Beden Eğitimi Öğretmeni Nedir? Ne İş Yapar?
Beden Eğitimi Öğretmeninin Tanımı | Beden Eğitimi ÖğretmenininÖzellikleri | Beden Eğitimi Öğretmeninin Görevleri |
---|---|---|
Devlet okulunda veya özel eğitim kurumlarında beden eğitimi dersine giren kişi. | Bireylere spor ve beden eğitimini sevdirme, uygun spor koluna yönlendirme yeteneği. | Beden eğitimi öğretim programını uygulama, öğrencilerin bilişsel ve psikomotor gelişimlerine destek olma. |
Her sınıf düzeyinde beden eğitimi ve spor anlayışı kazandırma görevlisi. | Beden eğitimi ve spor bilgi ve becerilerine sahip, eğlenerek öğretme yetisi olan. | Uygulamalar esnasında öğrencilerin kendilerini fiziksel ve duygusal manada güvende hissetmelerini sağlama. |
Öğrencilerin spor kültürüne sahip olmalarına yardımcı olan eğitimci. | Öğrencilerin sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazanmalarına yardımcı olma becerisi. | Beden eğitimi ile özyönetim becerilerini geliştirme, adil oyun ve sosyal sorumluluk bilinci kazandırma. |
Ülkemizdeki spor liselerinin beden eğitimi ve spor derslerinde görev alır. | Spor ve eğitim alanında geniş bilgi ve deneyime sahip olma. | Çeşitli spor branşlarına yönlendirme ve öğrencilere uygun branşlarda eğitim verme. |
Öğrencilere çeşitli spor branşları tanıtma ve bu branşlarda yetenek keşfetme. | Öğrencilerin yeteneklerini ve ilgilerini anlama becerisi, çeşitli spor branşlarında bilgi ve deneyime sahip olma. | Öğrencilerin bireysel ve takım sporları yeteneklerini keşfetme, spor etkinlikleri düzenleme. |
Son yıllarda televizyon, internet ve gazetelerde en sık rastladığımız konulardan biri sağlıklı yaşam tavsiyeleri. Birçok doktor, psikolog, diyetisyen ve hatta sosyal yaşam koçları sağlıklı yaşamın nasıl olacağına dair çeşitli tavsiyeler veriyor. Uzmanların bu konuya yaklaşım tarzı kendi uzmanlık alanlarına göre değişkenlik gösteriyor.
Sağlıklı yaşam hakkında doktorlar ve diyetisyenler genelde dengeli beslenme ve uzak durulması gereken yiyecekler-içecekler konusunda tavsiye verirken; psikologlar ise stresten uzak kalmayı, hayata pozitif bakmayı tavsiye ediyor. Tüm uzmanların sağlıklı yaşam için ortak tavsiye ettiği faaliyet ise spor yapmak. Evet, uzmanlar her yaştan, her guruptan insana sağlıklı yaşam için kendi yapabileceği şekilde spor yapmayı öneriyor.
Spor yapmak vücut direncini arttırıyor. Sağlıklı bir şekilde kilo vermeyi sağlıyor. Çünkü spor yaparken metabolizma çalışıyor, vücut kalori yakıyor. Spor yapmak ruh halinin iyileşmesine sebep oluyor. Öfke, saldırganlık, kıskançlık ve utangaçlık gibi duygular spor yaparak vücuttan boşalıyor. Bu negatif duygular kontrol altına alınıyor. Spor yapmak, vücuttaki toksinlerden arınmayı sağlıyor. Konsantrasyonu geliştiriyor. Denge, güç, sürat ve dayanıklılık spor yaparak kazanılıyor. Spor yapmak aynı zamanda iradeyi güçlendiriyor. İnsanın özgüvenini geliştiriyor, kişiyi olgunlaştırıyor. Fiziksel yönü güçlenen bireyin kendine olan güveni arttığı için ruhsal olgunluğu da artıyor.
Spor yapmanın zihinsel, duygusal, sosyal ve fiziksel daha birçok faydaları bulunuyor. Özellikle çocukluk ve ergenlik döneminde spor yapmanın insana zihinsel ve fiziksel yararları var. Çünkü o dönemlerde boy uzar, kilo artar ve yüz yapısı şekillenir. Kas ve kemik yapısı güçlenir. Çocuklara ve gençlere spor yapmayı öğretmenin, sporu sevdirmenin en iyi yolu sporu eğitim hayatının içine katmak olmuştur. Matematik, Türkçe, sosyal ve kimya gibi derslerle gün boyu zihinsel aktivite yapan öğrenciler beden eğitimi dersiyle spor yaparak bedenlerindeki fazla enerjiyi atarlar.
Beden Eğitimi Öğretmeni Nedir?
Beden eğitimi öğretmeni, devlet okulunda veya özel eğitim kurumlarında beden eğitimi dersine giren kişidir. Beden eğitimi dersi ana okul, ilkokul, ortaokul ve liselerin tüm sınıflarında vardır. Beden eğitimi öğretmeni her sınıfa haftada 2 ders saati girer. Ayrıca öğrencilere seçmeli olarak okutulan spor ve sosyal etkinlik derslerine de girer. O seçmeli dersler şunlardır:
Beden Eğitimi ve Spor ( zorunlu ders)
Sağlık Bilgisi ve Trafik Kültürü
Halk Oyunları
Beden Eğitimi ve Sporla İlgili Diğer Dersler
Spor ve Fiziki Etkinlikler
Oyun ve Fiziki Etkinlikler
Beden eğitimi öğretmeninin en yoğun çalıştığı okul, spor liseleridir. Ülkemizde ilk spor lisesi 2004-05 eğitim-öğretim yılında İstanbul’da açıldı. Spor liselerinin temel amacı beden eğitimi ve spor alanında nitelikli bireyler yetiştirilmesine kaynaklık etmektir. Spor liselerine olan ilgi günden güne artmış 2018-19 öğretim yılında ülkemizdeki spor lisesi sayısı 74’e ulaşmıştır. Beden eğitimi öğretmeni spor lisesinde şu derslere girer:
Temel Spor Eğitimi
Spor Anatomisi ve Fizyolojisi
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
Antrenman Bilgisi
Sporcu Sağlığı
Spor Yönetimi ve Organizasyonu
Spor Psikolojisi ve Sosyolojisi
Spor ve Beslenme
Eğitsel Oyunlar
Genel Jimnastik
Ritim Eğitimi ve halk Dansları
Atletizm
Artistik Jimnastik
Takım Sporları
Bireysel Sporlar
Spor Uygulamaları
Milli Eğitim Bakanlığı beden eğitimi dersiyle öğrencilere şu kazanımları vermeyi amaçlamaktadır:
Sağlıklı hayatla ilgili fiziksel etkinliklere katılarak öğrencilerin hareket, bilgi ve becerilerini geliştirmek ve bunları alışkanlık haline getirmek
Öğrencilerin spor kültürü edinmesini sağlamak
Türkiye ve Dünya’daki sporun tarihi gelişimi hakkında bilgi vermek
Beden eğitimi ile özyönetim becerilerini geliştirmek
Beden eğitimi dersiyle takım halinde spor yaparak adil oyun, sosyal sorumluluk, işbirliği, liderlik ve farklılıklara saygı özelliklerini kazandırmak
İlgili eğitim: Liderlik Kursu
Beden Eğitimi Öğretmeni Ne İş Yapar?
Beden eğitimi dersi ilköğretim ve ortaöğretimin her kademesinde olduğu için beden eğitimi öğretmeninin her sınıf düzeyindeki görevleri değişiklik gösterir. Genel olarak beden eğitimi öğretmeninin görevleri şunlardır:
Milli Eğitim Bakanlığı’nın hazırladığı beden eğitimi öğretim programını uygular.
Beden eğitimi öğretmeni öğrencilerin bilişsel ve psikomotor gelişimlerini bir bütün halinde göz önünde bulundurarak oyun ve spor yoluyla fiziksel etkinlikleri öğretir.
Uygulamalar esnasında öğrencilerin kendilerini fiziksel ve duygusal manada güvende hissetmelerini sağlar.
Beden eğitimi öğretmeni eğlenerek öğretir.
Her sınıf düzeyinde çeşitli spor branşları seçerek öğrenciye uygun olan spor koluna öğrencilerini yönlendirir. Atletizm, basketbol, futbol, badminton, masa tenisi, halter, okçuluk, satranç, su sporları, voleybol, yüzme, hentbol gibi.
Öğrencilerine spor faaliyetleri yaptırırken iş sağlığı ve güvenliği kurallarına dikkat eder. Okulla iş birliği yaparak gerekli önlemleri alır.
Beden eğitimi öğretmeninin bir diğer alanı ritim eğitimi ve halk dansları olduğu için öğrencilerin yeteneklerine, sosyal ve kültürel durumlarına göre onlara halk dansları ve modern dansları öğretir.
Beden Eğitimi Öğretmeni Nasıl Olunur?
Beden eğitimi öğretmeni olmak istiyorsanız herhangi bir liseden mezun olduktan sonra eşit ağırlık puanıyla üniversite sınavında ilk 800 bin sıralamasına girmeniz gerekir. Daha sonra üniversitelerin özel yetenek sınavlarına girerek oradan da yeterli puanı almanız lazım. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Tebliğler dergisine göre beden eğitimi öğretmeni olabilmek için şu bölümlerin birini bitirmelisiniz:
Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu
Spor Bilimleri Fakültesi
Spor Bilimleri ve Teknolojisi Yüksekokulu
Sağlık Bilimleri Fakültesi Spor Bilimleri Bölümü
Eğer spor lisesi veya spor meslek lisesi mezunuysanız bu bölümler için üniversite sınavında ek puan alırsınız. Beden eğitimi öğretmenliği KPSS atamalarında ise 2020 yılında 1521 kişi atanmış. Atama puanları 75-80 arasındadır.
Süleyman Demirel Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünü, Dokuz Eylül Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'ni bitirdi. Amerika’da bulunduğu dönemde ‘’Tesol’’ ve ‘’Child Psychology’’ sertifikalarını aldı. Anaokullarında çalıştı. Türkiye’de ise çeşitli kurslarda Arapça öğreticiliği yaptı. Orta derecede İngilizce ve Arapça bilmektedir.