AnasayfaBlogEğitimde Amaç Nedir?
Eğitim

Eğitimde Amaç Nedir?

07 Ocak 2021
Bu, çeşitli simgelerle çevrili renkli bir beyin çizimidir. Beynin ortasında beyaz zemin üzerinde bir grafik, etrafında hesap makinesi, küre, kitap yığını, konuşma balonu, saat ve küp bulunmaktadır. Beyin sarı, turuncu, mavi ve mor tonlarında parlak bir şekilde renklendirilmiştir. Simgeler siyah beyaz çizilmiştir ve arka plan düz beyazdır. Hesap makinesi, bir sayı tuşu ve çeşitli düğmelerle ayrıntılı olarak çizilmiştir. Dünya, kıtalar açıkça görülebilecek şekilde bölümler halinde çizilmiştir. Kitap yığını, kitapların sayfaları görülebilecek şekilde üç boyutlu olarak çizilmiştir. Konuşma balonu, içinde birkaç kelime bulunan bir bulut şeklinde çizilmiştir. Saat, belirli bir zamanı gösteren ibrelerle çizilmiştir. Küp, düz ve eğri çizgilerin bir kombinasyonu ile çizilmiştir.
Eğitimin ÖnemiEğitim Tercih FaktörleriEğitimde Amaç
Yaşam mücadelesinin ta kendisi olarak görülüyor.Eğitimi istemek, alanında uzman birinden almak ve potansiyel maddi getirisini değil, bilgi ve beceri kazanmayı önceliklemek en önemlileri.Bilgi ve beceri kazanımı, kişisel gelişim ve yaşam kalitesini artırmak.
Cehaletin gölgesinden çıkmak için gereklidir.Eğitim içeriği, kişinin ilgi ve yeteneklerine uygun olmalıdır.Kişiye, topluma ve dünyaya katkı sağlamaktır.
Gelişen dünyada ayak uydurabilmek için sürekli öğrenme gereklidir.Eğitmenin bilgi ve deneyimi, eğitimin kalitesi ve içeriği önem arz eder.Yeni olanaklar ve fırsatlar yaratmak ve hayatı daha anlamlı ve zengin kılmak.
Hayatın her alanında ve evresinde gereklidir.Eğitimin temposu, şekli ve süresi de tercih aşamasında göz önünde bulundurulmalıdır.Bireyin öz-potansiyelini maksimum düzeyde gerçekleştirmesine yardımcı olmak.
Aitlik hissi ve şefkat gibi insanlık değerlerini kazandırmakta önem arz eder.Eğitim, ilgi ve yetenek alanlarına uygun olmalı ve bu alanda gelişim sağlamalıdır.Yaratıcı ve yenilikçi düşünme kabiliyetini geliştirmektir.
Kişinin kendi eğitimini diğer insanlara aktarması için gereklidir.Eğitimin kişinin yaşam kalitesini ve kariyer hedeflerini nasıl iyileştireceği incelenmeli.Bireyin kendini ve çevresini daha iyi anlamasını sağlamak.
Başarılı bir kariyer için temel ve gelişmiş bilgi ve becerilere sahip olmak gerekiyor.Eğitim, kişinin kariyer hedefleri ve beklentileri ile uyumlu olmalıdır.Kendini sürekli yenileme ve adapte olma yeteneği kazandırmak.
Toplumda saygın ve etkili bir konuma gelmek için gerekli bilgi ve becerilere sahip olunması gereklidir.Eğitimin prestiji ve değeri de tercih kriterleri arasında yer alır.Toplumun bilinçlenmesine ve gelişmesine katkı sağlamak.
Kendi potansiyelini belirlemek ve keşfetmek için gereklidir.Eğitimin öğrenciye sunduğu fırsatlar ve olanaklar önemlidir.Bireyin kendi benliğini anlamasını ve tanımasını sağlamak.
İyi bir eğitim, liderlik becerilerini kazanmak ve geliştirmek için önemlidir.Eğitimin sunduğu pratik deneyimler ve teorik bilginin dengesi önem arz eder.Bireylere, etkili ve etkin liderlik becerileri sağlamak.

Dünyaya gözlerimizi ilk açtığımız andan itibaren bir serüvene başlarız. Nefes almayı, ait olmayı ve en güzeli de şefkati öğreniriz. Gün geçtikçe de ifade etmeyi öğreniriz; açlığımızı ağlayarak, merakımızı ise sadece gözlemleyerek. Ne zaman ki keşfettik yürüyebileceğimizi, hiç vakit kaybetmeden başlarız çalışmalara. Kâh düşer kâh kalkar yine de vazgeçmeyiz denemekten.

Demem o ki, öğrenmek (diğer tabiriyle “eğitim”) bizim için bir lüks değil aksine yaşam mücadelesinin ta kendisidir. Hal böyle iken bu yolda Cehaletin gölgesine sığınmak bu mücadeleyi en başından reddetmektir. Oysa ki her gün değişen ve gelişen dünyamızda öğrenmenin asla hız kesmediği, kabul edilmesi gereken bir gerçektir. Bunun farkına varan çoğu insan bu yolculukta payına düşen güzellikleri alabilmek için en güvenli liman olan eğitime sığınmaktadır.

Eğitimi Hangi Faktörlere Göre Tercih Etmeliyiz?

Eğitim öyle büyük bir coğrafyadır ki onu tek bir atlasa sığdırmak mümkün değildir. Eğitim almak isteyen bir kişinin kendisine sorması geren ilk soru “bu eğitimi istiyor muyum?” olmalıdır. Nitekim içinden gelmeyen bir konuya yönelmek, hedefe varmada ki ciddiyeti azaltmaktadır.

Kararsız kaldığınız zaman da bir günlüğüne o eğitimi almış bir kimse gibi olduğunuzu hayal edin. Eğer sonu sizi mutlu ediyorsa denemeye değerdir. Bir diğer faktör ise en güzel tabiriyle, işi ehline sormaktır.

Nasıl ki marangozluğu aşçıdan, doktorluğu da çiftçiden öğrenmiyorsak, eğitimi de bilgi sahibi olmayan bir insandan almamalıyız. Bunun bize yarardan çok zararı dokunmaktadır. Çünkü bir yanlışı düzeltmek, yeni bir şey öğretmekten daha zordur. Tecrübe bunun en güzel misalidir. Bilgiyi yalnızca zihninde tutmayıp, hem eğitimde hem de pratikte bunu verimli hale getiren bir eğitimci, yılların geçmesine gerek kalmadan tecrübe sahibi olur.

Karşılıkçı Eğitim

Maalesef ki ülkemiz de birçok öğrencinin tercihini yaparken düşündüğü en önemli şey, aldığı eğitimin sonunda ona sağlayacağı kazançtır. Bir diğer tabirle ona en çok parayı hangi meslek kazandıracaksa ona eğilim gösterirler.

Yüzyıllar öncesinde insanlar ilim, irfan sahibi olma emeliyle eğitim alırken bugün tek beklenti karşılıktır. Ne yazık ki bu karşılığın peşinde koşan bizler gerçek değerlerimizden uzaklaşıp gördüğümüz değerlere bağlı kalırız. Karşılıkcı eğitim, riyakar eğitimdir.

Eğitime Saygı

Günümüzde şartlar gereği eğitimini uzaktan almak durumunda kalan birçok öğrenci bulunduğu halden memnun değildir. Çünkü bilir ki öğretmenin gözünün içine barak dinlediği ders ile bilgisayar başından dinlediği ders oldukça farklıdır. Buna rağmen yine de azmeder ve sorumluluklarını yerine getirir.

Bir eğitim asla sadece bir sıra ve bir tahtadan ibaret değildir. Kimi zaman yolda okuduğumuz bir kitap, kimi zaman yemek yaparken izlediğimiz annemiz, kimi zaman da araba sürüşünü izlediğimiz babamız, bizim için eğitimin birer temsilcisidir. Her eğitime saygı sonsuzdur, şayet saygı duymakta zorlanan bir kimse olursa da bunun kaybını eğitim alamamış bir kimseye sorması yeterli olacaktır.

Her anını sabır ve dikkatle geçirmeye çalıştığımız bu günlerde hepimiz az çok kendimize yeni alışkanlıklar ve hobiler edindik. İlk başta zaman ayırmak isteyip de bir türlü fırsatını bulamadığımız işler çok güzel bir şekilde oyaladı bizi. Sonrasında “bugün yarın her şey eskisine döner zaten dinlenmenin keyfini çıkaralım” düsturuyla boşluğun kandırıcı yüzüyle harcadık zamanımızı.

Normalin ve sağlığın kolay kolay yerine gelmeyeceğini anlayınca da bir fikir canlandı zihnimizde: eğitim! Madem zaman geçiyordu ve nasıl geçtiği bizim ellerimizdeydi o zaman bunu değerlerimize değer katarak geçirmeliydik. Kimimiz en temel gıda ihtiyacı olan ekmeği yapmayı öğrendik, bazılarımız kışa hazırlık amaçlı örgüleri elimize aldık, belki de en depresif olanlarımız da renklerin büyülü dünyasıyla tanışıp kendimizi teslim ettik tuvallere.

Bunca emeğin sonucunda anladık ki eğitim bir zorunluluk değil, bir hakikattir. Üstelik kendiliğinden bize gelmesini beklemeyip, ona ulaşmak için çaba sarf ettiğimizde daha değerlidir. Gelin biz de bu klişeleri bırakıp eğitimin gücüne sarılalım. Başkaları istediği için değil, “biz” istediğimiz için eğitim alalım…

Eğitimi Hangi Faktörlere Göre Tercih Etmeliyiz?

Eğitim öyle büyük bir coğrafyadır ki onu tek bir atlasa sığdırmak mümkün değildir. Eğitim almak isteyen bir kişinin kendisine sorması geren ilk soru “bu eğitimi istiyor muyum?” olmalıdır.

karşılıkçı eğitim nedir?

Maalesef ki ülkemiz de birçok öğrencinin tercihini yaparken düşündüğü en önemli şey, aldığı eğitimin sonunda ona sağlayacağı kazançtır. Bir diğer tabirle ona en çok parayı hangi meslek kazandıracaksa ona eğilim gösterirler. 

Eğitimde Amaç Nedir?

Bunca emeğin sonucunda anladık ki eğitim bir zorunluluk değil, bir hakikattir. Üstelik kendiliğinden bize gelmesini beklemeyip, ona ulaşmak için çaba sarf ettiğimizde daha değerlidir. Gelin biz de bu klişeleri bırakıp eğitimin gücüne sarılalım. Başkaları istediği için değil, biz istediğimiz için eğitim alalım. 

Yazar: Asude Akkuş

Yaşam mücadelesinin ta kendisi olarak görülüyor, Eğitimi istemek, alanında uzman birinden almak ve potansiyel maddi getirisini değil, bilgi ve beceri kazanmayı önceliklemek en önemlileri, Bilgi ve beceri kazanımı, kişisel gelişim ve yaşam kalitesini artırmak, Cehaletin gölgesinden çıkmak için gereklidir, Eğitim içeriği, kişinin ilgi ve yeteneklerine uygun olmalıdır, Kişiye, topluma ve dünyaya katkı sağlamaktır, Gelişen dünyada ayak uydurabilmek için sürekli öğrenme gereklidir, Eğitmenin bilgi ve deneyimi, eğitimin kalitesi ve içeriği önem arz eder, Yeni olanaklar ve fırsatlar yaratmak ve hayatı daha anlamlı ve zengin kılmak, Hayatın her alanında ve evresinde gereklidir, Eğitimin temposu, şekli ve süresi de tercih aşamasında göz önünde bulundurulmalıdır, Bireyin öz-potansiyelini maksimum düzeyde gerçekleştirmesine yardımcı olmak, Aitlik hissi ve şefkat gibi insanlık değerlerini kazandırmakta önem arz eder, Eğitim, ilgi ve yetenek alanlarına uygun olmalı ve bu alanda gelişim sağlamalıdır, Yaratıcı ve yenilikçi düşünme kabiliyetini geliştirmektir, Kişinin kendi eğitimini diğer insanlara aktarması için gereklidir, Eğitimin kişinin yaşam kalitesini ve kariyer hedeflerini nasıl iyileştireceği incelenmeli, Bireyin kendini ve çevresini daha iyi anlamasını sağlamak, Başarılı bir kariyer için temel ve gelişmiş bilgi ve becerilere sahip olmak gerekiyor, Eğitim, kişinin kariyer hedefleri ve beklentileri ile uyumlu olmalıdır, Kendini sürekli yenileme ve adapte olma yeteneği kazandırmak, Toplumda saygın ve etkili bir konuma gelmek için gerekli bilgi ve becerilere sahip olunması gereklidir, Eğitimin prestiji ve değeri de tercih kriterleri arasında yer alır, Toplumun bilinçlenmesine ve gelişmesine katkı sağlamak, Kendi potansiyelini belirlemek ve keşfetmek için gereklidir, Eğitimin öğrenciye sunduğu fırsatlar ve olanaklar önemlidir, Bireyin kendi benliğini anlamasını ve tanımasını sağlamak, İyi bir eğitim, liderlik becerilerini kazanmak ve geliştirmek için önemlidir, Eğitimin sunduğu pratik deneyimler ve teorik bilginin dengesi önem arz eder, Bireylere, etkili ve etkin liderlik becerileri sağlamak
Eğitimde amaç nedir eğitim öğretim amaç
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.