerde kullanılır. |
Helvetica | Tipografi harikası olarak adlandırılan ve İsviçreli anlamına gelen bu stil, okunaklı ve kolay algılanan bir karaktere sahiptir. | Levhalarda, broşürlerde ve birtakım markaların logolarında rastlanan bir yazı stilidir. |
Arial | Helvetica stilinin alternatif olarak oluşturulmuş bir türdür. Net ve tanınabilir bir yapıya sahiptir. | Web sitelerinde, ofis programlarında ve dökümanlarda sıkça kullanılır. |
Comic Sans | Gayri resmi ve samimi bir havası olan, çocuksu bir yazı stili türüdür. | Eğlenceli içerikler, çocuk kitapları ve komedi siteleri başta olmak üzere genellikle daha hafif ve samimi bir hava yaratmak istendiğinde tercih edilir. |
Times New Roman | Serifli bir font olan Times New Roman, resmi ve profesyonel bir hava yaratmaktadır. | Akademik çalışmalarda, gazetelerde ve dergilerde sıkça tercih edilir. |
Verdana | Okunabilirliği yüksek olan ve geniş harf aralıklarına sahip bu font, içeriklerinde daha net bir görüntü oluşturur. | Web sitelerinde ve dijital platformlarda okunabilirliğin önemli olduğu durumlarda tercih edilir. |
Courier New | Eski daktilo yazı stilini andıran monospace bir font türüdür. | Kod yazımlarında, yazılım geliştirme platformlarında ve teknik dökümanlarda kullanılır. |
Georgia | Serifli bir font olan Georgia, karakteristik detaylarıyla göz dolduran etkileyici bir yazı stili türüdür. | Başlık ve büyük hacimli metinlerde tercih edilir. |
Impact | Koyu ve kalın yapısıyla dikkat çeken Impact, güçlü mesajlar vermek için ideal bir font türüdür. | Posterler, başlıklar ve görsel medya reklamlarında tercih edilir. |
Kaçımız bir yazıya bakıp da ‘Bu yazıda Arial fontunu kullanmışlar’ diyoruz? Muhtemelen ilgi duyanlarımız haricinde çok azımız. Peki ya beyniniz de sizinle hemfikir mi? Hayır, o daha hassas, algıları çok açık. Gördüğünüzü seçiyor, yorumluyor, göze hitap edip etmediğine karar veriyor. Aslında yazı stillerinin bu kadar çeşitli olmasının altında yatan sebep bu, ‘insanlarda oluşturduğu algı’. Görsel tasarımın insan psikolojisine etkisi üzerinde durulası konulardandır. Bu sebeple en uygun fontların seçimi amaca ulaşmaya giden en önemli basamaklardan biridir.
Yazı Stili Nedir?
Arama motoruna araştırdığınız bir şeyi yazarken dikkat etmediğiniz ama bulduğunuz siteyi açtığınızda karşınıza çıkan yazıda dikkat çeken unsurdur yazı stili. Belki biraz göreceli bir tanım gibi gelmiştir, biraz daha açalım. Harflerin veya sembollerin büyüklüğünden biçimine kadar tanımlanmasına yazı stili veya font diyoruz.
Peki ne zaman ve nasıl ortaya çıkmış bu yazı stili kavramı? Tarih kitaplarında matbaanın bulunuşuyla ilk olma özelliğine sahip yazı stili Roman olarak yer alır. Biraz dik ve karmaşık yapılı bu yazı stilimiz 1455 yılında ilk matbaa ürünü kitaplarda kullanılmaya başlanmış. Bu yazı stili adından da anlaşılacağı üzere Roma’dan geliyor. Öte yandan matbaanın gelişip yayılmasıyla günümüzde de yararlandığımız eğik, el yazısı görünümünde italik yazı tipini de İtalyanlar bulmuş. Bu sayede sayfaya daha çok kelime sığdırıp daha az mürekkep tüketebiliyorlarmış.
Bu belirgin ve günümüzde hala kullanılan yazı stillerinin yanı sıra eğlenceli de birçok yazı stili hala daha üretilebiliyor. Bilinen bir kitaba değinelim, Yüzüklerin Efendisi. Filminde de gördüğümüz kitabında kullanılan yazı stilleri çok zarif ve estetik. Bunu biraz araştırdık ve kullanılan yazı fontlarını bilgisayarlarınıza indirebileceğinizi belirtmek isteriz. Sizin için hemen denedim ve buyrun!
Yazı Stili Seçimi Neden Önemlidir?
Yazımızın içeriğinin zenginliğini daha çok kitleye ulaştırmak için onun göze hitap etmesi gerekir. Belki bazılarımız görselliği veya bu tür ayrıntıları önemsemez. Peki yine de bu bizi yazımızı daha çarpıcı ve güçlü kılmaktan geri çeker mi? Tabii ki hayır. Güçlü yazı stilleriyle yazımızı çok daha etkili, dikkat çekici, isteğe göre belki alaylı bir hale getirebiliriz. Mevcut yazı fontlarına bağlı kalmak istemeyenler, ben de kendi efsanemi yazmak istiyorum, diyenler için de bir dipnotumuz var. Bilgisayarınıza yeni yazı stilleri ekleyebilirsiniz, günümüzde oldukça kolay ve ücretsiz birçok site mevcut.
Web sitelerinde, blog içeriklerinde, broşürlerde, kartvizitlerde, logo tasarımlarında içeriği çarpıcı bir şekilde aktarmak için yazı fontlarına ihtiyaç duyarız. En basit örnekle, bir yazının başlığıyla yazının içeriği arasında bir fark olsun isteriz. Bunu ya başlığı kalın seçeneğiyle ya da puntosuyla oynayarak şekillendiririz. Bu farklılık okuyucunun dikkatini çeker, ‘demek ki yazının konusu buymuş’ hissiyatıyla merak uyandırabilir.
Biraz da işin araştırma sonuçlarına değinelim. Hangi yazı stilleri daha popüler ve nerede kullanılıyor? Sizi hemen bir sonraki başlığımıza alıyoruz.
Popüler Yazı Stilleri Nelerdir?
Yazı stillerinin kendi karakterleri vardır. Bazıları çok soğuk, bazıları cana yakın, bazıları komik olabilir. Bu sebeple doğru yazı stilinin doğru yerde kullanımının önemi yadsınamaz. Olayı biraz daha somutlaştıralım. Yazı fontlarının önemini web sitelerinde görelim. Örneğin kurumsal bir site kompleks bir yazı stili istemez. Onun amacına hizmet eden stil açık, net ve anlaşılabilir olandır. Ya da komedi içerikli bir sitede Arial yazı stilini kullanmak çok sıkıcı gelecektir, Comic Sans daha idealdir.
İşin biraz da pazarlama kısmına değinecek olursak, hedef kitle yazı stili tercihinde çok önemli. Bir marka sahibisiniz. Kartvizitleriniz, broşürleriniz basılacak ve bunlar hedef kitleye ulaştırılacak. Sizce yazı stilinin anlaşılması zor, tek düze olması ne kadar dikkat çeker? Muhtemelen insanlar o broşürü alıp göz ucuyla bakar, kenara koyar ve bir daha dönüp bakmaz. Ya markamızın temsil ettiği bir çerçeveye bağlı kalarak, anlaşılır ve markamızın karakterine uygun bir yazı stili tercih edersek? Sonuçlar ortada; daha güvenilir, daha net ve daha çok tercih edilen olursunuz.
Evet, en popülerlerini arıyoruz! Biz araştırıp bulduk, incelemesi sizden.
Helvetica
‘Bir tipografi harikası’ olarak adından söz ettiren Latince’de İsviçreli anlamına gelen yazı stilimizi her yerde görürüz. Yolda yürürken dükkan vitrinlerinde, levhalarda, broşürlerde gördüğümüz, fark etmeden hayatımızın çok içinde olan bir yazı stili. Uzmanların söylediğine göre otoriter ve tasarımcıların ihtiyacına en iyi cevaplardan olan Helvetica oldukça özgün. Hakkında belgesel yapılan tek yazı stili olma özelliğinin yanında oldukça okunaklı, algılaması kolay ve tırnaksız bir karaktere sahip. Helvetica yazı stiline birçok ünlü araba markasında da rastlamanız mümkün.
Arial
Helvetica’nın uzun yıllar kullanımı sonrasında bazı firmalar alternatif olarak Arial’i öne sürmüşlerdir. Oldukça birbirine benzeyen bu iki yazı stilini ‘C,R’ harflerine bakarak kolayca ayırt edebilirsiniz. 10 kişilik bir ekiple tasarlanan Arial, özellikle Windows’un en çok kullandığı fontlardan biridir. Günümüzde Twitter ve Google’de de tercih edilen tırnaksız karaktere sahip popüler bir yazı tipidir.
Times New Roman
Bu yazı stilimiz de İngiltere’den. İlk kez The Times gazetesinde kullanılmaya başlanmış. Tasarımcı Stanley Morison gazeteye özel bir font bulmakla görevlendirilir ve karşımıza Times New Roman olarak çıkar. Tırnaklı yapısıyla ve kolay okunabilen biçimiyle günümüzde hala gazetelerin gözde fontlarından biri.
Courier
100 yıldan beri senaryo yazılarında kullanılan Courier daktilo yazısını andırmasıyla özgün bir biçime sahip. Senaryolarda kullanılan 12 puntosu ile bir sayfalık yazının 1 dakikalık çekime eş değer olmasıyla da bir standart haline gelmiş tek aralıklı bir yazı stilidir.
Verdana
Karşımıza IKEA kataloğuyla çıkan Verdana ufak boyutlarda bile çok anlaşılır bir yazı stilidir. En düşük çözünürlükte dahi okunabilirliğinin yüksek olması onu popülerlerimizden biri yapıyor.
Calibri
Hepimizin gözünün aşina olduğu bir yazı stili olan Calibri, Microsoft Word’ün varsayılan fontudur. Şu an bunları yazarken bile Word varsayılan olarak Calibri’yi etkinleştiriyor. Aynı zamanda özgeçmiş hazırlarken de tavsiye edilen bir stil.
Lucida Bright
Bilimsel Amerikan Derneği’nin gözdesi olan bu fontumuzun diğerlerinden farklı bir özelliği var. Bu tasarımda yazılan bölü işaretleri diğer fontlara göre daha yüksek kontrasta sahip.
Evet, en popüler listemizi zihnimize yazdıktan sonra ufak bir notla bitirelim. Peki en tercih edilmeyen yazı tipi? Comic Sans MS! Kullanılması tavsiye edilmeyen, kurumsallıktan ve ciddiyetten çok uzak olduğu söylenen bu fontumuzun alaycı olması sebebiyle nefret edenleri de çok.
Marmara Üniversitesi Diş Hekimliği 4. sınıf öğrencisidir. Okumak, yazmak, araştırmak dışında müzikle ilgilenmeyi seviyor. Fakülte sosyal kulüplerinden birinin de kurucuları arasında.