Sosyal ve Siyasal Bilimler Bölümü
Bölüm Adı | Bölüm Hakkında | İş İmkanları |
---|---|---|
Sosyal ve Siyasal Bilimler | Kültürel, siyasal, sosyo-ekonomik olayları ve bundan doğan problemleri inceleyen bir bölümdür. Siyaset Bilimi, Tarih, Sosyoloji gibi alanları kapsar. | Kamu kurumları ve özel sektörün ilgili alanlarında iş imkanı bulunabilir. |
Sosyal ve Siyasal Bilimler | Toplumun siyasal ve sosyal yapısını göz önünde bulundurarak, geçmiş dönemlerde yaşanılan olayları değerlendirme, geleceğe ışık tutma yeteneğini kazandıran bir bölümdür. | Alanında uzman kişi olarak televizyon kanallarında, medyada yer alma imkanı bulunmaktadır. |
Sosyal ve Siyasal Bilimler | Toplum içinde yaşanılan olaylara ışık tutabilme, olayları derinlemesine anlama yeteneği kazandırır. Günlük yaşantımız ve siyasi kimlikler üzerine bilgi sağlar. | Uluslararası alanda da iş bulma imkanı yüksektir. |
Sosyal ve Siyasal Bilimler | Siyasi ve sosyal olayların incelenmesi ve bu sonuçların yorumlanarak, analiz edilmesi ve sektöre katkıda bulunma amacı güder. | Araştırma ve veri toplama yetenekleri sayesinde, çeşitli sektörlerde analist olarak iş bulabilme imkanı sağlar. |
Sosyal ve Siyasal Bilimler | Siyasi ve toplumsal problemlere çözüm bulabilme yeteneği kazandırır. Halkın ve bireylerin yaşamlarındaki siyasal ve sosyal olayları inceler. | Mezunlar, kamu kurumları, özel sektör ve uluslararası alanda değerlendirme ve analiz uzmanı olarak iş bulabilmektedir. |
Sosyal ve Siyasal Bilimler | Toplumun analizini yapabilme yeteneği kazandırır ve halkın yaşadığı sosyal ve siyasal problemleri dile getirebilir. | Sosyal politikalar oluşturma ve uygulama, toplum hizmetleri yönetimi, kamu yönetimi gibi alanlarda iş bulabilme imkanı yüksektir. |
Sosyal ve Siyasal Bilimler | Gelecekteki sosyal ve siyasi olayları öngörebilme yeteneği kazandırır. | Araştırma ve danışmanlık hizmetleri verme, politika analisti olma gibi iş imkanları bulunmaktadır. |
Sosyal ve Siyasal Bilimler | Okuyan kişilere İngilizce eğitim sağlar, çok yönlü düşünme yetenekleri kazandırır. | Bu yetenekler sayesinde, uluslararası kuruluşlarda ve uluslararası ilişkiler alanında iş bulabilirler. |
Sosyal ve Siyasal Bilimler | Halkla ilişkiler, medya ve iletişim, politika analizi gibi alanlarda bilgi ve yetenek kazandırır. | Bu sektörlerde iş bulma imkanı yüksektir. |
Sosyal ve Siyasal Bilimler | Kısıtlı kontenjanı nedeniyle diğer bölümlere göre daha az mezun verir, bu da mezunlarına iş bulma konusunda avantaj sağlar. | Kontenjanın az oluşu nedeniyle iş bulma oranı yüksektir, özellikle başarılı öğrenciler için. |
Gençler ya da öğrenciler okudukları bölümün neler verdiklerini merak eder. Hem okul hayatında hem gelecekte iş hayatında sağlayacağı avantajlar bakımından son derece önem taşır. Sadece bir bölüm olmasından ziyade meslek olabilmesi de önemlidir. Sadece bir üniversite bitirme hayali ile okunan bölüm, hobi olmaktan dışarıya çıkamaz. Her sene öğrencileri sarmalayan üniversite telaşı değişmez.
Sınava giren kişiler değişir, ancak süreç hiçbir zaman değişmez. Geçen sene, bu sene ya da önümüzdeki sene hep aynıdır. Burada yapılması gereken ise mantıklı karar verebilmektir. Şimdi bizler ise Sosyal ve siyasal bilimler bölümü konusu hakkında bilgilendireceğiz.
Sosyal ve siyasal bilimler bölümünü pek çoğumuz duymuşuzdur. Bölümle ilgilenenlerin yanında ekranlarda yer alan Prof. Dr. unvanlarıyla sosyal ve siyasal bilimler uzmanının ne olduğunu az çok tahmin edebilmekteyiz. Özellikle de siyasi ve dünya genelinde yaşanılan problemler ya da tartışmalarda da siyasi ve sosyal bilimler uzmanı yer alır. Bölümün uzman kişileri üniversitede bulundukları tecrübeleri hayata aktarır.
Sosyal ve Siyasal Bilimler bölümü anlamsal olarak geniş kapsamlı bir içeriğe sahiptir. Tek bir bakış açısı ile ele almak tamamen yanlış olacaktır. Siyaset Bilimi, Tarih ve Sosyoloji gibi alaları kapsayan bölüm, günümüzde çok fazla tercih edilmeyen bir meslek dalı olarak bilinmektedir. Fakat önemini anlayan kişiler için ne kadar ihtiyacın olduğu bir meslek grubu olduğu anlaşılmaktadır.
Sosyal ve Siyasi Bilimler bölümüne yakın sayılabilecek farklı bölümlerin olması asıl alanı dışarıya itmiştir. Özellikle de ülkemizde bu bölümle ilgili yeteri kadar eğitim sağlanamaması büyük bir dezavantajın doğmasına neden olmuştur. Kontenjanın sınırlı tutulması ve farklı nedenlerle birlikte bölüm geriye atılmış gibi. Günümüzde değeri bilinen bölüm olduğunu biz yine de söyleyelim. İş imkanları konusunda da ne kadar avantajlı olduğunu belirteceğim. Şimdi Sosyal ve siyasal bilimler bölümü nedir, sorusuyla yazımıza devam edelim.
Sosyal ve Siyasal Bilimler Bölümü Nedir?
Sosyal ve Siyasal Bilimler bölümü; kültürel, siyasal, sosyo ekonomik ve daha birçok olayların etkilerinde kalan ve bunlardan ortaya çıkan problemlerin bir derslik ortamında eğitim verildiği alana denmektedir. Bölümde, insan hayatının içinde yer alan siyaset ve sosyal yapılar göz önünde alınır. Ve bu yapılar üzerinden öğrencilere belli bir eğitim verilir.
Günümüzde yaşanılan olayları değerlendirme, geleceğe ışık tutma ve geçmişte yaşanılan olaylardan ders çıkarma gibi konular işlenir. Konut başlarken de televizyon kanallarında buna benzer konuların tartışıldığı ve bu konuda uzman kişilerin görüşlerine başvurulduğunu belirtmiştik. İşte üniversitelerde verilen eğitim sayesinde sizlerde mezun olduktan sonra alanında uzman kişiler olabilirsiniz.
Toplum içinde yaşanılan olaylara ışık tutma, derinleşen ve artan problemler karşısında çözüm bulma ve sorunlara yanıt arama gibi durumlar Sosyal ve Siyasal bilimleri bölümü içinde yer alır. Günlük yaşantımız ve siyasi kimlikler bir ders ortamında verilmesi şeklinde de yorumlanabilir.
Sosyal ve Siyasal Bilimleri bölümünün asıl amacı halkın ve bireysel olarak insanların hayatlarında oluşan ya da oluşabilecek siyasi ve sosyal olayların incelenmesini sağlar. İncelenen bu sonuçlarla beraber yorumlama, analiz etme ve bulunduğu sektöre katkı yapması sağlanır. Yani hem siyasal hem de sosyal alanda ortaya çıkan problemler karşısında çözüm bulma işlemleri Sosyal ve Siyasal Bilimleri bölümünden mezun olanlar tarafından sağlanmaktadır.
Sosyal ve Siyasal Bilimler İş İmkanları Nelerdir?
Sosyal ve Siyasal Bilimler bölümünden mezun olacak öğrenciler, günümüzde kolay kolay iş bulma sıkıntısı çekmezler. Az sayıda mezun vermesiyle bu avantajı kullanabilmek kişinin meziyetine de bağlıdır. Öğrencilik hayatı iyi geçen ve eğitimi başarılı şekilde tamamlayan bireyler için iş hayatı da beklediğinden daha iyi olabilir.
Uluslararası bir üniversitede eğitim almak öğrencileri farklı kılar. Bu farklılık iş hayatına da yansır. Sadece yurt içinde değil aynı zamanda uluslararası pazarda da iş bulma imkanı doğar. Çok yönlü olabilme ve eğitimi İngilizce olarak tamamlama ciddi avantajlar sağlar. Bu avantajlar doğru kullanıldığı takdirde bölümünün uzman bir kişisi olarak mezun olur. Kamu kurumları ve özel sektörün ilgili alanlarında iş imkanı bulabilir.
Sosyal ve Siyasal Bilimler Mezunları Ne İş Yapar?
Sosyal ve siyasal bilimler bölümünü bitirince öğrenciler nasıl bir iş yapacağını merak eder. Mezuniyet sonrasında hangi unvan ve sıfatla iş arayacağı, hangi alanda bir iş sahibi olacağı konusunda ikileme düşebilir. Genel manada baktığımızda bu bölümden mezun olacak kişiler toplumun analizini yapar. Siyasal ve sosyal açıdan halkın yaşadığı problemleri dile getirir.
Araştırma ve veriler toplayarak genel bir ülke tablosu ortaya çıkarır. Ayrıca çıkarılan bu problemler karşısında çözümler getirir. Problemlere çözüm odaklı yaklaşır. Bu olayları bir iş yeri içerisinde de sağlayabilir. Çalışanların durumunu gözeterek yaşanılan sıkıntıları analiz eder ve idari birimlere aktarır.
Sosyal ve Siyasal Bilimler Dersleri Nelerdir?
Sosyal ve Siyasal Bilimler bölümü dersleri İngilizce müfredatına göre verilmektedir. İngilizce anadili gibi bir eğitim verilmektedir. Yabancı dili çok iyi olan öğrencilerin bu bölümü tercih etmelerinde fayda olacaktır. Diğer türlü eğitimlerde İngilizce sıkıntısı çekme durumu ortaya çıkmaktadır. Eğitimin İngilizce şeklinde verilmesinden dolayı derslerin isimleri de buna göre düzenlenmiştir.
Dersler genellikle cebir, mantık ve analiz üzerine verilmektedir. Yoğunluklu olarak problem çözebilme yetisiyle ilgili dersler bulunmaktadır. Zorunlu ve seçmeli derslerin olduğunu hatırlatalım. Ayrıca tarihi olaylar ve geçmişteki siyasi krizlerde örnek olarak öğrenciler anlatılmaktadır.
Sosyal ve Siyasal Bilimler Taban Puanları ve Sıralaması
Sosyal ve Siyasal Bilimler bölümü sadece bir üniversitede yer almaktadır. Bursu olarak Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde bu bölüm üzerine eğitim verilmektedir. Tek bir üniversitede eğitim verilmesi mezun sayısına da yansımaktadır. Sosyal ve siyasal bilimler bölümünden mezun olan kişi sayısı 20 – 30 civarındadır. Az sayıda mezun vermesi hem avantaj hem de dezavantaj olarak yorumlanabilir.
Sosyal ve Siyasal Bilimler bölümü taban puanları ortalama sayılmaktadır. Hatta yüzde 50 burslu olarak kontenjan dolmamıştır. Ayrıca bölümü tercih etmek için eşit ağırlık puanını tutturmanız gereklidir. Sosyal ve siyasal Bilimler, 4 yıllık bir bölümdür. Eğitim tamamen İngilizce olarak verilmektedir.
Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’nde yüzde 75 indirimli taban puanı 216, 86652 ve başarı sıralaması 895577 şeklindedir. Kontenjan ise 5 kişiyle sınırlıdır. Aynı üniversitede 10 kişilik kontenjanlı ücretli bölümün taban puanı 201,01833, başarı sırası ise 986105’dir. Yüzde 50 indirim de ise 5 kontenjan dolmamıştır.
İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.