AnasayfaBlogCV Hazırlamada Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler
CV - Özgeçmiş

CV Hazırlamada Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

01 Ocak 2015
Bu yakın çekim görüntü bir daktilo ve metal bir cetvele aittir. Daktilo metal ve siyah renkli bir makinedir, klavyesinde bir dizi tuş vardır ve makineye beyaz bir kağıt yerleştirilmiştir. Cetvel de metaldir ve düz, dikdörtgen bir şekle sahiptir. Üzerinde bir dizi küçük çizgi ve ölçü işaretlenmiştir. Resmin sol tarafında, masanın üzerinde bir bardak su var. Su berrak görünüyor ve suyun yüzeyinde daktilo ve cetvelin bir yansıması var. Görüntü keskin bir odağa sahiptir ve daktilo ile cetvelin ayrıntıları net bir şekilde görülebilmektedir.
CV Hazırlarken Yapılması GerekenlerCV Hazırlarken Yapılmaması GerekenlerDikkat Edilmesi Gereken Notlar
Profesyonelce hazırlanmış CV örneklerini incelemekİnternet üzerinden edindiğiniz bir CV'yi kopyala yapıştır yöntemiyle kullanmakCV'nizi kişiselleştirin ve başvurduğunuz pozisyona özel hale getirin
CV'yi okunabilmesi için uygun puntoda yazmakYazı puntolarının çok küçük olmasıCV'nizde maksimum 80 kelimelik bir özet bulunmalı
Kariyer hedefinizi, iş deneyimlerinizi ve eğitim geçmişinizi net bir şekilde belirtmekYanıltıcı ve yalan bilgiler vermekÖzgün bir CV hazırlayın, standart şablonları kullanmayın
CV'ye tüm iletişim bilgileri eklenmeliKısaltmalar kullanmakCV'yi hazırlarken profesyonel bir dil kullanın
Bir kapak sayfası oluşturmak ve özeti eklemekSürekli aynı şeyleri tekrarlamakÖzgeçmişinizin okuyucuya nasıl bir izlenim bırakacağını düşünün
Referansların telefon numaralarını eklemekLise döneminde yapılan işlerinizi profesyonel deneyim gibi göstermekBaşarılarınızı abartılı bir şekilde belirtmekten kaçının
Aktif ve hızlı kelimeleri kullanmakRenkli kağıda baskı yapmakBol miktarda beyaz alan bırakın, CV'nizi sıkışık yapmayın
Referans bilgilerini eklemekCV'de gereksiz bilgiler veya görseller kullanmakCV’nizde yazım ve dilbilgisi hatalarına dikkat edin
Kendinize ait profesyonel bir email adresi kullanmakSürekli başarılarınızdan bahsetmekCV'nizi düzenli olarak güncelleyin
Belli bir düzene göre iş deneyimlerinizi listeleyinİlgisiz ve gereksiz bilgileri eklemekÖzgeçmişinizi işverenin bakış açısından inceleyin

CV hazırlamada yapılması gerekenler kadar yapılmaması gerekenlerde önemlidir. Aslında CV hazırlarken bunlara pek dikkat etmeyiz. CV hazırlama aşamasında "kendimi nasıl ön plana çıkartırım" düşüncesine kapılarak nasıl bir CV hazırladığımızın farkına bile varamayız.

Yapılması gerekenler her ne kadar zor ve uğraş gerektiren bir süreç olsa da yapılmaması gerekenler bunun aksine oldukça kolaydır. Diğer bir ifadeyle her şeyi doğru yaparsak yapılmaması gereken birşey kalmaz demek doğru olmaz. CV hazırlamada yapılmaması gerekenler aşağıda bir liste halinde sunduk. Bunları incelemek size oldukça faydalı olacaktır.



CV hazırlarken kendinizden emin olmanız gerekiyor. Yazdıklarınız inandırıcılığını yitirmemeli ve iyi bir özgüvenle CV hazırlamalısınız. CV hazırlarken bulunduğunuz ruh haliniz CV yi okuyan kişiye de yansıyacaktır. Eğer stresli bir gündeyseniz CV hazırlamak için hiçte iyi bir gün sayılmaz. Çünkü bu stresinin CV'nize yansıyacak ve işe alım uzmanına negatif bir mesaj göndereceksiniz. Bir arkadaşınıza sinirli bir zamanınızda mektup yazdığınızı düşünün. Karşı tarafa ileteceğiniz mesaj negatif içerik dolu olacaktır.



Biz size CV hazırlarken daha sakin ve yaratıcı olmanızı öneriyoruz. İnternetten ücretsiz olarak edindiğiniz şablonları kullanmanız gerekmez. Birkaç farklı yazı tipi ve birkaç anahtar kelimeyle gayet özgün bir CV ortaya çıkarabilirsiniz. Ancak yalnızca özgün olmak CV hazırlama da yeterli değildir. Noktalama işaretlerinden paragrafta anlatım bozukluğuna kadar birçok konuda dikkatli olmalısınız.

CV Hazırlamada Yapılması Gerekenler Nelerdir?

  • Profesyonelce hazırlanmış CV örneklerini inceleyin. Neler yapıldığına göz atın. Bu kafanızda bir şablon oluşmasına yardımcı olacaktır.

  • Yazı karakterini çok küçük yapmayın. Okunması zor olan küçük bir puntoda yazmak işleri zorlaştıracaktır. 12 punto olarak yazarsanız okunması daha kolay olacaktır.

  • Hani pozisyon için başvuru yapıyorsanız CV'nizi o pozisyon için özelleştirin.

  • Kariyer hedefinizi idealist bir şekilde yazın. İfadeleriniz net ve mutlaka anlaşılır olmalıdır.

  • Önceki iş deneyimlerinizi sondan başa doğru listeleyin. En son çalıştığınız yeri en başa yazın.  Ayrıca iş deneyimlerinde son 10 yıldan öncesini yazmayın.

  • Çalıştığınız şirketlerin nerede olduğunu, o şirkette hangi departmanda, pozisyonda, birimde çalıştığınızı ve kime bağlı çalıştığınızı ekleyin.

  • Her pozisyon için iş tanımlarını ve görevlerinizi yazın.

  • CV de aktif, hızlı, başarı kelimelerini kullanın. Başarısızlık, yavaş ve pasif kelimelerinden mümkün olduğunca kaçınmaya özen gösterin.

  • Başvurduğunuz şirketle ilgili olmayan içerikleri göstermeyin. Örneğin hayvan sevgisiyle ilgili yazdığınız bir kitabı sürekli ön plana çıkarmayın. Herkes hayvan sever ama sizin kadar sevmeyebilir.

  • Tüm iletişim bilgilerinizi yazın. Ev  adresinizi, varsa iş adresinizi, cep telefonu, mail adresi ve skype gibi iletişim bilgilerinizi CV'nize mutlaka ekleyin.

  • CV'nize bir kapak oluşturun ve bu kapağa bir özet yazın. Bu özet maksimum 80 kelimeden oluşması gerekir.

CV Hazırlamada Yapılmaması Gerekenler Nelerdir?

  • İnternet üzerinden edindiğiniz bir CV'yi kopyala yapıştır yöntemiyle kullanmak.

  • Yalan söylemek,

  • Medeni durum, yaş, mezuniyet gibi konularda yanıltıcı bilgiler vermek,

  • Sürekli aynı şeyleri tekrarlamak. Üzerinde durmak istediğiniz ve dikkat çekilmesi gerektiğini düşündüğünüz bir şey varsa bunu en fazla iki kez yazın.

  • Sürekli başarılarınızdan bahsetmek,

  • Kısaltmalar kullanmak.

  • Lise de okuldan sonraki işlerinizi profesyonel deneyim gibi lanse etmek,

  • Referansların telefon numaralarını yazmamak,

  • Yazı puntolarının çok küçük olması,

  • Renkli kağıda baskı yapmak,

  • Grafikleri kullanmak.

Bu bilgiler size faydalı olması amacıyla hazırlandı. CV hazırlarken nelerden kaçınmanız gerektiğini ve nelere dikkat etmeniz gerektiğini öğrendiniz. Eğer sorunuz varsa aşağıdaki yorum bölümünden hiç çekinmeden sorunuzu sorabilirsiniz. Ek olarak CV Hazırlama eğitimine katılarak bu zamana kadar binlerce kişinin iş bulmasında önemli bir etkiye sahip uzmandan ne yapmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.

Profesyonelce hazırlanmış CV örneklerini incelemek, İnternet üzerinden edindiğiniz bir CV'yi kopyala yapıştır yöntemiyle kullanmak, CV'nizi kişiselleştirin ve başvurduğunuz pozisyona özel hale getirin, CV'yi okunabilmesi için uygun puntoda yazmak, Yazı puntolarının çok küçük olması, CV'nizde maksimum 80 kelimelik bir özet bulunmalı, Kariyer hedefinizi, iş deneyimlerinizi ve eğitim geçmişinizi net bir şekilde belirtmek, Yanıltıcı ve yalan bilgiler vermek, Özgün bir CV hazırlayın, standart şablonları kullanmayın, CV'ye tüm iletişim bilgileri eklenmeli, Kısaltmalar kullanmak, CV'yi hazırlarken profesyonel bir dil kullanın, Bir kapak sayfası oluşturmak ve özeti eklemek, Sürekli aynı şeyleri tekrarlamak, Özgeçmişinizin okuyucuya nasıl bir izlenim bırakacağını düşünün, Referansların telefon numaralarını eklemek, Lise döneminde yapılan işlerinizi profesyonel deneyim gibi göstermek, Başarılarınızı abartılı bir şekilde belirtmekten kaçının, Aktif ve hızlı kelimeleri kullanmak, Renkli kağıda baskı yapmak, Bol miktarda beyaz alan bırakın, CV'nizi sıkışık yapmayın, Referans bilgilerini eklemek, CV'de gereksiz bilgiler veya görseller kullanmak, CV’nizde yazım ve dilbilgisi hatalarına dikkat edin, Kendinize ait profesyonel bir email adresi kullanmak, Sürekli başarılarınızdan bahsetmek, CV'nizi düzenli olarak güncelleyin, Belli bir düzene göre iş deneyimlerinizi listeleyin, İlgisiz ve gereksiz bilgileri eklemek, Özgeçmişinizi işverenin bakış açısından inceleyin
cv hazırlama ve iş görüşmesine hazırlık eğitimi cv hazırlarken yapılması gereken cv hazırlarken yapılmaması gerekenler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kişi dizüstü bilgisayarında parmaklarıyla bir şeyler yazıyor, odaklanmış ve niyetli görünüyor. Dizüstü bilgisayar düz bir yüzeye yerleştirilmiştir ve kişinin elleri klavyenin üzerinde durmaktadır. Elleri yazma pozisyonundadır ve parmakları tuşların üzerinde gezinmektedir. Tuşlar görünür durumdadır ve kişinin parmakları hafifçe kıvrılmıştır. Dizüstü bilgisayar ekranı aydınlatılmış, tuşlar ve kişinin elleri görüntüleniyor. Arka plan görünmemektedir. Kişi düz renkli bir gömlek giymektedir ve ışık parlaktır. Görüntü, ellerinin duruşundan konsantrasyonu ve odaklanması anlaşılan bir kişiyi yazı yazma seansının ortasında yakalıyor.
CV - Özgeçmiş

İngilizce CV Hazırlama İpuçları

26 Şubat 2020
Üzerinde siyah yazılar olan beyaz bir kâğıt parçasını tutan iki elin yakın çekimi. Eller avuç içleri aşağı bakacak şekilde konumlandırılmış ve kağıt ellerin arasında tutulmaktadır. Kâğıt hafifçe kırışmış ve metin en üstte görülebiliyor. Sol el kısmen görünmekte, başparmak ve işaret parmağı görünmektedir. Sağ el tam olarak görülmekte, başparmak ve işaret parmağı kağıdın kenarına bastırmaktadır. Metin ortalanmıştır ve arka plan odak dışıdır.
CV - Özgeçmiş

CV Hazırlama Sitesi (En Popüler)

05 Şubat 2020
Bir kadın kameraya gülümsüyor, gözleri kapalı ve ağzı açık, neşeli bir ifade içinde. Önünde logosu olan beyaz bir tişört giyiyor ve yumuşak kahverengi saçları yüzünü çerçeveliyor. Arkasında, arka planda bir tabela görülüyor. Kadın, sıcak renk paletine sahip bulanık bir arka planın önünde duruyor. Kolları hafifçe bükülmüş, elleri kot pantolonunun ceplerinde duruyor. Görüntü yumuşak, davetkâr bir havaya sahip ve rahatlık ve memnuniyet hissi uyandırıyor.
CV - Özgeçmiş

Ücretsiz CV Hazırlama Siteleri

04 Şubat 2020
Bir adam önünde dizüstü bilgisayarıyla masada oturuyor. Gözlük takıyor ve kıvırcık saçları var. Bilgisayar ekranındaki bir grup insana bakmakta ve bir kulaklıkla konuşmaktadır. Masanın üzerinde bir fincan ve bir not defteri vardır. Dizüstü bilgisayarın klavyesi yakın plandan görülebilmektedir. Adam gülümsüyor ve halinden memnun görünüyor. Oda aydınlıktır ve dizüstü bilgisayar ekranı hafif bir parlaklık sağlar. Dizüstü bilgisayar görüntünün odak noktası gibi görünüyor ve adam onun işlevselliğinden tam olarak yararlanıyor.
CV - Özgeçmiş

Görüntülü CV Hazırlama Teknikleri

09 Mart 2018