AnasayfaBlogTekstil Teknolojisi Bölümü (MYO)
Bölümler

Tekstil Teknolojisi Bölümü (MYO)

31 Ocak 2021
Bu görsel, dik duran iki beyaz iplik makaralı bir makineyi tasvir etmektedir. Çerçevenin ortasında konumlandırılmış ve beyaz bir arka planla çevrelenmiştir. Makaralar plastikten yapılmış gibi görünüyor ve silindirik bir şekle sahipler. Birbirlerine ince bir metal çubukla bağlıdırlar ve her makaranın üstü küçük gümüş bir kapakla süslenmiştir. İplik beyaz renktedir ve her bir makaranın etrafına sıkıca sarılmıştır. Makine yumuşak bir ışıkla aydınlatılmakta ve tüm görüntüye ince, sakin bir atmosfer kazandırmaktadır.
Bölüm ÖzelliğiDetaylarÖnemli Bilgiler
Eğitim Süresi2 yılÖn lisans programıdır.
Eğitim İçeriğiTekstilin hammaddesi olan elyaf ve maddelerini tanımak, elyaftan kullanılan teknolojilerle nasıl iplik yapıldığını, kumaş oluşumunu ve dokuma çeşitlerini öğrenme, special programlar kullanarak kalıp ve model yapmaEğitim ayrıntılı olarak tüm üretim aşamalarını kapsar.
YetkinliklerBağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme, öğrenme, iletişim ve sosyal yetkinlik, alanına özgü yetkinlikÖğrenciye temel bilgi ve becerilerin yanı sıra sektörel, teknolojik, sosyal ve etik bilinci de kazandırmayı amaçlar.
Çalışma AlanlarıHazır giyim, konfeksiyon, bilgisayarlı kalıp ve tasarım, dokuma, iplik, örme ve boya-terbiyeTekstil sektörünün geniş yelpazesi içerisinde çalışma imkanı vardır.
İş İmkanlarıTekstil Teknikeri, Tekstil Makineleri Teknisyeni, Tekstil Terbiye TeknisyeniMezunlar, geniş bir sektörel yelpazede farklı pozisyonlarda çalışabilirler.
Lisans TamamlamaDikey Geçiş SınavıÖğrenciler, puanlarına göre lisans programına devam edebilirler.
DerslerTekstilde Hammaddeler, Tekstil Terbiye, Statik ve Mukavemet, Genel EkonomiBölüm dersleri, teknik ve teorik bilgileri kapsar.
Sektördeki İş TanımlarıÜretim planlaması, kalite kontrol, model kalıplarının hazırlanması, dikiş makinesi kullanmaÜretim öncesi ve sonrası süreçlerden sorumlu olunur.
Bağımsız ÇalışmaAtölye açma, evde uygulamalı işlerKendi işini kurmak isteyen öğrenciler için çeşitli olanaklar vardır.
Yabancı DilA2 genel düzeyde yabancı dil kullanma yeteneğiİş hayatında adımlarını daha da kuvvetli atabilmelerini sağlar.

Önceki yazılarımda da bolca bahsettiğim “Tekstil Tasarımı” başlıklarına bir yeni bölüm daha ekleyelim ve bugün de “Tekstil Teknolojisi” bölümünden bahsedelim. Bildiğiniz üzere Tekstil Tasarımı, Moda Yönetimi ve Stilist ile birbirine bağlı meslek gruplarından oluşmaktadır. Bu meslek gruplarını görürken de nasıl ilerlediği, hammaddeleri, hangi teknolojik aşamalardan geçtiği gibi birçok alt başlık incelenmelidir ve branşlara ayrılmadan önce hepsi hakkında genel bilgilere sahip olunmalıdır.

Tasarımları yaparken kullanılacak kumaşların özellikleri, ipliğin teknolojik makinelerde ne tür bir örme işleminden geçtiğini, hangi kumaşta hangi hammaddelerin bulunduğu gibi daha birçok sayılabilecek detaylara hakim olarak tasarıma başlanmaktadır. İşte Tekstil Teknolojisi Bölümü de bu ipliklerin nasıl üretildiği, elyafın ipliğe nasıl çevrildiği gibi işin teknik kısımlarını incelemiş olacağız. 

Tekstil Teknolojisi Bölümü Nedir? 

Tekstil Teknolojisi Bölümü iki yıllık ön lisans programıdır. Tekstil Teknolojisi programında öğrenci, tekstilin hammaddesi olan elyaf ve maddeleri tanır. Elyaftan kullanılan teknolojilerle nasıl iplik yapıldığını, kumaş oluşumunu ve dokuma çeşitlerini, Lectra gibi özel programların kullanımını öğrenerek kalıp hazırlama ve model üstüne uygulamayı öğrenir. 

Tekstil Teknolojisi Bölümü’nün eğitim amacı, üretimin tüm aşamalarını ayrıntılı biçimde işlenir. Bu sayede Tekstil Teknolojisi Bölümü mezunları, tekstili işletme yapısı, yönetimi, temel bilgi ve becerilere sahip olarak yetişir. İş akışı konularına hakimdir. Dikiş makinelerini ve tekstil laboratuvar cihazlarını kullanabilen, konfeksiyon üretimi ile ilgili gerekli becerilere sahip uzman elemanlar olarak yetişirler. Bununla birlikte tasarım ve tasarımcılık yetilerine de sahip olmaktadırlar. 

Tekstil Teknolojisi Bölümünde öğrenciye aşılanan genel unsurlar, kurumsal olgu, beceri ve çeşitli yetkinliklerden oluşmaktadır. Bu yetkinlikler kısaca şöyledir: 

  • Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme yetkinliği

Bu yetkinlikte Tekstil Teknolojisi mezunu bireysel ve takım olarak, disiplinli ve planlı çalışma şekline hakim olması sağlanır. Akademik ve Sosyal sorumluluğun farkında olarak çalışmalarını yürütür. İşletme fonksiyonları, performans, kalite yönetimi ve standartlar hakkında bilgi sahibi olur. 

  • Öğrenme yetkinliği

Öğrenmenin sadece okuldan ibaret değil, yaşam boyu olduğunun bilincine varılır. Bilgi ve teknolojik gelişmelerin daima takip edilmesi gerektiği hususunda yönlendirilir. Kazandığı bilgi ve becerileri ileriye yönelik nasıl kullanabileceğini gösterir. 

  • İletişim ve sosyal Yetkinlik

Okulların amacı olan yazılı ve sözlü iletişim kurallarının yanı sıra, öğrencinin disiplinli olarak ödev, sunum ve sözlü sunum gibi yetkinliklerde başarılı olması sağlanır. Alanı hakkındaki bilgi, beceri ve düşüncelerini staj ve iş hayatı boyunca etkin olarak kullanmasına katkıda bulunur. Çözüm ve önerilerini paylaşabilmesini sağlar. En önemlisi en az bir yabancı dili A2 genel düzeyde kullanarak, iş hayatında adımlarını daha da kuvvetli atmasına yardımcı olur. 

  • Alana özgü yetkinlik 

Mesleki ve etik sorumluluk bilinci aşılanır. Sosyal hakları konusunda temel hukuki düzeyde bilgi sahibi olur. İş güvenliği ve sağlığı için alınması gereken tedbirlerden haberdar olur. Kalite ve iyileştirme süreçlerinden tutun, çevre ve kültürel tarihi değerler konusuna kadar bilgi sahibi olarak Tekstil Teknolojileri Bölümünden mezun olurlar. 

Tekstil Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir? 

Tekstil Teknolojisi Bölümünden mezun olan kişiler, tekstil sektörünün geniş yelpazesi içerisinde birçok alanda çalışma imkanı bulabilir. Hazır giyim, konfeksiyon, bilgisayarlı kalıp ve tasarım gibi alanlarında çalışabilirler. Bununla birlikte daha detay olan dokuma, iplik, örme ve boya-terbiye alanlarında da iş bulabilirler. 

Kendi işini kurmak isteyen ve kalıp hazırlamada uzmanlaşmış öğrenciler için atölyeden tutun, evinizin bir odasında bile dikiş makinesi ile uygulamalı olarak işlerinizi ilerletebilirsiniz. 

Tekstil Teknolojisi iki yıllık ön lisans mezunu olarak eğitimini devam ettirmek isteyen öğrenciler ise Dikey Geçiş Sınavına girerek, puanının tutması durumunda lisans programına devam edebilirler. 

Tekstil Teknolojisi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar? 

Gelelim Tekstil Teknolojisi mezunlarının ne iş yaptığına. Tekstil Teknolojisi ön lisans mezunu bir çalışan “Tekstil Teknikeri” olarak ünvanlandırılır.

  • Üretimin planlanması, iş ve zaman etüdünün sağlanması, üretim için gerekli makine ve ekipmanların hazır hale getirilmesi, model kalıplarının ve numunenin hazırlanması gibi başlıklardan sorumludur.

  • Dikilecek giysilerin kalite kontrolü, renk, örme vb gibi özelliklerin kontrolünü yapar.

  • Gerekli malzeme ve aksesuar materyallerini verilen bilgilere göre ayarlar. Kısacası üretim öncesi ve sonrasındaki tüm süreçten sorumlu olan kişidir.

  • Sektörde de Tekstil Makineleri Teknisyeni ve Tekstil Terbiye Teknisyeni olarak çalışabilir.

Tekstil Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir? 

Tekstil Teknolojisi Bölümü ön lisans olarak 4 yarı yıl sürer. Bu süreçte görülen derslere genel olarak bakacak olursak, aşağıdaki ders başlıklarını dikkate alabiliriz. 

  • İplik Teknolojisi

  • Doğal İpler

  • Terbiye Teknolojisi

  • Dokuma Teknolojisi

  • Yardımcı Malzemeler

  • Yapay Lifler

  • Örme Teknolojisi

  • Konfeksiyon Teknolojisi

  • Giysi Tarihi

  • Kimya

  • Selülozun Ön Terbiyesi

  • İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Konfeksiyonda Kalite Kontrol

  • Kalıp Hazırlama Teknikleri

  • Tekstil Mamulleri Apre İşlem

  • Araştırma Yöntem ve Teknikleri 

  • Giysi Üretimi

  • Sunum Teknikleri

  • Kalite Güvencesi ve Standartları

  • Üretim Planlama

  • Moda

  • Kumaş Yapısı

  • Kadın – Erkek – Çocuk giysi Kalıpları ve Üretimi

  • İngilizce 

  • Matematik

  • Atatürk İlkeleri ve İnkılapları Tarihi

  • Türk Dili 

İlgili eğitim: Etkili Sunum Teknikleri Eğitimi

Epeyce uzun gibi görünen bu liste, dört yarı yıl boyunca Tekstil Teknolojisi Bölümü dersleri olarak verilmektedir. Peki bu bölüme girmek isteyen öğrenci adayları sınavda kaç puan almalılar? Aşağıdaki başlıkta görelim. 

Tekstil Teknolojisi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Birçok Devlet Üniversitesinde bulunan Tekstil Teknolojisi Bölümü, 2020 yılı taban puanı olarak ortalama 214 puanda yerleşim sağlanmış. Yerleşim sıralaması ise en alt sıralamada 1.179.000 olmuştur. 

Ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan ve devam ettirmek isteyen öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavına girerek istediği üniversitenin puanını tutturarak, eğitimine lisans düzeyinde devam edebilir. 

Güzel ve eğlenceli bir bölüm olan Tekstil Teknolojisi Bölümünü tanıdıktan sonra diğer tekstil ile ilgili meslekleri merak ediyorsanız IIENSTITU blog sayfasından inceleyebilirsiniz. Tekstil Teknikeri olarak kariyerinizde nasıl yükselebileceğinizi görmek ve kendinizi geliştirmek için de IIENSTITU online eğitimlerine ücretsiz olarak katılabilir ve her kurs bitiminde yapılacak sınav sonucu sertifikanızı alabilirsiniz.

Eğitim Süresi, 2 yıl, Ön lisans programıdır, Eğitim İçeriği, Tekstilin hammaddesi olan elyaf ve maddelerini tanımak, elyaftan kullanılan teknolojilerle nasıl iplik yapıldığını, kumaş oluşumunu ve dokuma çeşitlerini öğrenme, special programlar kullanarak kalıp ve model yapma, Eğitim ayrıntılı olarak tüm üretim aşamalarını kapsar, Yetkinlikler, Bağımsız çalışabilme ve sorumluluk alabilme, öğrenme, iletişim ve sosyal yetkinlik, alanına özgü yetkinlik, Öğrenciye temel bilgi ve becerilerin yanı sıra sektörel, teknolojik, sosyal ve etik bilinci de kazandırmayı amaçlar, Çalışma Alanları, Hazır giyim, konfeksiyon, bilgisayarlı kalıp ve tasarım, dokuma, iplik, örme ve boya-terbiye, Tekstil sektörünün geniş yelpazesi içerisinde çalışma imkanı vardır, İş İmkanları, Tekstil Teknikeri, Tekstil Makineleri Teknisyeni, Tekstil Terbiye Teknisyeni, Mezunlar, geniş bir sektörel yelpazede farklı pozisyonlarda çalışabilirler, Lisans Tamamlama, Dikey Geçiş Sınavı, Öğrenciler, puanlarına göre lisans programına devam edebilirler, Dersler, Tekstilde Hammaddeler, Tekstil Terbiye, Statik ve Mukavemet, Genel Ekonomi, Bölüm dersleri, teknik ve teorik bilgileri kapsar, Sektördeki İş Tanımları, Üretim planlaması, kalite kontrol, model kalıplarının hazırlanması, dikiş makinesi kullanma, Üretim öncesi ve sonrası süreçlerden sorumlu olunur, Bağımsız Çalışma, Atölye açma, evde uygulamalı işler, Kendi işini kurmak isteyen öğrenciler için çeşitli olanaklar vardır, Yabancı Dil, A2 genel düzeyde yabancı dil kullanma yeteneği, İş hayatında adımlarını daha da kuvvetli atabilmelerini sağlar
Tekstil Teknolojisi Tekstil Teknolojisi Bölümü Tekstil Teknolojisi Bölümü (MYO) Tekstil Teknolojisi Bölümü nedir Tekstil Teknikeri Tekstil Teknolojisi Bölümü iş imkanları tekstil
Gözlük takan ve genişçe gülümseyen genç bir kadın. Orta uzunlukta kahverengi saçları var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Gülümsemesi geniş ve doğrudan kameraya bakıyor. Pembe yanakları ve dostça bir ifadesi var. Gözlükleri kahverenginin açık bir tonunda ve yüzünde hafifçe orantısız duruyor. Üzerinde gri bir gömlek ve boynunda siyah bir eşarp var. Rahat ve mutlu görünüyor.
Dilara Şimşek Yılmaz
Blog Yazarı

Kadir Has Üniversitesi Grafik Tasarım mezunudur. Yaklaşık on iki yıldır pazarlama, kurumsal iletişim ve perakende gibi büyük markaların direktörlüklerine bağlı olarak çalışmıştır. Yaklaşık üç sene öncesinde hobi olarak başladığı blog/içerik yazarlığının eğitimlerini almıştır. IIENSTITU başta olmak üzere, çeşitli blog sitelerinde karma ve mesleki konularda içerik yazarlığı yapmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü kırmızı ve siyah ekose pazen gömlekli bir adamı gösteriyor. Tam sakallı ve saçları yüzünün yanlarından görünüyor. Gömlek yakasına kadar düğmeli ve kırmızı renk gömleğe hakim. Gömleğin kumaşı dokulu ve küçük siyah ve beyaz karelerle dokunmuş. Adam düz beyaz bir arka plan üzerinde durmaktadır. Hafifçe sola bakıyor ve ifadesi nötr. Kolları yanında dik durmaktadır ve elleri görüntüde görünmemektedir.
4.7
(26)

Ads (Adwords) Eğitimi

27 Konu5 Saat
Genç bir adam, parlak kırmızı ve siyah ekose bir gömlek giymiş, düz bir arka planın önünde duruyor. Kısa siyah saçları var ve kollarını kavuşturmuş hafifçe gülümsüyor. Siyah kot pantolon ve siyah ayakkabı giyiyor. Duruşu kendinden emin ve rahat. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında, genç ve sağlıklı bir ten rengine sahip gibi görünüyor. Dörtte üçlük bir pozda duruyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Yüzünde dostça bir ifadeyle anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.Oğuzhan Yılmaz
12860
Bu görüntü SEO (Arama Motoru Optimizasyonu) hakkında bir çevrimiçi kursu yansıtıyor. Bir ekranın önünde konuşan takım elbiseli bir adam görülüyor. Adam gözlük ve kahverengi bir gömlek giyiyor ve sağ eliyle bir şeyi işaret ediyor. Arka planda, beyaz metinli bir tabelanın yakın çekimi ve beyaz zemin üzerinde sarı bir sayı var. SEO eğitimi ve kursları, işletmelerin web sitelerini ve içeriklerini arama motorları için nasıl optimize edeceklerini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. Doğru SEO teknikleri sayesinde işletmeler arama motoru sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alarak web sitelerine daha fazla trafik çekebilir ve daha fazla müşteri kazanabilirler. SEO kurslarının yardımıyla işletmeler, anahtar kelimeleri stratejik olarak nasıl kullanacaklarını, arama motoru algoritmalarına hitap eden içerikleri nasıl oluşturacaklarını ve çevrimiçi pazarlamanın nüanslarını nasıl anlayacaklarını öğrenebilirler.
4.9
(28)

SEO Eğitimi

11 Konu5 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
5500
Bu çevrimiçi kurs görselinde elinde bir mektupla gülümseyen takım elbiseli bir adam görülüyor. Bu muhtemelen bir içerik yazma kursu almanın başarısını temsil ediyor ve öğrenilen becerilerin değerini gösteriyor. Adamın etrafı saksıda bir bitki, bir logo ve bir sprey kutusu gibi diğer nesnelerle çevrilidir. Bu unsurlar muhtemelen adamın başarıya ulaşmak için çeşitli içerik yazma stillerini öğrenmesi ve bunlarda ustalaşması gerektiğini ifade ediyor. Bu görsel, içerik yazma kursu almak isteyen herkes için harika bir motivasyon kaynağıdır ve elde edebilecekleri başarıyı hatırlatır.
5
(1377)

İçerik Editörlüğü

10 Konu5 Saat
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
14030