AnasayfaBlogİhracat ve İthalat Nedir?
Dış Ticaret

İhracat ve İthalat Nedir?

17 Mayıs 2021
Bir limanda bir kamyon ve bir tren görülüyor. Kamyon gridir ve arkasında büyük bir konteyner vardır. Tren ağırlıklı olarak sarı ve kırmızı renktedir, araya birkaç renk daha serpiştirilmiştir. Arka planda gökyüzünde uçan bir uçak da var. Kamyon ve tren birbirlerine yakın konumlandırılmış ve görüntüdeki ana özneler. Liman farklı konteynerlerle dolu ve endüstriyel bir his veriyor. Kamyon ve trenin yüksek binalarla çevrili olması, buranın kalabalık bir bölge olduğunu gösteriyor. Gökyüzü güzel bir mavidir ve birkaç beyaz bulut etrafa dağılmıştır.
TerimTanımÖrnekler
İhracatBir ülkede üretilen, başka bir ülkede alıcılara satılan mal ve hizmetlere denir.Teknoloji ürünleri, otomobiller, tekstil ürünleri.
İthalatBir ülkenin haneleri, firmaları, devlet kurumları ve diğer kuruluşlar tarafından belirli bir süre içinde satın alınan yabancı mal ve hizmetlerin değerlerine denir.Petrol, bitmiş ya da yarı mamul mallar, bileşenler.
Görünmez İthalatFinansal hizmetler, yönetim hizmetleri ve yurtdışındaki turist harcamaları için yapılan ödemeleri içerir.Bankacılık hizmetleri, turizm hizmetleri.
Ticaret Dengesiİhracatla birlikte ithalat bir ülkenin ticaret dengesinde kilit bir unsurdur.Ticaret fazlası, ticaret açığı.
Ticaret EngelDış ticaret engelleri, uluslararası mal ve hizmet alışverişini kısıtlayan, önleyen ya da engelleyen, devlet tarafından empoze edilen önlemler ve politikalardır.Gümrük vergileri, ithalat kotaları.
Dış PazarlarŞirketlerin ürün ve hizmetlerini satabilecekleri, aynı ülkenin dışındaki pazarlardır.Avrupa Birliği, Asya pazarı, Amerika pazarı.
Ödeme Tahsilat Yöntemleriİhracat yapan şirketler genellikle daha yüksek derecede finansal riskle karşı karşıya kalmaktadır.Açık hesaplar, akreditifler, ön ödeme ve konsinye.
Ticaret Açığıİthalatı yüksek olan ülkelerin karşı karşıya geldiği ekonomik durum.ABD, İngiltere, Kanada.
Sanayi ve Tüketim MallarıEndüstriyel ürünler ve insan ihtiyaçlarının tüketimine ve memnuniyetine hazır ürünler.Makineler, giyim, gıda.
Ara MallarNihai ürünlerin üretiminde kullanılan ve kısmen mamul mallar.Çelik, elektronik bileşenler, petrokimyasallar.

İhracat, bir ülkede üretilen, başka bir ülkede alıcılara satılan mal ve hizmetlere denir. İhracat, modern ekonomiler için inanılmaz derecede önemlidir. Bundan dolayı firmalara, insanlara malları ve hizmetleri için çok daha fazla pazar sunmaktadırlar. Hükümetler arasında diplomasinin ve dış politikanın temel işlevlerinden biri, ekonomik ticareti teşvik etmek, tüm ticaret taraflarının yararına ihracatı ve ithalatı cesaretlendirmektir. Şirketler, çeşitli nedenlerle ürün ve hizmet ihraç etmektedirler. Mallar yeni pazarlar yaratırsa veya mevcut pazarları genişletirse ihracat, satışları ve karı artırabilir ve hatta önemli küresel pazar payı elde etme fırsatı sunabilmektedir. İhracat yapan şirketler, birden çok pazara çeşitlenerek iş riskini yaymaktadırlar.

İthalat, bir ülkenin haneleri, firmaları, devlet kurumları ve diğer kuruluşlar tarafından belirli bir süre içinde satın alınan yabancı mal ve hizmetlerin değerlerine denir. İthalat, petrol, bitmiş ya da yarı mamul mallar, bileşenler ve diğer emtialar dahil olmak üzere nihai ürünler, ara mallar için yapılan ödemeleri içermektedir. Görünmez ithalat ise finansal analist hizmetler, yönetim hizmetleri ve yurtdışındaki turist harcamaları için yapılan ödemeleri içermektedir.

İhracat ve İthalat Ne Demek?

Dış pazarlara açılan ve dışarıya mal ve hizmet gönderimi yapan ihracat kavramı, üst talebi karşılamak için operasyonları genişleterek genellikle birim başına maliyetleri azaltabilir. Dış pazarlara ihracat yapan firmalar ve şirketler, yeni gelişen teknolojilerin keşfedilmesine, pazarlama uygulamalarına ve yabancı rakiplere ilişkin iç görülere izin verebilecek yeni bilgi ve deneyimler kazanmaktadır. Bir ticaret bariyer yabancı rekabetten yerli ürünlerin korunması veya yapay özellikle yerli ürünlerin ihracatını teşvik için tasarlanmıştır ve herhangi bir devlet yasa, yönetmelik, politika ve ekonomi veya bir uygulama olarak benimsenmektedir.

En yaygın dış ticaret engelleri, uluslararası mal ve hizmet alışverişini kısıtlayan, önleyen ya da engelleyen, devlet tarafından empoze edilen önlemler ve politikalardır. İhracat yapan şirketler, benzersiz bir dizi zorluk ile karşı karşıya kalabilmektedir. Ekstra maliyetlerin gerçekleşmesi muhtemeldir. Bundan dolayı firmalar ve şirketler, yerel talep ve düzenlemeleri karşılamak için dış pazarları araştırmak, ürünleri değiştirmek için önemli miktarda kaynak ayırmalıdırlar. İhracat yapan şirketler genellikle daha yüksek derecede finansal riskle karşı karşıya kalmaktadır. Açık hesaplar, akreditifler, ön ödeme ve konsinye gibi ödeme tahsilat yöntemleri, doğal olarak daha karmaşıktır ve yerel müşterilerden yapılan ödemelere göre işlenmesi daha uzun sürmektedir.

İthalatın değeri ne kadar düşükse, bir ekonomide ticaret dengesi o kadar pozitif olduğundan, ihracatla birlikte ithalat bir ülkenin ticaret dengesinde kilit bir unsurdur. İthalatı yüksek olan ülkeler ticaret açığı ile karşı karşıyadır ve ithal malları karşılamak için rezervlerini artırmaları gerekmektedir. Ayrıca, çoğunlukla az gelişmiş veya gelişmekte olan ekonomilerde bulunan, petrol ve endüstriyel malzemeler gibi temel malların ithalatına dayanan ülkeler vardır. Genel olarak ülkeler, üretemeyecekleri mal ya da hizmetleri diğer ülkelerle aynı düşük maliyetle, aynı verimlilikle ithal etme eğilimindedir.

İthalat ve İhracat Nedir Kısaca

İthalat yapma kavramı, yurt içerisinde üretilen mal ve ürünleri satın almak yerine, bir ülkenin sakinleri tarafından dünyanın geri kalanından satın alınan mal ve hizmetlerdir. İthalat işlemleri başka bir ülkede ikamet eden satıcılara yapılan ödemeleri içerdiğinden, ithalat ülkeden fon çıkışına yol açar. İhracat kavramı, yurt içerisinde üretimi sağlanan ancak daha sonra başka ülkelerde ikamet eden müşterilere satılan mal ve hizmetlerdir. İhracat işlemleri, yerli malların ve hizmetlerin yabancı alıcılara satılmasını içerdiğinden, ihracat satıcının ülkesine fon akışına yol açar. İthalat, bir ülkeye başka bir ülkeden getirilen ve ihracatın yanı sıra mal veya hizmettir, başka ülkeye bir ülkeden ürünü alma işlemidir.

Uluslararası sistemde ticaretin omurgası rolünde, özellikle ithalat ve ihracat terimi etrafında şekillenmiştir; çünkü uluslararası mal takası eylemi, uluslararası ticaretin önemli bir parçasıdır. Ev sahibi ülkenin pozitif bir ticaret dengesine sahip olması için, ithalat ve ülkeyi terk eden ürün miktarı arasındaki ticaretin değerini dengelemek çok gereklidir. Aksi takdirde ekonominin büyümesinin ve gelişmesinin kritik bir faktörü olan negatif ticaret dengesi olacaktır. İki temel ithalat ve ihracat kategorisi bulunmaktadır. Bunlar;

  1. Sanayi ve Tüketim Malları: Endüstriyel ürünler, makinelerden, üretim tesislerinden, malzemelerden ve diğer endüstriler veya firmalar tarafından kullanılan diğer mallardan, bileşenlerden oluşmaktadır. Tüketim malları, giyim, gıda gibi insan ihtiyaçlarının tüketimine ve memnuniyetine hazır ürünler kategorisinde bulunmaktadır.

  2. Ara Mal ve Hizmetler: Kısmen mamul mallar gibi ara mallar, nihai mallar dahil diğer malların üretiminde girdi olarak kullanılmaktadır. Bir firma ara malı yapabilir ve sonra kullanabilmektedir. Ayrıca bu ürünleri yapabilir, sonrasında satabilir veya satın alıp kullanabilmektedir.

İthalat Nasıl Azaltılır ve İhracat Nasıl Arttırılır?

Ülkeler, ithalat ve ihracatın ne kadar önemli olduğu, genel ticaret dengelerinin ekonomileri açısından önemli ölçüde farklılık göstermektedir. Dünyanın en büyük ihracatçı ülkesi olan Çin için ihracat ve net pozitif ticaret dengesi, ülke ekonomisinin başarısı, büyümesi için kritik öneme sahiptir. İhracatı yüksek seviyede tutmak, ülkelerin ekonomileri için de oldukça çok önemlidir. Gelişmekte olan ülkelerin ihracata dayalı büyüme modeli ekonomilerinin büyümesi, genellikle gelişmiş ülkelere büyük miktarda mal ve hammadde ihracatı ile desteklenmektedir. İthalatın nasıl azaltılıp, ihracatın nasıl artırıldığını aşağıdaki maddelendirmelerde bulabilirsiniz.

  • Vergiler ve Kotalar

Hükümetler, ithalata gümrük vergisi ve kota uygulayarak aşırı bir biçimde ithalat faaliyetini azaltmaktadır. Tarifeler, mal ve hizmetlerin ithalatını yurt içinde satın almaktan daha pahalı hale getirmektedir. Tarifeler koymak, bir ülkenin ticaret dengesini iyileştirmek için çalışmanın bir yoludur.

  • Sübvansiyonlar

Hükümetler, iş maliyetlerini düşürmek için yerel işletmelere sübvansiyonlar sağlamaktadır. Bu, yerli mal ve hizmetlerin fiyatını düşürmeye yardımcı olmaktadır. Bu sayede tüketicileri ithal mallar yerine yerli mallar almaya teşvik etmektedir. Yerli üreticilerin malları daha ucuza üretmelerini sağlayarak ve dolayısıyla fiyatlarını düşürerek, sübvansiyonlar, daha ucuz mallar yabancı alıcılar için daha cazip hale geldikçe ihracatı da artırabilmektedir.

  • Ticaret Anlaşmaları

Bazen ülkeler, başka bir ülke ile ticaret anlaşması imzalayarak, uluslararası ticaretin düzenli akışını, yani hem ithalat hem de ihracatın yüksek hacmini sağlamaktadır. Bu tür anlaşmalar, ilgili her iki ülke için ticareti canlandırmayı ve ekonomik büyümeyi desteklemeyi amaçlamaktadır.

  • Para Biriminin Devalüasyonu

İhracatı artırmanın ve ithalatı azaltmanın bir diğer yöntemi de yerel paranın devalüe edilmesidir. Hükümetler, yerli mal ve hizmetlerin fiyatlarını düşürmek amacıyla para birimlerinin değerini düşürürler, nihai hedef ise net ihracatı artırmaktır. Para biriminin devalüasyonu, diğer ülkelerden satın almayı daha pahalı hale getirerek ithalatı caydırmaktadır.

İthalat İhracat İşinin Faydaları Nelerdir?

İnternetin genişlemesiyle, birçok işletme artık küresel ölçekte rekabet etmeye başlamıştır. Bir işletme büyümeye ve genişlemeye başladığında, girişimciler malları ithal ederek veya ihraç ederek daha rekabetçi olmak için çabalamaya başlamışlardır. Bunlar, bir işletmeyi başarılı kılan en temel unsurlar olduğundan dolayı ithalat ve ihracat yapmanın dikkate değer bazı temel faydaları bulunmaktadır. Bunlar;

İthalatın Faydaları

İşletmeniz eğer kazançlarının marjlarını artırmak istiyorsa, mal ya da hammadde ithalatı bu hedefe ulaşmanın potansiyel yollarından biridir. Açık deniz kaynaklarından ithalat, daha düşük fiyatlar, daha yüksek kaliteli mallar ve uluslararası ticaret anlaşmalarıyla ilişkili avantajlar dahil olmak üzere bir dizi fayda sağlamaktadır. İthalat, küçük ve orta ölçekli işletmelerin yurt dışındaki daha büyük pazarlara ulaşarak gelişmesine ve genişlemesine yardımcı olabilmektedir. Böylece piyasa değerlerini artırabilmektedir.

İhracatın Faydaları

Ürünleri ihraç ederek ve ihracatta pazar araştırması yaparak iş hedeflerinize ulaşabilirsiniz. İhracatçının dış ülkelerdeki ihtiyacı karşılamasına yardımcı olarak orta ve büyük ölçekli işletmelerin karlarını artırabileceğinden, ürünlerin ihracatı bugün işletmeler için oldukça faydalı olabilmektedir. Bu, ihracatçıya döviz fırsatları ve daha fazlasını iade etmektedir. İhracat ile ilgili genel bir eğitim almak isterseniz İstanbul İşletme Enstitüsü'nün İhracat Geliştirme ve Dış Ticaret Eğitimine katılarak hem detaylı bilgilere ulaşabilir hem de sertifikanızı alabilirsiniz. Bu faydalı eğitimde ihracat yapan firmaların dış pazar paylarını nasıl artırabileceği, nasıl ihracat yapılacağını kolayca öğrenip, uygulayabilirsiniz. Alacağınız sertifika ile işinizi profesyonel bir sahaya da taşıyabilirsiniz.

İhracat, Bir ülkede üretilen, başka bir ülkede alıcılara satılan mal ve hizmetlere denir, Teknoloji ürünleri, otomobiller, tekstil ürünleri, İthalat, Bir ülkenin haneleri, firmaları, devlet kurumları ve diğer kuruluşlar tarafından belirli bir süre içinde satın alınan yabancı mal ve hizmetlerin değerlerine denir, Petrol, bitmiş ya da yarı mamul mallar, bileşenler, Görünmez İthalat, Finansal hizmetler, yönetim hizmetleri ve yurtdışındaki turist harcamaları için yapılan ödemeleri içerir, Bankacılık hizmetleri, turizm hizmetleri, Ticaret Dengesi, İhracatla birlikte ithalat bir ülkenin ticaret dengesinde kilit bir unsurdur, Ticaret fazlası, ticaret açığı, Ticaret Engel, Dış ticaret engelleri, uluslararası mal ve hizmet alışverişini kısıtlayan, önleyen ya da engelleyen, devlet tarafından empoze edilen önlemler ve politikalardır, Gümrük vergileri, ithalat kotaları, Dış Pazarlar, Şirketlerin ürün ve hizmetlerini satabilecekleri, aynı ülkenin dışındaki pazarlardır, Avrupa Birliği, Asya pazarı, Amerika pazarı, Ödeme Tahsilat Yöntemleri, İhracat yapan şirketler genellikle daha yüksek derecede finansal riskle karşı karşıya kalmaktadır, Açık hesaplar, akreditifler, ön ödeme ve konsinye, Ticaret Açığı, İthalatı yüksek olan ülkelerin karşı karşıya geldiği ekonomik durum, ABD, İngiltere, Kanada, Sanayi ve Tüketim Malları, Endüstriyel ürünler ve insan ihtiyaçlarının tüketimine ve memnuniyetine hazır ürünler, Makineler, giyim, gıda, Ara Mallar, Nihai ürünlerin üretiminde kullanılan ve kısmen mamul mallar, Çelik, elektronik bileşenler, petrokimyasallar
İhracat ve İthalat Nedir ithalat nedir ihracat nedir İhracat ve İthalat Ne Demek İhracat ve İthalat İthalat ve İhracat Nedir Kısaca
Açık tenli ve açık kahverengi saçlı genç bir kadın doğrudan kameraya bakmaktadır. Üzerinde siyah desenli beyaz bir tişört var. Gözleri hafifçe kapalı ve dudakları rahat bir ifadeyle hafifçe ayrılmış. Boynuna altın bir kolye ve bir çift küçük halka küpe takıyor. Saçları düzgün bir şekilde toplanmış ve yüzü güneşin ışığıyla çerçevelenmiş. Yüz ifadesi sakin ve huzurlu, duruşu kendinden emin ve rahat. Bakışları hem davetkâr hem de esrarengiz.
Fatma Aykut
Blog Yazarı

Süleyman Demirel Üniversitesi Radyo Televizyon bölümü mezunu olan Fatma Aykut, 7.5 yıl yerel bir televizyonda Yayın Operatörlüğü ve Muhabirlik yaptı. Şu an Atatürk Üniversitesi Reklamcılık bölümünü okuyor ve İstanbul İşletme Enstitüsü’nde içerik editörlüğü yapıyor.    

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.