Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü
Bölüm İsmi | Tanımı | İş İmkanları |
---|---|---|
Yunan Dili ve Edebiyatı | Yunanca dilini, gramerini, dünya üzerinde Yunanca dilinde yazılmış edebi eserleri ve en önemli sanatçıları inceler. | Turizm sektörü, çeviri, özel öğretmen, akademisyen, dış ticaret uzmanı |
Kahramanlık Devri | Yunan edebiyatının ilk çağıdır. Önemli eserler ve sanatçıları bu dönemde ortaya çıkmıştır. | Akademik araştırma, ders verme |
Altın Çağ | En çok sanatçı ve eser türünün çıktığı, felsefenin önem kazandığı dönemdir. | Akademik araştırma, ders verme |
İskenderiye Çağı | Pastoral şiirin eser olduğu dönemdir. Epikuros bu dönemde yetişmiştir. | Akademik araştırma, ders verme |
Yunan-Latin Çağı | MÖ 2. yüzyıldan MS 2. yüzyıla kadar geçen dönemdir. Plutarkhos ve Lukianos bu dönemde yetişmiştir. | Akademik araştırma, ders verme |
Satış Uzmanı | Ürünlerin satış sürecini yöneten ve satış stratejileri geliştiren kişidir. | Firmaların satış departmanı |
Müşteri İlişkileri Uzmanı | Müşteri memnuniyeti ve sadakati ile ilişkili görevler üstlenir. | Hizmet sektörü, şirketlerin müşteri hizmetleri departmanı |
Çevirmen | Yunanca ve Türkçe arasında çeviri yapabilen kişi. | Çeviri büroları, serbest çalışma |
Akademisyen | Üniversitelerde öğretim üyesi veya araştırmacı. | Üniversiteler |
Özel Öğretmen | Özellikle Yunanca dilini öğretme konusunda uzmandır. | Dil okulları, özel ders |
Yunan edebiyatı çok özel bir yerdedir. Dünya edebiyatının kaynağı olarak kabul edilir. Romandan şiire, felsefeden destana kadar birçok edebi eser türüne sahiptir. Tarihi ve çeşitliliği o kadar köklü, o kadar geniştir ki adeta uçsuz bucaksızdır.
Yunan edebiyatı dört çağda incelenir. İlk çağ Kahramanlık Devri’dir. Kahramanlık Devri MÖ 5. yüzyıldan MÖ 9. Yüzyıla kadar geçen zamanı kapsar. Bu dönemde ortaya çıkan edebi eserler; lirik şiir, masal, yergi, kahramanlık şiirleri, didaktik şiir ve destandır. Bu dönemin en büyük sanatçıları ise Homeros, Issiodes, Aisopos, Sappho, Arhilogos, Tirteus, Anakreon ve Simoidis’tir.
İkinci çağ ise Altın Çağ’dır. Altın Çağ MÖ 5. yüzyıldaki eserleri kapsar. Yunan edebiyatının en çok sanatçı ve en çok eser türü çıkardığı dönem diyebiliriz. Bu dönemde özellikle tragedya ve komedya şiirleri ön plana çıkmıştır. Bunun yanı sıra tarih, hitabet ve felsefe alanlarında çok iyi felsefeciler yetişmiştir. Altın Çağ’da yetişen felsefeci ve sanatçılar ise; Aiskhylos, Sophokles, Euripides, Aristophanes, Menandros, Pindaros, Herodot, Thukydides, Xenophan, Perikles, Demosthenes, Isokrates, Sokrates, Eflatun ve Aristo’dur.
Üçüncü çağ ise İskenderiye Çağı’dır. MÖ 2. ve 3. Yüzyılı kapsayan çağdır. Pastoral şiir bu dönemin eseridir. Epikuros da bu dönemde yetişmiştir. Sonuncu ve dördüncü çağ ise Yunan-Latin Çağı’dır. MÖ 2. yüzyıldan MS 2. yüzyıla kadar geçen dönemi kapsar. Bu dönemde Plutarkhos ve Lukianos yetişmiştir. Yunan Dili ve Edebiyatı, Yunanca dilini, gramerini, dünyada Yunanca dilinde yazılmış olan edebi eserleri ve en önemli sanatçılarını ve düşünürlerini inceler.
Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?
Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü; öncelikle Yunan dilini doğru kullanabilmeyi, bu dili en doğru ve kusursuz şekilde okuyup anlayabilmeyi, yazabilmeyi, dinleyebilmeyi öğretir. Aynı zamanda bu dilin nasıl öğretilebileceğini de öğretir. Bölümün isminden de anlaşılacağı üzere; dili öğretirken edebiyatını da öğretir. Yukarıda açıkladığımız dönemler ışığında; bütün edebiyat türlerini, önemli sanatçılarını, dönemin önemli siyasi ve kültürel olaylarının edebiyat üzerindeki etkilerini, düşünürlerini, düşünürlerinden önemli hayat kesitlerini de inceleyen ve öğreten bir bölümdür.
Bütün bu olaylar ve analizler eşliğinde, edebi eserleri doğru anlayabilme ve yorumlayabilme yetisini kazandırmayı hedefler. Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü, Yunan filoloji uzmanları yetiştiren bir bölümdür. Üniversitelerin Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesine bağlı olan bir bölümdür. 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Lisede YD (Yabancı Dil) okumuş, edebiyata ve Yunan diline ilgisi olan öğrenciler tarafından tercih edilir.
Yunan Dili ve Edebiyatı İş İmkanları Nelerdir?
Türkiye’de bilinçli olarak Yunan Dili ve Edebiyatı bölümünü tercih eden öğrenci, şüphesiz ki özellikle Yunan diline ilgi duyuyor demektir. Yunanistan kıyıdan da karadan da Türkiye’ye sınırı olan komşu ülkedir. Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu; özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinin kıyı şehirlerindeki otellerde, turizm acentelerinde ve Yunanistan ile ticari ilişkileri olan şirketlerde çalışabilir.
Türkiye’de üniversiteler ve özel dil okulları dışındaki okullarda Yunan dilinde eğitim verilmemektedir. Dolayısıyla, Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü mezunu ya yüksek lisans yaparak üniversitede akademisyen olabilir ya da özel dil okullarında öğretmenlik yapabilir. Dil okullarında öğretmenlik yapabilmek için Pedagojik Formasyon Sertifikası alması gerekir.
Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki dairelerde ve ayrıca elçiliklerde de çalışma imkanı bulabilir. Bakanlık ve elçilikler kamu sektöründe olduğu için adayların KPSS (Kamu Personeli Seçme Sınavı) sınavına da girmeleri gerekmektedir.
Yunan Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar?
İngiliz Dili ve Edebiyatı ya da Alman Dili ve Edebiyatı bölümlerine göre Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü mezunlarının daha kısıtlı iş imkanları olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum, Yunan dilinin Türkiye’de çok fazla kullanılan veya ihtiyaç duyulan bir dil olmamasından kaynaklanıyor. Fakat belirttiğimiz gibi çok da sığ bir çalışma alanı bulunmamaktadır. Mezun olduktan sonra kolayca iş bulabilmek için; doğru zamanda doğru yerde olmak ve doğru bir şekilde iş planı yapmak esastır. Öğrenci kendini ne kadar iyi yetiştirirse; dile ne kadar çok hakim olursa şüphesiz ki iş bulması da o kadar kolay olacaktır.
Bir önceki bölümde iş imkanlarından bahsettik. Peki, mezun bu şirketlerde ve kurumlarda ne iş yapar? Yunan Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun olan öğrenci;
Satış uzmanı
Pazarlama uzmanı
Müşteri ilişkileri uzmanı
Çevirmen
Özel öğretmen
Uzman (kamu kurumlarında)
Dış ticaret uzmanı
Olarak çalışabilir.
Yunan Dili ve Edebiyatı Dersleri Nelerdir?
Her bölümün ders programı üniversiteye göre farklılık gösterir. Bu yüzden genel olarak zorunlu dersleri sıralarız. Fakat Yunan Dili ve Edebiyatı ülkemizde sadece 1 üniversitede okutulduğu için ders programı da standarttır. Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü, ülkemizde sadece Ankara Üniversitesinde okutulan 4 yıllık bir lisans programıdır.
Ankara Üniversitesinin zorunlu dersleri ise şöyledir;
Yunan Dili Grameri
Hellen-Roma Dünyası
Yunan Edebiyat Tarihi
Yunanca Uygulamalar
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
Yunanca Metinler
Hellenizm ve Roma Çağları Küçükasyası
Homeros
Tarih Yazımı
Yunanca Syntaks
Latin Dili Grameri
Hesiodos
Biyografya
Anatolica
Hitabet Sanatı
Şiir Sanatı
Drama Eserleri
Felsefi Eserler
Mezuniyet Tezi
Methodica
Atatürk İlkeri ve İnkilap Tarihi
Temel Yabancı Diller
Bu zorunlu derslerin haricinde çok fazla seçmeli ders seçeneği bulunuyor. Üniversite sanata, spora, tarihe, yabancı dillere, felsefeye, edebiyata dair birçok seçmeli ders seçeneği de sunuyor.
Yunan Dili ve Edebiyatı Taban Puanları ve Sıralamaları Nelerdir?
Yunan Dili ve Edebiyatı bölümü ülkemizde sadece Ankara Üniversitesi’nde 4 yıllık lisans bölümü olarak okutulmaktadır. Ankara Üniversitesi bir devlet üniversitesidir. Bu üniversitenin öğrenim dili Türkçedir.
Ankara Üniversitesi’nin 2020 yılına ait taban puanı ve sıralamasını sizler için bir tablo olarak hazırladık;
Üniversite Adı
Bölüm
Puan Türü
Kont.
Taban Puanı
Başarı Sırası
ANKARA ÜNİVERSİTESİ
Yunan Dili ve Edebiyatı
DİL
20
294,30493
46876
Taban puanının çok da yüksek olmaması sebebiyle bu bölüme ilgisi olan öğrenciler tarafından tercih edilebilir. Fakat kontenjan sayısının düşük olduğunu da göz ardı etmemekte fayda bulunuyor. Bu sebeple öğrencinin puanı ne kadar yüksek olursa o kadar şanslı olacak demektir.
Yunan Dili ve Edebiyatı Bölümü Nedir?
Yunan Dili ve Edebiyatı, Yunan dilini bütün detaylarıyla öğretir. Ayrıca, tarihi dönemler ışığında edebi eserleri incelemeyi ve bu dönemleri ve eserleri eleştirmeyi öğretir. Yunan Dili ve Edebiyatı mezunları Yunan filoloji uzmanı unvanı alır.
Yunan Dili ve Edebiyatı İş İmkanları Nelerdir?
İş imkanları özellikle kıyı bölgelerinde bulunur. Kıyı şehirlerindeki otellerde, limanlarda, turizm acentelerinde ve Yunanistan ile ticari ilişkileri olan şirketlerde çalışabilir. Kültür ve Turizm Bakanlığı, elçiliklerde, konsolosluklarda ve eğitim kurumlarında da uygun pozisyonlar mevcuttur.
Yunan Dili ve Edebiyatı Mezunları Ne İş Yapar?
Kıyı bölgelerindeki şirketlerde ve kamu kurumlarında çevirmen ya da uzman olarak çalışabilir. Ayrıca özel şirketlerde satış uzmanı, pazarlama uzmanı, müşteri ilişkileri uzmanı, dış ticaret uzmanı, öğretmen ve rehber olarak çalışabilir. Lisans programından sonra yüksek lisansa devam ederek üniversitelerde akademisyen olarak da çalışabilir.
Oxford Brookes Üniversitesi İnsan Kaynakları Yöneticiliği ve İşletme çift ana dal mezunudur. 2010 - 2019 yılları arasında Turizm sektöründe 9 yıllık bir iş deneyimi oldu. İstanbul İşletme Enstitüsü Dijital Pazarlama Uzmanlığı, Sosyal Medya Uzmanlığı, İçerik Editörlüğü, İçerik Uzmanlığı ve WordPress Eğitim sertifikaları aldı.