Uluslararası Ekonomi Bölümü
Uluslararası Ekonomi Bölümü | Tanımı | İş İmkânları |
---|---|---|
Uluslararası Ekonomi Nedir? | Ülkeler arası ticaret ve ekonomik hareketlenmeleri inceleyen bir bilim dalı. | Mezunlarının geniş bir ticaret ve ekonomi bilgisiyle ulusal ve uluslararası kuruluşlarda çeşitli pozisyonlarda çalışabilme imkanı sağlar. |
Eğitim ve Akademik Disiplin | Bu bölüm, ekonomi bilim dalının alt dallarından biridir ve ülkelerin ekonomilerini ve stratejilerini inceler. | Ülkemizde henüz bu alanda uzman yetiştiren bir akademik disiplin olmadığı için, genellikle yurtdışında eğitim alıp ülkemizde iş bulma imkanı yüksektir. |
Uluslararası Balkan Üniversitesi | Söz konusu bölümün Türkiye'de yalnızca bu üniversitede bulunduğu belirtilmiştir. | Mezunlara yurtdışı deneyimi ve uluslararası standartlarda bir eğitim sunar. |
Eşit Ağırlık Puan Türü | Merkezi sınav sisteminin Eşit Ağırlık puan türüyle tercih yapılması gereken bir bölümdür. | Eşit Ağırlık puan türüyle başvurulan bölümler genellikle öğrencinin sosyal bilimlerdeki başarısını gösterir, bu da mezunlara farklı sektörlerde iş olanakları sunar. |
Amaçları | Ekonomi ve istatistik alanında uluslararası standartlarda donanıma sahip uzman yetiştirmek ve bilimsel/teknolojik gelişmelere ayak uydurabilecek nitelikte araştırmacı yetiştirmektir. | Mezunlarına ekonomi ve istatistik alanında uluslararası rekabetçi bir iş piyasası sağlar. |
Yabancı Kültürler | Yabancı dilde pratik yapma ve yabancı kültürleri tanıma imkanı sunar. | Yabancı dili ve kültürü iyi bilen bireyler, genellikle uluslararası şirketlerde ve kuruluşlarda daha fazla iş imkanı bulur. |
Kamu Kurumları | Mezunlarının kamu kurumlarında da iş bulabilecekleri belirtilmiştir. | Özellikle ekonomi ve istatistik bilgisi talep eden devlet kurum ve kuruluşlarına kariyer imkânı sunar. |
Özel Kurum ve Kuruluşlar | Mezunlar özel sektörde de çeşitli iş imkanları bulabilirler. | Özellikle uluslararası faaliyet gösteren özel şirketlerde farklı pozisyonlar için iş imkânı sağlar. |
Uluslararası Ekonomi Bölümü İş İmkânları | Genel olarak, hem kamu sektöründe hem de özel sektörde geniş iş imkânları bulunmaktadır. | Bölüm mezunları genellikle küresel pazar analizleri, ticaret anlaşmaları, ulusal ve uluslararası ekonomi politikaları alanlarında çalışabilirler. |
Bölümün İncelenen Konuları | Ticaret, ihracat ve ithalat, küresel kurumların ticari ve istatistik analizleri gibi konular incelenir. | Bu konularda bilgi sahibi olan mezunlar, geniş bir sektör yelpazesinde iş bulabilirler. |
Uluslararası ekonomi, dünyanın küresel bir platform hale gelmesiyle birlikte önem kazanan sektörlerin başında geliyor. Ülkelerin birbirleriyle yaptıkları ticaret anlaşmaları, uluslararası pazarın daha da genişlemesine neden oluyor. Bu genişlemeyle birlikte, yapılan ticaret hacimleri de artıyor.
Dünya üzerindeki devletlerin birçoğu, diğer devletlerle ortaklaşa projeler yapıyor ve uluslararası ticaret sektörünü canlı tutuyor. Ulusal özellikte kalan ülkelerse ekonomik olarak da kültürel olarak da gelişemiyor. Bu nedenle uluslararası ekonomiye önem veren ülkeler, kendi ekonomilerini geliştirdikleri gibi, küresel ticarete de katkı sağlıyor.
Uluslararası ekonomi, ülkelerin ticaretlerini ve ekonomik hareketlenmelerini inceler. Ülkeler arasında yapılan ihracat ve ithalat gibi hareketlenmeler, ticaretin uluslararası hacmini oluşturur. Bu nedenle uluslararası ekonomiye dâhil olan konuların başında ticaretin geldiğini söylemek yanlış olmaz.
Ekonomi veya diğer adıyla iktisat, bir bilim dalıdır; uluslararası ekonomi de Ekonomi biliminin alt dallarından birisidir. Bu bilim dalının incelediği konulardan birisi de ülkelerin ekonomileridir. Bu sayede, ülkelerin doğru bir şekilde gelişebilmesi için stratejiler üretilir. Bu stratejileri uygulayan ülkeler de ekonomik olarak uluslararası standartlara ulaşabilir.
Türkiye ekonomisinin uluslararası standartlara ulaşabilmesi için bu alanda uzmanlaşmış donanımlı kişilere ihtiyaç vardır. Ülkemizde bu bölüme ait bir akademik disiplin olmadığı için, yurtdışında bulunan üniversitede bu eğitim alınabilir. Mezun olduktan sonra da yurtdışındaki kuruluşlarda veya ülkemizdeki kurum ve kuruluşlarda kolaylıkla iş bulmak mümkün olacaktır. Yurtdışındaki bu bölümü okuyup ülkemize gelen mezunlar; hem alanında uzman hem de yurtdışı deneyimlidir. Bu nedenle de ülkemizin uluslararası ekonomisi açısından gelişmesine destek olabilirler. En azından Türkiye üniversitelerinde bu bölümün akademik disiplini açılana kadar, bu yolla ülkenin uluslararası ekonomisine katkı sağlanabilir.
Uluslararası ekonomi bölümü; ülkelerin ekonomik analizleri, küresel kurumların ticarî ve istatistik analizleri gibi konuları araştırır. Ayrıca kurum ve kuruluşlara ait ekonomik işlemleri, satış-pazarlama gibi alanlara yansımalarını da hesaplar.
Bugünkü yazıda; ülkemizde bulunmayan bir bölüm olan “Uluslararası Ekonomi Bölümü”nü tanıyacağız.
Uluslararası Ekonomi Bölümü Nedir?
Uluslararası Ekonomi bölümü, ekonomi ve istatistik alanlarında uluslararası odaklı eğitim veren bir lisans programıdır. Bu program 2020 yılı itibarıyla sadece yurtdışında bir üniversitede bulunuyor. Ülkemiz genelinde henüz bu isimde bir bölüm yoktur. Bu bölüm yalnızca Uluslararası Balkan Üniversitesi bünyesinde bulunuyor.
Bölümü bu üniversitede okumak isteyen adayların, merkezî sınav sisteminin Eşit Ağırlık puan türüyle tercih yapması yetiyor. Ülkemizde yapılan merkezî yerleştirme sisteminin, yurtdışındaki bazı üniversitelerde de geçerli olduğunu belirtmeliyiz.
Bölümün amacı; ekonomi ve istatistik alanlarında uluslararası standartlarda donanım kazanmış uzmanları yetiştirmektir. Bölümün başka bir amacı da; bilimsel ve teknolojik gelişmelere uyum sağlayabilecek nitelikte araştırmacıları dünyaya kazandırmaktır.
Öğrencilerin bölümden kazanım sağlayacağı en önemli konulardan birisi, uluslararası standartlarda alınan eğitimdir. Yurtdışında bir üniversite olduğu için, yabancı dilde pratik yapma ve yabancı kültürleri tanıma şansı da elde edilebiliyor.
Uluslararası Ekonomi Bölümü İş İmkânları Nelerdir?
Uluslararası Ekonomi mezunlarının iş imkânları; kamu kurumlarında olabildiği gibi, özel kurum ve kuruluşlarda da olabiliyor.
Kamu kurumlarında çalışmak isteyen mezunların, yeterli bir KPSS puanı alarak tercih yapması gerekiyor. Kamu personeli olarak atananların, kurumlarda başlangıç olarak memur ve danışman gibi statülerde işe başlamaları mümkündür.
Bölüm mezunları için iş imkânları şu kurumlarda yoğunlaşmakta:
Bankacılık ve finans kuruluşları,
Maliye ve muhasebe işleri yapan kuruluşlar,
Borsa kuruluşları,
Satış ve pazarlama firmaları,
Ticaret ve alışveriş firmaları,
Eğitim kurumları,
Gayrimenkul kuruluşları,
Bilgi ve iletişim sektöründeki firmalar,
Uluslararası ekonomi danışmanlığı firmaları.
Akademik kariyer imkânı da mezunlar için bir iş olanağı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak bu imkânı değerlendirmek isteyen adayların yüksek lisans mezunu olmaları ve ALES puanı elde etmeleri gerekiyor.
Son olarak belirtmek gerekir ki, bu bölüm mezunlarının Türkiye çapında iş bulması kolaydır. Çünkü uluslararası ekonomi alanında ülkemizde var olan bir bölüm bulunmuyor. Dolayısıyla da, yurtdışında bulunan bu üniversite mezunları, hem ülkemizde hem de dünya çapında kolaylıkla iş bulabilir.
Ayrıca öğrenciler; yurtdışında eğitim almış olmanın dışında yurtdışında kariyer fırsatları da elde edebiliyorlar. Dileyen öğrenciler için; uluslararası kurum ve kuruluşlarda, yabancı devlet şirketlerinde çalışma şansı da mümkün olabilir.
Uluslararası Ekonomi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Uluslararası Ekonomi mezunlarının, hem kamu hem de özel sektördeki birçok kurumda uzman unvanıyla çalışma imkânları bulunuyor.
Mezunların yaptıkları işlerden bazıları şunlardır:
Kamusal veya kurumsal olarak uluslararası stratejiler belirlemek,
Ülke bazında istatistiksel araştırmalar ve analizler yapmak,
Uluslararası ekonomide meydana gelen gelişmeleri izleyerek çalışmalara uyarlamak,
Kurumun ekonomik stratejisini hem ulusal hem de uluslararası standartlara ulaştırmak,
Kurumdaki uluslararası ticaret analizlerini yapmak ve raporlamak,
Kurumun ulusal ekonomik analizlerini yapmak ve sonuçları değerlendirmek,
Kurumun çalışmalarının istatistiksel sonuçlarını çıkarıp rapor hazırlamak,
Meslekî konularda gelişim için teorik veya teknik eğitimlere/çalışmalara katılmak.
Uluslararası Ekonomi Bölümü Dersleri Nelerdir?
Uluslararası Ekonomi ders plânı, ekonomi, istatistik ve bankacılık alanlarına ait teorik ağırlıklı derslerden oluşuyor. Öğrencilere verilen eğitimde; temel ekonomi dersleri, uluslararası ekonomi dersleri ve analiz teknikleri gibi dersler bulunuyor.
Bölümün ders plânında; istatistikten çevre ekonomisine, istatistikten para bilimine ve siyaset bilimine kadar uzanan konular bulunuyor.
Uluslararası Ekonomi alanında öğrencilere verilen derslerden bazıları şunlardır:
Çevre Ekonomisi
Ekonomi
Makro İktisat
Mikro İktisat
Uluslararası İktisat
İstatistik
Para Bilimi
Para ve Bankacılık
Sanat ve Kültür Ekonomisi
Siyaset Bilimi
Uluslararası Ekonomi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama
Uluslararası Ekonomi bölümü için 2020 yılında kontenjan açan tek üniversite, yurtdışındaki bir üniversitedir. Makedonya’da bulunan Uluslararası Balkan Üniversitesi bünyesinde bulunan bu bölüm için üç farklı tercih seçeneğiyle kontenjan açılmıştır. Bunlar, ücretli, %50 indirimli ve %25 indirimli olan seçeneklerdir.
Bölümün bu yıl için oluşan bir taban puanı ve başarı sıralaması bulunmuyor. Bunun nedeni de, açılmış olan kontenjanlardan hiçbirinin dolmamasıdır.
Uluslararası Ekonomi bölümü için açılan kontenjanlara bakarsak, tablo şu şekildedir:
%25 indirimli seçeneği için toplamda 5 kişilik kontenjan,
%50 indirimli seçenek için 3 kişilik kontenjan ve
Ücretli seçenek için de 7 kişilik kontenjan ayrılmıştır.
1998-1999 yılları arasında, Yalova'da bulunan bir reklam ajansının Koleksiyon adlı dergisinde; reklam koordinatörü ve köşe yazarı olarak çalıştı. 2003’te Mimar Sinan Üniversitesi, Sanat Tarihi Bölümü'nden mezun oldu. Halen İstanbul Üniversitesi, Çocuk Gelişimi Bölümü öğrencisi.