AnasayfaBlogAlman Dili ve Edebiyatı Bölümü
Bölümler

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü

04 Mart 2020
Büyük bir bina, üzerine örtülmüş bir bayrakla birlikte yüksekte duruyor. Bayrak, yere sıkıca dikilmiş uzun bir metal direğe bağlı. Bayrak mavidir ve ortasında sarı bir yıldız vardır ve durgun havada gevşek bir şekilde asılı durmaktadır. Binanın tepesinde uzun boylu, yüz hatları ayrıntılı ve kollarını açmış beyaz bir heykel duruyor. Bina ağaçlar ve diğer binalarla çevrilidir ve arka planda parlak mavi gökyüzü görülmektedir.
Bölüm AdıEğitim SüresiPuan Türü
Alman Dili ve Edebiyatı4 yıl (lisans)Dil puanı
Alman Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans2 yılALES ve YDS
Alman Dili ve Edebiyatı Doktora3-5 yılALES ve YDS
Alman Dili ve Edebiyatı Ön Lisans2 yılDil puanı
Alman Dili ve Edebiyatı Uzaktan Eğitim4 yıl (lisans)Dil puanı
Alman Dili ve Edebiyatı İkinci Öğretim4 yıl (lisans)Dil puanı
Alman Dili ve Edebiyatı Açıköğretim4 yıl (lisans)Dil puanı
Alman Dili ve Edebiyatı Üçüncü Öğretim4 yıl (lisans)Dil puanı
Alman Dili ve Edebiyatı Yaz OkuluKısa süreli kursYok
Alman Dili ve Edebiyatı Uzaktan Yüksek Lisans2 yılALES ve YDS

Eski adıyla “Alman Filolojisi” bugünkü adıyla “Alman Dili ve Edebiyatı”. Genel olarak Avrupa kültürü ve edebiyatına, özelde ise Alman dili, kültürü ve edebiyatına bir Avrupalı, bir Alman gözüyle bakmayı öğrenmek demektir. Bölümün adından da hakkında bir fikre sahip olmak mümkündür; başka bir dilin edebiyat ve kültürü üzerine yoğunlaşmak, bilgi sahibi olmaktır. Yani edebi dönemleri, akımları, yazarları, önemli eserleri, Alman dilinin yapısı, gelişimi üzerinde uzun bir yolculuğa çıkmaktır bu bölümü seçmek.

Alman dili ve edebiyatı programında Almanya başta olmak üzere Almanca konuşulan ülkelerin kültür ve edebiyatları tarihi bir süreç içinde verilmektedir. Bölüm, dil ve edebiyat ağırlıklı derslerle birlikte Alman tarihi, Alman kültürü ve Alman siyaseti konularını da içerir. Bu bölümden mezun olanlar Alman dili, edebiyatı ve kültürüne dair edindikleri bilgilerin yanı sıra, genel olarak batı kültürüne ilişkin bir bakış açısı kazanırlar.

Program, Alman edebiyatı, kültür özellikleri ve dilbilim alanlarında eğitim verip araştırmalar yürüterek öğrencilerin, dönemleri ile birlikte edebiyat akımlarını tanımalarını, edebi çalışmalar üzerine düşünmeyi, eleştirel bir şekilde tartışmayı ve yazmayı öğrenmelerini amaçlamaktadır.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Eğitimi Nedir?

Alman Dili ve Edebiyatı bölümü, üniversitelerin Edebiyat Fakültesi çatısı altındadır ve 4 yıllık bir eğitim veren lisans bölümüdür. Yalnızca Dil puanı türünden öğrenci kabul eder. Öğrenciler filolog unvanıyla mezun olarak lisans diploması alırlar. İstanbul Üniversitesi, Ege Üniversitesi ve Hacettepe gibi üniversitelerde Almanca muafiyet sınavında başarılı olamayan öğrenciler hazırlık sınıfı okumak zorundadırlar.

Alman edebiyatı konusunda uzman filolog olarak meslek hayatına ve akademik çalışmalarına devam etmek isteyenler, mezuniyet sonrasında Alman Dili ve Edebiyatı yüksek lisans ve doktora programlarına geçebilirler.

Alman Dili ve Edebiyatı Üniversite Puanları



2019 yılı için bazı üniversitelerin YKS taban puanları şöyledir;

  • İstanbul Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı; 396,45064

  • Hacettepe Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı; 373,73927

  • Antalya Akdeniz Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı; 346,72293

  • Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı; 251,97877

  • Elazığ Fırat Üniversitesi Alman Dili ve Edebiyatı; 242,34093



Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Okumak İçin Gereken Nitelikler Nelerdir?

Yabancı dile yatkın olmak en önemli ve avantaj sağlayacak özelliktir. Zaten üniversite sınavında başarılı olmak için de önemli bir nitelik. Bu bölümü ve mesleği seçmeyi düşünenlerin yazılı ve sözlü iletişim becerilerinin güçlü olması önemlidir.

Programın temel amacı, öğrencilerin Alman dili, kültürü ve edebiyatı üzerine okuma ve anlama becerilerini ileri bir düzeye taşımaları ve kültürlerarası geniş bir bakış açısı kazanmalarıdır. Okuma ve anlama becerisi, çalışma hayatında en çok aranan özelliklerden biridir. Okumayı seven, okuduğu metne farklı açılarından bakarak eleştirebilen, fikir yürüten ve bu alanda çaba sarf ederek kendini geliştirmek isteyen öğrenciler için Alman Dili ve Edebiyatı bölümü uygun olacaktır.

Alman kültürüne ilgi duyuyorsanız, hem bölümde okurken hem de sonrasında çalışacağınız işte başarılı olma ihtimaliniz artar. Takım çalışmalarına da yatkın olmanızda fayda var. Elbette bunlar bölümü okurken de geliştirebileceğiniz nitelikler, dolayısıyla; bu nitelikleri taşımadığınızı düşünerek hayal ettiğiniz bölümden vazgeçmeyin.

Mezuniyet sonrası seçiminiz öğretmenlik olacaksa; bu durumda sabırlı, sakin ve iletişim yeteneği güçlü biri olmanız gerekir. Elbette ilgi duyan ve isteyen herkes sınav süreçlerini geçtikten sonra bu bölümde öğrenci olabilir.

Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Nasıl Kazanılır?

Bu bölümü kazanabilmek için doğru puan türlerinden sınavlara girerek başarılı olmak, iyi puan ve sıralama elde etmek gerekiyor. Matematik, Türkçe, Sosyal Bilgiler derslerine iyi çalışarak TYT’den yüksek puan almak, ardından dil sınavına hazırlanmak gerekiyor. 

TYT’den bütün öğrencilerin sorumlu olduğu kadar sorumlu olursunuz. TYT sınavında Matematik ve Türkçe soruları çoğunlukta olacağı için ağırlığı bu derslere verebilirsiniz. Sınavda, Matematik ve Türkçeden cevaplayacağınız 40’ar; Fen ve Sosyal Bilimlerden ise 20’şer soru olur. TYT sınavından barajı geçecek seviyede puan almanız gerekiyor. TYT sınavından sonra gireceğiniz, YDT yani yabancı dil testinden aldığınız puan çok önemli bir yer tutuyor. Almanca sınavından iyi bir net elde etmeniz gerekiyor. Toplam puanınızın %40’ını TYT, %60’ını ise dil sınavı belirleyecek.



Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Öğrencilerin, edebi metinlerden yola çıkarak Almanca metin okuyup yazabilme, metni çözüp anlayabilme, okuduğu metni özetleyebilme ve anladığını aktarabilmelerini sağlayarak bu becerilerini geliştirmeyi amaçlayan çalışmalar yaptırılır.

Ders programı, okulun ilk yıllarında ağırlıklı olarak dilbilgisi ve tarihi gelişimi ile yazılı anlatım olacak şekilde düzenlenmiştir. 3. ve 4. senede öğrencilerin, okuduğu metni tek yönden değil, diğer birçok boyutuyla anlayarak sorgulayabilmesini ve eleştirel bir bakış açısı kazanmasını amaçlayan bir program uygulanır.

Bölüm öğrencileri;

  • Almanca gramer bilgisi,

  • Ülke hakkında bilgiler,

  • Edebiyat bilimi temel kavramları,

  • Edebi metinler,

  • Dil tarihi

  • Alman sanat tarihi,

  • Modern Alman şiiri,

  • Alman felsefesi,

  • Brecht tiyatrosu,

  • Alman kültür tarihi,

  • Türkçe-Almanca, Almanca-Türkçe çeviri,

  • Çeviri teknikleri,

  • Eski Alman edebiyatı tarihi,

  • Çağdaş Alman edebiyatı tarihi

gibi birçok ders alırlar. Tüm dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü Lisans Diploması” elde ederek mezun olurlar. Alman Dili ve Edebiyatı üzerine geçmişten günümüze tüm dönemler, değişimler, sanat türleri, yazılı, sözlü eserler, dil bilimden genel edebi sanatlara ve felsefelere kadar birçok konuda kapsamlı eğitim verilmektedir.

Dilbilgisi ve Almanca dil incelemesi dersleri ile birlikte çeşitli metin incelemeleri, kompozisyon, iletişim bilimi, dil bilim, konverzasyon gibi dersler verilmektedir. İngilizce dersleri de mevcuttur. Bu bölümde edebiyat ve dil, düşünce sistemleri içindeki işlevleriyle birlikte ele alınır. Eğitim ve öğretimle birlikte araştırma ve inceleme yapılmasını, yeni eser ve yazınlar üretilmesini sağlayan bölümlerden biridir. Dil ve edebiyat tarihi konusundaki temel derslerin yanında, gerektiğinde felsefe, tarih, sosyoloji gibi yardımcı disiplinler de, ders veya seçmeli ders olarak dahil edilmektedir.

Alman Dili ve Edebiyatı Mezunu İş İmkanları Nelerdir?

Bu bölümde okuyanlar öncelikle araştırmacı yazar, editör, edebiyat eleştirmeni, dil uzmanı ve akademisyen olarak yetiştirilmektedir. Bunların dışında çalışma alanlarından bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Alman dili ve/veya Almanya ile ilgili çeşitli kültür enstitüleri

  • Elçiliklerin çeşitli birimleri

  • Konsolosluklar

  • Tercümanlık büroları

  • Medyanın çeşitli alanları, Yayınevleri

  • Avrupa Birliği Birimleri

  • Dış İşleri Bakanlığı’nın çeşitli birimleri

  • Turizm ve Kültür Bakanlığı birimleri

  • Yurt dışı hizmet acenteleri

  • Türkiye’de bulunan çeşitli sektördeki Alman firmaları

  • Hizmet sektörü, turizm

  • Havayolu şirketleri

  • Üniversitelerde Almanca okutmanlığı

  • Özel kolejlerde Almanca öğretmenliği

  • (Formasyon eğitimi alınması durumunda) MEB okullarında Almanca Öğretmenliği

  • Mahkemelerde dil uzmanlığı alanı (Bilirkişilik)

alman dili ve edebiyatı mezunları, kariyer alternatifleri konusunda farklı şekilde birçok imkana sahiptir. akademisyenlik ve öğretmenlikle birlikte almanca gerektiren birçok sektör ve alanda iş bulma imkânı mümkündür.

Edinmiş oldukları kültürel bilgi ve dil sayesinde turizm rehberliği yapabilirler. Almanca olarak hazırlanmış çeşitli konulardaki içeriklerin tercümesinde görev alabilirler.

Almanca yayın yapan kurumlarda çalışabilirler. Pedagojik formasyon alarak Almanca öğretmenliği yapabilirler. Devlet kurumlarındaki iş imkanlarına ulaşabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girmek gerekir, sınavdan elde edilecek puan belirleyici olacaktır. Bu bölümden mezun olup Almanca öğretmeni olabilmeniz için öncelikle pedagojik formasyon almanız gerekir. Formasyon eğitimi ve belgesini aldıktan sonra KPSS'ye girersiniz, arkasından mülakat yapılır, bu ikisinin sonuçları değerlendirilerek puanınız hesaplanır ve yeterliyse öğretmen atamanız yapılır. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda Almanca öğretmeni olarak çalışabilirsiniz.

Mezunlar, Dışişleri Bakanlığı, konsolosluk, büyükelçilik, basın-yayın, tercüme büroları veya turizm firmalarında çalışma olanağına sahiptir. Turizm alanında birçok firma, organizasyon firmaları, vize merkezleri, büyük oteller, dış ticaret firmaları, Alman dili ve edebiyatı bölümü mezunları için istihdam sağlamaktadır. Bakanlığa bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokul, ortaokul ve liselerde öğretmenlik yapabilirsiniz. Devlet okulları dışında özel okullar ve kurs merkezlerinde çalışabilmeniz mümkün.

Satış ve pazarlama, ithalat-ihracat, halkla ilişkiler, yabancı dilde mesleki eğitim ve öğretim, havayolu taşımacılığı, uluslararası ilişkiler sektörlerinde çalışma olanağı mevcuttur. Ayrıca Almanca özel ders verme imkânı da vardır.

Alman Dili ve Edebiyatı, 4 yıl (lisans), Dil puanı, Alman Dili ve Edebiyatı Yüksek Lisans, 2 yıl, ALES ve YDS, Alman Dili ve Edebiyatı Doktora, 3-5 yıl, ALES ve YDS, Alman Dili ve Edebiyatı Ön Lisans, 2 yıl, Dil puanı, Alman Dili ve Edebiyatı Uzaktan Eğitim, 4 yıl (lisans), Dil puanı, Alman Dili ve Edebiyatı İkinci Öğretim, 4 yıl (lisans), Dil puanı, Alman Dili ve Edebiyatı Açıköğretim, 4 yıl (lisans), Dil puanı, Alman Dili ve Edebiyatı Üçüncü Öğretim, 4 yıl (lisans), Dil puanı, Alman Dili ve Edebiyatı Yaz Okulu, Kısa süreli kurs, Yok, Alman Dili ve Edebiyatı Uzaktan Yüksek Lisans, 2 yıl, ALES ve YDS
Almanca Almanca dili Alman Dili ve Edebiyatı Almanca Dersleri Almanca Bölümü Mezunları
Resimdeki kadının yüzünde sıcak bir gülümseme var. Gözlük takmış ve saçlarını geriye doğru toplamış. Gözleri mutlulukla parlıyor ve dudakları neşeli bir ifadeyle hafifçe yukarı kıvrılmış. Açık renkli bir bluz giyiyor ve boynunda küçük bir kolye var. Doğrudan kameraya bakıyor ve bakışları davetkâr. Cildi parlıyor ve rahatlamış ve mutlu görünüyor. Kolları iki yanında duruyor ve iyi bir ruh hali içinde görünüyor. Kendinden emin ve rahat görünüyor.
Neslihan Tatar
Blog Yazarı

Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.