AnasayfaBlogEğitim ve Gelişim Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Eğitim ve Gelişim Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

26 Temmuz 2021
Yüzü mutlulukla parlayan bir kadın kameraya ışıl ışıl gülümsüyor. Mor bir gömlek giymiş ve saçlarını düzgün bir topuz yapmış. Arka planda, üzerinde bir kalem bulunan bir masa var. Sağ tarafta, çeşitli renklerin birbirine karıştığı bir tablonun yakın çekimi görülüyor. Ön planda bir grup insan ve bir köpek görülüyor, sanki hep birlikte eğlenceli vakit geçiriyorlarmış gibi. Bu resimdeki an neşe, dostluk ve memnuniyeti yakalıyor.
Eğitim ve Gelişim Uzmanı TanımıGörevleriÖnemi
Kurumsal firmalar için eğitim programları oluşturan ve sunan kişiEğitim ihtiyaç analizi yapma, eğitim programı oluşturma ve sunmaÇalışan personele gerekli bilgi, beceri ve donanımı sağlar
Eğitim veren eğitmenleri denetleyen kişiÜçüncü taraf eğitmenler için gerekli düzenlemeleri yapmaÇalışanların alacakları eğitimin kalitesini ve etkinliğini artırır
Firmadaki iş faaliyetlerinin etkin sağlanması için gerekli bilgi ve beceriyi aşılayan kişiPersonel eğitim programını hazırlayarak uygulanmasını sağlamaÇalışanların gelişimini destekler ve işgücünün niteliğini artırır
Rekabet ortamında diğer firma personellerinin gücünü araştıran kişiFirmanın personellerinin eksiklerini saptayarak gelişimini sağlamaŞirketin rekabet gücünü artırır
Eğitim programı, yöntem ve materyallerini değerlendirebilen kişiEğitim ihtiyaç analizi yapma ve en uygun eğitim programını seçmePersonelin profesyonel gelişimini ve verimliliğini artırır
Firmanın eğitim ihtiyaçlarını analiz eden kişiGerekli eğitim materyallerini oluşturma ve eğitmen performansını değerlendirmeŞirketin genel gelişimini ve performansını izleme ve değerlendirme yeteneği sağlar
Eğitim programlarından beklenen gelişmeyi gözlemleyen kişiEğitim programlarının uygulanmasını izleme ve değerlendirmeUygulanan eğitimlerin başarısının ve etkisinin değerlendirilmesini sağlar

Bir meslek düşünün ki o mesleğin ismi birbirlerini bu kadar güzel tamamlayabilsin. Eğitim ve gelişim kelimelerini bir arada mesleğin isminde buluşturan eğitim ve gelişim uzmanı. Son yıllarda özellikle kurumsal firmaların aradığı meslek gruplarından birisidir. Kurumsal firmalar kendilerini geleceğe hazırlamak ve bugünü verimlilik esasına dayalı yaşamak için bu mesleğe oldukça önem vermektedir. Çalışan personellerinin eğitimlerini vermek ve aldıkları eğitiminin profesyonel bir şekilde gelişimini takip ettirmek kurumsal şirketler için oldukça önemlidir.

Eğitim ve gelişim uzmanı kurumsal kimliğe sahip olan firmaların personellerinin öğrenme ve profesyonel gelişimini desteklemektedir. Firmaların gücü personelinin gücüne eş değerdir. Bu yüzden işgücü donanımlı, nitelikli ve dinamik öğelerle donanımlı olan firmalar daha güçlü şekilde varlıklarını sürdürmektedir. Çünkü iş gücünün niteliğine güvenmektedir. Günümüzde firmalar faaliyetlerini devam ettirebilmek için personellerini bilgi, beceri ve motivasyon ile donatmak ve bunu takip etmek zorundadır. Burada devreye de eğitim ve gelişim uzmanı girmektedir. Firmalardaki personelin eğitim işlerinden ve aldıkları eğitimle gösterdikleri gelişiminden sorumludurlar.

Bu uzmanlar günümüzde oldukça aranan bir meslek koludur. Özellikle rekabet ortamında bende buradayım diyebilmek için bu uzmanlardan destek alınmaktadır. Onların görüş ve önerileri ile adım atan firmalar daha sağlam bir şekilde ilerlemeye hazırdır. Konuya giriş yaptıktan sonra gelin ayrıntılı olarak bu mesleği tanıyalım. Hazırsanız başlıyoruz!



Eğitim ve Gelişim Uzmanı Nedir?

Eğitim ve gelişim uzmanı, kurumsal firmalar için eğitim programları oluşturan ve sunan kişidir. Bunun yanında hazırladıkları eğitimi veren eğitmenleri de denetleyen kişidir. Bir firmanın işgücünün eğitim ve profesyonel gelişimini üstlenen kişidir. Firmadaki iş faaliyetlerinin etkin bir şekilde sağlanabilmesi için gerekli olan bilgi, beceri ve donanımı çalışan personele aşılayan kişidir. Firmaları günümüz rekabet ortamında ayakta tutabilmek için ilk şart personelin yetkinliğidir. Firmalarda çalışan personellerin günümüz rekabet ortamında başarılı işler sağlaması için donanımlı ve motivasyon sahibi olması gerekir. Gerekli olan eğitimin ve donanımın sağlanması için eğitim ve gelişim uzmanı devreye girer. Personellere gerekli olan eğitim programını hazırlayarak uygulanmasını sağlayan kişidir.

Reaktif düşünceler yerine stratejik düşünceler ile hareket eden kişidir. Bir firmada çalışan personellerin bilgi ve becerilerini değerlendirebilmek ve bunları büyütebilmek için hangi eğitim programının gerekli olduğunu bilmek gerekir. Rekabet ortamında bulunan diğer firma personellerinin gücünü araştıran, kendi çalıştığı firmanın personellerinin eksiklerini saptayarak personellerin gelişiminin sağlanmasından sorumlu olan kişidir. Rakip firmaların personellerinin gücünü de bilmek bu uzmanın işini kolaylaştırır.

Eğer uzman çalıştığı firmanın personeline eğitimi kendisi verecekse kendisini daha nitelikli hale getirmek zorundadır. Eğer üçüncü taraf eğitmen tarafından eğitim verilecekse eğitmen için gerekli düzenlemelerin yapılması gerekir. Üçüncü taraf olan eğitmene tüm detaylar düzgün bir şekilde aktarılarak personele gerekli eğitimin verilmesi sağlanır. Bu sayede personellerin donanımı arttırılır ve sahip oldukları bilgi ve beceriler sürekli izlenir. Dinamik, hızlı gelişen ve sonuç odaklı bir organizasyon düzenleyerek eğitim ve gelişim programlarını yöneten bu uzmanlar sayesinde firmalar niteliğe kavuşur.



Uzman, eğitim program, yöntem ve materyallerini değerlendirip çalıştığı firmanın personeline en uygun olanı seçmelidir. Bunu yapabilmesi için de analitik yeteneği gelişmiş olması gerekir. Özetlemek gerekirse çalıştığı firma için eğitim ihtiyaç analizi yapan, eğitim programı oluşturan, bu programları sunan ve varsa eğitmenleri denetleyen kişidir. Bu meslek tanımını yaptıktan sonra eğitim ve gelişim uzmanı görevi hakkında bilgi sahibi olmaya ne dersiniz?

Eğitim ve Gelişim Uzmanı Ne İş Yapar?

Eğitim ve gelişim uzmanı görevi, uzmanın çalıştığı firmaya göre değişiklik gösterebilir. Genel anlamda eğitim ve gelişim uzmanı görevi bunlardır;

  • Çalıştığı firmanın eğitim ihtiyaçlarını analiz etmek eğitim ve gelişim uzmanı görevi arasındadır.

  • Eğitim ve gelişim uzmanı görevi arasında gerek duyulan eğitim için kılavuz oluşturmak yer alır.

  • Çalıştığı firmanın gelişim faaliyetleri için gerek duyulan eğitim materyalleri oluşturmak eğitim ve gelişim uzmanı görevi arasındadır.

  • Personelleri eğiten bilgi ve becerilerini geliştiren programların planlamasını yapar.

  • Eğitim ve gelişim uzmanı görevi arasında alt pozisyonlarda çalışanlar arasında yönetici potansiyeli geliştirmek için çalışmak yer alır.

  • Eğer uzman kendisi eğitim vermiyorsa eğitmenin performansını değerlendirir.

  • Uygulamaya koyduğu eğitim programlarını izleyerek ve değerlendirerek verimli olup olmadıklarına karar verir.

  • Eğitim programlarından beklediği gelişmeyi görmediği taktirde alternatif yeni programlar oluşturur.

  • Eğitim ve gelişim uzmanı görevi arasında kendisine tahsis edilen bütçeyi aşmamak için eğitim maliyetlerini sıkı bir şekilde takip etmek yer alır.

  • E-öğrenme paketi oluşturarak öğrenmeyi kolaylaştırır ve daha zahmetsiz bir hale getirir.

  • Hazırladığı programların sunumunu yönetir.

  • Çalıştığı firmada meydana gelen değişikliklere uyum sağlamak için programları da gerektiği gibi değiştirir.

  • Lider, yönetici ya da paydaşlarla yakın ilişki ağı kurarak eğitim stratejisi oluşturmak eğitim ve gelişim uzmanı görevi arasında yer alır.

  • Yönetici ya da eğitmenlerin özel eğitim sorunlarını birebir veya gruplar halinde çözmelerini sağlar.

  • Eğitim istatistiklerinin ve veri analizlerinin yaparak analiz sonuçları doğrultusunda iyileştirmeler yapar.

  • İçinde olduğu meslek ile ilgili çıkan gelişmeleri takip eder ve kendini sürekli geliştirir.

  • Farklı öğrenme biçimlerine hizmet edecek programlar ve faaliyetler düzenler.

  • Araştırmacı, sorumluluk sahibi ve analitik düşünce tarzı becerileri ile hareket eder.

Yukarıda verilen görevler hakkında bilgi sahibi olduktan sonra şimdi de eğitim ve gelişim uzmanı maaşları hakkında bilgi sahibi olalım.

Eğitim ve Gelişim Uzmanı Maaşları

Eğitim ve gelişim uzmanı maaşları, uzmanın çalıştığı firmaya göre değişiklik göstermektedir. Maaşlar sadece bu etkene bağlı olarak farklılık göstermemektedir. Bunun yanında, uzmanın sahip olduğu deneyim, eğitim seviyesi, çalıştığı firmanın kurumsallığı, firmanın coğrafi konumu, uzmanın evli olup olmadığı, evli ise eşinin çalışıp çalışmadığı, çocuk sahibi olup olmadığı vb. faktörlere göre maaşlar değişiklik göstermektedir.

Maaşları etkileyen faktörler göz önünde tutulduğunda genel bir maaş indeksinden söz edebiliriz. Eğitim ve gelişim uzmanı maaşları için kariyer sitelerinde bu meslek grubunda çalışan kişilerin paylaştığı verilerden yararlandım. Bu verilere göre en düşük eğitim ve gelişim uzmanı maaşları 3.900 TL’dir. En yüksek eğitim ve gelişim uzmanı maaşları 9.800 TL’dir. Ortalama eğitim ve gelişim uzmanı maaşları 6.200 TL olarak belirtilmiştir. Maaşlar hakkında bilgi sahibi olduktan sonra gelin sürekli bahsettiğimiz bu meslek hakkında bilgi toplamaya devam edelim. Nasıl bu mesleği yapabileceğimizi öğrenelim.

Eğitim ve Gelişim Uzmanı Nasıl Olunur?

Eğitim ve gelişim uzmanı mesleğini yapabilmek için herhangi bir eğitim mecburiyeti bulunmamaktır. Ancak iş ilanlarına bakarak yaptığım araştırmalara göre firmalar lisans mezunu kişileri aramaktadır. Genellikle firmalar hizmet verdiği sektöre bağlı olarak farklı lisans bölümlerinden mezun isteyebilmektedir. Alınması gereken resmi bir eğitim bulunmamakla birlikte sahip olunması gereken bazı beceriler vardır. Bu beceriler;

Kurumsal firmalar için eğitim programları oluşturan ve sunan kişi, Eğitim ihtiyaç analizi yapma, eğitim programı oluşturma ve sunma, Çalışan personele gerekli bilgi, beceri ve donanımı sağlar, Eğitim veren eğitmenleri denetleyen kişi, Üçüncü taraf eğitmenler için gerekli düzenlemeleri yapma, Çalışanların alacakları eğitimin kalitesini ve etkinliğini artırır, Firmadaki iş faaliyetlerinin etkin sağlanması için gerekli bilgi ve beceriyi aşılayan kişi, Personel eğitim programını hazırlayarak uygulanmasını sağlama, Çalışanların gelişimini destekler ve işgücünün niteliğini artırır, Rekabet ortamında diğer firma personellerinin gücünü araştıran kişi, Firmanın personellerinin eksiklerini saptayarak gelişimini sağlama, Şirketin rekabet gücünü artırır, Eğitim programı, yöntem ve materyallerini değerlendirebilen kişi, Eğitim ihtiyaç analizi yapma ve en uygun eğitim programını seçme, Personelin profesyonel gelişimini ve verimliliğini artırır, Firmanın eğitim ihtiyaçlarını analiz eden kişi, Gerekli eğitim materyallerini oluşturma ve eğitmen performansını değerlendirme, Şirketin genel gelişimini ve performansını izleme ve değerlendirme yeteneği sağlar, Eğitim programlarından beklenen gelişmeyi gözlemleyen kişi, Eğitim programlarının uygulanmasını izleme ve değerlendirme, Uygulanan eğitimlerin başarısının ve etkisinin değerlendirilmesini sağlar
Eğitim ve Gelişim Uzmanı Eğitim ve Gelişim Uzmanı nedir Eğitim ve Gelişim Uzmanı ne iş yapar Eğitim ve Gelişim Uzmanı maaşları Eğitim ve Gelişim Uzmanı nasıl olunur
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.